Dodaj do ulubionych

Problemy młodego gumisty 4 - Papier!

26.04.05, 16:12
Witam wszystkich na "zdychającym forum"!
Mam kolejne pytanie.
Jakich papierów używacie do gumy?
Ostatnio rozmawiałem z panem Szymonem Dederko i on polecił mi papiery
firmy "Schellers"(jako papiery firmowo już "przeklejone"), ale niestety
nigdzie nie mogę ich w Warszawie znaleźć:(
Może wiecie gdzie mozna je zakupić?
Albo znacie jakieś inne firmy produkujące takie papiery(tj już "przeklejone")?
Widziałem kilka rodzajów papierów oznaczonych jako "gumowane"("gummed"
lub "gumme"). Firm nie pamiętam:(
Czy to jest to samo co "przeklejone" papiery???
Greg
P.S. Po przeczytaniu postu pana Mosta pod wątkiem "Forum zdycha" opadły mi
ręce(chodzi mi oten fragment z oszołomami). Jak można się czegoś nauczyć od
takiego "mentora". Mam wielki szacunek dla tego pana jako gumisty(właściwie
tylko dla jego prac), ale jako człowieka ŻADNEGO!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • gumista Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 27.04.05, 07:22
      Ja używam papierów mocno fakturowanych - chyba Britania. Niestety albo i stety
      sam je żelatynuję dwukrotnie.
      Zasadniczo każdy rodzaj papieru nadaje sie dla celów gumowych - warunek musi
      być dobrze przeklejony.
      Acha i grubość papieru - ja gustuję w tych grubych około 300, ale z całym
      powodzeniem można używać papierów o grubości od 200.

ps. to prawda forum zdycha - w czasach świetności tutaj tętniło życiem, teraz w
      ustach cmentarz jest.
    • zby001 Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 27.04.05, 11:28
      Mozesz uzywac nawet gazety jako papieru do gumy i wcale nie musi byc
      przeklejona. Sam tak robilem, tyle ze raczej przypadkiem.
      Gruntowanie/przeklejanie papieru to nie jest koniecznosc. Wszystko zalezy od
      papieru i od tego, ile warstw emulsji chcesz polozyc. Jesli bedzie jedna, gora
      dwie warstwy, grunt moze byc nadmiarem szczescia. Istotne jest, jak papier
      przyjmuje pigment i jaka jest zawartosc pigmentu w emulsji. Wszystko to trzeba
      samemu wycwiczyc, nie ma na to przepisu.
      Wazne, zebys mial jeden rodzaj papieru, jeden rodzaj pigmentu, emulsje robil w
      tych samych (lub zblizonych) proporcjach gumy+chromu+pigmentu. Generalnie, zeby
      twoj proces dojscia do obrazu byl powtarzalny. A potem mozesz sobie szukac
      innego papieru albo pigmentow. Ja tylko uwazam, ze nie powinno sie majstrowac
      wiecej niz jednym czynnikiem procesu na raz. Ale ja jestem neofita, brodaci i
      mniej brodaci eksperci powiedza ci wiecej.
      Gruntowanie jest koniecznoscia dla wielowarstwowych gum, ale o tym pisza
      wszystkie madre ksiazki i pewnie w archiwum tego forum tez to znajdziesz. Z tym,
      ze pewne gatunki papieru, nawet dobrze przeklejonego, nie dadza dobrych efektow.
      Cena papieru tez nie ma zwiazku z jego przydatnoscia do gumy. Mowie o papierach
      do akwareli, bo innych (specjalnie do gumy) nigdy nie widzialem.
      Znajdz swoje komponenty, doprowadz do perfekcji proces, a potem szukaj czegos
      lepszego. Mysle, ze pare lat to zajmie, a jezeli jeszcze wtedy to forum bedzie
      istniec, podziel sie z nami swoimi doswiadczeniami, jako i ja sie dziele swoimi
      oczekiwaniami i wyobrazeniami ;)
    • mosteczek2 Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 27.04.05, 18:46
      No to to jest tylko Pański problem, a z pewnością nie mój. A jak się Panu
      podobają moje prace - to mi wystarczy. O resztę Pańskich odczuć względem mojej
      skromnej osoby nie dbam. Jak mawiał baron Rotschild - "ja nie jestem
      studolarówka żebym miał się wszystkim podobać". Poza tym - nie rozumiem - ja nie
      składałem Panu obietnic ani nie deklarowałem gotowości uczenia Pana, więc nie
      wiem o co Panu lata. Proszę z łaski swojej nie wybiegać przed orkiestrę zanim
      dyrygent nie da Panu znaku. To zawsze śmiesznie sie kończy.
      • gumista Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 28.04.05, 07:20
        Wniosek więc chyba jest jeden co się zas papierów tyczy. Kup w miarę jako taki
        papier, bo na drogi to szkoda na początku kasy, moim zdaniem przeklej go i ucz
        się dobrego przeklejania i próbuj - efekty powinny być widoczne z każdą gumą,
        która będzie ci spływac do klopa.
        • auto-da-fe Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 28.04.05, 11:35
          Pewnie, na początek starczy brystol za 2zł. Moje pierwsze udane prace były na
          takim cienkim brystolu. Naprawdę dobre rezultaty mam na też tanim jak barszcz
          papierze Accademia Fabriano (u mnie zdzierają 3.50 za arkusz 100x70 cm, ale
          widziałem i za 1.90 w stolicy), tylko trzeba go przekleić (starcza 1x
          smarowanie 2-3% żelatyną z 2-3% dodatkiem r-ru formaliny w stężeniu 5%) Działa
          niezawodnie, chociaż to nienajlepsze oczywiście rozwiązanie.
          • auto-da-fe Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 28.04.05, 11:39
            A nie przeklejałem papieru Canson Iris, kremowożółtej barwy, popularnego jak
            Accademia, albo bardziej nawet, i też taniego. Znosił spokojnie 2-3 warstwy, o
            ile nie zniszczyłem powierzchni np. pędzlem. A! W blokach tych papierów tanio
            nie dostaniesz - lepiej ciąć samemu z ark. 100x70cm
            • auto-da-fe Re: Problemy młodego gumisty 4 - Papier! 28.04.05, 11:40
              No i jeszcze jedna sprawa - Accademia jest papierem "acid free", co daje mu
              sporą szansę na oparcie się wpływom czasu przez przynajmniej paredziesiąt lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka