Dodaj do ulubionych

zaciśnięte kcuki

12.10.10, 19:58
Witam, proszę o odpowiedź:
mój synuś właśnie kończy 5 m-cy, często jednak nadal zdarza mu się chować kciuki w zaciśniętej dłoni, czy to oznacza wzmożone napięcie?? mój syn przyszedł na świat przez cc 32 godz.po odejściu zielonych już wód plodowych, nasłuchałam się już o tym różnych mitów, dlatego proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • angela_s85 Re: zaciśnięte kcuki 12.10.10, 20:04
      dodam jeszcze, że maluch ogólnie rozwija się prawidłowo. niepokoją mnie te kciuki i paluszki z nóg, które również zgina
    • pawel.zawitkowski Re: zaciśnięte kcuki 12.10.10, 20:19
      Witam,
      pojedynczy "objaw" np. zaciskanie pięści vel chowanie kciuków w dłoni - tym bardziej że nie zawsze, tylko często - nie może świadczyć o zaburzeniach jakichkolwiek jeżeli pozostałe cechy rozwoju dziecka są w normie.
      Pani dziecko ma biologicznie nieco ponad 3 miesiące, ma naprawdę prawo do wielu błędów i wypaczeń...

A na marginesie, za rozpowszechnienie strachów pt. "wzmożone napięcie mięśniowe" powinno się niektórych specjalistów ...
      Przepraszam za tę uwagę, która do Pani osobiście nie jest skierowana, ale ilość "zdewastowanych" i "przerażonych" rodziców tylko z powodu zaciskania piąstek u ich dzieci i odginania główki do tyłu lub machania nóżkami jak baletnica, jest zatrważająca.
      Jeżeli któryś z rodziców mi pomoże, zrobię któregoś dnia wypis wszystkich podobnych wpisów na tym forum i przedstawię specjalistom ku przestrodze, by nie gawędzili bóg wie czego przy każdej nadarzającej się okazji, bo konsekwencje są naprawdę przerażające.

Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • angela_s85 Re: zaciśnięte kcuki 12.10.10, 20:41
        bardzo dziękuję za odpowiedź. Uspokoił mnie Pan Doktor. Teraz niestety na każdym kroku słyszy się od każdego lekarza o tym napięciu, nie wiem może to jakaś nowa moda... ale rzeczywiście może młodej matce namieszać w głowie... :(
      • angela_s85 Re: zaciśnięte kcuki 12.10.10, 20:47
        jeszcze jedno (ostatnie) pytanie - czy 5-miesięczne dziecko musi umieć już łapać zabawki??
        • pawel.zawitkowski Re: zaciśnięte kcuki 13.10.10, 08:00
          Kilka sprostowań :)
          - nie jestem lekarzem :)
          - 5cio miesięczne dziecko zazwyczaj już łapie zabawki
          Pozdrawiam
          P.Z.
          • angela_s85 Re: zaciśnięte kcuki 13.10.10, 09:43
            dziękuję za odpowiedź. mały sięga po zabawki, ale często zaciśniętą dłonią i to mnie zaniepokoiło...
            • julka1967a Re: zaciśnięte kcuki 13.10.10, 19:15
              Mój synek miał zalecone w celu rozluźnienia po 50 razy odginanie paluszków i 50 razy kciuka u każdej rączki. Babcia z nim bawiła sie w " Tu kokoszka .... " W zasadzie momentalnie skończyło sie zaciskanie rączek. Też miała wtedy 5 miesięcy, urodzłl się w 36 tc przez cc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka