Dodaj do ulubionych

Zamienić parasolkę na parasolkę?

03.04.14, 13:36
Witajcie!
Długo się kiedyś tutaj zastanawiałam nad drugim wózkiem i bardzo mi wtedy pomogłyście, nabyłam Jane Nanuq smile Ale jak to zwykle bywa, nie jest idealny i teraz myślę nad tym, na co go zamienić.
Używszy go kilka razy stwierdziłam, że to co, jak mi się wydawało, jest moim priorytetem, tak naprawdę nim nie jest. W dodatku zmieniłam jednak plany wnoszenia wózka na 3 piętro z dzieckiem w środku i już tego nie robię, przynajmniej jak jestem z małą sama smile

Nanuq jest dosyć fajny, przede wszystkim śliczny, a do tego jedzie cichutko, jest lekki, łatwo się składa, po złożeniu mały i króŧki. Niestety doskwiera mi brak budki, szczególnie teraz wiosną, a także krótkie oparcie i krótki podnóżek, moja nieduża córka półtoraroczna, już prawie wystaje.

Do rzeczy, na czym mi zależy (na teraz oczywiście smile)
- długie oparcie, głębokie siedzenie, długi podnóżek - generalnie, żeby było długie miejsce do spania i nóżki nie za bardzo wisiały
- rozkładane oparcie, przynajmniej 150 stopni
- duża, dobrze osłaniająca buda
- żeby kółka w miarę cicho jeździły
- amortyzacja byłaby fajna, ale niekoniecznie
- w miarę lekki, ale bez przesady, byle nie przekraczał 8 kilo
- rozmiar po złożeniu też aż tak istotny nie jest, nie musi też być to parasolka

Co byście poleciły? Zastanawiam się nad Pliko Mini, Questem, Onyxem lub Topazem.

Znalazłam jeszcze takie cudo na bobowózkach - widziałyście go kiedyś na żywo? www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1247

Obserwuj wątek
    • monika_kas Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 13:47
      partyplanner napisał(a):

>
      >
      > Do rzeczy, na czym mi zależy (na teraz oczywiście smile)
      > - długie oparcie, głębokie siedzenie, długi podnóżek - generalnie, żeby było dł
      > ugie miejsce do spania i nóżki nie za bardzo wisiały
      > - rozkładane oparcie, przynajmniej 150 stopni
      > - duża, dobrze osłaniająca buda
      > - żeby kółka w miarę cicho jeździły
      > - amortyzacja byłaby fajna, ale niekoniecznie
      > - w miarę lekki, ale bez przesady, byle nie przekraczał 8 kilo
      > - rozmiar po złożeniu też aż tak istotny nie jest, nie musi też być to parasolk
      > a
      >
      > Co byście poleciły? Zastanawiam się nad Pliko Mini, Questem, Onyxem lub Topazem
      > .

gdyby nie te zaznaczone na grubo fragmenty to M&P Tour byłby fajny smile oparcie 49cm, fajnie pochylone siedzisko (dziecko wygodnie siedzi). Podnóżek niczego sobie. Lekki 6,2kg. No ale budka marna (muszę dokupić daszek teutonii).

Może Onyx... Topaza miałam, ale mi nie bardzo podszedł. Pliko Mini nie miałam to się nie wypowiem.

A jeszcze powiedz jaki masz budżet to będzie łatwiej smile
      • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 13:52
        Budżet hmmm... najlepiej byłoby wyjść na zero po sprzedaży Nanuqa, ale jeśli naprawdę mi się coś spodoba to może być nawet 800 zł. Lepiej nowy, ale nowszą używką w dobrym stanie również nie pogardzę smile

Tour mówisz... w takim razie muszę go gdzieś obejrzeć. Mogę prosić o wrzucenie zdjęć, jak już dokupisz daszek?

Dzięki!
    • dziunka851 Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 13:57
      Myślę, że Maclaren xt byłby fajny dla półtorarocznego dzieciątka,duuuża buda,całkiem niezła powierzchnia spania, niezbyt ciężki i świetna amortyzacja. Ewentualnie Pliko mini bym brała pod uwagę, ale również nie miałam także ciężko cokolwiek stwierdzić jak się spisuje, Cybex Onyx podobno nie ma wysokiego oparcia sad
    • gosia_mrufka Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 13:58
      Oglądałam ostatnio tego Emotion. Fajnie się prowadzi, dobrze podbija, ma wyczuwalną amortyzację, jedzie w miarę cicho (sprawdzałam na polbruku - tragedii nie było). Siedzisko jest wąskie i budka marna. Podnóżek chyba dość krótki był.
    • car.in Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 14:19
      Miałam właśnie Questa zamówić a stanęło na TFK Buggster.
      Może Ci się spodoba? Questa też kiedyś miałam i Techno XT również. Oba szczerze polecam. Peg Perego Mini ma nisko rączki.
      Jeszcze PP SI brałabym pod uwagę. Ale to raczej na galerie i równe chodniki.
      • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 18:07
        Sprawdziłam tego Buggstera, śmieszny taki, jak jajeczko smile Pewnie on i Dot, ostatnio na forum chwalony, wszystkie wymagania by spełnił, ale jakoś design mnie nie przekonuje niestety.

Techno XT użytkowałam kiedyś na wakacjach 2 tygodnie, jak mała miała rok, szczerze mówiąc kompletnie mi nie podszedł, może dlatego, że miał już swoje lata (rocznik pewnie 2009 albo 10). Poza tym chyba chciałabym jednak coś mniejszego, dlatego rozważam Questa.

Dzięki za opinię! Moja lista znów powiększa się o Si smile
        • magda79pn Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 20:50
          udało mi się znaleźć jedną fajną parasolkę z fajnym siedziskiem i do tego fajną budką i wszystko byłoby w nim super, nawet cena, ale... waży 10kg sad

i'coo phenix smile
    • pinik Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 21:01
      Tez mialam nanuq (i to nie wiem, czy nie tego, ktorego ty teraz masz, jesli masz go od pomilak) i to samo mi sie w nim nie podobalo: budka latem. Oparcie jeszcze u nas bylo ok, ale nie na dlugo pewnie. Bo tak to on mi z wieloma rzeczami pasowal.

TEraz pojawil sie Nanuq XL. Ma lepsza budke, wieksze siedzonko i odpinany calkiem palak. Dla mnie fajny! Ja jeszcze zamierzam go sobie kupic. Moze to tez cos dla Ciebie?
      • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 23:08
        Tak, mam mojego Nanuqa od Pomilak, nie wiedziałam, Pinik, że on był też Twój smile Zupełnie nie wyglądał jak po dwóch właścicielkach smile

Pamiętam, że wcześniej też pisałaś o Nanuqu XL i on ma faktycznie super budę. Pewnie gdybym go wtedy kupiła, to jakoś bym się przemęczyła z tym przykrótkim oparciem. Niestety jest jeszcze nieco za drogi, a ja poza tym mam ochotę na coś innego.

A jak na tle Nanuqa wypada Pliko Mini? Chyba Ci pasował, prawda?
        • pinik Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 03.04.14, 23:56
          Bo ten nanuq, jak go sprzedawalam to wlasciwie na nowke wygladal. Pomilak maz zdajsie nie chcial jej uwierzyc, ze nie nowy ten wozek kupila.

Mini jest duzo glosniejszy od nanuq. Budka lepsza i ma choc male resorki. Raczki nizej i obureczne rozkladanie oparcia. Oparcie wyzsze i siedzonko cale chyba wieksze w pliko mini.

Po zlozeniu mini chyba troche dluzsze niz nanuq.
    • grudniowa.mama Topaz 03.04.14, 21:18
      Mam Topaza jako drugi wózek dla 16-miesięcznego synka i jak dla mnie:
      Na plus:
      -duza buda
      -wysoko raczki (mam 175cm)
      -fajna pozycja siedząca (mój synek nie lubi odchylonego oparcia a tutaj jakoś nie marudzi)
      -wózek jest "zwarty" - nie jest rozchwiany

Na minus:
      -im synek cięższy tym gorzej się podbija (teraz wazy około 10-11kg)
      -2 rączki wiec przy biegajacym maluchu słabo sie go prowadzi jedna reka
      -nie ma regulacji wysokości raczek

W tej chwili synek ma jakieś około 80cm i przy podnozku ustawionym poziomo wystają mu stopy.Topaz ma amortyzację na tylne kola ale żeby była jakoś mocno wyczuwalna to tak niekoniecznie.Co do kółek to jakoś specjalnie nie zwrocilam uwagi żeby były głośne ale jakoś nigdy nie zwracalam na to specjalnie uwagi.
      Mam nadzieje ze trochę pomoglam smile
      • partyplanner Re: Topaz 03.04.14, 23:12
        Pomogłaś, dziękuję smile Moja mała waży aktualnie tyle samo, więc mam nadzieję, że nie będzie źle z podbijaniem. A poza tym większość wymagań spełniona, więc wygląda na to, że Topaz wchodzi do czołówki smile

• partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 19:51
      Kobietki drogie!

Wybrałam się dzisiaj do Świata dziecka poprzymierzać wózki. Z mojej listy były tam tylko Maclareny, ale przymierzyłam też dużo innych i mam obserwacje smile

Maclareny zupełnie odpadają, mała płytko siedzi, jakoś tak krzywo, no i jeździ się moim zdaniem kiepsko, a Questa praktycznie nie mogę podbić. Przymierzałyśmy też Bee, Inglesiny, BJCM - odpadają.

Co w miarę nam podeszło:
      - Concord Quix - bardzo długie oparcie (z 15 cm zapasu nad głową!), niezły podnóżek, duża, osłaniająca buda. Fajne oponki. Niestety dość ciężki, a rączki wysoko, więc mnie było trudno go podbić.
      - Elodie Details Stockholm - oparcie długie, głębokie siedzisko, buda powiększana jak w Maclarenach, poza tym bardzo ładny i fajne wzory do wyboru. Na minus kółka - wyglądają strasznie słabowicie, jakby miały zaraz pęknąć lub zacząć klekotać. Aczkolwiek sprzedawca mówił, że nie mają do nich reklamacji i że to szwedzka jakość.
      - X-lander X-fit - bardzo fajny! A budka po prostu rewelacja, naciąga się jeszcze niżej niż do pałąka, siedzisko szerokie i długie, podnóżek długi, wygodne wypinanie pałąka, widać, że małej było bardzo wygodnie, nie chciała wychodzić. Kółka zgrabne, wyglądały na ciche, wygodny hamulec, pełna rączka. Niestety jest ona bardzo nisko, tzn dla mnie jeszcze ok w ustawieniu "0", ale ja nie imponuję wzrostem, wyższym dziewczynom na pewno będzie niewygodnie. No i ciężki jak na wózek miejsko-galeriowy, producent podaje chyba 10 kilo, to więcej niż mój Indie!

Najbardziej wpadł mi w oko jednak nowy Easywalker Mini (jeszcze nie ma nawet ceny) - cudo! Super budka, mięciutka tapicerka, wysokie oparcie, amortyzacja na wszystkie koła, poza tym zgrabny i śliczny. No ale na pewno poza zasięgiem cenowym sad

Mam jeszcze do przymierzenia Pegi i Cybexy, więc decyzja ciągle nie podjęta smile
      • magda79pn Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 20:16
        easy walker mini podobno niczym nie różni się od june, a june opinie ma kiepskie i jest niepodbijalny

ja bym chętnie jakiegoś małego EW kupiła, kocham swojego Sky'a smile
        • martuska1982 Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 20:31
          twoja miłośc do parasolek Magda chyba na mnie przeszła, bo teraz jak oglądam te duże wózki to się zastanawiam po co ja w ogóle taki kupowałam, bo poza zimą super się jeździ takimi małymi lekkimi wózkami. tongue_out
          No ale pewnie przy kolejnym maluszku inaczej znów będę patrzyła, teraz ponad trzy lata syna zaburzają mi wózkową percepcję. wink
          • magda79pn Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 20:47
            wiesz, ja lubię to moje volo, i tego jane też, ale na krótkie wyjścia, a jak mam gdzieś jechać dalej to wolę pełną raczkę i do tego komfort psychiczny, że jak młody zaśnie, to ma wygodnie wink

może dlatego tak piszę, że mi ciągle dzwoni tel wink i ciągle muszę z kimś gadać wink i nawet jeśli da się parasolkę prowadzić jedną ręką, to na dłuższą trasę jest to uciążliwe smile do tego dochodzi fakt, że ta parasolkę trzeba jednak tą jedną ręka nakierować i kontrolować ciągle, i wymaga to siły, a mój EW jedzie praktycznie sam, a ja dwoma placami steruję lewo-prawo wink

kiedyś jeździłam tylko parasolkami i innymi małymi wózkami, a teraz coś się przestawić nie mogę wink może za rok, jak mały będzie miał 3 latka

dla mnie ideałem do miasta byłby maclaren techno z pełną rączką smile
        • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 22:04
          Ale mini są dwa - mini stroller i mini buggy. Ten stroller to faktycznie June, a buggy to jest parasolka, o taka smile easywalker.nl/beta/?product=mini
          • koala0405 Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 22:15
            a w jakim kolorze mini buggy widziałaś?
            Przymierzałaś dziecko do niego? Miękka tapicerka?
            Planowałam zakupić ponownie peg perego pliko mini ale ten easywalker bardziej mi się podoba. Nie wiem tylko czy rączki są wysoko? I gdzie go można kupić z wysyłką?
            • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 22:56
              Widziałam czarny. Tapicerka bardzo miękka, jak świetnie wyprofilowana poduszka, chyba nie widziałam jeszcze takiej w wózku. Mała miała wygodnie, choć nie tak dużo miejsca jak w X-ficie. Rączek szczerze mówiąc nie do końca pamiętam wysokość, chyba dość wysoko, może tylko trochę niżej niż w Quixie.

Świat dziecka ostatnio uruchomił e-sklep, więc pewnie wysyłkę będą mieli, tylko oni chyba nie należą do najtańszych.

• koala0405 Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 21:43
        a który Easywalker Mini?
        June mini czy buggy mini?
        • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 22:05
          Ja oglądałam buggy. Być może June też był, ale kompletnie nie zwróciłam uwagi smile
          • magda79pn Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 22:36
            fajny ten buggy, ale nie potrzebuję za bardzo parasolki wink
            mogłyby mnie przekonać do niego jedynie wymiary siedziska i waga wink

zaraz poszukam na str nl, co prawda nie wybieram się tam wczesniej niż w sierpniu, ale może... wink
            • partyplanner Re: Zamienić parasolkę na parasolkę? 04.04.14, 22:57
              Siedzisko mi sprzedawca mierzył miarką i było imponujące, coś około 48 cm? Stwierdził, że prawie 50, i że to dużo jak na ten typ wózka. A wagi niestety nie znam smile
            • magda79pn EW Buggy Mini 199e 05.04.14, 19:25
              w NL kosztuje 199e smile

www.baby-dump.nl/index.php?page=product&merk=36644&groep_id=66

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka