anulkas80 09.01.08, 11:28 Dziewczyny w co ubieracia maluszki na spacer. Moja corcia ma 6 tyg i mam zawsze duze watpliosci czy ja odpowiednio ubralam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: spacer zima 09.01.08, 11:44 Ubieraj jedną warstwę więcej niż siebie. Ta warstwa to może być kocyk. I tak większość dzieci jest przegrzewanych, naubieranych tak, że się ruszać nie mogą... Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: spacer zima 09.01.08, 11:48 W celu zadania tego pytania polecam zajrzeć tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572 No chyba że uważasz, że ilość warstw ubrania niemowlęcia ma istotny wpływ na jego rozwój. ;)) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-cudownego-misia Re: spacer zima 09.01.08, 12:00 Teraz w zimie? Kaftanik + śpioszki, na to sweterek (w domu też nosi, bo utrzymujemy temp. 20 stopni, podobno zdrowiej dla dziecka), na to ciepły kombinezon z łapkami, stópkami i kapturem + bawełniana czapeczka przykrywająca uszki, a na to jeszcze śpiworek. Policzki smarujemy lanoliną i wazeliną. Między dzieckiem a wózkiem jest jeszcze wycięty do rozmiaru materacyk z gąbki, bo Misiowi od dołu wózka ciągnęło. W ciągu pierwszych 10 minut na spacerze i jeśli zaśnie, uważnie obserwuję policzki - jak się robią ciepłe i zaczerwienione, rozpinam śpiworek (a jeśli dalej są takie, to po 5 min. zdejmuję kolejne warstwy), jak blade i z delikatną gęsią skórką, przykrywam zapasowym kocykiem (zawsze wożę dwa w wózku). Dawanie o 1 warstwę więcej się u nas nie sprawdza. Ja chyba zimorodek jestem, bo mi wystarcza kurtka na T-shirta, a Młoda ciepłolubna i w wózku marznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_082 Re: spacer zima 09.01.08, 17:34 Witam! Ja na spacer moją 7 miesięczną córeczkę ubieram w kombinezon ( pod spodem ma tylko body i rajstopki) kłade ją w wózku w śpiworek i przykrywam kocykiem, zawsze po spacerze jest ciepła ma tylko zmarźnięte policzki i nosek ale to normalne, temperature ciała sprawdza sie po karku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-cudownego-misia Re: spacer zima 10.01.08, 09:03 Tylko jak sprawdzasz po karku, to dziecko już jest spocone, a stąd tylko krok do zaziębienia się. Dobrze jednak poznać na tyle sygnały wysyłane przez dziecko, żeby zareagować, zanim się spoci. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_082 Re: spacer zima 10.01.08, 09:30 na szczęscie moje dziecko ani razu nie zostało przeziębione, więc moja metoda dla nas sie sprawdza, a zimne rączki, nosek, czy poliki to nie oznacza że dziecku jest zimno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś