maks_i_mama Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 17.10.10, 16:57 Może wejdź na stronę www.lucynaekkert.pl i poczytaj. Ja sie tylko ostatnio boje, że Pan Burmistrz Czech wyjdzie mi z lodówki, tyle jego bilbordów na mieście, tylko dziwnym trafem nie ma ich w Bobrownikach... czyżby całe bobrowniki były za Panem Czechem? Raczej wątpie... Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik_neutralny Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 26.10.10, 23:32 Na onecie były dziś wyniki sondażu w wyborach samorządowych: ok. 40 proc. za PO oraz ok. 20 za PIS. No to macie odpowiedź dlaczego poparcie posła PO Tomasza Głogowskiego jest bezcennym atutem! Odpowiedz Link Zgłoś
nabuchodonozor2000 Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 27.10.10, 21:44 Tak, zaufanie jest najważniejsze, zwłaszcza gdy jest niepolitycznie gwarantowane przez członkinię partii politycznej. Czy to tej partii, która jeszcze, jak wynika z wypowiedzi Anii, nie zdążyła się zająć sprawami TG? A jak się już zajmie sprawamii TG , to będą to waaaażne sprawy dla TG. Ta pani Lucyna podoba mi się. Ale nie tak bardzo jak aniazot. Odpowiedz Link Zgłoś
brutus76 Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 28.10.10, 21:45 hmm...patrząc się na najnowszą historę Tarnowskich Gór i panujących nam burmistrzów to z pewnością można powiedzieć że najwięcej zostało zrobione za Czecha - tak ogólnie. Pytanie, czy to tylko jego zasługa, jest sprawą wtórną, jednak potencjalny tarnogórzanin był by hipokrytą mówiąc, że inny wcześniejszy burmistrz poczynił dla miasta więcej inicjatyw niż obecny. Czytając to forum można odnieść wrażenie, że niektórym nie podoba się ta droga i żądają sporo więcej (nowe miejsca pracy i inne cuda) jednak to postulaty dość populistyczne mając na uwadze wielkość naszego miasta, kompetencje burmistrza i ogólną recesję na rynku polskim czy nawet europejskim. Ten burmistrz w przeciwieństwi do poprzedniego zrobił coś dla kultury (remont Pałacu w Rybnej za ponad 2mln zł), a poprzednik zanosił się z zamiarem sprzedaży Pałacu uważając go za ciężar dla miasta. Sedlaczka zresztą sprzedał! A jak widać dało się wysupłać i kase na kulturę i na sport - orliki, boiska wielofunkcyjne, poprawę jakości dróg i wiele innych pomniejszych. Z pośród kandydatów obecnie zgłoszonych w wyborach pewną niewiadomą ze stosunkowo dużym poparciem wydaje się być Pani Ekkert. Zastanawiam się jednak czy nie jest to podyktowane głównie tym, że popiera ją PO mające ogólnie niezłe sądarze poparcia. Pytanie pozostaje czy namaszczenie partyjne jest dobrym pomysłem na rządzenie w mieści wielkości TG. Hmm...powiem, że jako tarnogórzanin i średni obserwator sceny politycznej naszego miasta reelekcja Czecha wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem. Pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 29.10.10, 22:35 Podwyżka VATu to jest polityka PO? A ten ptaszek z PO na pierwszym miejscu w Centrum to nie jest polityka? Raz zaśpiewał fałszywie w gazecie i pierwsze miejsce dostał. Też masz pewnie do niego zaufanie. Z którego to miasta wzór? Szczęsny się tu pół kadencji z Czechem użerał, a PO mu kopa zasadziła.Taka jest polityka samorządowa? Dla dobra miasta czy tego z Opolskiej? Anno, przestań kit wciskać, miastem rządzi Rada Miejska, a w niej od dawna przewagi Czech nie ma. I my to rozumiemy. Ludzi trzeba szanować, a nie flancować. Ogrodnik myśli o jutrze? Słusznie. Bo jak PIS Yara i jego przygłupawych pretorian odstawi na leczenie, to za rok PO zmiecie. Wtedy wdzięczna p. Ekkert...itd. Nie? Przed Szczęsnym musiałby on uklęknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
nickowa Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 30.10.10, 20:53 Matko ! Kobieto opamietaj się i nie mnóż wątków agitujących na rzecz POrąbanych kandydatów z gburem posłem i przywiezioną w teczce kobitą na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 31.10.10, 13:12 Jeśli p. Lucyna Ekkert zna prawo o samorządzie tak jak Ty Anno, to źle się wybrała. Art. 11a. 1. Organami gminy są: 1) rada gminy, 2) wójt (burmistrz, prezydent miasta). Art. 12. Zasady i tryb przeprowadzania referendum gminnego określa odrębna ustawa. Art. 15. 1. Z zastrzeżeniem art. 12 organem stanowiącym i kontrolnym w gminie jest rada gminy. Art. 18. 2. Do wyłącznej właściwości rady gminy należy: 2) ustalanie wynagrodzenia wójta, stanowienie o kierunkach jego działania oraz przyjmowanie sprawozdań z jego działalności, Rządzi ten, kto stanowi prawo, kieruje działaniem, przyjmuje sprawozdania i kontroluje. Burmistrz rządzi tylko tam, gdzie mu pozwala prawo. Rządzi więc w Urzędzie, jednostkach organizacyjnych gminy i spółkach. Wytłumacz to p. Dyrektor. Kto nie zna obowiązującego prawa nie powinien się ubiegać o urząd ustanowiony przez to prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
tratatajka Re: Kto zostanie burmistrzem? 31.10.10, 20:17 Bardzo uważnie czytam Wasze posty i czasami nie wierzę własnym oczom. Chyba, że większość pisze, żeby pisać. Napisanie życiorysu niewiele mówi o człowieku. Wiemy tylko jakie ma wykształcenie, gdzie pracował itd. A to naprawdę niewiele. Mam dużo dosyć sporo lat i wiem z doświadczenia, że wykształcenie nie zawsze idzie w parze z - nazwijmy to- umiejętnościami. Spotkałam wielu ludzi w swoim życiu zawodowym z niezłym wykształceniem (teorią) , ale zastosowanie tej wiedzy w praktyce już bardzo różnie wyglądało. Zgadzam się także z tym, że w takim niewielkim mieście jak TG przynależnośc partyjna raczej niewiele znaczy. Co z tego, że jakiś tam pan Tomek jest posłem. Nie przypominam sobie jego szczególnych osiągnięć. A czytam jego bloga i nie tylko jego. Staram się zdobywać informacje na temat ludzi i tych będących u władzy obecnie, jak również o tych co chcą ją zdobyć. Nie chcę mówić o moim kandydacie, tylko proszę Was o jedno. Zdobądźcie jak najwięcej wiedzy o nich. Starajcie się głosować po prostu mądrze. Bardzo lubię to miasto i chcę, żeby się rozwijało i dalej piękniało. I żeby młodzi z niego nie uciekali. I tak przy okazji: rozmawiałam z trzema osobami, które zresztą znam.. a które będą startować w obecnych wyborach na radnych i miejskich i powiatowych. Zgroza. Zero wiedzy na jakikolwiek temat związany z funkcjonowaniem urzędów. Innej wiedzy też zresztą zero. Paskudnie to brzmi - wiem. Ale to prawda. Więc ulotki raczej nie powinny być brane pod uwagę. Pamiętacie obietnice wszystkich ubiegających się o władzę??? I co??? I wielkie nico. Życiorysy też nie mają znaczenia. Szukajcie, dowiadujcie się i potraktujcie wybory poważnie. Proszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik_neutralny Re: Kto zostanie burmistrzem? 01.11.10, 00:39 No właśnie - jak sam widzisz - obiecanki wyborcze są do niczego. Liczy się tylko to kim jesteśmy. A porównaj sobie CV pana Czecha z CV pani Ekkert. POwala prawda?! Dlatego będę głosować na Lucynę Ekkert. Dla dobra mieszkańców Tarnowskich Gór Odpowiedz Link Zgłoś
tony_84 Re: Kto zostanie burmistrzem? 01.11.10, 19:56 czytelnik_neutralny napisał: > No właśnie - jak sam widzisz - obiecanki wyborcze są do niczego. Liczy się tylk > o to kim jesteśmy. A porównaj sobie CV pana Czecha z CV pani Ekkert. POwala pra > wda?! Ja sobie porównałem ich CV. Nic powalającego u Lucyny Ekkert nie znalazłem. Czech jest 10 lat młodszy, więc chyba zrozumiałe, że CV ma krótsze. Nazwisko Ekkert jest w TG kompletnie nieznane. Pomysłu na to miasto kandydatka PO nie ma. Zero konkretów. Cytat z jej strony: "DLA TARNOWSKICH GÓR Pracą zawodową związana jestem z Katowicami, ale tu mieszkam, tu mieszka moja rodzina, moi znajomi i przyjaciele. Chcę, aby Tarnowskie Góry się rozwijały, aby mieszkańcom dobrze się powodziło, a ich rodziny miały perspektywę „lepszego jutra”. Parę tygodni temu poseł Tomasz Głogowski zaproponował mi start w wyborach samorządowych i ubieganie się stanowisko burmistrza Tarnowskich Gór. Wielka to odpowiedzialność. I znowu pytanie „czy dam radę?” Moje dotychczasowe działania są przykładem, że umiem realizować wytyczone cele i współpracować w tym zakresie z innymi ludźmi. Dlatego podejmuję tę odpowiedzialność pragnąc efektywnie pracować na rzecz mieszkańców Tarnowskich Gór." I to wszystko? Chwalić się nadaniem posła Głogowskiego? Absolutnie zero zasług dla Tarnowskich Gór. O takich ludziach mówi się w polityce 'spadochroniarze'. Porównać można to z programem Czecha. Tu przynajmniej są jakieś konkrety: www.arkadiuszczech.eu/index.php/program czytelnik_neutralny napisał: > Dlatego będę głosować na Lucynę Ekkert. Dla dobra mieszkańców Tarnowskich Gór Każdy może sobie założyć konto na forum i prowadzić kampanię na rzecz jakiegoś kandydata... Ale wypadałoby sobie nie umieszczać w nicku słowa 'neutralny'. Odpowiedz Link Zgłoś
adambadziejewicz Re: Kto zostanie burmistrzem? 31.10.10, 20:44 Ja tez kilku znam dość dobrze i to poważny problem. Będę musiał losować na "chybił trafił", bo może któryś z tych co to ich nie znam, "coś" umie i nie będzie maszynką do głosowania w naszej lokalnej "polityce". Odpowiedz Link Zgłoś
tratatajka Re: Kto zostanie burmistrzem? 31.10.10, 20:47 23 :))). Problem malutki.... być odpowiedzialnym......to znaczy iść glosować. Niby nic, a jednak tak dużo. Przyznaję, że sama się w tym wszystkim jak na razie jeszcze troszkę gubię. Szperam, szukam jakiś info. Czytam blogi, prasę itd. Tylko to mogę zrobić dla TG. I staram się. No cóż..... może jeszcze mnie olśni. Najlepiej byłoby to przełożyć na inwestycje. Bo to jest namacalne i wszystkim służy.Ale z tego co wiem, nie zawsze były jednakowe warunki do ich przeprowadzania. Jeszcze troszkę pracy przede mną. A teraz to martwi mnie stan naszych ślicznych podcieni. Jeśli piszę ... śliczne... to myślę o architekturze, a nie obecnym stanie technicznym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tratatajka Re: Kto zostanie burmistrzem? 01.11.10, 09:00 23 :))) Bardzo serdecznie dziękuję za te zdjęcia. Nie znałam ich. Ale to już temat do innego "działu". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greg-1973 Re: Kandyduje - Lucyna Ekkert 01.11.10, 10:00 Zasadniczo stronię od polityki i tego całego targowiska. Jednak nie mogę obojętnie czytać kłamliwych opinii, które są pisane na tym forum. Więc kilka uwag co do podniesionych kwestii: 1. PO samo podjęło decyzję o zaprzestaniu współpracy z obecnym Burmistrzem po tym, jak nie chciał realizować ich dążeń. Były one dalekie od tego co Burmistrz zrobił dla Tarnowskich Góry - a ile zrobił to sami Państwo widzicie. 2. Poparcie Pana Głogowskiego .... hmmm znam tego Pana jeszcze z przed dobrych kilku lat i powiem tyko tyle, że jest to poselska pomyłka, która wnet się pewnie skończy. 3. Pojawiały się wpisy o tym, czy obecny Burmistrz jest skłócony ze wszystkimi...? Uważam, że w Tarnowskie Góry już dawno nie miały tak pozytywnego Burmistrza. Wystarczy przejść się miastem żeby to sprawdzić. Pomijam fakt, że to wszystko dało się zrobić przy bardzo dużych kłodach radnych PO. To chyba tyle. Lekkie naprostowanie słów, które w zdecydowany sposób odbiegają od prawdy, przynajmniej pewnych osób piszących. ps. I odpowiem już na kolejne pytanie - nie, nie jestem członkiem żadnej partii, ani lokalnej ani ogólnopolskiej. Mało tego nie jestem tarnogórzaninem, ale jestem wielbicielem Tarnowskich Gór!!! Odpowiedz Link Zgłoś
helanber Re: Kto zostanie burmistrzem? 09.11.10, 10:31 "Trzeźwy wyborca, to taki co zna 10 przykazań. 1. Odrzuć ludzi ubiegających się ponownie o wybór do rady. Doświadczenie liczy się u pilota i chirurga, nie u publicznie wybieranego oficjała. Nic tak nie rozleniwia i nie wzmaga arogancji jak powtórny wybór. Nie dotyczy to prezydentów, wójtów, burmistrzów. 2. Skreśl ludzi których uposażenie z razie wyboru znacząco wzrośnie. Tym chodzi o szmal, nie o ciebie czy gminę. 3.Skreśl ludzi którzy nie potrafią logicznie uzasadnić dlaczego kandydują. Nieodmiennie wskazuje to na oportunistów z niskim IQ. Nic ci po nich. 4. Wyklucz kandydatów bez aktywnie wykonywanego zawodu. Publiczna funkcja to zaszczyt i odpowiedzialność, nie substytut zawodu, nie metoda na bezrobocie i nie przechowalnia na kryzys. Od zera oczekuj tylko zero. 5. Bądź podejrzliwy gdy kandydat rozwija wielkie plany nie podając źródeł ich finansowania. Jeśli nie wiesz kto jest ostatnim naiwnym który w nie uwierzy szansa jest ze jesteś nim ty. Jeśli nie wiesz z czyjej kieszeni będą one finansowane jest gwarancja że z twojej. 6. Cuda i ideały są domeną religii. W codzienności są jedynie kompromisy między grupami interesów. Odrzuć kandydata który tego jeszcze nie pojął. Skreśl też kandydata który chce ulepszać ale nie potrafi wskazać co poprzednicy zrobili źle a co dobrze. 7. Skreśl kandydatów przy najmniejszym nawet podejrzeniu koligacji rodzinnych, rodzinno-towarzyskich czy powiązań rodzinno-biznesowych. Klany rodzą korupcję i konflikt interesów. Dwa nazwiska z tej samej sitwy na listach wyborczych to o dwa za dużo. 8. Jeśli kandydat do ciebie nie dotarł ze swoim programem, w tej czy innej formie, przyjmij że cię olewa. Jeżeli widzisz jedynie jego uśmiechniętą gębę na słupie bądź pewien że śmieje się z frajerów takich jak ty. Zrewanżuj się pajacowi preferując tych którzy wykazali trud aby dotrzeć. 9. Odrzuć kandydatów posługujących się ideologiczno-obyczajową mową trawą. Na poziomie gminnym nie ma żadnej prawicy czy lewicy, są tylko ludzie rozsądni i durnie. Emocjonalne zbitki typu pomoc, wzmocnienie, zlikwidowanie, ukrócenie, w połączeniu z dziećmi, ubogimi, niepełnosprawnymi, emerytami, chorymi, bezpieczeństwem nieodmiennie wskazują na powtarzanie przez durni przysłanego im z centrali wyborczej kitu. 10. Z kandydatem jest jak z lekarzem - pierwsza rzecz nie szkodzić. Robienie dobra jest na tylnym siedzeniu. Rozważ pozytywnie kandydata obiecującego robić niewiele ale z sensem. Jest szansa że będzie lepszy niż aktywista, który za fiasko swoich projektów i tak przyśle ci słony rachunek." Odpowiedz Link Zgłoś