Dodaj do ulubionych

Czy juz czas żeby uderzyć do admina forum gazety

31.03.11, 11:36
żeby uznać nasze forum za oficjalne forum dzielnicy? Czy jeszcze poczekamy z miesiąc - dwa?

Mam pomysł - może każdy z nas wydrukowałby jakieś ulotki z adresem tego forum i porozwieszałby w sąsiedztwie?
Obserwuj wątek
    • lukasz.1978 Plusy i minusy 31.03.11, 12:00
      O tym powinni, tak uważam, zadecydować sami forumowicze - bo traktuję to forum jako nasze wspólne, a nie "moje". Kiedyś myślałem nad tym zagadnieniem i moge przedstawić plusy i minusy "uoficjalnienia" forum:

Plusy:

- większa "widoczność" forum w sieci, a co za tym idzie większa możliwośc dotarcia do potencjalnych użytkowników)

- "oficjalne" artykuły z Gazeta.pl dotyczace Bielan z możliwościa komentowania na naszym bielańskim forum a nie na żoliborskim

- możliwośc pisana na forum przez uzytkowników niezalogowanych (chociaż do końca nie wiem, czy to plus czy nie, ale załóżmy, że plus)

Minusy:

Fora "oficjalne" są sciśle podporządkowane adinsitracji zawodowej i obowiązują tam dosyć ciasne reguły, przykładowo wątki na forum powinny być "na temat", a admin ma obowiązek kurczowo się tego trzymać i reagować, jeśli jakieś dyskyusje "na temat" nie są. Czyli kończy się pewien luz.

Ja oczywiście reagować nie zamierzam, więc może się skończyć tym, że wylecę, a adminem zostanie ktoś pokroju Wilsona05 (generalnie administracja hołubi takich ludzi, chcąc mieć na forach "święty spokój", nawet kosztem tłumienia wolności wypowiedzi) - skutki dla forum raczej przewidywalne. Na forach zawodowych administrują nie tacy weseli ludkowie jak ja, lecz raczej cyborgi, dla których najważniejszy jest "regulamin i netykieta", a nie rozwój i rozkwit forum. Dlatego dzielnicowe fora "oficjalne" przędą kiepsko i są wypierane przez fora prywatne, na przykład to nasze :)

To taki mój osąd odnośnie plusów i minusów.

Oczywiście można próbować porozumieć się z adminsitracją, tz. że forum będzie "oficjalne" z zachowaniem dotychczasowego stylu i luzu tu panującego, ale nie sądzę, aby to było łatwe do przeforsowania. Raczej kładą w administracji nacisk na standaryzacje i ujednolicanie reguł, a nie "wolnościowe eksperymenty". Przerabiałem to kiedyś na pewnym foto-forum parę lat temu i swoje wiem :(
      • amoniak2 Re: Plusy i minusy 31.03.11, 12:09
        To faktycznie kicha
        • lukasz.1978 Re: Plusy i minusy 31.03.11, 12:15
          Ale nie znaczy to, że pomysł jest sam w sobie zły. Spróbuję znaleźć w wolnej chwili jakiś przykład transformacji forum prywatnego w "oficjalne" i przeanalizuję, jakie były tego skutki dla funkcjonowania forum.
          • sibeliuss Re: Plusy i minusy 31.03.11, 12:20
            Odradzam (a wiem co piszę).
    • szlufkaa Re: Czy juz czas żeby uderzyć do admina forum gaz 31.03.11, 12:24
      amoniak2 napisała:

> żeby uznać nasze forum za oficjalne forum dzielnicy? Czy jeszcze poczekamy z mi
      > esiąc - dwa?
      >
      > Mam pomysł - może każdy z nas wydrukowałby jakieś ulotki z adresem tego forum i
      > porozwieszałby w sąsiedztwie?
      >
      >
      Ale po co?
      Dobrze jest jak jest:)
      • lukasz.1978 Ulotki 31.03.11, 12:31
        Akurat co do ulotek reklamujących forum, to też myślałem o porozwieszaniu w okolicy :)

PS. Widziałem ulotkę Szlufki przy Renesansowej niedawno :)
        • szlufkaa Re: Ulotki 31.03.11, 12:34
          lukasz.1978 napisał:

> Akurat co do ulotek reklamujących forum, to też myślałem o porozwieszaniu w oko
          > licy :)

U mnie też możesz powiesić i kilka zostawić, to klientom będę rozdawać.
          >
          > PS. Widziałem ulotkę Szlufki przy Renesansowej niedawno :)

:)
          • lukasz.1978 Re: Ulotki 31.03.11, 13:27
            > U mnie też możesz powiesić i kilka zostawić, to klientom będę rozdawać

Kto wie, czy Ci zatem w sobotę wizyty nie złożę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka