Dodaj do ulubionych

Delikatne stawy

30.03.11, 13:14
Panie Pawle,
2,5 letnia córka ma bardzo delikatne stawy: nadgarstki i łokcie. Musimy uważać nawet przy tak zwykłych czynnościach jak podciąganie rękawów bluzki (i nie myślę bynajmniej o super ciasnych), trzymanie za rękę na spacerze itp. a więc żadne ekstremalne wygibasy. Często po takim przytrzymaniu dłoni marudzi/płacze, że ją staw boli. Oczywiście nie zdarza się to zawsze ale mimo naszego wyczulenia na tym punkcie jednak raz na kilka dni. Ostatnio, gdy schodziła z łóżka, jakimś zupełnie niezrozumiałym dla mnie sposobem "uszkodziła" sobie łokieć. W łokciu nic nie chrobocze, staw nie jest spuchnięty, ręka sprawna ale od 2 dni oszczędza ją jak może i trzyma luźno wzdłuż tułowia. Ma niemal pełen zakres ruchów bo boli ją przy próbie pełnego wyprostu.Pediatra rozkłada ręce, nie widzi konieczności konsultacji ortopedycznej.
Co Pan o tym wszystkim sądzi? Czy tak delikatne stawy mogą być normą w tym wieku? Córka jest przeciętnie usportowiona, pod kloszem nie chowana, raczej się sama ze sobą nie cacka i nie płacze przy każdej wywrotce a jednak te stawy jej dokuczają. Czy można je jakoś wzmocnić?
Obserwuj wątek
    • bobomama Re: Delikatne stawy 18.02.14, 21:42
      Witam,proszę o informacje co Państwo zrobili z kwestią delikatnych stawów u dziecka. Nasza córeczka (też w wieku 2,5) ma takie same objawy jak Pani opisuje i szukam jakiejś dobrej rady..pozdrawiam
    • pawel.zawitkowski Re: Delikatne stawy 19.02.14, 18:35
      A Ja osobiście widzę KONIECZNOŚĆ konsultacji u ortopedy...
      Naprawdę warto.
      Paweł Z

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka