Dodaj do ulubionych

Nosidło, chusta a kręgosłup

26.09.11, 10:34
Córka (3,5 mca) lubi być noszona, zresztą ani mnie, ani mężowi ani opiekującej się nią podczas gdy jestem w pracy teściowej to nie przeszkadza i dużo jest na naszych rękach.

Zainspirowana wieloma postami na temat chust postanowiłam i ja spróbować. Póki co rozglądam się za jakąś, na początek tanią, by w ogóle sprawdzić czy cóka będzie chciała w niej być noszona. Później kupię lepszą jak się sprawdzi metoda.

Teściowa moja natomiast kupiła nosidełko - dokładnie takie:
allegro.pl/womar-nosidlo-nosidelko-rainbow-n15-zaffiro-kurier-i1831271371.html

Ja jestem trochę zachowawcza jeśli chodzi o noszenie w nosidłach - mam spore problemy z kręgosłupem (skolioza i zwyrodnienie odcinka lędźwiowego, 5 lat w gorsecie MJ), mąż również (kręgozmyk), bardzo się boję by córka miała swój kręgosłup ok. Teściowa chusty sobie nie zawiąże, wiem o tym i nawet nie mam zamiaru jej przekonywać.

Można już nosić w takim nosidle czy trochę za wcześnie? Rozumiem że tylko twarz do twarzy, przodem jeszcze za wcześnie.

Nosiliśmy ją na rękach przodem, bo twarzą do twarzy strasznie się darła (jedna ręka pod pupą, druga pod pachami). Pediatra podczas piątkowej wizyty na szczepieniu, gdy właśnie przodem uspokajałam małą powiedziała, że tak jej nosić nie należy, za bardzo wygina się do przodu i taką postawę ciała (zgarbioną) może sobie przez to wyrobić. Poza tym połozyła ją na brzuszku i stwierdziła że za słabo się podnosi, powinna już podnosić się wyżej i utyrzymywać kilka sekund uniesiona (ma 3,5 mca).

Z tego wszystkiego nie spytałam niestety, ale może warto odwiedzić ortopedę czy rehabilitanta?

Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 26.09.11, 10:55
      Jak na mój gust, to nie jest to dobre nosidło. W żadnym nosidle ergonomicznym (czyli dobrym) nie da się (bo się nie powinno) nosić dziecka przodem do świata. W dobrym nosidle - dziecko nie wisi, a siedzi.
      Jeśli już koniecznie Womar, to raczej to www.womar.com.pl/section1.php?page=produkty&zm2=nosidelkaeco
    • jszafranski Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 26.09.11, 12:22
      na poczatek moze jakas husta elastyczna. Poszukaj np. firmy Pętelka - polski produkt i nie rujnuje kieszeni (ok 50 PLN).
      • aleksandra1357 Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 26.09.11, 19:30
        Elastyczna nie nadaje się już na ten wiek.
        Ja bym kupiła używaną nati za ok. 100 zł.
        • jszafranski Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 27.09.11, 10:51
          nie nadaje sie na 3.5 miesiaca? To do kiedy mozna wg. ciebie nosic w elastycznej?

aleksandra1357 napisała:

> Elastyczna nie nadaje się już na ten wiek.
          > Ja bym kupiła używaną nati za ok. 100 zł.
          • aleksandra1357 Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 27.09.11, 11:42
            Odpowiadasz na:
            jszafranski napisał:

> nie nadaje sie na 3.5 miesiaca? To do kiedy mozna wg. ciebie nosic w elastyczne
            > j?
            >

To zależy też od chusty i od wagi, ale jak dziecko ma więcej niż 6 kg, chusta jest bardzo delikatna, to dziecko się bez przerwy przekrzywia, zjeżdża itd. Tzn. może i można nosić do 7-8 kg, ale po co kupować chustę, którą zaraz trzeba będzie wymieniać na inną? Są też dzieci, które w wieku 3 miesięcy ważą 7 kg i do elastyka są za ciężkie.
    • vilemon Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 26.09.11, 23:04
      i jak zwykle ludzi tyle opinii na temat chust i nosideł. Przede wszystkim polecam skonsultować się z osobami, które na co dzień zajmują się doradztwem chustowym.

Polecam Ci fora dla rodziców chustowych, tam na pewno znajdziesz doświadczone osoby:
      Kawałek szmaty na gazeta.pl
      największe forum chustowe w polsce
      Doradca chustowy na forum

I fajny poradnik dla początkujących nosicieli dzieci: Chustoporadnik

I oczywiście filmy Pana Pawła:
      o noszeniu dziecka
      o noszeniu w chuście

Z mojego doświadczenia i zgłębienia tematu mogę napisać.
      Nosidła ergonomiczne są:
      - dla dzieci już siedzących i trzymających sztywno główkę czyli tak ok. od 6-7 miesięca
      - dobre nosidło ergonomiczne różni się od tzw. wisiadła, że nigdy nie ma w nim możliwości noszenia przodem do świata, nożki dziecka znajdują się w pozycji żabki, dziecko siedzi w nosidle a nie wisi, panel nosidła tak jak w chuście powinien sięgać dziecku aż pod kolanka, pupa dziecka powinna być niżej niż kolanka
      - są dobre nosidła, które są dostosowane do potrzeb najmniejszych dzieciaczków, ale ja zwolenniczką noszenia dzieci w nosidłach przed 6 mż. nie jestem

Chustę elastyczną z powodzeniem używałam do 6 mż czyli ok. 7 kg wagi dziecka. Dużo zależy od nośności takiej chusty, moja była dość sztywna jak na elastyka i myślę, ze spokojnie ponosiłabym też starsze dziecko. Ale wolałam już potem nosidło.

Jeśli planujesz nosić dziecko jak będzie starsze np. na plecach to lepiej pomyśleć nad zakupem chusty tkanej.

Dzieci przodem do świata nosimy tylko na własnych rękach, nigdy w chuście czy nosidle. A dlaczego? To myślę, że najlepiej napisze o tym Ekspert :)
      • agulaq Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 27.09.11, 09:01
        Dziękuję bardzo za linki, w wolnej chwili je przejrzę.

Nosidło oddane spowrotem do sklepu, a ja zanim dokonam wyboru jaką chustę kupić poczytam zalinkowane strony i dokonam mądrego wyboru.
        • toya666 Re: Nosidło, chusta a kręgosłup 28.09.11, 21:26
          agulaq napisała:
          > Nosidło oddane spowrotem do sklepu, a ja zanim dokonam wyboru jaką chustę kupić
          > poczytam zalinkowane strony i dokonam mądrego wyboru.

To jest mądra mama :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka