Dodaj do ulubionych

Pensja burmistrza

14.12.10, 14:16
Na pierwszej sesji Rady Miejskiej najważniejszą sprawą była podwyżka pensji burmistrza.Podwyżka wyniosła 1876 zł.Następne w kolei są podwyżki dla kolesi burmistrza.A dla obywateli podwyżka cen wody i ścieków.
Obserwuj wątek
    • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 15:29
      Ludzie! 187600 groszy podzielone przez 62 000 mieszkańców to zaledwie 30 groszy. To wartość jednego jajka II gatunku. Nie stać Cię na 1 jajko dla Burmistrza?
      Ludzie, nie róbcie jaj!
      • tukantg Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 15:58
        Wg mnie 187600 / 62000 to zaledwie 3 grosze, a nie 30. Jednakże bardzo chętnie poświęciłbym kilka jajek, "dorzuciłbym" jeszcze pomidorki :)
        • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 17:59
          Najmocniej przepraszam i dziękuję. Za 27 groszy zrobię sobie jajecznicę III gatunku.
    • rejtan22 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 16:48
      Nie wielkość tej podwyżki szokuje ale to, że jest to maksymalne ustawowo wynagrodzenie burmistrza, prezydenta w miastach do 200 000 mieszkańców TG to niewiele powyżej 59 000
      ale ma takiego "orła" że ho ho !! A w kampanii mówił jak to mizł mało tylko o 17 % więcej niż poprzednik !!!!!!
      • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 18:05
        Jeśli coś jest ustawą dopuszczone, nie jest zabronione. Poza tym, sam sobie przecież nie dał.
        • tukantg Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 18:52
          Ale jest jeszcze coś takiego jak zwykła ludzka przyzwoitość. Najwyraźniej burmistrz takowej nie posiada.
          • pink_alois Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 19:01
            sam burmistrz powiedział, ze fachowcom trzeba płacić szkoda, że tylko niektórym.
            Mnie interesował by klucz według którego ustalane jest, który fachowiec powinien zarabiać 18 tyś /mieś. a który 2500 i na czym polega większa fachowość prezesa parku wodnego od fachowości dyrektora szkoły.
            • tukantg Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 19:42
              To on się uważa za fachowca?
              Kiedyś uważał się za fizyka. Pozostaje mieć nadzieję, że w obecnej sytuacji odnajduje się lepiej, niż w tamtej.
          • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 19:20
            Zgodnie z obowiązującym prawem:
            Pensję burmistrza ustala Rada Miasta
            Uchwałę Rady musi wykonać pracodawca
            Pracodawcą burmistrza jest Urząd Miejski
            Burmistrz jest pracownikiem Urzędu
            Pracownik nie ma prawa zrzec się wynagrodzenia.

Ani w ustawie samorządowej, ani w Kodeksie pracy, ani w nawet w Konstytucji RP nie istnieje prawne pojęcie "przyzwoitość".
            • tukantg Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 19:40
              Oj robinie, robinie... dobrze, że to nie Ty jesteś burmistrzem, bo po tym, co tu napisałeś, obawiam się, że mogłoby być jeszcze gorzej :(
              • pink_alois Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 19:44
                Mnie zarobki burmistrza nie bulwersują, wygrał wybory, większość czyli jego wyborcy nie mieli by pewnie nic przeciw jego obecnej pensji, wkurza mnie tylko kilku gości z podobnymi zarobkami, szczególnie jeden biznesmyna,
                • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 20:07
                  Alojz, o jakim Ty mówisz biznesmanie? Nic Tobie i mnie do biznesmenów, którzy na własny rachunek i ryzyko prowadzą biznes.
                  • pink_alois Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 20:51
                    Nie wiedziałem, ze prezes parku wodnego prowadzi dz\iaqlalność na wlasny r5achunek,, skoro tak to sorry!!
                    :piwo:
                    • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 21:18
                      Żadne -sorry. On nie prowadzi niczego na swój rachunek tylko na rachunek Gminy, czyli nas.
                      Jest jak owczarek zaganiający parę owieczek, któremu pastuszek czasem zarżnie jaką owieczke tytułem wynagrodzenia, bo pies trawy nie je, choc apetyt ma mniejszy niz człowiek i mniejsze potrzeby. Ale ja nie wiedziałem, że o nim myślisz pisząc - biznesmen. On jest Alojz jak dyrektor szkoły. Rządzi, ale szkoła nie jego. Odwołać go mogą albo nowego angażu nie dać. Wiesz kto go powołuje? Walne zgromadzenie wspólników spółki. Czyli ten, który gminę (nas) w tej spółce reprezentuje. Tworzy jej statut. Wiesz kto. Pensję ustala mu Rada Nadzorcza. A tę radę powołuje...no co ja mam Ci pisać. Walne i to Walne ustala pensję RN.
              • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 20:03
                Tukanie, gdybym tu przytoczył opinie niektórych ludzi którzy mnie znają, uklęknąłbyś myląc mnie ze świętym:) Ale na razie czapkę noszę, bo aureola nie grzeje i odwołuję się do prawa, a prawo stanowi, że pensję burmistrzowi ustala Rada. Wiesz na pewno kto tę Radę wybrał.
                Na pociechę wszystkich zmartwionych stratą 3 groszy dopiszę, że Rada może mu odjąć od ust i tę pensję zgodnie z prawem obniżyć.
                Ale "przyzwoitość lub nieprzyzwoitość" nie może być tego powodem, ani prawną podstawą.
                A tak nawiasem; wiesz może, kto powinien uchwałę o podwyżce lub obniżce pensji wprowadzić w życie? Skontrolować czy odpowiedni urzędnik ją wykonał? Zakładając, że Szefem Urzędu Miasta jest burmistrz, a obniżki płacy by dokonano, kogo miałby burmistrz pozwać do sądu, gdyby się poczuł pokrzywdzony?
                • tukantg Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 23:10
                  Robin, ja po prostu uważam, że zarobki powinny być odzwierciedleniem wykonywanej pracy. Jeśli zarobki są na maksymalnym poziomie, a praca nie... to moim zdaniem coś jest nie tak.
                  • robingut Re: Pensja burmistrza 15.12.10, 00:10
                    Tukanie, co do tej idealistycznej zasady, to ja bym się nawet może zgodził, ale z obiektywnego punktu widzenia, to...ludzie nie są obiektywni gdy chodzi o cudze zasługi. Ostatnia kampania tego dowiodła. Poza tym, nie jesteś rajcą, a to oni oceniają. Pewnie im się zdaje, że obiektywnie.
                    Swoją drogą, ktoś z takim wnioskiem musiał wystąpić. Ciekawe kto był taki obiektywny, choc to nic złego wystąpić z wnioskiem. Gwarant rozwoju musi przecież kosztować.
                    Byle gwarancje nie były takie, jak te z 1939 roku. Soła to nie jest Prut:).
              • nabuchodonozor2000 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 20:21
                Tukantg! Myślisz że robin mógłby nas nabrać na swoją burmistrzowską pensję? Chyba nie. Przeciez nawet burmistrz nas nie nabrał. On tylko podał wysokośc dochodu Szczerby w roku, gdy ten odszedł ze stanowiska wraz z odprawą i z ekwiwalentem urlopowym a swój dochód z roku poprzedzającego - bez odprawy i bez urlopowego czyli mniejszy od Szczerby. Tak było? Podał prawdę a że lata w kalendarzu poprzestawiał to co , mógł sie pomylić, ludzkie. Nawet Gwarek dzisiaj pisze o odprawach wójtów i burmistrzów. Nie, chyba jednak nas nie nabrał. Co tu o przyzwoitości mówić, jak o niej w ustawach ani słowa, robin Ci wyjaśnił. Popatrz na układ sił w Radzie. Zwróćcie się do tej wiekszości radnych, aby mu tę pensję wysoką obniżyli. Mieszkańcy wybrali swoich reprezentantów, niech teraz od nich żadają. No chyba radni nas nie nabrali, jak obiecywali w kampanii dbać o miasto.

• oryginal23 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 21:30
                  Jestem dumny z tego, ze burmistrz miasta, w którym mieszkam zarabia jak człowiek.
                  Przykro mi natomiast z powodu "nieco gorszej" sytuacji finansowej większości mieszkańców.
                  23.
                • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 21:31
                  Królu złoty, a Ty słyszał, że kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera? Trzeba było w wyborach startować, wygrać, a dopiero potem Panu Burmistrzowi na nosie. A tak, kobyłka u płota i daje, bo się widocznie należy. W Radzie sporo nowych, więc mają świeże wejrzenie i przecież nie ze swoich dają. Co maja jak pies na sianie siedzieć.
                  Cudze siano nie gra roli i szafa gra. Co to jest 3 grosze.
                  • oryginal23 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 21:36
                    Nikomu nie gram na nosie, nie mam nic przeciwko wysokiej pensji burmistrza.
                    23.
                    • robingut Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 22:04
                      A ja - z wyjątkiem Szopena - jestem w ogóle nie muzykalny. Uważam też za pozytywistami, że poprzez bogacenie się jednostek, bogaci się cały naród.
                      • oryginal23 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 22:08
                        Bogaćmy się więc, tylko nie ubogacajmy jak pragną wielebni.
                        23.
                        • robingut Re: Pensja burmistrza 15.12.10, 00:13
                          Oni ubogacają nas, a my wzbogacamy ich. Na pocieszenie powiem, że i w innych gminach jest dokładnie tak samo. To napawa optymizmem.
                          Ubogacających. A Ty masz w tym swój udział:)))
                    • tukantg Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 23:15
                      > nie mam nic przeciwko wysokiej pensji burmistrza.
                      A czy jesteś zadowolony z jego pracy i czy uważasz, że jest ona aż tyle warta?
                      • oryginal23 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 23:45
                        tukantg.
                        Wartość pracy burmistrza wyceniła rada miejska, nie ja.
                        Mnie osobiście zarobki pana Czecha są obojętne.
                        23.
                        • robingut Re: Pensja burmistrza 15.12.10, 00:25
                          Chyba błąd Przyjacielu. Rada nie wyceniła pracy, bo nie przyznawała premii. Rada określiła przyszłe wynagrodzenie, czyli na razie tylko wartość nadzieje. Ma - jak widać - duże o nich mniemanie.
                          Całe miasto powinno więc w wyniku wyborów być "przy nadziei". To może w skutkach spowodować, że TG dorosną wkrótce do miast 200 tysięcznych. Jest więc perspektywa podwyższenia pensji w następnej kadencji.
                        • feliks225 Re: Pensja burmistrza 16.12.10, 15:35
                          Z tym, że rada składa się z koalicji i opozycji. Koalicja to ta część rady która ma zawsze takie samo zdanie co miłościwie nam panujący. A że On nie ma umiaru w dojeniu to inna sprawa.
                          Wniosek o ustalenie wynagrodzenia przygotowuje z regóły Zarząd ale firmuje Przewodniczący Rady ale on siedziw kieszeni Byrmistrza i tak kółko się zamyka tylko my za to będziemy płacić i nie jest kwiestią 3 gr bo gdyby tak było Prezydent Warszawy winien dostać podwyżki 30 000 zł a dostał tylko 350 zł. widocznie jest gorszy od naszego albo ma rozsądniejszą Radę.
                          • tukantg Re: Pensja burmistrza 16.12.10, 15:56
                            Feliks, ja Ciebie proszę, Ty się nie narażaj forumowiczom. Oni bardzo pozytywnie odnoszą się do zarobków burmistrza. Oryginał się cieszy, a Robin nazywa mnie idealistą, gdy śmiem twierdzić, że wynagrodzenie powinno być współmierne do jakości wykonywanej pracy.
                            Niech więc burmistrz zarabia, jak potrafi.
                            • rejtan22 Re: Pensja burmistrza 05.01.11, 19:15
                              Aby mógł godnie zarabiać to obniżył wydatki Rad Dzielnic Centrum i Stare Tarnowice prawie o połowę . W końcu z pustego się nie naleje niech zaciskają pasa społecznicy a miało być rozwojowo !!!
                  • nabuchodonozor2000 Re: Pensja burmistrza 14.12.10, 22:23
                    W Radzie sporo nowych radnych, powiadasz, a ja dodam że i starych widać. Ci drudzy też dobrze a może lepiej od nowych wiedzą, ile nieswoich należy do swojego portfela włożyć. I ten najstarszy co mu tytuł TW przybył, i ten najmłodszy co prawnikiem siebie nazywa no i ten przewodniczący Rady rodem z PiS, co jak liberał gada. Pieniądze szczęścia nie dają, cudze tym bardziej, trzeba je szybko wydawać. I to więcej niż 3 grosze, niedługo bedziemy je na wdechu liczyć. Ale chcącemu to nie szkoda przecież.
                    • robingut Re: Pensja burmistrza 15.12.10, 00:57
                      Pan Kowolik po wyborach został liberałem ? A to się jego wyborcy ucieszą . Pewnie juz wzdychają:
                      Et ne nos inducas in tentationem;
                      sed libera nos a malo.
                      Tak na mój nos, jako Przewodniczący się sprawdzi. Nie będzie mógł przemawiać tak często jako radny i innym przerywać, bo to Przewodniczącemu nie uchodzi. Dobry chwyt.
                      Ale co mi tam królu głowę zawracasz jakimś TW. Pani Beata tez była TW i w dodatku liberał. Dwa w jednym, a na dodatek w PISie z panem prezesem Yarem, choć raczkowała u liberałów Tuska. Takimi rzeczami to się jeszcze tylko w IPNie przejmują. I nawet maja osiągniecia. Podobno w wyniku ekshumacji gen. Sikorskiego odkryli, że palił papierochy. Wychodzi z tego, że generał miał w tym Gibraltarze szczęście. Jakby nie ta katastrofa, to by go dziś z każdej knajpy wysiudali z fajkami i albo by na raka płuc umarł, albo na nerwy. Szkoda, że IPN nie ustalił, ilu on osobiście biernych palaczy zabił. Ale to się chyba jeszcze da zrobić. A o młodych radnych to Ty lepiej nie wspominaj, bo my Ci tych młodzianków z pieca nie zapomnimy i naszych nie damy.
    • hans-klops Re: Pensja burmistrza 16.12.10, 14:44
      „Stołeczni radni podjęli dzisiaj uchwałę w sprawie wynagrodzenia prezydent miasta. Hanna Gronkiewicz-Waltz wraz ze wszystkimi dodatkami będzie teraz zarabiać 12740 zł brutto (ok. 310 zł więcej niż obecnie), a od marca 2011 r. - 12805 zł (ok. 375 zł więcej).
      Zgodnie z ustawą o pracownikach samorządowych, maksymalne wynagrodzenie prezydenta Warszawy nie może przekroczyć w miesiącu siedmiokrotności kwoty bazowej, określonej w ustawie budżetowej dla osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe. Obecnie jest to 12847,45 zł.”.
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/podwyzka-dla-hanny-gronkiewicz-waltz,1,4084052,region-wiadomosc.html
      U nas za prezesa dostałaby więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka