Dodaj do ulubionych

Pionizowanie

15.12.11, 12:37
Witam Panie Pawle,
Mam pytanie dotyczące pionizowania dziecka. W jakim okresie można zacząć pionizować dziecko, chodzi mi o noszenie w pozycji pionowej. Mam 2 miesięczne dziecko i w pewnym momencie zalecono (konsultantka laktacyjna) pionizowanie małego jako przerwa przy karmieniu, czy uspokojenie podczas kolki. Dokładnie chodziło o podniesienie dziecka do pozycji pionowej i wykonanie przez osobę noszącą kilku bardzo wolnych półprzysiadów. W tej pozycji rzeczywiście dziecko uspokajało się bardzo szybko, natomiast po jakimś czasie zaobserwowałam że jest ona niewłaściwa dla Małego. Po kilku minutach wykonywał taki lekki skurcz (jakby napięcie ciała) a na jego twarzy widoczny był grymas niezadowolenia. Oczywiście przestałam pionizować, ale zaczął zastanawiać mnie fakt czy rzeczywiście na tym etapie nie powinno nosić się dziecka w pionie? Czy może jest to zalecane ale np. pod kątem (przy przechylaniu własnego ciała w tył lub w przód) wtedy pozycja dziecka nie jest ściśle pionowa. Ja od tego czasu podczas noszenia dziecka stosuje takie pozycje jak dla noworodka i zastanawiam się kiedy to mogę zacząć zmieniać. Dodatkowo mam pytanie z czym był związany ten 'skurcz' dziecka? (dodam że niekiedy zdarza się on jeszcze w pozycji półpionowej i wykonywaniu przeze mnie kilku półprzysiadów ? Czy wszystko w porządku z Małym czy to normalna reakcja? Oraz czy powinnam odwiedzić jakiegoś specjalistę (np. ortopeda).
P.S. Mam pytanie czy można się z Panem kontaktować jeszcze w jakiś inny sposób (mail, Pana strona internetowa)?
Obserwuj wątek
    • natalinek.j Re: Pionizowanie 15.12.11, 18:36
      Mnóstwo informacji na temat noszenia, pozycji itd. jest w książce p. Pawła, są też zdjęcia i filmy. Naprawdę polecam. Dziecko do odbicia podnosisz do góry na chwilę przecież..... i generalnie od samego początku mówią położne w szpitalu, zeby na chwilę pionizować do odbicia. Myślę, że to krzywdy dziecku nie wyrządza, bardziej chodzi o to by nie nosić dziecka w pionie.
      Jeśli chodzi o skurcz, to wiesz.... na prawdę ciężko sobie wyobrazić coś takiego, to musiałby zobaczyć konkretnie lekarz.
    • pawel.zawitkowski Re: Pionizowanie 17.12.11, 14:54
      Mamo,
      gdybym zobaczył, byłbym spokojniejszy odpowiadając Pani na to pytanie.
      Nie zobaczę, dlatego pozwolę sobie na parę domysłów i wynikających stąd przypuszczeń, które bazują na obserwacji najczęstszych reakcji dziecka.

Można pionizować i "pionizować". Pion nie musi być "pionowy" i to zazwyczaj polecamy. Paradoksalnie pozycja pionowa, ze względu na niemożność opanowania swego ciała u małych niemowląt (u różnych różnie: do 4-6 miesiąca życia) nie jest ideałem przy odbijaniu. Ideałem jest pozycja półpionowa, najlepiej bokiem do podłoża lub przy minimalnych, naprawdę symbolicznych zmianach pozycji (np. leży młode na barku, a państwo tańczą... :), albo lekko "wibrują" pupą dziecka). Przy refluksach, do karmienia i "odbijania", zalecamy pozycje półpionowe w półsiadzie-półleżeniu na boku (najczęściej lewym, choć chętniej na zmianę).

Jeżeli to możliwe polecamy ruch, owszem, ale w płaszczyźnie horyzontalnej (idealne są wolne, ekstremalnie leniwe, podstawowe kroki tanga, walca itp., ale na pewno nie może to być POGO :)).
      Każden (jak by powiedział "Złomek") ruch góra dół (w Państwa przypadku przysiady), jak najbardziej może wywołać skurcz / grymas na twarzy dziecka. To idealna sytuacja dla cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku i wyżej u niedojrzałych niemowląt. Takie przysiady, to dla Państwa przysiady, ale dla dziecka - przekładając na układ pokarmowy i jego poczucie równowagi - niemalże skoki na bungee :(
      Zatem, unikamy (niefajne) ruchów:
      - gwałtownych / znienacka
      - góra-dół
      - do tyłu do przodu (kiedy odchylamy dziecko do tyłu i pochylamy do przodu) czy w leżeniu, czy też w pionie...
      Takie lekkie grymasy, czasem napady strachu, płaczu - mogą się pojawiać i - jeżeli tak wyglądają - najczęściej wiążemy je właśnie z cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku...
      Kontakt do mnie jest na stronie www.ndt-bobath.pl. mail: pawel@zawitkowski.pl

Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • lubova Re: Pionizowanie 01.12.13, 13:18
        Panie Pawle, dołączę się i rozwinę wątek. Co w takim razie z chustonoszeniem w pozycji pionowej (kangurek z przodu) 3 miesięcznego niemowlaka? Czy jest to zdrowe i zalecane dla takich maluszków? W końcu to też 'pionizacja' dziecka. Kupiłam chustę jeszcze przed narodzinami mojej Małej i jeszcze nie miałam odwagi jej zamotać z dzieckiem, skończyło się na ćwiczeniach z pluszakiem... Proszę o radę, czy mam się odważyć czy mam zaczekać, aż dziecko będzie trzymało główkę i kręgosłup będzie bardziej dojrzały?
    • maciak.wroclaw Re: Pionizowanie 27.11.13, 11:52
      Dziecko wolno pionizowac jak skonczy proces samoistenj pionizacji tj ok 9 miesiaca. Wczesnie pod zadnym pozorem nie nalezy pionozować!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka