marcin2424 06.10.08, 11:49 proszę mi powiedzieć czy onm "zespół dziecka wiotkiego" jest jednoznaczne z akomodacją oka u dziecka(synek 3,5lat)? czy jest jakiś związek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: akomodacja oka 06.10.08, 12:06 Myślę, że musisz uściślić pytanie - bo nie wiadomo, o co chodzi. Akomodacja oka to najprościej mówiąc zdolność oka do przystosowania się do oglądania rzeczy znajdujących się w różnej odległości. Co oznacza, że umiejętność tę posiada każde (zdrowe) oko. I teraz pytanie, o co pytasz. :)) Czy chodzi Ci o to, że onm może powodować problemy z akomodacją? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2424 Re: akomodacja oka 06.10.08, 12:41 dokładnie o to mi chodzi. jeżeli jest wiotkość mięśni ciała czy to przekłada się na mięśnie czy nerwy oka powodując właśnie problem z akomodacją? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zawitkowski Re: akomodacja oka 08.10.08, 08:43 Niskie napięcie mięśniowe dotyczy dokładnie wszystkich mięsni ciała dziecka, wszystkich, również mięśni oka. "Zespół dziecka wiotkiego:" nie jest jednoznaczny z "akomodacją oka", Jeżlei chciałby Pan dokładnej interpretacji związku nnm z wadą wzroku konkretnie u Pana dziecka nbajlepiej byłoby skonsultować się z okulistą. Pozdrawiam Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zawitkowski Re: akomodacja oka 08.10.08, 09:15 Niskie napięcie mięśniowe, nawet jeżeli na początku zycia dizecka jest kompensowane sztywnościa nóżek, rączek, dloni - zawsze dotyczy wszystkich mięśni ciała, również tych np. układu pokarmowego, mięśni oka itp. - wszystkich. Teraz: Jezeli chce Pan precyzyjnej odpowiedzi o stopień związku faktu niskiego napięcia mięsni oka z wadami wzroku, proszę o skierowanie tego pytania do okulisty. PZ Odpowiedz Link Zgłoś