fafelek 28.02.03, 15:05 Jesli ktos byl w Australii z "niewielka" kasa, niech opisze swoja podroz. Jestem bardzo ciekawa 5-go kontynentu. Sama chcialabym go zwiedzic. Dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag.a Re: Australia 22.03.03, 13:05 z tymi malymi kosztami w australii moze byc problem, z dwoch powodow -transport:niestety kolosalne odleglosci powoduja ze transport jest istotna pozycja w naszych wydatkach - druga sprawa to noclegi- nie sa tanie, nawet te w schroniskach... zawsze mozna rozlozyc karimate nad brzegiem oceanu lub jeziora ale w buszu juz bym nie ryzykowala (wezy jadowitych dostatek) - zawsze mozna zlapac stopa, australijczycy sa w tej materii dosc zyczliwi i pomocni pozdrawiam mag.a Odpowiedz Link
waldek1955 Re: Australia 26.03.03, 12:01 Czesc ! Jezeli moge cos doradzic. Najlepiej Australie zwiedzac jest w kilka osob. Mozna wtedy wypozyczyc samochod i koszty rozloza sie na te osoby. Najlepiej wtedy zabrac ze soba namiot oraz butle z gazem. Warto zdobyc informacje, gdzie znajduja sie najtansze pola namiotowe, czasami mozna rozbic sie na dziko. Zakupy mozna robic w supermarketach i gotowac na gazie. Wtedy koszty obniza sie znacznie, ale straci sie czas na pichcenie obiadkow i narazonym sie jest na kaprysy pogody nocujac w namiocie. Czasami mozna miec pecha i w niektorych rejonach mozna trafic na deszcz przez tydzien czasu. Liczac za wypozyczenie samochodu 50 AUD i cene paliwa ( wieksze teraz, bo wojna ) 1 AUD za litr to przy rozbiciu na kilka osob da swoje efekty. Mysle, ze samochod + namiot to przy skromnym zyciu da jakies 30 AUD na dzien/osobe. Drogie sa bilety do roznych atrakcji turystycznych, a i w niektorych parkach narodowych tez trzeba zaplacic. Ostatnio rzad New South Wales wprowadzil oplaty w wielu parkach narodowych. Mozna tez kupic bilet na tania firme przewozowa typy Greyhound i jezdzic nim po calej Australii. Cena takiego biletu - zaleznie od trasy - waha sie w cenie 700 - 1000 AUD. Jest to o tyle dobrze, ze z takiego autobusu mozna sobie wyjsc, poszalec kilka dni po okolicy i znowu do niego wejsc i jechac dalej. Wtedy namiot nie jest zbyt przydatny, bo moze byc daleko do tanich pol namiotowych na piechote. Trzeba nocowac w schroniskach, a cena tam od 12 - 22 AUD. Przy takich ukladach to trudno zejsc do kosztow mniejszych niz 50 AUD dziennie/osobe. Z tego wszystkiego najdrozszy jest jednak bilet lotniczy. Australia jest na koncu swiata i jakby nie glowkowac to swoje za bilet trzeba zaplacic. Jezeli chcesz wiecej informacji to pisz do mnie na adres: waldek@powerup.com.au Serdecznie pozdrawiam, Waldek. Zajrzyj: tramp.travel.pl/4/4.htm tramp.travel.pl/19/19.htmhttp://tramp.travel.pl/20/20.htm tramp.travel.pl/101/101.htm Odpowiedz Link
magdusia78 Re: Australia 08.04.03, 00:36 rzeczywiście można kupić bilet na Greyhounda- np. ważny miesiąc na trasie jakiejstam. mozna wtedy wsiadac i wysiadac kiedy sie chce. co do cen noclegów. ja korzystałam z namiotu (poza dużumi miastami) a w miastach bardziej opłacało sie ulokować w hostelu, bo pola namiotowe były daleko od centrum i tu rosly koszty transportu. poza tym warto rozmawiać z ludzmi na kempingach. szczególnie na północy. tam jest mnostwo emerytów z południowej Ausralii, są bardzo mili, można skorzystać z ich gościnności. mi się udało i to po trzech miesiącach. przypomnieliśmy się pewnej parze w Melbourne i oczywiście zaprosili nas do siebi. Warto nawiązywać znajomości z Australijczykami!!! żywienie w supemarketach- mają duzo produktów z serii "no name" które są tanie, ale po miesiącu jedzenia zupek chińskich i najtańszego pieczywa tostowego można miec dosyć. aa, pieczywo jest wyjątkowo drogie, a tak poza tym to jest troche drożej niz w Polsce ale nie tak strasznie. bilety są oczywiście najdroższą częscia takeij imprezy, ale WARTO!!! super kraj!! mogłabym tam zamieszkać, a nie jestem typem emigrantki za wszelką cenę. pzdr i powodzenia w staranich o wyjazd. magda Odpowiedz Link