Dodaj do ulubionych

nipper a jane slalom

17.01.14, 19:24
Może ktoś miał oba wózki i może porównać? Jeśli chodzi o slaloma to interesuje mnie ten straszy model bez odwracanego siedziska. Najbardziej interesują mnie manewrowanie oraz lekkość (lub trudność) prowadzenia. Nipper pod tymi względami był super, a slalom? Jaki jest?
Obserwuj wątek
    • pinik Re: nipper a jane slalom 17.01.14, 20:18
      Nippera kocham i uwielbiam, slaloma sprzedalam po jednym spacerze smile To tak w skrocie smile
      • eve_81 Re: nipper a jane slalom 17.01.14, 20:28
        Slalom raczej nie przebije nippera.
        • maja1406 Re: nipper a jane slalom 17.01.14, 20:48
          W takim razie slalom odpada. A ja nippera dopiero co sprzedałam, chyba będę żałować...
          Chyba, że MB UJ lub BI....
          • tg76 Re: nipper a jane slalom 17.01.14, 21:03
            Nie próbowałam Nippera, ale slalom wg mnie nie jest zły, łatwo się prowadzi... chociaż yezz na asfalcie lepiej jeździsmile
            Może jeszcze ktoś się wypowie..
            -poza tym, slalom nie zniszczalny jest, mój był na wielu wyprawach-nad morzem, na bagnachwink, lubi leśne wyprawy... i wszystko z nim ok

tylko wadą jest twarde zawieszenie w slalomie, teraz choruję na summita - bo ma jeszcze wyższe zawieszenie i chyba amortyzację fajną??
            • monika_kas Re: nipper a jane slalom 17.01.14, 21:10
              tg76 napisał:

teraz choruję na summita - bo ma
              > jeszcze wyższe zawieszenie i chyba amortyzację fajną??

ŚWIETNĄ smile Summit ma naprawdę świetną amortyzację. z moich wszystkich wózków najlepszą.
    • pinik Re: nipper a jane slalom 17.01.14, 22:00
      Dla mnie zaden wozek tak latwo nie jedzie (nawet UJ ani tez MB Terrain) jak Nipper. Zaden wozek tak szybko nie odjezdza, jak sie pusci raczke, jak nipper. Zaden!
      Z tym to trzeba z nim uwazac.
      Dla mnie jego plusem jest to jego dosc niskie siedzonko. Jest przez to jakis taki stabilny i sportowy smile
      • magda79pn Re: nipper a jane slalom 20.01.14, 23:24
        ja sobie zamiast nippera kupiłam ew sky, przede wszystkim ze względu na szerokie siedzisko i wysoko osadzoną budkę, miałam po nipperze trzy szt BJ, dwa GT i jednego elita, oraz britaxa b-agile smile

nareszcie mi się amortyzacja w EW troszkę wyrobiła, bo jako nowy to sztywny był, mimo sprężynek smile teraz nadal jest sztywniejszy od nippera, ale czuję tą amortyzację smile

dzisiaj na śniegu, błocie śniegowym oraz małych zaspach (zgarnięty w jedno miejsce śnieg) spisał się super, w ogóle nie czułam że po śniegu jadę smile po dzisiejszym dniu jestem z niego bardzo zadowolona smile

tylko on od nippera jest cięższy sad waży około 12-13kg, składa się moim zdaniem lepiej, i ma większy kosz na zakupy smile
        • rzodkiewka7 Re: nipper a jane slalom 20.01.14, 23:51
          A ja mam nippera dla mojego prawie dwulatka i żałuję tylko, że tak późno go kupiłam. Jak sobie przypomnę poprzednią zimę to aż mi zimno, potrafiłam się nieźle umęczyć swoim trzyfunkcyjnym wózkiem uncertain Oczywiście rodzince w głowie się nie mieściło po co mi kolejny wózek, mąż też kręcił nosem, ale po dzisiejszym krótkim spacerze upewniłam się że właśnie tego szukałam big_grin Wózek sam jedzie, aż chyba za bardzo sam (zakładam ten pasek na rękę żeby mi nie uciekł przypadkiem na ulicę). Siedzisko jest szerokie i bardzo wygodnie mojemu małemu, tylko że on z tych drobniejszych jest. A żałuję że kupiłam tak późno, bo na tą zimę będzie ok, ale następna odpada z powodu nisko osadzonej budki, teraz jest w sam raz, ale za rok młody będzie miał rozłożoną budę na głowie i tak się jeździć nie da raczej uncertain No nic, planuję jeszcze rodzeństwo, więc wózek raczej zostawię, może nawet dokupię do niego gondolę?

Aha mam nowy model nippera V3, różni się od poprzedniego drobiazgami, siateczka z tyłu, która dawała przeciąg w pozycji leżącej teraz jest zasłonięta za pomocą rzepów i suwaka, (można ją w lecie odsłonić) pasy mają osłonki naramienne i pas krokowy też ma osłonkę, składa się trochę inaczej, bez tego bolca (tu można podejrzeć: www.youtube.com/watch?v=eoTHEbjDdAY) i kieszonki na budce wcześniej były z siateczki teraz są nieprzeźroczyste.
          • maja1406 do rzodkiewka7 21.01.14, 08:32
            a gdzie kupiłaś v3? W sklepie czy używany czy od kogoś?
            • rzodkiewka7 Re: do rzodkiewka7 21.01.14, 09:41
              V3 można kupić w sklepie producenta (wysyłają do Polski) albo na amazonie angielskim, o używane będzie ciężko, bo to nowy wózek.
              Ja mam tzw. składaka, nie wiem czy pamiętasz aukcję na allegro stelaża nippera, w końcu go kupiłam smile Przekonana byłam, że kupuję V2, ale jak stelaż przyszedł to zorientowałam się że inaczej się składa i siateczka jest zasłonięta, poszukałam w necie i odkryłam, że mam najnowszy stelaż i tapicerkę smile Poprosiłam kuzynkę w Anglii żeby kupiła mi koła te 10 calowe (one nie są takie normalnie pompowane, to ten rodzaj co ma bjcm gt, nie da się ich przebić) i przysłała. Zamówiłam wkładkę od Pani Helenki, założyłam śpiwór magdowy i na zimę jesteśmy super przygotowani, w sumie za niewielkie pieniądze.
              • maja1406 Re: do rzodkiewka7 21.01.14, 09:43
                no to rzeczywiście super Ci się udało smile
              • gabilu Re: do rzodkiewka7 21.01.14, 10:34
                Rzodkiewko gdyby sprzedawca wiedział co sprzedaje i podał w opisie, że to v3 to miałabyś większą konkurencję w licytacji wink Sama próbowałam go wygrać, ale dałabym więcej jak bym wiedziała co to za cudo.
          • gabilu Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 10:22
            To ładnie dopieścili v3. Poprawili to co mnie troszke denerwuje w v2. Myślałam o zakryciu tej siatki bo ostatnio jak mi syn usnął w wózku to nie opuściłam oparcia żeby mu nie wiało. Mógłbyś zrobić fotki tego wynalazku zakrywającego tą siatkę? Będę b wdzięcznasmile
            • rzodkiewka7 Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 10:34
              zrobię zdjęcia ale dopiero po południu je wrzucę jak już będę w domu smile
          • jprzeczek Re: nipper a jane slalom 27.02.14, 23:05
            Jaka jest wysokość oparcia siedziska i odległość siedziska od rozłożonej budki w nipperze V3? Chciałabym zakupić ten wózek, ale obawiam się, że nie stasrczy na długo. Z góry dziękuję za pomoc.
            • rzodkiewka7 Re: nipper a jane slalom 28.02.14, 13:02
              wysokość oparcia 48cm pisałam w tym wątku Jak rozłożysz budkę przy oparciu postawionym do kąta prostego to masz jeszcze jakieś 4-5 cm powyżej oparcia, dokładnie nie wiem bo metr gdzieś zapodziałam uncertain
              A wystarczy hmm zależy jakie masz duże dziecko mój dwulatek nosi ciuchy na 86/92, wagę ma piórkową max 11 kg, i jest mu bardzo wygodnie, ale jak urośnie jeszcze z 5 cm to będziemy musieli skończyć naszą przygodę z nipperem niestety.
              • jprzeczek Re: nipper a jane slalom 06.03.14, 14:11
                Moje nawet nie 1,5 roczne dziecko nosi aktualnie rozmiar 86/92, waży 12kg. Mam spacerówkę, która ma oparcie długości 47cm i głowa już trochę wystaje ponad oparcie. Zastanawiam się nad Nipperem V3, Buggsterem S Air i Baby joggerem mini city GT. Mam mętlik i ciężko mi się zdecydować.
        • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 06:12
          A czy mogę Cię zapytać, jak oceniasz elita na tle Nippera? Jak właściwości jezdne, jak wielkość, itp. Interesuje mnie własnie opinia kogoś kto bezpośrednio po Niperze zakupił Elita. smile
          • magda79pn Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 07:55
            według mnie elite jest starsznie sztywny, wózek ten byłby ok, gdyby dali mu jakąś amortyzację

ja jestem wysoka i dla mnie ten wózek był za wielki, wydawał mi się taki krowiasty, po rozłożeniu budki nie widziałam drogi przed sobą, składanie jedną ręką to fajny bajer, ale przy gt czy innym lekkim wózku, elite da się złożyć, ale już nieść taki ciężar trzymając za taśmę - dla mnie niewykonalne bo niewygodne, wózek waży dobre 14kg

siedzisko ma wygodne, ale mojemu synkowi nie przypadło do gustu (podobnie jak w gt) nie podobało mu się, że niczego nie widzi, ono jest bardzo zabudowane

nam bardziej do gustu przypadł easy walker sky (siedzisko ma 37cm szerokości) elite ma 33cm, elite ma za to podnóżek i głębsze siedzisko - coś za coś jak to mówią smile

żałuję że od razu nie kupiłam EW, zaoszczędziłabym dużo kasy, bo mimo że kupiłam wózki w promocyjnych cenach, to i tak ciężko było je sprzedać sad
            • magda79pn Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 07:56
              aha, nipper ma mniejsze siedzisko od elita i gorszą budkę, ale jest tysiąc razy fajniejszy i lepiej się go prowadzi
              • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 09:57
                Super, dzięki za wyczerpującą relacje. smile
                Elit wiec odpada. ja mam 167 cm to już w ogóle....
                Widziałam w smyku raz, EW, czerwony i byłam wówczas w ciąży, wiec ciężko mi się w ogóle oceniało wózki - ale już wtedy wydawał mi się niezwykle wygodny dla dziecko, bo mnóstwo miejsca do spania i siedzenia. Jedynie co to bałam się jego ciężaru.
                • magda79pn Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 11:21
                  na pewno nie jest cięższy od elite, wydaje mi się że będzie z 1kg - 1,5 kg lżejszy (to co BJ podaje w opisie to bajki są, tak samo jak GT nie waży 9,5kg tylko 11,5)

dla mnie ew jest jakiś taki zgrabniejszy, podoba mi się ten jego surowy stelaż i te sprężyny na wierzchu, kupiłam nowy, powystawowy, z pełną gwarancją, koła, tapicerka - wszystko nowiutkie, tylko kilka rysek na stelażu wink ale za to kosztował dużo mniej niż nowy elite wink

ew ma mniejszy rozstaw tylnych kół (63cm) od elite, a siedzisko mega szerokie smile oparcie ma chyba 48cm (nie pamiętam, a nie chce mi się wstać mierzyć), a co tego że elite ma 52cm, skoro 10cm zabiera wisząca budka...
                  • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 11:41
                    a jak się podbija? jaka amortyzacja w porównaniu do Nippera, którego obecnie posiadam???? i jak po złożeniu? Ja gdzieś w sieci chyba najtaniej znalazłam EW za 1700 zł, jakiś pewnie starszy rocznik, ale może gdybym dopytała byłby niedostępny.
                    • magda79pn Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 12:13
                      ja kupiłam taniej

ew jest według mnie między elitem a nipperem, nie jest tak sztywny jak elite, ale tak miękki jak nipper też nie smile jest pośredni smile

nie kupiłam drugiego nippera, bo mam dużego 1,5 roczniaka, poza tym nie podobało mi się, jak poprzednio spał we wózku, miał bardzo wąsko w nim (a miał tylko 8-10 miesięcy)

jak czasem czytam jakie to BJ są obszerne to aż mi się odpisywać nie chce... 32-33cm to NIE jest obszerny wózek, tylko zwykły, tyle to mają parasolki (np maclaren techno xt), dla mnie obszerny i wygodny jest concord fusion (szer 36-37cm) podobnie jane nomad i jeszcze by się kilka znalazło wink
                      • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 12:24
                        dziękuję, bo bardzo pomocne to są uwagi !!!
                        smile
                        a skoro EW był taniej niż ja znalazłam, to zazdroszczę.
                        Np. w takim SMYK-u, o zgrozo - EW z gondola był za 3500 !!!
                        • magda79pn Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 12:37
                          jakby ktoś chciał, to mieli jeszcze jednego wink ja mam czarnego, tamten drugi był silver
                          cena jak za nowe GT wink
                          • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 12:55
                            odezwałam sie na priv smile
                  • aluszka11 Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 11:51
                    Niedawno ważyłam elite na domowej wadze. Z wkładka usztywniającą oparcie i folią waży 12,4. W gt rzeczywisie buda zajmuje jakies 10 cm oparcia, w elite zdecydowanie nie.
                    • magda79pn Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 12:06
                      elite w kartonie na wadze pocztowej ważył 14,800, ile może ważyć pudło? 2kg? chyba nie...
                      • aluszka11 Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 12:11
                        Tego nie wiem smile Wiem tylko, co zobaczyłam na mojej wadze. W sumie jest mi to obojętne, ile waży.
                        • agusia041 Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 13:12
                          Nipperem przejeździliśmy całą ubiegłą zimę, sprzedałam go jak mały miał niecałe 1,5 roku. Tak jak pisze Magda, wózek super, ale siedzisko jest dość wąskie a oparcie krótkie. Nie widzę w tym wózku dwulatka, chyba, że jest naprawdę drobny i szczupły uncertain
                          • rzodkiewka7 Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 14:02
                            mój nosi ubrania na 86/92, waży jakieś 11-12kg (dokładnie nie wiem), w marcu skończy dwa lata i jest mu bardzo wygodnie na szerokość, ale ja nie mam oryginalnej wkładki, tylko wkładkę od Pani Helenki, może to robi różnicę?
                            A może mam takie wrażenie, bo po przesiadce z peg perego si, gdzie młody w śpiworze siedział ściśnięty jak sardynki w puszce teraz ma dużo miejsca? Niestety fotek z młodym w całym ekwipunku nie zrobię bo chory jest uncertain Najwcześniej w piątek wyjdziemy z domu sad
                            • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 15:48
                              A czy mozesz mi powiedziec jaka jest wkladka od p. Helenki? Czy daje jakas sztywnosc pod pleckami, bo jesli wyjelas te oryginalna nipperowska , to jest moim zdaniem jak w hamaku. Jakie wypelnienie ma wkladka p. Helenki ??
                              • agusia041 Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 15:56
                                Wkładka od p.Helenki ma wypełnienie z gąbki, ale jest sztywniejsza niż oryginalna nippera. Ja ją montowałam na oryginalną smile
                                • olu-la Re: nipper a jane slalom 21.01.14, 16:41
                                  własnie tylko czy wtedy nie robi sie ciut mniej miejsca jak damy i te nipperowska i dodatkowa. smile
                                  ?

ale jesli od p. helenki jest sztywniejsza niz ta nipperowska to .... smile chyba sie skusze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka