Dodaj do ulubionych

wcześniak 29 tydz.

04.06.13, 14:51
Witam, jestem mamą wcześniaka z 29 tygodnia, obecnie 3tyg.wieku korygowanego. W szpitalu rehabilitantka stwierdziła,że dziecko ma obniżone napięcie mięśniowe(nie wiem po czym),fakt, że gdy trzymam ją do odbicia, to po pewnym czasie zsuwa się na pierś w pozycję kulki. Myślę jednak , że to pozostałości po kilkugodzinnym codziennym kangurowaniu. Mój problem polega na tym, że gdy potrzebuję małą przewinąć, ta się pręży i płacze. Jestem tym zaniepokojona, gdyż w szpitalu raczej nie było z tym problemu. Może to jest jakiś etap rozwojowy, nie dotykaj mojej pieluchy? Ogólnie zauważyłam, że bardziej od jakiegoś czasu się pręży i przeciąga. Proszę o odpowiedź bo spędza mi to sen z powiek. Dziękuję za odp.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aleksandrajurek Re: wcześniak 29 tydz. 04.06.13, 15:36
      nie jestem mama wczesniaka ale mama dziecka z ONM, moj tez sie tak prezyl, wyginal/odginal i to szczegolnie przy zmianie pieluchy, pamietam doskonale ze mialam powiedziec o tym neurologowi ale nie zdazylam bo dziecko samo sie wygielo podczas wizyty, pani doktor powiedziala ze malutkie dzieci tak robia.
      • kasienka43 Re: wcześniak 29 tydz. 04.06.13, 22:46
        wcześniak ma od urodzenia wzmożoną opiekę - bo najczęściej ma problem z napięciem szczególnie z takiego wieku ciążowego . W tej chwili to może być adaptacja ukł. nerwowego. Dopiero układ dojrzewa stąd mogą występować takie zachowania jak prężenie, zaciskanie piąstek i drżenie różnych części ciała ( nie przestrasz się tego ) to normalne. Ale warto porozmawiać o tym z neurologiem - napewno jesteście pod jego opieką z racji wcześniactwa.
        • zosiak29 Re: wcześniak 29 tydz. 05.06.13, 12:33
          Pewnie niedługo trafimy do neurologa, teraz czekamy na wizytę kontrolną u neonatologa ( wtedy też powiem o moich niepokojach). Co do drżenia, to przechodziłyśmy ten etap w inkubatorze. Mała urodziła się z wagą 750g więc drżała cała. Teraz już tego nie ma. Rączki czasami zaciska w piąstki ale raczej trzyma je ładnie. Zauważyłam, że odkąd próbuję odciągnąć uwagę od zmiany pieluchy tzn.zagaduję dzidzię to jest lepiej. Może to jednak minie z czasem. Mam przynajmniej taką nadzieję. Co do obniżonego napięcia- to kochana ładnie trzyma główkę w pozycji pionowej, przekręca ją leżąc na plecach i brzuchu. Ostatnio po kąpieli przyciągnęła rączki do siebie i podniosła główkę:) Fakt nie reaguje jeszcze żywiołowo na nasz widok ale w końcu ma 3 tyg. Może przyjdzie jeszcze na to czas.
          • aggata78 Re: wcześniak 29 tydz. 08.06.13, 15:19
            Wejdz na forum wczesniakow i poczytaj wiele sie dowiesz i zrozumiesz.ja jestem mama Jagody z 31tc w tej chwili mala ma pol roku urodzeniowo a 4 mce korygowane.nie porownuj swojego dziecka do innych nie oczekuj od niego zbyt wirlr.wszystko w swoim czasie.i bierz poprawki na to co mowia lekarze.lepiej skonultowac z kilkoma bo moga wymyslic ci cuda.moja mloda dopiero zaczela sie dobrze ukladac brac rzeczy do raczek smiac sie w glos.od miesiaca jest aktywna.wczesniej bardzo duzo spala.zaufaj swojej intuicji i kochaj ja z calych sil.reszta sama sie pouklada.badz czujna ale nie przewrazliwiona.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka