paulinaprzylecka
15.12.11, 12:37
Witam Panie Pawle,
Mam pytanie dotyczące pionizowania dziecka. W jakim okresie można zacząć pionizować dziecko, chodzi mi o noszenie w pozycji pionowej. Mam 2 miesięczne dziecko i w pewnym momencie zalecono (konsultantka laktacyjna) pionizowanie małego jako przerwa przy karmieniu, czy uspokojenie podczas kolki. Dokładnie chodziło o podniesienie dziecka do pozycji pionowej i wykonanie przez osobę noszącą kilku bardzo wolnych półprzysiadów. W tej pozycji rzeczywiście dziecko uspokajało się bardzo szybko, natomiast po jakimś czasie zaobserwowałam że jest ona niewłaściwa dla Małego. Po kilku minutach wykonywał taki lekki skurcz (jakby napięcie ciała) a na jego twarzy widoczny był grymas niezadowolenia. Oczywiście przestałam pionizować, ale zaczął zastanawiać mnie fakt czy rzeczywiście na tym etapie nie powinno nosić się dziecka w pionie? Czy może jest to zalecane ale np. pod kątem (przy przechylaniu własnego ciała w tył lub w przód) wtedy pozycja dziecka nie jest ściśle pionowa. Ja od tego czasu podczas noszenia dziecka stosuje takie pozycje jak dla noworodka i zastanawiam się kiedy to mogę zacząć zmieniać. Dodatkowo mam pytanie z czym był związany ten 'skurcz' dziecka? (dodam że niekiedy zdarza się on jeszcze w pozycji półpionowej i wykonywaniu przeze mnie kilku półprzysiadów ? Czy wszystko w porządku z Małym czy to normalna reakcja? Oraz czy powinnam odwiedzić jakiegoś specjalistę (np. ortopeda).
P.S. Mam pytanie czy można się z Panem kontaktować jeszcze w jakiś inny sposób (mail, Pana strona internetowa)?