Dodaj do ulubionych

bosy dwulatek

10.12.12, 09:11
Moja córeczka ma 2 latka, po domu chce chodzić tylko boso-w skarpetkach, nie chce zakladac kapci. Od jakiegos czasu skarzy się na nózki-szczególnie rano. Morfologia prawidłowa,ukształtowani nózek rownieź. Czy takie całodzienne bieganie po twarde podłodzej( nie mamy dywanów może wplywać na ból nózek, pięt?
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: bosy dwulatek 12.12.12, 09:51
      Chodzenie i bieganie na bosaka nie może, bo nie ma jak stać się przyczyną takich skarg dziecka.
      Nie da się "odbić", czy przeciążyć stópek chodząc na bosaka po mieszkaniu. Może an coś nastąpiła, np. klocek duplo, cokolwiek twardego i kanciastego - to może być bolesne i dziecko pamięta to długo, szczególnie kiedy widzi, ze rodzice bardzo się tym przejmują...
      Jeśli takie skargi będą się przedłużały polecam poradzić się pediatry na wizycie, nie dlatego że nie chcę tego wyjaśnić, tylko dlatego że by wyjaśnić tak pełne niuansów zachowania trzeba pogadać z dzieckiem, obejrzeć je i podpytać o wszystko rodziców...
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • kalipso30 Re: bosy dwulatek 12.12.12, 10:02
        dziękuje za odpowiedz :-) w dokladniejszych badaniach krwi, z rozmazem wyszlo, ze mała przechodzila( przechodzi)niewielką infekcję-na oko zdrowa, jedynie ból gardła.Może to jakis wirus, który uderza w nogi...
        Faktycznie, ze mozliwe, iz dziecko zapamietało jakis ból, skurcz-pierwszy ból pojawił się po wyjsciu z wanny( rozgrzaniu). Teraz jak wstaje to jak tylko chce postawic nogi na podłodze to od razu mowi, ze boli. Ponoszę ja chwilę-dobudzę i zaczyna biegac jak szalona-i tak przez cały dzień.
        • kalipso30 Re: bosy dwulatek 12.12.12, 10:14
          A czy to mogą być bóle wzrostowe? Córa jest dosć wysoka, szybko rośnie. Pediatra twierdzi, że jesli nie budzi się z płaczem w nocy z bólu nóg to nie moga byc te bóle. Ja widze, że ona w nocy sie wierci, kręci, przeciąga, jakby własnie rosła ( :-) ) Tyle cztam na temat takich bóli u dzieci, w zasadzie wiele matek o tym pisze...
        • pawel.zawitkowski Re: bosy dwulatek 12.12.12, 22:53
          Chyba mamy odpowiedź :)
          Więcej w opisywanym zachowaniu młodej jest emocji i pamięci jakiegoś dyskomfortu, niż z innego powodu. Trochę za wcześnie na zjawisko bólu wzrostowego. Natomiast, jak każdy terapeuta, lekko się spinam słysząc o infekcjach, szczególnie jeśli silne i długotrwałe. W takich warunkach prosimy rodziców o konsultacje z ortopedą, który w przypadku podejrzenia stanów zapalnych w obrębie stawów zaleca odpowiednie badania i obserwację.
          Z tego co Pani opisuje to raczej emocje i przykre doświadczenie, ale obserwować (z domniemaniem niewinności :)) warto
          PZ
          • kalipso30 Re: bosy dwulatek 13.12.12, 08:44
            Pediatra również zastnawiał się nad zapaleniem, ale dziecko nie ma zadnych bóli dotykowych, zadnych opuchnięć, cieplota nózek w porządku. Generalnie lekarz po obserwacji-powiedział-nic złego nie widze, zróbmy badania krwi, wyslijmy do ortopedy. Ob jest w normie więc zakladam, ze raczej stanów zapalnych nie ma.Jutro idziemy jeszcze do ortopedy, zobaczymy...
            acha, jedyne co zauwazam to, ze 2 paluszek (od najmniejszego) u nozki ma kształt jakby to nazwac-przywierający-taki płaski, jakby sie dokształcił do większego obok...
            • pawel.zawitkowski Re: bosy dwulatek 13.12.12, 11:21
              Postępowanie zgodne ze wszelkimi zasadami sztuki lekarskiej zatem może Pani czuć się spokojna. Pozostają emocje :)
              P
    • kalipso30 Re: bosy dwulatek 15.12.12, 14:38
      Tak, na mam nadzieje zakonczenie tematu-bylismy u chirurga dziecięcego-stwierdzil, ze nie widzi nic niepokojącego. Powiedział,że dzieci bardzo czesto tak własnie reaguja na przerózne infekcje-chocby gardła (a wlansie mala miala dosc opuchniete)... Wukluczył wszystkie nieprawidłowości w nózkach-stwierdzil jedynie niewielke płaskostopie typowe dla dzieci w tym wieku...
      • paul_ina Re: bosy dwulatek 31.12.12, 04:50
        No to super. A przy okazji - moja 3-letnia córka w przedszkolu chodzi w porządnych kapciach, ale po domu biega w podgumowanych skarpetkach i dobrze się z tym czuje, rozwija się prawidłowo.
        • dagmara-k Re: bosy dwulatek 02.01.13, 22:35
          moja nawet skarpetek nie chce nosic i wiekszosc dnia chodzi calkowicie boso.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka