Dodaj do ulubionych

XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2?

19.06.14, 12:28
Dziewczyny serdeczna prośba o pomocsmile

Pod koniec sierpnia zamierzamy się wybrać z Małą do Chorwacji i potrzebujemy małego, lekkiego i kompaktowego wózka do samochodu i na wyjazd. Córka będzie miała wtedy niespełna 7 miesięcy- jest drobna- 50 centyl więc będzie ważyć ok. 9 kg.

Który z wymienionych modeli jest najłatwiejszy do składania, najlżejszy i najbardziej komfortowy dla dziecka. Przeznaczenie: na chwilę obecną wyjazdy a potem następca po przejściu ze zwykłej spacerówki. Budżet: max 1000 zł ale chętniej ok. 500 zł.

Zależy mi na wadze i wymiarach, gdyż mieszkamy na 2 piętrze a bagażnik samochodu nie grzeszy wielkościąwink

Będę bardzo wdzięczna za pomoc i sugestie.

Miłego długiego weekendu!
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 19.06.14, 13:08
      na tle wymienionych mac xt raczej spory jest po złożeniu, nie wiem jak pliko mini, co do xtra2 dziewczyny piszą, że sie sam rozkłada, a dot był tylko chwalony na forum. Ja bym się chyba ku dotowi skłaniała bazując na tym, co o tych wózkach na chwilę obecną wiem.
    • hanna79 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 19.06.14, 21:37
      Najbardziej kompaktowo składa się Dot i Zapp (dot mieści mi się do małego bagażnika w Yaris). Zapp będzie miał siedzisko kubełkowe i przekładane przodem do mamy, dot ma siedzisko tylko w jedną stronę, ale oparcie rozkłada się na zamki. Lżejszy jest Dot (7,5 kg ważone przeze mnie), Zapp pewnie około 9 kg. Jeśli jesteś wysoka, to Zapp może mieć za nisko rączki, w Docie są wyżej. Pliko Mini będzie najlżejsze z tego towarzystwa.
      • inka.1982 Re: Do Hanna79 20.06.14, 15:40
        Hanna,

A z tego całego towarzystwa który wózek polecałabyś najbardziej? Wiem, że masz Dota na stanie i czy Twoim zdaniem nada się na wakacje dla 7-miesięcznego niemowlaka? Byłby na tydzień a potem poczekałby do wiosny. W tych cenach będę kupywać raczej nowy i chciałabym, żeby wózek został z nami na dłużej.....

Nie ukrywam, że wizualnie i ze względu na wagę najbardziej podchodzi mi Dot i Pliko Mini. Za Zappem przemawia kubełkowe siedzisko dla malucha, ale system składania z filmików nie za bardzo....

Który z powyższych wózków ma w miarę ok amortyzację? Z forum wiem, że najlepszy XT, ale gabaryty nie te...Czy w późniejszym czasie amortyzacja w Docie lub Pliko nada się na codzienne spacery dla dziecka, jak będzie tak miało ok. 1,5 roku?

Z góry jeszcze raz dzięki za pomocsmile
        • inka.1982 Re: Do Hanna79 20.06.14, 15:41
          Aaa, zapomniałam dodać, że nie jestem wysoka- 165 cm, ale mąż już 182 cm. I on na spacery też czasami chodzismile
          • gosia_mrufka pp mini 20.06.14, 17:00
            Ja mam pp mini, ale mój syn już starszy. Waży 10,5 kg i przy jego wadze amortyzację wyczuwam, jak na taki lekki i kompaktowy wózek to jest ona dobra. Składanie i rozkładanie pp mini jest bardzo szybkie i wygodne. Ja mam 160 cm i dla mnie rączki są na dobrej wysokości (w XT były za wysoko), a mąż ma 186 cm i nie narzeka (ale on się słowem nie odezwie, bo jeszcze kupię coś nowego). W zeszłym roku na wakacjach mieliśmy PP Si i bardzo dobrze się sprawdził, a dla mnie pp mini to mniejsza wersja tego samego wózka. Do PP mini na pewno bym dołożyła jeszcze jakąś wkładkę dla większego komfortu maluszka.
        • hanna79 Re: Do Hanna79 20.06.14, 20:18
          Hmmm, trudno mi tak jednoznacznie odpowiedzieć, bo każdy z tych wózków ma swoje plusy. Ja na końcu miotałam się pomiędzy Pliko Mini i TFK Dot, Mini już prawie kupowałam używane, ale nie wyszło, a na Dota znalazłam fajną promocję. Zapp ma najfajniejsze dla maluszka siedzisko, no i możliwość umocowania go przodem do mamy, ale jest bardzo głośny w trakcie jazdy, tzn kółka bardzo słychać (wielu mamom to przeszkadza, mnie też), siedzisko w Docie jest obszerne, nawet mój pięciolatek spokojnie się zmieścił, więc dla mniejszego niemowlaka musiała by być jakaś wkładka redukcyjna, żeby w nim nie zginął, oparcie nie rozkłada się całkiem na płasko, pozycja jest wygodna do spania, ale nie płaska. Acha system składania w docie i zappie jest taki sam, ale w docie idzie mi to bez najmniejszego problemu, a w zappie jakoś zawsze się z nim szarpałam (ale nie xtra2). Dot będzie miał lepszą amortyzację od zappa, tzn ma taki sprężynujący stelaż i siedzisko mocowane jak hamak, można dziecko pobujać do spania, ale wiadomo to tylko wózek na małych piankowych kółkach. Za to zapp mi się lepiej podbija, ale to z mojej perspektywy wzrostowej - 178 cm. Spokojnie Dot nada się na spacery codzienne dla starszego dziecka, po mieście, parku, nawet piaskowych, trawiastych ubitch drogach pojedzie spokojnie. O mini za dużo nie napiszę, bo nie jeździłam, podoba mi się bardzo, jego wygląd i waga, i jest krótszy po złożeniu od przeciętnych parasolek.
          W swoich wątkach o Docie wstawiałam trochę zdjęć na żywo, może coś Tobie pomogą:
          Mój Kropek
          TFK DOT moje wrażenia
          Mam tez kilka zdjęć porównawczych Dota z Zappem Xtra (nie 2), jak chcesz mogę wrzucić...
    • inka.1982 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 20.06.14, 22:04
      Dzięki śliczne za tak wyczerpujące wypowiedzi.

Możecie oświecić mnie jeszcze w jednej rzeczy- pisałyście o wkładce redukcyjnej- o jaką Wam chodzi? Wiem, że w niektórych modelach jest dodawana jako standardowe wyposażenie (Britax Affinity) lub można dokupić dodatkowo (Joolz) ale w przypadku dota czy Mini jaką bym miała kupić? Taką zwykłą (jak od Magdy lub Skip Hop) czy jakąś specjalną?

Aha i czy do Dota warto dokupywać folię UV? Śpiworek?

Z góry jeszcze raz dziękuję!
      • martuska1982 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 20.06.14, 22:12
        Dziewczyny pewnie na mysli miały wkładkę od Magdy czy Pani Helenki, skip hop czy coś w tym stylu. Zależy co ci w oko wpadnie.
      • jasiek4 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 20.06.14, 23:00
        Do PP Mini jest specjalna dedykowana wkładka
        global.pegperego.com/babyproducts-catalog/2014/Pliko+Mini
        zajrzyj w akcesoria
      • hanna79 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 20.06.14, 23:26
        Jeśli chodzi o wkładkę, to żadnego konkretnego modelu nie miałam na myśli, ale raczej przydałaby się taka grubsza, czy profilowana, bo półroczniak może się przechylać na boki. Ja mam taką własnej roboty.
        A patrzyłaś może na Nune Pepp? U nas się fajnie sprawdziła przy maluszku, jako taki wózek dodatkowy/samochodowy.
    • inka.1982 Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 21.06.14, 09:59
      Będę zatem musiała sprawdzić te wózki na żywo tj. Pliko Mini i Dota. Mini mogę zobaczyć prawie pod domem a Dota najwyżej zamówię ze sklepu internetowego i zwrócę jak nie podejdzie...

Pomyślę też o wkładkach, moze zwykła i kocyk wystarczy.

W każdym razie dziękuję bardzo za rady i pomocsmile

Dam znać, który pojazd ostatecznie wybrałam i jak się sprawdził na wakacjachsmile
      • gosia_mrufka Re: XT, Pliko Mini, TFK Dot czy Zapp X2? 21.06.14, 11:33
        Miałam na myśli jakąś miękką wkładkę, bo siedzisko pp mini jest takie typowo spacerowe, małemu dziecku może być bardziej komfortowo z wkładką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka