luizam1
19.05.13, 17:55
Witam,
potrzebuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, czy wykonane wczoraj badanie usg wskazuję na wodogłowie. Było robione prywatnie u pediatry, mamy wziąść skierowanie od rodzinnej do neurochururga i udac się do niego z tym opisem.
Ale od poczatku:
Córka obecnie ma 7 m-cy, urodzona w 39tc, siłami natury, 10pkt. Ciąża bezproblemowa, poród też. W wieku 6tyg miala robione rutynowe badanie usg, któregoopis brzmiał:
"zakręty mózgu dość szerokie, wyrażnie zarysowane, echo środkowe mózgu symetryczne. Poszczególne elementy mózgowia o prawidłowej symetrycznej echostrukturze. Układ komorowy drożny, wielkość, struktura poszczególnych komór, splotów naczyniastych prawidłowa poza zaokrągleniem oraz pogłebieniemdo 7,8 mm rogu przedniego komory bocznej lewej móżdżek w normie, przestrzenie mózgowe w normie.
Po tym opisie dostaliśmy skierowanie do nurologa, neurolog stwierdził,że wszystko ok ale po drugiej wizycie dał skierowanie do rehabilitanta a rehabilitant na rehabilitację ze względu na kiepskie przewroty z brzuszka na plecy i odwrotnie. Cwiczenia pomogły mała przewraca sie bez żadnego problemu. Obecnie samodzielnie nie siedzi, posadzona kiwa sie na boki i do przodu. Oprócz tego nie widzimy nic niepokojącego.
Wczoraj wykonaliśmy powtórne badanie usgi i opis brzmi tak:
"echo środkowe mózgu nieprzesuniete, struktury mózgu symetryczne, układ komorowy drożny widoczne poszerzenie światła komór bocznych do 12mm, zaokrąglenie rogów przednich. Komora III i IV w normie, przestrzenie podtwardówkowe do 7mm"
Na zdjęciu usg jedna komora ma 12,8mm druga 12,2mm.
Tak jak wcześniej pisałam mamy iść z tym opisem do
neurochirurga.
Mała obecnie ma obwód główki 48cm wg mojego pomiaru, klatki 45 czyli 3 cmróżnicy. Urodziła się z główką 36 a klatką 37.
Strasznie się boję czy tonie wodogłowie :(