Dodaj do ulubionych

Offtopic przedszkole

08.06.11, 21:56
Moje dziecko ma 2,5 lat czy można je wysłać do przedszkola? Jak się mają przepisy, czy musi mieć 3 lata i czy warto wysyłać tak małe dziecko do przedszkola?

Jak już mnie oświecicie usuniemy wątek, no chyba że dodam jeszcze jedno pytanie jakim wózkiem wozić dziecko do przedszkola? smile))
Obserwuj wątek
    • lucyna_1980 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:00
      U mnie w mieście przyjmują 2,5 latków - warunek musi byc odpieluchowane i komunikatywne. Jak wózkiem przywożone to nie przeszkadzawink
      • mak-111 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:11
        zalezy od p-la. czy prywatne czy panstwowe, czy sa wolne miejsca (juz jest po rekrutacji), czy dziecko odpieluchowane. jesli sa wolne miejsa i dziecko bez pieluchy to moga przyjac. tylko, ze teraz to chyba troche kiepski czas, bo zaraz wakacje i potem znowu dziecko bedzie musialo od nowa sie przyzwyczajac. chyba, ze p-le prywatne i jest czynne caly rok.
        • mak-111 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:12
          aha jeszcze jedno. jesli dziecko spelnia te warunki i jest miejsce to decyzja nalezy do dyrektorki.
          • ilhenny Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:18
            a czy jest jakoś szansa na państwowe bo podobno jakieś kosmiczne wymagania mają i nie zawsze można się dostać
            najlepiej od września
            nie sika już w pieluchy i sama je
    • saras-wati Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:19
      moja starsza córka poszła do przedszkola, jak miała 2 lata - warunkiem było odpieluchowanie, samodzielne jedzenie i komunikatywnośćsmile jednak nie wspominam tej decyzji, jako trafnejsad dopiero, jak skończyła 2,5 naprawdę zaczęła się cieszyć, że chodzi do przedszkola, bawić z dziećmi, a nie wyłącznie z panią, której wcześniej nie odstępowała na kroksmile choć przyznam, że postępy robiła niesamowite, ale może to też zasługa profilu montessorri

zatem 2,5 roku wg mnie to idealny czas na przedszkole, ale nie wcześniejbig_grin

czym wozić? jak to czym, samochodembig_grin
      • mak-111 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:21
        zalezy gdzie to panstwowe. w wawie raczej niewielka szansa. podejrzewam, ze w innych wiekszych miastach moze byc podobnie- brak miejsc sad.
        • ilhenny Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:29
          podobno panie nie chodzą z dziećmi do toalety żeby nie posądzić ich o molestowanie
          no i nie po to kończyły studia żeby dzieciom wycierać pupę prawda to
          • mak-111 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:35
            zalezy od nauczycielki. poza tym w maluchach jest na ogol pomoc nauczyciela i to jest w jej obowiazkach.
          • agnes_nyc Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:41
            ilhenny napisał:

> podobno panie nie chodzą z dziećmi do toalety żeby nie posądzić ich o molestowa
            > nie
            > no i nie po to kończyły studia żeby dzieciom wycierać pupę prawda to

ihenny ty to potrafisz rozbawic ludzi hehehehe
            • ilhenny Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:45
              jak ja chodziłem do przedszkola to kibel był 300 metrów za przedszkolem a na drzwiach nie było kółek ani trójkątów tylko serduszka

oczywiście żartuję ale chyba zdecyduję się na babcię na pewno weźmie mniej
          • tygisek Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 22:53
            wszystko zalezy od przedszkola....moja siostra z Warszawy nie dalej niz wczoraj doniosla mi, ze tam przyjmuja dzieci od 2,5 roku, u mnie w miasteczku Świdnica nadal panstwowe przedszkola preferuja 3 latki, inna sprawa jest, ze wiele przedszkoli nie przyjmie dzieci "niesamodzielnych" czyli nie zalatwiajacych swoich potrzeb fizj. niejedzacych samodzielnie i nie ubierajacych sie.
            Ja mialam szczescie znalezc przedszkole, do ktorego moje dziecko poszlo nie do konca samodzielne, i na dodatek 2,5 letnie...nie miala problemow z adaptacja w grupie, byla jednym z niewielu dzieci ktore przeszly bezszokowo i bez placzu zostawanie i rozlake z rodzicami, uwazam ze to byla dobra decyzja, ale to wszystko zalezy od dziecka, a rodzic zwykle wie najlepiej czy jego dziecko jest gotowe na bycie przedszkolakiem
            Panie przedszkolanki powinny pracowac z dziecmi z powolania niejakiego, to ciezki kawalek chleba, ja nie dalabym rady przyznam szczerze, ale tlumaczenie, ze nie po to konczyly studia zeby dzieciom wycierac pupe dziala na mnie jak plachta na byka, bo uwazam, ze po to rowniez konczyly studia, z calym szacunkiem dla ich ciezkiej pracy, na nich spoczywa ogromna odpowedzialnosc nie tylko za bezpieczenstwo i byt przedszkolny naszych dzieci, ale tez w kwestii ksztaltowania i wychowywania czlowieczka, ktory ma byc dobrym czlowiekiem w kazdym tego slowa znaczeniu, co to za Pani, ktora wobec problemu podtarcia pupy odwraca sie na piecie i z gory mowi kategoryczne NIE?? Pani w przedszkolu dla dziecka jest wielkim autorytetem i ma byc skrajnie dobra, doskonala i ma byc tam dla kazdego dziecka jak najlepsza ciocia, ktora sluzy pomoca w kazdej nauce i kazdej sytuacji jaka sie zdarzy w przedszkolu. Takie jest moje zdanie, moze jestem naiwna idealistka, ale mi sie udalo znalezc wlasnie takie przedszkole i taka pania smile
            • mak-111 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:03
              bo prawda jest taka, ze moze i NIE PO TO konczy sie studia, ale wyzsze wyksztalcenie w tym nie przeszkadza smile. a zawod nauczyciela przedszkolnego jest powolaniem, a nie tylko zwyklym zawodem i jesli ktos w to nie wklada calego serca to powinien zmienic prace.
              • tygisek Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:15
                Tak tak wlasnie mysle smile W koncu powierzamy calkiem obcym osobom Nasze Najwieksze Skarby, a to do czegos obliguje...
            • lucyna_1980 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:12
              Moja kuzynka ktora jest przedszkolanka uświadomiła mnie że dodatkowym kryterium w państwowym przedszkolu w którym pracuje oprócz pracujących obojga rodziców i weryfikacji dochodów było... UWAGA... dziecko nie może pochodzić z niepełnej rodziny!
              Wykluczyli wszystkie dzieci samotnych matek i rozwodników. Ktoś się juz z tym spotkał? Bo jak dla mnie to paranoja jakaś...
              • ilhenny Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:15
                O a ja myślałem że matki samotnie wychowujące dzieci mają pierwszeństwo
                • lucyna_1980 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:19
                  No jak widać nie...
                  I jak one (oni-bo samotni ojcowie też się zdarzaja) mają pójśc do pracy i utrzymać dziecko?
              • tygisek Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:17
                ja nigdy, wrecz slysze ze samotne matki maja pierwszenstwo, znaczy dzieci matek samotnie wychowujacych dzieci sa przyjmowane w pierwszej kolejnosci, i tak u nas jest...
                jak mowilam, co przedszkole to inne wymogi, czasami z kosmosu zupelnie niestety
                • lucyna_1980 Re: Offtopic przedszkole 08.06.11, 23:25
                  jak jest 2,8 dziecia na jedno miejsce to trzeba kombinować...

Na szczęście są przedszkola prywatne - u mnie w mieście droższe o 50 zł!!! ale za to angielski, kółka zainteresowań, materiały plastyczne w cenie i raz na miesiąc wyjście do kina teatru itp., czynne od 6:00- 20:00 zaprowadzasz na którą chcesz odbierasz bez stresu że Ci drzwi przed nosem zamkną, jak nie chcesz by siedziało cały dzień tomożna podrzucić dziecko po południu na kilka godzin...
                  • mak-111 Re: Offtopic przedszkole 09.06.11, 00:17
                    nie wiem gdzie tak jest, ale w wawei jest komputerowy system rekrutacyjny i wiem, ze za to, ze jest sie samotnym rodzicem dostaje sie dodatkowe punkty.
                    • lamciad Re: Offtopic przedszkole 09.06.11, 14:32
                      Co miasto to inne zasady.W większych jest elektroniczny system rekrutacji i tam nie ma możliwości zapisu dziecka,które rocznikowo nie jest 3 latkiem.Dodatkowe punkty są za samotne rodzicielstwo i dzieci tych rodziców mają pierwszeństwo.Jeżeli więc chcesz posłać dziecko do państwowego przedszkola to idź do dyrektorki i porozmawiaj,bo jak są wolne miejsca i dziecko samodzielne to nie powinno być problemu z przyjęciem.
                      Jeżeli zaś chodzi o pielęgnację dziecka to tez bez przesady,jak widac,że dziecko sobie nie radzi to przeciez nikt go nie zostawi.Poza tym przedszkola między sobą się różnią,trzeba popytać,zobaczyć.Ja mam w swojej okolicy co najmniej kilka państwowych,które na głowę biją prywatne.Ale są tez takie,że moja noga w życiu by tam nie stanęła.

2,5 roku to na pewno lepszy czas na przedszkole niż na babcię,taki bobas to już potrzebuje i kreatywnej zabawy i ogólnie zajęcia czasu.
                      • emakowka Re: Offtopic przedszkole 10.06.11, 09:08
                        Napewno wszystko zależy od przedszkola.Do grupy mojego synka (maluchów) w przedszkolu państwowym w marcu doszła dwójka 2,4 latków w pieluchach.Paniom to nie przeszkadza-przebierają dzieci,pomagają im jeść, a jednocześnie uczą samodzielności.
                        A,co do wolnych miejsc w przedszkolach to myślę ,że od września powinno być ich więcej.Np. w naszym przedszkolu rodzice dzieci 6-letnich zdecydowali się na wcześniejsze posłanie swoich pociech do szkoły i dlatego od września otwierane są dwie grupy maluchów.
    • variuss Re: Offtopic przedszkole 10.06.11, 09:28
      istotne jest , w jakim miescie to panstwowe przedszkole
      w wawie zapisy na wrzesien dla dzieci z rocznika 2008 juz sie skonczyly.
      Zeby sie dziecko dostało to trzeba sie rozwieść, popaśc w patoligie ewentualnie niepełnosprawność, rzucic robote i przejść na garnuszek opieki społecznej i do tego warto sie "postarac" o jakas alergie pokarmową u dziecka- jest za to duzo punktów.
      • monna16 Re: Offtopic przedszkole 10.06.11, 15:08
        U nas kryterium przyjęcia do przedszkola to:
        - dzieć min. 2,5r skończone
        - bez pieluchy
        - samodzielnie jedzące
        - zameldowane w rejonie przedszkola

Bez różnicy czy z pełnej czy nie rodziny, pierwszeństwo mają dzieci których rodzeństwo kończy przedszkole, podania były przyjmowane 1-30 marca. Teraz listy już zamknięte, można złożyć papiery ale listy rezerwowe są bardzo długie więc szanse zerowe.

Nam się udało bo młody od września do szkoły a mała (3 lata) wskoczyła na jego miejsce w przedszkolu. Jutro idziemy na pierwsze zajęcia (dzień otwarty dla maluchów) i ciekawa jestem jak mała odnajdzie się w nowej roli smile
    • mama1dawidka Re: Offtopic przedszkole 10.06.11, 21:04
      ja Dawidka poslalam jak mial 2.5 roczku
      i do tego maly nie znal jezyka oczywiscie byl z nim osluchany wiedzial tylko jak jest ja chce jesc
      pic siku
      dzisiaj za to mowi po niemiecku w przedszkolu i z kolegami a z nami po polsku

ja polecam
      ja woze maclarenem quest bo najlzejszy i jakos wzgodnie mi sie go znosi to jest u nas wozek przedszkolowy a mam 10 schodow do pokonania
      • ilhenny Re: Offtopic przedszkole 10.06.11, 21:15
        wyrok zapadł
        dzieć od lipca idzie do przedszkola, prywatne to mają gdzieś czy ma 3 lata, najważniejsze są punktualne przelewy na rachuneksmile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka