amoniak2 31.03.11, 11:36 żeby uznać nasze forum za oficjalne forum dzielnicy? Czy jeszcze poczekamy z miesiąc - dwa? Mam pomysł - może każdy z nas wydrukowałby jakieś ulotki z adresem tego forum i porozwieszałby w sąsiedztwie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz.1978 Plusy i minusy 31.03.11, 12:00 O tym powinni, tak uważam, zadecydować sami forumowicze - bo traktuję to forum jako nasze wspólne, a nie "moje". Kiedyś myślałem nad tym zagadnieniem i moge przedstawić plusy i minusy "uoficjalnienia" forum: Plusy: - większa "widoczność" forum w sieci, a co za tym idzie większa możliwośc dotarcia do potencjalnych użytkowników) - "oficjalne" artykuły z Gazeta.pl dotyczace Bielan z możliwościa komentowania na naszym bielańskim forum a nie na żoliborskim - możliwośc pisana na forum przez uzytkowników niezalogowanych (chociaż do końca nie wiem, czy to plus czy nie, ale załóżmy, że plus) Minusy: Fora "oficjalne" są sciśle podporządkowane adinsitracji zawodowej i obowiązują tam dosyć ciasne reguły, przykładowo wątki na forum powinny być "na temat", a admin ma obowiązek kurczowo się tego trzymać i reagować, jeśli jakieś dyskyusje "na temat" nie są. Czyli kończy się pewien luz. Ja oczywiście reagować nie zamierzam, więc może się skończyć tym, że wylecę, a adminem zostanie ktoś pokroju Wilsona05 (generalnie administracja hołubi takich ludzi, chcąc mieć na forach "święty spokój", nawet kosztem tłumienia wolności wypowiedzi) - skutki dla forum raczej przewidywalne. Na forach zawodowych administrują nie tacy weseli ludkowie jak ja, lecz raczej cyborgi, dla których najważniejszy jest "regulamin i netykieta", a nie rozwój i rozkwit forum. Dlatego dzielnicowe fora "oficjalne" przędą kiepsko i są wypierane przez fora prywatne, na przykład to nasze :) To taki mój osąd odnośnie plusów i minusów. Oczywiście można próbować porozumieć się z adminsitracją, tz. że forum będzie "oficjalne" z zachowaniem dotychczasowego stylu i luzu tu panującego, ale nie sądzę, aby to było łatwe do przeforsowania. Raczej kładą w administracji nacisk na standaryzacje i ujednolicanie reguł, a nie "wolnościowe eksperymenty". Przerabiałem to kiedyś na pewnym foto-forum parę lat temu i swoje wiem :( Odpowiedz Link
lukasz.1978 Re: Plusy i minusy 31.03.11, 12:15 Ale nie znaczy to, że pomysł jest sam w sobie zły. Spróbuję znaleźć w wolnej chwili jakiś przykład transformacji forum prywatnego w "oficjalne" i przeanalizuję, jakie były tego skutki dla funkcjonowania forum. Odpowiedz Link
szlufkaa Re: Czy juz czas żeby uderzyć do admina forum gaz 31.03.11, 12:24 amoniak2 napisała: > żeby uznać nasze forum za oficjalne forum dzielnicy? Czy jeszcze poczekamy z mi > esiąc - dwa? > > Mam pomysł - może każdy z nas wydrukowałby jakieś ulotki z adresem tego forum i > porozwieszałby w sąsiedztwie? > > Ale po co? Dobrze jest jak jest:) Odpowiedz Link
lukasz.1978 Ulotki 31.03.11, 12:31 Akurat co do ulotek reklamujących forum, to też myślałem o porozwieszaniu w okolicy :) PS. Widziałem ulotkę Szlufki przy Renesansowej niedawno :) Odpowiedz Link
szlufkaa Re: Ulotki 31.03.11, 12:34 lukasz.1978 napisał: > Akurat co do ulotek reklamujących forum, to też myślałem o porozwieszaniu w oko > licy :) U mnie też możesz powiesić i kilka zostawić, to klientom będę rozdawać. > > PS. Widziałem ulotkę Szlufki przy Renesansowej niedawno :) :) Odpowiedz Link
lukasz.1978 Re: Ulotki 31.03.11, 13:27 > U mnie też możesz powiesić i kilka zostawić, to klientom będę rozdawać Kto wie, czy Ci zatem w sobotę wizyty nie złożę :) Odpowiedz Link