Dodaj do ulubionych

"chodzenie" na kolanach

30.09.10, 08:25
Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące mojej niespełna trzynastomiesięcznej córki- młoda rozwija się bez żadnych problemów, wszystkie umiejętności do tej pory zdobywała raczej wcześniej niż później- usiadła na przełomie 6/7 mż, tak samo zaczęła raczkować, zaczęła stawać pod koniec 7 mż, obecnie córka chodzi przy wszystkim przy czym się da- krzesło, wózek, meble itd, samodzielnie czyli bez trzymania zrobi czasem kilka kroków
ostatnio zaczęła chodzić na kolanach czyli klęka i "chodzi" głównie bokiem
Panie Pawle, czy powinnam się tym niepokić czy zostawić ją w spokoju i czekać aż minie ?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: "chodzenie" na kolanach 30.09.10, 10:16
      taki etap,minie:)
    • pawel.zawitkowski Re: "chodzenie" na kolanach 02.10.10, 16:04
      Z tego co pani napisała wynika, ze raczej można poczekać. Minie. Ale gdyby miało nie minąć, do pediatry... a do tego czasu proszę udawać, że Państwo tego nie widzą. To zazwyczaj pomaga...
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • jotka_k Re: "chodzenie" na kolanach 03.10.10, 10:11
        Przyznam szczerze, że raczej mnie zaniepokoiła Pana odpowiedź ;) Czy to może być objaw jakiś problemów? Czy też może niekorzystnie wpłynąć na stawy młodej ?
        Zdaje się, że nie będę czekać aż mini tylko pognam do ortopedy, pediatrę opuszczając.
        • ivaz Re: "chodzenie" na kolanach 16.10.10, 21:40
          Moja córa też chodziła na kolankach, jej kolana wyglądały jak pięty tak miała twardy i zrogowaciały naskórek, trwało to ok 1,5 mca, z tymże ona to robiła to w wieku 8,5 mca, jak skończyła 10 zaczęła chodzić, i chodziła od razu bardzo stabilnie nie przewracała sie bo chyba tym chodzeniem na kolanach nauczyła siętrzymać równowagi w pozycji pionowej, tak mi się wydaję
          • anulaaa33 Re: "chodzenie" na kolanach 20.10.10, 17:29
            a co w przypadku jeśli moja córka która ma 18miesięcy chodzi na kolanach od miesiąca niby robiła już pierwsze kroki próbowała sama chodzić ale woli zdecydowanie kolana i nie da sie nakłonić jej do samodzielnego chodzenia??
            raczkować też zaczęła późno bo ok 11miesiąca wczesniej pełzała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka