Dodaj do ulubionych

Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp?

11.02.15, 18:56
Pilnie potrzebuję lekkiego, małego wózka pod fotelik Maxi Cosi Cabrio Fix na krótkie wypady do galerii itp. Czy tylko Zapp się nadaje? Co lepsze zwykły Zapp czy Extra? A może macie jakieś inne typy? Jak testowałam Joie Litetrax to żałowałam, że do niego nie można wpiąć fotelika bo bym go brała....
Mam w domu 4-latka i 3,5 miesięczniaka smile
Obserwuj wątek
    • monika_kas Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 11.02.15, 19:17
      zapp, czy zapp xtra bądź xtra 2

nuna pepp

baby jogger city mini zip

• ela.dzi Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 11.02.15, 20:30
        Jak już idziemy dalej, to Armadillo ma adaptery.
    • gochalodz Tylko maxi cosi 11.02.15, 20:11
      A ja mam pytanie średnio na temat,ale czy wszystkie kupujecie tylko i wyłącznie maxi cosi?

Są też inne dobre foteliki np. Jane, Cybex i Britax/Romer, Recaro, a nawet Chicco (na BI do zamontowania) czy Graco (można na Teutonii montować).

Jane Nanuq XL z fotelikiem albo Britax agile z fotelem bym chyba obecnie wybrała.
      • ela.dzi Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 20:32
        Bo Maxi Cosi jest chyba najbardziej rozpoznawaną marką i leci po opinii, a poza tym pasuje do każdego wózka. Sama temu uległam smile A następnemu dziecku chyba zafunduję fotelik 0-18.
        • thea19 Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 10:42
          a ktory 0-18 ma zupelnie lezaca pozycje i dobre noty?
          • ela.dzi Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 21:31
            Klippan Kiss 2 - planuję go kupić teraz dla 15-miesięczniaka, a jakby się pojawiło drugie dziecię, to kto wie czy nie kupiłabym Axkida starszemu.
            • ela.dzi Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 21:35
              Ma TestPlus i dzięki bazie można go montować pod różnymi kątami w zależności od wieku dziecka.
              • thea19 Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 21:44
                i lezacy jest niezaleznie od profilu kanapy?
                • ela.dzi Re: Tylko maxi cosi 13.02.15, 06:21
                  Tak, na tej bazie reguluje się wychylenie fotelika. Do 10 kg można przewozić bez bazy. On wygląda jak większy fotelik 0-13, manewruje się kątem wychylenia. Dla większego dziecka można przechylić fotelik do spania w trakcie jazdy. A ponadto ma składaną rączkę, więc można go przewozić jak walizkę. Wszedł do mojej Micry czyli bardzo małego auta.

Jedyny minus dla mnie to to, że jest brzydki smile
                  • thea19 Re: Tylko maxi cosi 13.02.15, 08:39
                    fakt, ladny nie jest ale nie o to przeciez chodzi.widzialam tez, ze na 2punktowy pas mozna montowac - przyznam, ze jakos sobie tego nie wyobrazam.
                    • ela.dzi Re: Tylko maxi cosi 13.02.15, 08:43
                      Ja miałam montowany tylko na isofix, także nie wypowiem się o pasach.
      • monika_kas Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 20:40
        nie tylko... ja dla pierwszego dziecka miałam graco logico s hp i był to bardzo dobry fotelik w testach też wysoko.

dla drugiego kupię chyba besafe izi sleep wink
        • szangala_23 Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 21:08
          besafe jest masakrycznie cieżki.
          • 3maj.z.lila Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 21:14
            Ja miałam foteliki BeSafe smile i jak dla mnie waga fotelika nie ma/miała większego znaczenia. Co innego jakbym miała fotelik z dzieckiem dźwigać na ręce co rusz na któreś piętro.
          • monika_kas Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 22:05
            wiem, że jest ciężki, ale mi to nie przeszkadza wink problemy z dźwiganiem mam tylko w ciąży tongue_out
        • gochalodz Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 21:10
          A to Graco na jaki wózek montowałaś jeśli w ogóle?

Dorel ma dobry marketing. Ja mam bzika na punkcie bezpieczeństwa ,a Dorel już dawno nie jest w czołówce w swojej klasie,więc pewnie bym już ich fotelika nie wybrała,zwłaszcza,że w następnej klasie od 9kg nie mają fotela montowanego tyłem.
          • szangala_23 Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 21:26
            maja montowany tyłem, o proszę, także ten...
            www.maxi-cosi.com/pl-pl/produkty/foteliki-samochodowe/foteliki-samochodowe-dla-malucha/mobi-xp.aspx
            • afroddytta Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 23:02
              Ale ten Mobi tyłem to podobno istna masakra w porównaniu z innymi tyłem tzn. technicznie, podobno jest ogromny, trudny do zamontowania itd. tak ustaliłam jak szukałam swojego, facet w sklepie z fotelikami tyłem nawet zrezygnował z trzymania go w sklepie, bo mówił że nikt go nie kupował jak zobaczył jakie inne można kupić. Mimo szczerych chęci w końcu go jednak nie widziałam nawet zniechęcona tym co w necie się naczytałam.
              • gochalodz Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 10:04
                i do tego bazuje na starym modelu priori takze zadna rewolucja.
              • thea19 Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 10:46
                mobi jest tani w prownaniu z innymi rwf, teraz dorzucili mu zaglowek, wiec na dluzej starczy i wagowo jest do 25kg. jak ktos chce tylem, a tak jest najlepiej i szczypie sie z kasa, to wielkich mozliwosci nie ma. lepszy taki mobi niz najlepszy 0-18 przodem
          • monika_kas Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 21:29
            graco montowałam na moją wózkową porażkę graco symbio sad brrr koszmar
      • atwar1 Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 21:53
        Ja miałam cybex aton. Fotelik bardzo fajny, możena podobno montowac na te same adaptery co maxi cosi. Ja akurat miałam z adapterami cybexa i szczerze to zbyt wygodne to nie było- zwłaszcza zdejmowanie fotelika adapterów. Musiałam użyć dwóch rąk i nogi do przytrzymania wózka bo nie chciało wychodzić.
        Teraz widze ,że fajny system ma peg perego- an filmikach wygląda że wygodnie sie zdjemuje i zakłada. Pasuje np na bookleta
        • car.in Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 22:52
          Do wózków Peg perego chyba nie są potrzebne żadne adaptery żeby wpiąć fotelik Peg perego. Tylko on jest mega ciężki.
          Też szukam jakiegoś stelaża pod np. maxi cosi, ale z tymi adapterami tak szybko to się chyba nie zakłada. No i koszt adapterów to jakieś dodatkowe 200 zł. Przy Pegach już nie trzeba dokładać.

Sama nie wiem. Gubię się w tych adapterach. Czy one są przystosowane do każdego wózka odzielnie?

Czyli jak kupię np. BJ Zip i fotelik maxi cosi- to do tego Zipa można kupić specjalne adaptery?
          Na razie nie znalazłam takowych.
          • atwar1 Re: Tylko maxi cosi 11.02.15, 23:13
            Na tej stronie:
            www.babyjogger.com/product/city-mini-zip/
            przy punkcie travel system masz link do dokumentu, gdzie sa wymienione rodzaje adapterów w zalezności od fotelika i wózka (Car Seat Model Compatibility)
            Ale gdzie je kupić to nie wiem- trzeba pewnie pytac dystrybutora- jak znasz konkretny model to może łatwiej będzie
            • car.in Re: Tylko maxi cosi 12.02.15, 11:32
              Super. Dzięki, obejrzałam. Zapytam w Mamo to ja. Tam mają BJ. Może da się też zamówić do Zipa adaptery.
              Chociaż ostatnio Pan się dziwił,że potrzebuje jakieś adaptery. On wkładał fotelik do takiego wózka jak są w tesco i robił normalnie zakupysmile
    • sztucznamrowka Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 12.02.15, 14:28
      Ja dla ścisłości mam dwa foteliki smile
      - Maxi Cosi - kupiłam nówkę w promocyjnej cenie w Akpolu, wzięłam go ze względu na uniwersalność
      - Cybex Aton - kupiłam używkę w bdb stanie i używam do znoszenia małego do wózkarni, uważam, że ma lepsze pasy niż MC (dłuższe)
      przy pierwszym dziecku nie miałam jakiegoś tam "markowego" fotelika - dostałam w spadku po chrześniaku jakiś włoskiej produkcji a w markecie też wkładaliśmy fotelik do koszyka na zakupy tongue_out,
      teraz przy dwójce to na zakupy "hipermarketowe" mój mąż jeździ sam a jak jedziemy wszyscy to głównie do sklepów na galerii a tam już trzeba mieć coś pod fotelik bo inaczej się go dźwiga....
      • sztucznamrowka Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 12.02.15, 14:32
        Dodam jeszcze, że ja nie lubię jak fotelik po zamontowaniu na wózek "leży na siedzisku" stąd nie używam fotelika Cybex do Topaza. Lubię jak fotelik jest wpięty na adapter bezpośrednio w stelaż a siedzisko jest zdjęte.
        Ciekawi mnie jak to jest w Armadrillo - chyba jednak fotelik leży na siedzisku....
        • car.in Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 12.02.15, 15:33
          No ja też lubię jak można wpiąć w stelaż a siedzisko jest zdjęte.
          A nie wszystkie wózki mają taką możliwość. Z tego co widzę to BJ Zip nie. Tam się wpina na adapter a siedzisko spacerówki zostaje.
        • ela.dzi Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 12.02.15, 21:34
          Tak jest, leży na siedzisku. Średnio to wygląda, ale spoko się prowadzi.
          • delphine_delphine Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 12.02.15, 22:01
            Yyy, na prawde nie da sie wypiac tapicerki w zipie??? I uzywac samego stelaza pod fotelik ????
    • kkitka Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 12.02.15, 23:03
      Ja akurat pod fotelik MC używam froga smile fakt, że szkoda mi kasy na stelaż zapp było i w sumie to nie przepadam za jeżdżeniem po galeriach z dzieciakami, więc i tak rzadko używam wink ale prowadzi się fajnie i wpina bez problemu.
    • sztucznamrowka Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 14.02.15, 16:08
      Wydaje mi się, że oprócz Zappa nic innego i równie małego nie wpina się bezpośrednio w stelaż sad
      Teraz co mam robić - kupować używanego Zappa Xtra - ceny są od 400zł (ale bez adapterów) do 550zł a nówka kosztuje 620zł już z wysyłką???
      • hanna79 Re: Co pod fotelik Maxi Cosi? Czy tylko Zapp? 14.02.15, 17:04
        W nunie można zdjąć siedzisko. Wolałabym nunke od zappa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka