IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.06, 15:08
Juz niedlugo gwara slaska bedzie wpisana w Europejska Karte Jezykow
Regionalnych lub Mniejszosciowych.Nareszcie nasza gwara bedzie uznana za jezyk
regionalny lub mniejszosciowy.Czyli UE uzna slazakow za mniejszosc narodowa.
Nareszcie!.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wasz Bercik Re: BEŁKOT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:15
      Nie uzna a to dlateggo że są jasne kryteria w ktorych się nie mieścicie, nie
      jesteście też grupą etniczną ani narodowościową a co najwyżej grupą lokalną.
      Kaszubi mają więksdzą szanse z racji posiadania języka i kulturt (w tym
      osobistej hehehe)
      Wy z tymi srejtaśmami, pitwatami, haźlami i dupcyniym chcecie do europy???
      Tak ale najpierw do szkoły tumany!!!!!!
      • Gość: ­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Re: BEŁKOT IP: 85.195.119.* 08.09.06, 15:22
        "pomarzić dobro rzecz w niedziela pszi kominku"
        Najważniejsza jest świadomość narodowa a wy co, niymce, poloki, czechy?
        Mocie szczyńscie że czasym poloki czy ruscy dopuszczali woom krwi bo już w XVIw
        z powodu choroob genetycznych by wos niy bouo
        PARSK
        • Gość: Karlik Re: BEŁKOT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:25
          A we tyj unii to japcoki i bryna bydoom toońsze?
          A śluinckie sarynki i slowiki bydymy mogli hoduwać.
          Czy bada musiou rznąć do porcelany czy moga kole familoka???
      • Gość: ... Re: BEŁKOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:27
        Te! Gorol! Wyjazd z forum! Nie psuj nam tu atmosfery!
      • Gość: Przeciwnik Re: Bercikowe chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:40
        Tak sobie myślę, że Bercik to chyba niezły pantoflarz. W domciu siedzi cichutko, pewnie mężuś do zagłaskania a na forum biedak musi się wyżyć. Tak to już jest. Gdzie czujesz się bezpiecznie i anonimowo dajesz upust swoim dewiacjom. Sam jesteś tuman i ofiara losu. Mam cię już dość! Spieprzaj dziadu!... pewnie zaraz mi odpiszesz że ja mam spieprzać...tylko tak potrafisz...obrażać innych - dewiancie forumowy!
        • Gość: Przeciwnik Re: Bercikowe chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:47
          i co? Zwoje ci się przegrzewają - tak cięzko myślisz co by tu napisać. Nie wysilaj się - leje na te twoje glupawe teksty!
        • Gość: doc Re: Bercikowe chamstwo IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.06, 15:51
          Podalem tylko suche fakty.W swojej naiwnosci myslalem ze wywolam ta informacja
          jakas w miare rzeczowa dyskusje,na temat naszej tozsamosci,naszej kultury,
          naszego jezyka.Ale widze ze nie ma to sensu,Jezeli kogos urazilem-to
          przepraszam.Zgodnie z zyczeniem spadam i nie psuje atmosfery.
          • Gość: Przeciwnik Re: Bercikowe chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:53
            Tylko tyle Bercik wymyśliłeś? Może bardziej ostro!
            • Gość: Wasz Bercik Re: Bercikowe chamstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 16:08
              Jo tam nic niy myśla ino chleja bryna, znoom sie na goeolach i dżistoom kole
              familoka bez srejtasmy i pitwaty noo i beż tyj porcelany-gorolskiego wynolazku,
              pszez to fca aby ślunsk znoof był niymiecki coby niymce znoof noon zrobitli
              hażle kole familoa a nie te gorolskie wynalazki 'ą,ę" "UBIKACJA" fujjjj
      • Gość: ; Kaszubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:42
        odroda.zk-p.pl/

panda.bg.univ.gda.pl/~woitiki/kaszebe/ksizec.html
    • Gość: Tarnowitz Jan Miodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:12
      Pszeca uon siy niy zno ,bo uon je krojcok y co uon wiy uo noszyj gottce:-
      ))))))))))))))))))))))))))))

Prof. Jan Miodek, językoznawca rodem z Tarnowskich Gór:
      - Bezdyskusyjne jest, że gwara śląska to gwara polska w najczystszym
      staropolskim wydaniu, która przetrwała przez wieki w archaicznym stanie. Parę
      lat temu na konkurs "Ślązak Roku" przyjechali potomkowie XIX-wiecznych
      emigrantów z Płużnicy na Opolszczyźnie, którzy wraz z ks. Leopoldem
      Moczygembą założyli w Teksasie osadę Panna Maria. I oni powiedzieli tak: "My
      cołki ten czas godali o sobie: Poloki. Dopiero ksiądz Kuzaj powiedzioł, że my
      są Poloki Ślązoki z Opolszczyzny". Pytam zatem z melancholią i smutkiem: co
      się stało przez tych kilkadziesiąt ostatnich lat, że w 2003 roku ponad 173
      tysiące ludzi chce powiedzieć o sobie, że są tylko Ślązakami? Niech na to
      pytanie zechcą odpowiedzieć psychologowie społeczni, socjologowie, politycy.
      Ja nie chcę być królem niczyich sumień

• Gość: Tarnowitz Re: Jan Miodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:17
        Mowę śląską - jak tłumaczy często prof. Jan Miodek - należy uznać za jedną z
        najbardziej archaicznych gwar polskich. Można bez przesady powiedzieć, że
        jest to najbardziej polska gwara spośród wszystkich polskich gwar i że to
        uporczywe trzymanie się gwary umożliwiło Ślązakom, mimo ciężkiego położenia,
        dochowanie swego rodzimego języka. I o tym trzeba pamiętać..."

www.slaskie-abc.com.pl/ksiazki3.html
        • Gość: Karlik Re:Kaszub a hanys-róznice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:30
          tnij.org/kaszeb_to_nie_hanys
          • Gość: Karlik Re:Kaszub a hanys-róznice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:31
            Kompromitacja ciemnoty śląskiej na Kaszubach. stary link G7
            tnij.org/kim_jest_hanys
            • Gość: hehehe Ale ubaw:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:17
              Re: Jesteśmy z wami - a my nie jesteśmy
              szkoda, ze Przedmówca nie podal tego adresu:
              www.republikasilesia.com/
              to jest skarbnica j. slaskiego, pokazuje jego odmiennosc od polskiego (naprawde
              niektore wyrazy ciezko zrozumiec po wielu latach nauki j. polskiego : "PISZYMY
              NA RZYWO ", "PODANIE O S'LOONSKE OBYWATELSTWO", "MOSZ CIEKAWE STROONY NA TYMAT
              S'LOONSKI? - UOTWOORZ SWOJA - STROONAWE REPUBLICE S'LOONSKIJ", "KSIOONRZKA
              GOS'CI", "PRZIJACIELE
              RUHU ", "RZOOND " itd.). Od razu widac roznice pomiedzy j. polskim a
              s'loonskim )) (podwojne o, brak ż, brak ch, pojawienie sie ')

www.naszekaszuby.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=83&forum=1&viewmode=flat&order=ASC&start=20
    • Gość: Januszek Smoliwas Re: gwara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:18
      Kima, apropak w blinie na ćwieku stał na zeksie, gdy Maron kopsał by konia do
      celi przez lipo. Blur, co odkiwał już niejedną pajdę tkwił na banklu i
      marszczył fackę, bo atandziła mu się świeża naboja na pałąku i dźgało go w
      Samarze. Mogłeś kopsnąć mi deko delbanki - warknął do Kimy - chyba mi nie
      podeszło to błoto z bercami.. tak mnie żga, że chyba się jorgnę na kratę!
      Pogrzej się przy ciotce, to ci ulży - wyszczerzył się Kima. Pogamziłbyś raz o
      bryce, zamiast durch o bliźniaczkach swojej błyskotki. Chcesz dać brykę,
      cepie? - Gamziłem z jednym kalifaktorem, kopsnie nam bukwę pod celę, jak
      przyjdzie po knipy dla pasera. Jesteś, Maron? Git, mnie tam jedno, kółka nie
      odkiwam, ale ty, chrabąszczu? Jak ci zaś kopsną manylki, do taty i na dołek.
      ___________________________________________________________________________

Srozumiołżejś fszisko, eli niy? Jak rzejs srozumiyou, to wejs sam srup
      ibercecung, a eli niy to sarouski goudej we jakiym uopcym jynzyku sam to
      bouo, ja? ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka