Dodaj do ulubionych

maty puzzle

04.02.11, 12:16
Witam,
Wiem że ostatnio jest głośno o tych matach ze względu na szkodliwość.
Ja mam te maty juz od 1,5 roku, i się zastanawiam czy po takim czasie one nadal są toksyczne czy ten cały formamid już się ulotnił,z tego co kojarze to rozpuszczalniki się ulatniaja,nie wiem czy ten także,i czy jest on w każdych puzzlach czy tylko w tych które po otwarciu strasznie śmierdzą?
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: maty puzzle 18.02.11, 11:15
      Witam,
      To z czego robione są akcesoria, ubranka, farby, wózki, butelki itp. rzeczy, które mają kontakt z naszymi dziećmi to temat równie ciekawy, co szeroki.
      Mam wrażenie, że wszystkim rodzicom chodzi o dobro swojego dziecka nieprawdaż :)

Poniżej zamieszczam urywek korespondencji (Autorka ADA O.) na temat mat dla dzieci (dzięki dla Ady...).
      Między innymi korespondencja dotyczy mat, które "brały udział" w nagraniach do filmów "Mamo, Tato, co Ty an to?"

Cytuję:
      "...maty pierwsze, te z planu filmowego są stąd - marka WEPLAY.
      Oni mają całą linię genialnych sprzętów dla przedszkoli, sal zabaw i co bardziej świrniętych rodziców - taki właśnie profil ruchowo -prorozwojowy, równowaga, duża motoryka. Upojnie proste & pomysłowe. Mają zagrać główną rolę w naszej piwnicznej wyszalni, oczywiście poza platformą ):

www.brykacze.pl/0----mata%20we%20play
      WEPLAY to tajwańska firma, przyznają się do inspiracji tai-chi

maty drugie (TESSEL), zmieniające się w bujaki, są tutaj:
      www.babystyle.pl/index.html?wyszukaj=tak&_szukaj=tessel&_szukaj_kategoria=&podkat=&_szukaj_opisy=on&poprzednie_szukanie=
      (też fajne, ładne, ale z innego, znacznie bardziej miękiego materiału -odkształcają się łatwo, nawet od paznokci, nie są tak spójne na łączeniach. Generalnie bardziej designerskie niż 'sportowe'. Ale kolana rodzica chronią i chwała im za to. Nieduże są, mają nieregularne kształty)

i najnowsze odkrycie, bardzo tak tak, bo i piękne, i praktyczne, ale też mniej pancerne niż te pierwotne WEPLAY, które technicznie są nie do pobicia:

www.fabrykawafelkow.pl/dla-dzieci/search.php?search_query=play+spots&orderby=position&orderway=desc&submit_search.x=0&submit_search.y=0
      i od razu nt rzekomych zagrożeń:

"Puzzle TESSELL wyprodukowane są z superlekkiej pianki EVA. Pianka EVA to spieniony kopolimer etylenu i octanu winylu. Ten bardzo elastyczny, wytrzymały na rozciągliwość materiał ma właściwości amortyzujące, ochronne i izolujące. Jest całkowiciebezpieczny dla ludzi i środowiska. Wszystkie produkty Tessell przeszły najwyższe kontrole bezpieczeństwa i jakości zarówno dla Stanów Zjednoczonych (ASTM-F963 i CPSC) jak i Europy (EN-71)."

WEPLAY nie podaje materiałów, z których robią maty na stronie, na opakowaniu było oczywiście info, że nietoksyczne. Dowody niewprost: mają całą gamę prestiżowych nagród europejskich, są w każdym prawie europejskim kraju, w tym tak rygorystycznych jak skandynawskie. Przypuszczam zatem, że trudno by było niebezpieczny materiał przemycić. No i po co - przy tych cenach NIE TRZEBA:)

SKIP HOP - topowa marka z NY. Ich maty są: wolne od BPA, ftalatów, PVC. Generalnie można z nich jeść.

Pozdrawiam,
      Ada"

Tyle cytatu.
      Ode mnie niewinna refleksja. To prawda, że trudno znaleźć materiał całkowicie biologicznie neutralny dla środowiska, do tego rozkładający się lub nadający się w 100% do recyklingu w kolejnych siedmiu wcieleniach sprzętowych.
      Cudnie, że ludność organizuje się w grupy nacisku (opiniotwórcze), które zmuszają producentów akcesoriów nie tylko dal dzieci do myślenia o środowisku i zdrowiu naszych pociech na poziomie wręcz molekularnym.
      To nadzieja na świat, który kiedyś będzie zdrowszy i przyjaźniejszy niezależnie od tego jak bardzo daleka droga jeszcze przed nami.

Warto wzajemnie pomagać sobie odnajdywać produkty i akcesoria zdrowe (to raz), dwa - takie, które są produkowane na pewno z pominięciem wyzysku ludności krajów azjatyckich i "w podobie", podobnie - z unikaniem dręczenia i ekstensywnej gospodarki "źródłami odzwierzęcymi" (takie określenie ostatnio słyszałem.
      Wszystko to piękne i warte grzechu.
      Póki jednak nie żyjemy w idealnym świecie, musimy sobie radzić z tym co mamy, starając się co dzień minimalizować udział niechcianych przez nas produktów w życiu dzieciaków.

Nic na to nie poradzę, że na przykład mycie, pranie, czyszczenie wózków, czy pokrowców fotelików lub kombinezonów zimowych, w najmniejszym nawet stopniu nie minimalizuje potencjalnego niezdrowego wpływu na dziecko związków jakie były użyte do ich produkcji.

Chętnie się podpiszę pod każdymi działaniami, które są ukierunkowane na poszukiwanie najlepszych rozwiązań tych problemów.
      Pod jednym warunkiem, że w trakcie tych poszukiwań nikt nikomu (rodzice rodzicom) nie będzie próbował udowodnić, że skoro używa czegoś co jest nie do końca zdrowe i sprawdzone, albo postępuje nie tak jak MY lub tak jak "trzeba" - to nie dba, nie kocha i jest nienormalny :)
      Każdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • niebioska Re: maty puzzle 18.02.11, 23:41
        To ja tylko dopowiem, że Weplay na swojej stronie PODAJE nazwę materiału: EVA.
        www.weplay.com.tw/Eng/ugC_ShowroomItem_Detail.asp?hidPage1=2&hidShowKindID=4&hidShowID=85&hidClickNum=Y

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka