Dodaj do ulubionych

Problem z przekęcaniem główki

19.10.15, 19:19
Witam mam problem z moją 2 miesięczną córeczką. Otóż jak leży to główką jak najbardziej kręci w obie strony. Jak śpi też raz na jednej raz na drugiej nie ma problemu. Problem pojawia sie wtedy gdy kłade ja na brzuszku tylko jedna strona i gdy biore ja na rece tez patrzy tylko w jedna strone. Próbowałam już dosłownie wszystkiego zeny obróciła ale nic nie daje ani nawoływanie jej ani zabawka. Mamy wizyte u neurologa ale niestety dopiero za 2,5 miesiąca bo takie są terminy.
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Problem z przekęcaniem główki 20.10.15, 00:18
      Witam Panią,

niemowlę powinno posiadać swobodny ruch głowy w obie strony w każdej pozycji. Proszę sprawdzić czy w leżeniu na brzuszku jest możliwe bierne obrócenie głowy w drugą stronę. Jeśli nie poczuje Pani ograniczeń/blokady będzie to znaczyło, że u córeczki nie występują przykurcze mięśniowe. Możliwe, że malutka prezentuje asymetrię ułożeniową w pewnych pozycjach, ale dla weryfikacji diagnozy na pewno konieczne jest spojrzenie na całe ciało dziecka (czy np. tułów nie jest skręcony tylko w jednym kierunku). Na pewno należałoby też sprawdzić wzrok córeczki oraz umiejętność wodzenia oczkami w pełnym zakresie.
      Jeśli przy testowaniu obrotu głowy w drugą stronę będzie czuła Pani opór, sugerowałabym, aby mimo wszystko udać się z dzieckiem wcześniej do specjalisty (może być to fizjoterapeuta).

Pozdrawiam!
      • mamalinka Re: Problem z przekęcaniem główki 21.10.15, 14:36
        No właśnie pediatra stwierdziła że ona nie ma asymetrii. Ze wzrokiem też jest w porządku gdyż wodzi za zabawką i w pozycji leżacej nie ma problemu. Problem jest właśnie przy trzymaniu na rękach i w pozycji na brzuszku.
    • paulina_budzinska Re: Problem z przekęcaniem główki 21.10.15, 23:24
      Czy sprawdziła Pani bierny ruch głowy w opisanych pozycjach? Może być to kwestia pewnej nierównowagi mięśniowej albo tego, że malutka w pewnych pozycjach czuje się niestabilnie i ustawienie głowy właśnie w jednym kierunku pozwala jej osiągnąć stabilizację. To oczywiście jedne z wielu możliwości, naprawdę trudno mi wnioskować coś więcej nie widząc dziecka na żywo.
      Mam nadzieję, że wkrótce uda się ustalić przyczyny.

Pozdrawiam!
      • leona81 Re: Problem z przekęcaniem główki 31.10.15, 12:02
        Witam, mój synek właśnie dziś kończy 3 miesiące i ma identyczny problem.Wcześniej miał główkę głównie w lewą stronę podczas leżenia, spania, odbijania i na brzuszku.Kiedy zaczął dźwigać główkę, na początku kiedy lekko unosił tylko w lewo, z czasem zaczął nią kręcić i trzymać prosto i w prawo, nadal jednak więcej w lewo i wtedy rączki zamiast do przodu uciekają mu na boki a lewa wraz z głową się lekko odgina. Z każdym dniem jednak mniej, czy jest szansa że to samo się wyreguluje zupełnie? Dodam, że jest spora zmiana, bo na początku główka była mocno w lewo ze położna wspominała o kręczu szyji, wiec bardzo się poprawiło. Chciałabym też zapytać czy to problem jeśli synek nie podnosi jeszcze główki przy podciąganiu za rączki. Synek ma wadę serca ASD 2 i podobno może mieć lekkie opóźnienie ale każdy mówi inaczej. Dziękuję z góry za pomoc
        • paulina_budzinska Re: Problem z przekęcaniem główki 02.11.15, 21:51
          Witam Panią,

sugerowałabym, aby udać się na choć jedno spotkanie z fizjoterapeutą dziecięcym. Myślę też, że nie byłoby trudne otrzymanie skierowania od lekarza na rehabilitację, jeśli u malucha występują objawy, jakie Pani wymieniła. Delikatna asymetria może rzeczywiście ustąpić sama, ale w przypadku Pani synka niepokojąco wygląda opis jego pozycji na brzuszku. W dodatku jeśli położna zasugerowała kręcz sądzę, że uzasadnione będzie spotkanie ze specjalistą.
          Przy takiej wadzie serca może występować niewielkie opóźnienie rozwoju, jednak asymetria ciała dziecka to inna kwestia, nie jest zależna od ewentualnego opóźnienia. Nieumiejętność podciągania głowy przy chwycie za rączki może być również skutkiem asymetrii bądź innej nierównowagi mięśniowej.
          Proszę jednak nie denerwować się na wyrost, większość asymetrii u niemowląt daje się wyprowadzić, a zdarza się, że niekiedy wystarczy jedynie stymulacja i ćwiczenia poprzez zabawę. To powinien jednak ocenić fizjoterapeuta.

Pozdrawiam serdecznie!
          • leona81 Re: Problem z przekęcaniem główki 13.11.15, 23:37
            Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 😃 Właśnie zamierzam udać się z synkiem do fizjoterapeuty, bo podobnie jak poprzedniczka, mam skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, ale terminy dopiero na marzec. Byliśmy w szpitalu, dlatego dopiero teraz.Denerwuję się, bo mój synek miał obniżoną ocenę Apgar, między innymi za napięcie mięśniowe, również uciekalo musze jedno oczko a teraz nagle momentami oba, wygląda to okropnie, jakby był niepełnosprawny,czy ten zez również może być wynikiem zaburzeń napięcia? Od wczoraj też zaczął się wyginac leżąc na plecach, najpierw jakby leciał na bok a potem głowa i plecy w łuk. Po porodzie synek miał usg przezciemiączkowe, które nie wykazało żadnych zmian, czy teraz mogło się coś zmienić? Czy moje dziecko może jednak mieć porażenie mózgowe dopiero teraz? Pytam bo również nieraz krzyczy, że chwile się śmieje, potem nagle, płacze i znów się śmieje jak podejde, no i ten obuoczny nagły zez. Bardzo dziękuję za pomoc
            • paulina_budzinska Re: Problem z przekęcaniem główki 17.11.15, 14:45
              Witam serdecznie,

podjęła Pani słuszną decyzję, zapisując dziecko na spotkanie z fizjoterapeutą.
              Problem z ustabilizowaniem wzroku może rzeczywiście wynikać z zaburzeń napięcia mięśniowego, jednak aby ocenić taką zależność, konieczna jest obserwacja maluszka na żywo przez specjalistę.
              Mózgowe porażenie dziecięce zwykle nie jest diagnozowane u dziecka przed ukończeniem 1. roku życia. Wcześniej oczywiście mogą występować pewne symptomy. Jeśli rehabilitant uzna to za konieczne bądź będzie miał wątpliwości, na pewno zaleci ponowne badanie usg.
              Niestabilny nastrój synka, jak również wspomniane przez Panią układanie ciała w łuk mogą świadczyć o pewnych zaburzeniach, jednakże niekoniecznie takich, które będą towarzyszyć mu przez całe życie. Jeśli u malucha nie występuje uszkodzenie mózgu, to większość problemów można zlikwidować praktycznie całkowicie.
              W obecnej chwili proszę przede wszystkim udać się do specjalisty, który oceni całą sytuację Pani synka.
              Jeśli będzie miała Pani ochotę podzielić się na forum wynikiem badania oraz postępami maluszka, bardzo do tego zachęcam :)

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!
              • leona81 Re: Problem z przekęcaniem główki 17.11.15, 22:16
                Poraz kolejny bardzo dziękuję :) Bardzo mi Pani pomogła,mam niestety wiecej problemów z synkiem,być może poważnych,w związku z tym mam pytanie czy Pani jest pediatrą? Nie chcę tu pisać,bo to zupełnie inny temat,ja nie jestem hipohondryczką,wszystkie dolegliwości mojego dziecka widza lekarze,ale nie potrafią postawić diagnozy. Ja dziś usłyszałam od pediatry,że moje dziecko to zagadka :( a ja sie martwię i nie wiem gdzie szukać pomocy,sama muszę czytać w internecie i potem iść po skierowanie do kolejnych specjalistów.Być może Pani by miała jakiś pomysł,Tylko nie wiem gdzie napisać. Pozdrawiam serdecznie
                • paulina_budzinska Re: Problem z przekęcaniem główki 18.11.15, 17:08
                  Droga Pani,

Przede wszystkim bardzo cieszę się, że mogłam pomóc :).
                  Niestety nie jestem pediatrą, ale proszę napisać tutaj o problemie, być może będę potrafiła doradzić, gdzie szukać przyczyn problemu bądź do kogo ewentualnie powinna Pani się udać. Rodzice moich małych pacjentów często opowiadają o przeróżnych doświadczeniach z maluchami, nie tylko o ich osiągnięciach ruchowych, zatem spróbuję Pani pomóc.

Pozdrawiam!
                  • leona81 Re: Problem z przekęcaniem główki 18.11.15, 20:30
                    Bardzo się cieszę ☺ Problem polega na tym, że mój synek od urodzenia wciąga ściany klatki piersiowej oraz dołek jarzmowy. W drugim tygodniu życia wykryto szmery, których przyczyną okazała się wada ASD 2,bardzo duży przeciek, do operacji. Synek otrzymał 7/9 pkt Apgar, odjęto za oddech, kolor skóry i napięcie mięśniowe. Dziecko miało lekką sinice wokół ust, czasem ma przez chwilę czerwonosine nogi,byliśmy na kardiologii, było ekg, echo, rtg, saturacje, krew, wszystko w porządku poza ASD. Kardiolog twierdzi, że wciąganie klatki nie jest kardiologiczne. Synek również pokasłuje, po przebudzeniu ale nie tylko, również charczał, trafiliśmy na pulmonologie, powiększona grasica, 5 dni na Corhydronie, grasica zmniejszona i do domu, zapadanie klatki tez niby nie pulmonologiczne astma mało prawdopodobna, bo klatka zapada się za mało i synek nigdy nie miał infekcji, nawet kataru. Teraz zaczął dopiero ulewac, wciąż mu się odbija i to pokasływanie, podejrzenie refluksu.Może to zapadanie od wiotkosci krtani? No ale nie ma stridoru, dziecko ma problemy z oddychaniem a nikt nie wie co to.Skoro byliśmy w szpitalu i nic to ja nie mam pojęcia dokąd się udać. Poprosiłam pediatre o skierowanie do laryngologa.Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale nie potrafie krócej. Jeśli miałaby Pani jakiś pomysł, będę ogromnie wdzięczna! Pozdrawiam serdecznie
                    • paulina_budzinska Re: Problem z przekęcaniem główki 20.11.15, 21:08
                      Droga Pani,

skoro wykluczone zostały przyczyny kardiologiczne i pulmonologiczne, myślę, że sensownie byłoby udać się do gastrologa dziecięcego. Czytając Pani opis, objawy bardzo pasują do symptomów refluksu. Przy tej dolegliwości często dochodzi do aspiracji cofającego się pokarmu do płuc, co może powodować z kolei problemy oddechowe. Sądzę, że warto byłoby zweryfikować tę przyczynę. Miałam okazję spotkać w mojej pracy niemowlęta cierpiące właśnie z powodu refluksu i objawy były rzeczywiście podobne.
                      Mam nadzieję, że uda się przeprowadzić właściwą diagnostyką i wdrożyć odpowiednie leczenie.
                      Czekamy na Pani dalsze wpisy :)

Serdecznie pozdrawiam!
                      • leona81 Re: Problem z przekęcaniem główki 21.11.15, 00:53
                        Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź :) Wiem,że mleczko może przy refluksie uciekać do płuc,ale synek wciąga tą klatkę i dołek od urodzenia :( Trudno mi uwierzyć,że nikt nigdy się z tym nie spotkał i mam nadzieję,że wreszcie uzyskam pomoc.Być może nie jest to groźne,może tylko tak wygląda,ale to wciąganie,charczenie,sinica i obniżony Apgar za oddech mają jakąś przyczynę.Jestem Pani ogromnie wdzięczna za dotychczasową pomoc,za poświęcony czas i zaangażowanie :) nie będę dłużej Pani zajmować,ale obiecuję,że jak tylko się coś wyjaśni,dam znać,być może komuś te informacje pomogą,kiedy będzie szukał pomocy,choć mam nadzieję że jednak nie będzie takiej potrzeby.Bardzo dziekuję,pozdrawiam!
                    • niebylosc Re: Problem z przekęcaniem główki 18.05.17, 21:26
                      Witam czy udało się pani rozwiązać problem.z oddechem.dziecka? Bo mam chyba prawie ten sam problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka