Dodaj do ulubionych

bioderka IIA

23.11.10, 22:01
Dziś taką diagnozę przekazał lekarz po usg bioderek. Zalecił szerokie pieluchowanie i "przyciskanie" nóżek do brzuszka ...
Czy to wystarczy? Jak prawidłowo "szeroko"pieluchować? Niestety tego lekarz nie przedstawił :(.

Niestety wizyta NFZ - zastanawiam się czy iść jeszcze prywatnie bo czuję się niedoinformowana a nie chcę poprzez nieprawidłową pielęgnację zaszkodzić dziecku.

Proszę o poradę - co i jak robić przy takiej diagnozie?
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: bioderka IIA 30.11.10, 15:44
      Witam,
      po pierwsze nikt z nas nie widział dziecka, ani usg bioderek. Niestety to nie wszystko, bo po drugie od oceny bioder, zaleceń leczniczych jest ortopeda i wirtualne uzupełnianie jego zaleceń jest co najmniej ryzykowne. Po trzecie, nie wiemy ile miesięcy / tygodni ma dziecko, co jest akurat w tym przypadku niesłychanie ważne. Mogę jedynie (po ocenie wg skali Graffa) domniemywać, że ma poniżej 3 miesiąca. Jeżeli tak, przyjmuje się stopień IIa za jeszcze fizjologiczna dysplazje, a sposobem na wspomaganie dojrzewania jest ruch i zwiększenie jego możliwości, nie ograniczenie...
      Od dawna specjaliści wycofują się ze stosowania szerokiego pieluchowania. Albo jest leczenie i ortezy, albo leczenia nie ma i nic się nie zakłada...
      Sytuacja raczej patowa, ale jest rozwiązanie. Tym bardziej, że lekarz nie wyjaśnił Pani wszystkiego do końca (wg Pani słów). Tym rozwiązaniem jest konsultacja u innego specjalisty ortopedy... Polecam
      Paweł Zawitkowski
      • jozefinka-1 Re: bioderka IIA 20.04.11, 18:31
        Witam
        Moja córka miała robione usg stawów biodrowych, wyszło na lewym i prawym bioderku IIa. Córka ma obecnie skończone 4 tygodnie. Lekarz zalecił wkładanie pieluszki flanelowej bardzo szeroko. Dziecko ma przy tym podwyższoną pupę a głowę niżej, ogólnie cały czas się wierci i jest jej niewygodnie, wcześniej mogła sobie machać nóżkami do góry, teraz jest skrępowana. Moje pytanie: czy trzeba pieluszkować dziecko? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • mikanm Re: bioderka IIA 20.04.11, 19:40
      Podepnę się pod temat. Córka ma 2,5 miesiąca i jak się lekarz wyraził "lekką asymetrię" na prawym biodrze. I też kazał szeroko pieluchować. Widziałam efekty nie noszenia przez dziecko frejki i chciałabym tego córce zaoszczędzić. Tylko nie wiem zupełnie jak składać tę pieluchę! Jak złożę w kwadrat to wydaje mi się za wąsko, jak złożę po szerokim brzegu to znów ma chyba ze 30 cm - za szeroko. a na brzuchu córka nie bardzo chce leżeć, kładę i tak, ale teraz mam kłaść jeszcze częściej, chyba będę musiała kupić stos zatyczek do uszu. Jaka jest na to wszystko rada?
    • tanera Re: bioderka IIA 21.04.11, 16:34
      Naszej córce w 6 tygodniu ortopeda określił również jako grupa IIA, powiedział, że to nie do końca rozwinięte biodra i zalecił szerokie trzymanie, tzn. przy przewijaniu szeroko nogi, podczas noszenia szeroko rozstawione nogi, kłaść jak najczęściej na brzuszku z podkurczonymi nóżkami jak żabka. Z tych zaleceń nie stosowaliśmy aż tak często leżenia na brzuszku bo córka tego nie znosi. Teraz już lezy na brzuszku bo zaczęła się coraz ładniej dźwigać, ale nóżki przy tym są prosto na podłożu.
      Kolejna wizyta w maju, wtedy pewnie okaże się, czy bioderka rozwinęły się prawidłowo, czy "posżły" w dysplazję.
    • pawel.zawitkowski Re: bioderka IIA 21.04.11, 16:49
      Witam,
      za prowadzenie dziecka odpowiada lekarz prowadzący. W tym przypadku ortopeda. IIa to fizjologiczna dysplazja. Nie wiem, jakie były dodatkowe obserwacje stanu dziecka, stąd niemożliwa jest ocena postępowania. Szerokiego pieluchowania nie opiszę, bo tego nie zalecamy. Mój stosunek do szerokiego pieluchowania jest znany. Kładzenie na brzuszku i dociskanie nóżek vel bioderek pominę milczeniem...
      To już zupełnie nietrafiony pomysł i nic nie jest w stanie tego uzasadnić...
      Powtórzę, lekarz miał okazję ocenić dziecko. Wynik usg nie jest jedynym czynnikiem określającym sta rozwojowy bioderek i dziecka. Inne czynniki mogą przechylić szale w kierunku braku jakiejkolwiek interwencji lub interwencji jakiejś...
      Jakiej? Tego wirtualnie nie jest w stanie nikt Państwu polecić. Polecić zawsze mogę Państwu kontrolną wizytę u innego specjalisty, w celu konfrontacji oceny i zaleceń.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • nillkaa Re: bioderka IIA 05.05.11, 17:25
        ja w końcu poszłam na kolejne badanie miesiąc później ( bo jak wyczytałam po 3 miesiącu się rozstrzyga czy to 2a +/- ) - było na szczęście już 1b ... i brak wskazań do pieluchowania :)
        teraz już jest 1a

• sol_i3 Re: bioderka IIA 13.05.11, 22:14
          nillkaa to super że dzieciątko z tego wyszło. A w końcu pieluchowałaś czy nie?
          Mój mały ma jedno bioderko Ib a drugie Ib/IIa Lekarz zalecił podwójne pieluchowanie przez 2-3 tyg. Właśnie minął 3 tydzień i akurat byliśmy na wizycie u innego lekarza z powodu asymetrii i lekarka badając go, powiedziała że widać że ma dysplazje tego bioderka.
          Więc nie wiem czy to coś w ogóle pomaga czy nie. Kontrole mamy mieć dop.za miesiąc
          • tanera Re: bioderka IIA 14.05.11, 08:58
            U nas też poprawa z IIA na IB, bez żadnego szerokiego pieluchowania.
          • nillkaa Re: bioderka IIA 09.06.11, 23:05
            nie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka