Gość: Betty IP: 83.1.73.* 18.01.08, 18:47 Czy może ktoś z was napisac na jakim poziomie jest prowadzona rehabilitacja (konkretnie chodzi mi o rehabilitacje pourazowa) w GCR Repty? Czy GCR Repty to nie jest przereklamowany osrodek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TG Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.stk.vectranet.pl 18.01.08, 19:50 Jakieś pojęcie w temacie mam, bo byłem na rehabilitacji w Reptach dwukrotnie (uraz- pęknięty krąg kręgosłupa). Na pewno zabiegi się przydadzą, ja czułem się po nich lepiej. Masaż ręczny, tangentor, basen, viofor(pole magnetyczne) itp. Ale prawda jest taka że jak chirurg dobrze nie poskłada to żadne Repty nie pomogą. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 23:22 To dobry ośrodek.Byłem,jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
olciatg Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 19.01.08, 13:30 Byłam (rehabilitacja po ciężkim urazie stawu skokowego) - polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micia Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 16:27 Byłam,jest ok. Polecam pobyt wiosną,okolica przepiękna i takie cudowne zapachy. Odpowiedz Link Zgłoś
shaman2608 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 01.06.13, 21:00 Witam. Jako,że szykuje mi się pobyt w tym ośrodku, to mam pytanka. Czy na terenie ośrodka lub w jego pobliżu znajduje się sklep, w którym kupię papierosy i czy ewentualnie będzie się dało zapłacić kartą? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjnt Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 12.10.13, 11:03 Repty - odradzam to jest totalna porazka,pacjęci to zło konieczne dla personelu, jedzenie to jest najgorsze jakiew szpitalach jadłem, kolejka starszych osób czekająca pomimo wieku na korytarzu na wydanie posiłku , jeśli to tak nazwiemy, np śniadanie- 1/2 pomidora, kostka margaryny , chleb , i kawa, obiad np zupa z 4 kawałkami ziemniaka, smak nie do zidentyfikowania, ziemniaki mała ilość i do tego ryż niedogotowany z sosem mzrchewkowym i kapusta biała to codziennie, kpina z wymogów sanitarnych , wlosy kucharek w jedzeniu ma co drugi pacjet , ODRADZAM TO (SANATORIUM) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.ticom.pl 21.01.08, 19:04 Znam GCR od wielu lat. I widze jak się stacza. Najważniejsze jest wyrobić kontrakt. Wypełnić papierki. Pacjent jest gdzieś ... tam ... Faktycznie, zabiegi są skracane. Trzeba autentycznie zerkać na zegarek i dać do zrozumienia, że się wie ile jaki ma trwać. Gorzej z ćwiczeniami, bo niestety pacjent nie ma pojęcia jakie ćwiczenia ma wykonywać. Terapeuci nie wysilają się żeby z pacjentem ćwiczyć. Bo ćwiczyć wyuczone ćwiczenia - to po co się fatygować do GCR i tracić czas, skoro można by sobie ćwiczyć w domu? Faktycznie wokół tzw. VIPów jest zawsze "zamieszanie". :///// Poza tym jak widać pracy za wiele nie mają pracownicy skoro mogą w CZASIE PRACY (ponoć mają taki doskonały system "na palec") załatwiać zakupy w sklepie na terenie ośrodka, płacić rachunki na poczcie na terenie ośrodka. Ja nie wiem, ale ja jakoś w czasie pracy nie mogę wyjść na pocztę ani do sklepu.Dziwne jakies mają tam "przywileje". A ciągle im źle. Ileż to pracy mają!!! I teraz jeszcze kwestia bezpieczeństwa pacjentów. Rozumiem, że to nie obiekt zamkniety, ale tez do ośrodka można wejść każdemu. Na każdy oddział można wejść bez najmniejszego problemu. Pamiętam jak w latach 70-tych była porządna portiernia, trzeba było OBOWIĄZKOWO zostawiać okrycia w szatni (na numerek) i jakoś było to wszsytko bardziej opanowane, o ile ktoś wie o czym piszę. Łażą wszyscy gdzie się da.Nie mówiąc o tym, że w lecie pół miasta jeździ do GCR na spacery. I z psanmi się włóczą po tych trawnikach. A feee ... Ludzie chorzy, w różnych sytuacjach zdrowotnych chcieliby może sobie spokojnie pobyć na spacerze, w spokoju posiedzieć NA NIELICZNYCH ŁĄWKACH!!! a tu dzieci krzyczą, psy sikają, samochodów od ch... i trochę tam jeździ ... Jedzie GCR na opinii z przed lat. Bezpieczeństwo pacjenta to zresztą problem i w szpitalu. Tam to już koszmar. Nawet akwizytor z książkami włazi na salę. I NIKT nie reaguje. A personel, przepracowany personel .... śmiechu warte .... osobny temat. Nawet można podawać przykłady. A może trzeba by to robić? Tak z naszego tarnogórskiego podwórka. Mamy jakby nie patrzeć kilka dużych placówek zdrowia. Mamy przychodni chyba z 5. Oceńmy je .... Pozdrawiam i życze wszystkim DUŻO ZDROWIA !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 81.210.100.* 09.02.08, 21:02 Sory ale odrabiałem tam służbę wojskową na Paraplegii 1 i nie widziałem nigdy akwizytorów, zabiegi owszem sa po łebkach, ale to spowodowane jest Brakiem Personelu!! a nie że w dupie wszyscy mają pacjentów, byłem jako sanitariusz i gdy na 50 pacjentów 30 było paraplegikami, neurologicznymi, lub tetraplegikami to nie wiedziałem za co sie zabrać, rano ubrać, kąpiel, śniadanie i wożenie na zabiegi, a ich nie było kilka ale Pełno! Na dyżurze byłem sam, owszem pielegniarki sie nie przepracowywały to fakt, ale ciśnienie mi skacze gdy ktoś pisze, że pacjent nei liczy sie u nas. Czasem rodzina przychodziła i nie zrobiła nic dla pacjenta, nawet nie karmiła i musieliśmy ich wyręczać, a sami pacjenci na papierosa to wiedzieli gdzie sie jeździ, a na zabiegi nie chciało im sie samemu jechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdruzgotany Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.telpol.net.pl 02.05.08, 13:24 To co dzieje się w tym ośrodku woła o pomstę nawet już nie wiem czy do nieba!!!Średni personel medyczny ma pacjenta w głębokim poważaniu.Na basen czeka się tam 3 godziny na odbiór tego tyleż samo dzwonki ponoć są zepsute i dzwonić można do usranej(dosłownie ) śmierci.Opieka psychologiczna tak podkreślana na stronie GCR Repty nie istnieje!.Do tego ten bród i wszędzie obecny bałagan.Toalety na oddziałach napewno nie są dla inwalidów.Koszmar,koszmar,koszmar!!!!! Nie polecam nikomu!!!!W szczególności ludziom starszym bez silnych łokci i werbalnej mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uśmiechnięty Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 77.252.180.* 25.10.08, 10:52 "Zdruzgotany" muszę Cię rozczarować ale niestety nie masz racji z tym co napisałeś.Piszesz,że na basen pacjent czeka 3 godziny i tyle samo na odbiór.Czemu nie zaznaczyłeś,że pacjenci spóźniają się na zabiegi(mają określone godziny)-dlatego "takie kolejki" na zabiegi.Poprzedni rozmówca,który wojsko odrabiał na PI ma rację pacjent zamiast na zabieg woli najpierw jechać na papierosa,potem do sklepu czy kawiarni a na zabieg owszem spóźniony o godzinę i więcej. Temat samych dzwonków to już odrębna sprawa.Pacjenci"bawią" się nimi - zadzwoni, a potem odlicza czas by sprawdzić jak długo trzeba czekać na personel.Potem jest taka sytuacja,że za którymś razem czeka się długo nim pielęgniarka przyjdzie na salę sprawdzić co się dzieje.Toalety no niesty nie wiem co masz na myśli pisząc że WC na oddziałach nie są dla pacjętów.Zaznaczam,że personel ma osobną toaletę.Każda toaleta jest dostosowana tak by pacjent poruszający się na wózku inwalidzkim mógł swobodnie przesiąść sie na muszlę. Co do obsługi to kolega który wojsko odrabiał na P1 napisał bardzo ładnie więc polecam przeczytanie Jego wypowiedzi dość uważnie. Pozdrawiam Wszystkich-życząc zdrowia i życzliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENTKA Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.cpe.marton.net.pl 09.12.08, 18:33 Dokładnie popieram sama byłam pacjentką na Paraplegii II. Słuchajcie jeśli ktoś nie chce ćwiczyć i wrócić do zdrowia to nikt go do tego nie zmusi. Papierosy a babki pierdoły pociskały. REPTY to nie wakacje tylko ostra rehabilitacja i tylko wtedy pomoże jeśli ktoś naprawdę tego chce a nie jęczy na wszystkich po kolei...sanitariusze a co wy macie do nich!!!! POZDRAWIAM GORĄCO REPTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 14:36 To rzeczywiscie bardzo dobry osrodek, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kręgosłup Nepotyzm w GCR! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 22:00 Zbyt wielu ludzi zatrudnionych w GCR to znajomi i rodziny starszych pracowników.Tam pracują matki z synami itp. Nikt nie dobiera średniego personelu pod kątem fachowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Nepotyzm w GCR! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 10:41 Ciekawe czy odezwie się jakiś pracownik GCR? Może napisze coś ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik GCR Re: Nepotyzm w GCR! IP: *.stk.vectranet.pl 07.05.08, 19:55 POLECAM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 83.1.77.* 07.05.08, 22:27 Znaczna część pacjentów leżacych w Reptach to ludzie obłoznie i cięzko chorzy wymagający stale pomocy osób trzecich -niestety ilość personelu(limitowana wielkoscią istniejących środków finansowych) jest o wiele za mała w stosunku do potrzeb/ilości chorych.W repciańskim szpitalu jest wiecej pacjentów niz personelu.Zaś na zachodzie Europy na jednego pacjenta przypada 2-3 pracowników personelu oraz kilka razy wieksze pieniądze na leczenie.Tylko koszt tego leczenia tu i tam zaczyna byc podobny. :-( Argumentacja ,że "liczy sie tylko wyrobienie kontraktu" jest o tyle niepoważna,ze jest iz jest to wymóg stawiany przez NFZ. Nie ma kontraktu nie ma pieniędzy.Koniec,kropka. Czasem rzeczywiście robi sie z tego"tasma produkcyjna" z dużą dozą coraz wiekszej biurokracji, w której zatraca się pacjent ale tak działa niestety teraz system państwowej słuzby zdrowia.Szpital praktycznie nie ma nic do gadania w tej materii. Owszem pracownicy korzystają z istniejącej tam poczty jak i sklepu spożywczego czy kiosku.Nie jest to jednak bynajmniej pasaż handlowy typu katowicka Silesia czy warszawska Arkadia gdzie mozna chodzic godzinami "urywając sie" ze stanowiska pracy. A nawet gdyby mozna było to nie ma po co.W każdym razie tłumów "białych fartuchów" tam się nie zauważy. Uważam,że w sumie nie jest żle co absolutnie nie znaczy,że jest idealnie i ze nigdy nie popełniamy błedów czy zaniedbań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:06 Tłumaczenie "bylejakiego"podejścia do pacjenta tak charakterystycznego dla naszej służby zdrowia brakami kadrowymi, finansowymi czy czymkolwiek innym to stara śpiewka.W większości szpitali duża część personelu po prostu nie wykonuje prawidłowo swoich obowiązków.Zakupy w sklepikach,siedzenie przy kawie i ploty to normalność.Przedmiotowe traktowanie chorych,bezduszność i rutyniarstwo są wszechobecne. Wiem,że zarobki nie najlepsze,ale my też nie zarabiamy kroci, do tego jesteśmy chorzy i zdani na waszą opiekę. Pracujcie uczciwie a nie będzie mowy o żadnej produkcyjnej taśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 83.1.77.* 08.05.08, 16:46 Jeżeli masz do wykonania zbyt dużą ilość czynności to po prostu nie bedziesz w stanie rzetelnie tego zrobić. Jeżeli masz za mało pieniędzy to nie kupisz sobie drogiego, bardzo upragnionego przedmiotu. I żadne zaklinanie rzeczywistości oraz odwoływanie sie do swojej własnej uczciwości tego stanu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 08.05.08, 23:44 Co ma piernik do wiatraka? Dziwnie czas na kawę i gadanie macie zawsze. Opowieści dla ludzi,którzy nigdy nie leżeli w żadnym szpitalu. Mnie nie nabierzesz na opowieści o zapracowaniu personelu szpitali. Stek bzdur!!! 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 83.1.77.* 09.05.08, 19:21 A coś tam ma.Piernik jest wypiekany z mąki, która jest wytwarzana w młynie wietrznym czyli w wiatraku. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 09.05.08, 22:41 Jak widać pracowniku nie jesteś zapracowany skoro masz czas na tego rodzaju rozważania. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik oryginal(ne) poglądy IP: 83.1.77.* 10.05.08, 05:36 Ideałem praca 24/24 x 365 Ale widocznie musisz być baaaardzo schorowany skoro przychodzą ci do głowy takie pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Racjonalne myślenie 10.05.08, 10:35 Zdrowie dzięki Bogu dopisuje więc na razie nie muszę korzystać z opieki naszych lazaretów i być skazanym na "opiekę" jego pracowników.Możesz więc spokojnie pić kawę i zastanawiać się nad wiatrakami,młynami i czym tam jeszcze chcesz.Na razie nie możesz mi zaszkodzić,niemniej jednak mam świadomość tego,że los lubi płatać figle i kiedyś się spotkamy w jakimś lazarecie. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na przepustce Re: Racjonalne myślenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:15 Personel szpitalny jest niemiły i bardzo zajęty sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Racjonalne myślenie IP: 83.1.77.* 10.05.08, 19:15 Zdrowie dzięki Bogu dopisuje więc na razie nie muszę korzystać z opieki naszych lazaretów i być skazanym na "opiekę" jego pracowników. ================================================================ Pa nic nie musisz być "skazany" chyba,ze to zrobi sąd. Przymusu leczenia w Polsce nie ma.Może z wyjątkiem niektórych chorób psychicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Racjonalne myślenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 09:54 Lecz to prawda,że każdy przeciętny polak jest "skazany" na publiczną służę zdrowia i "opiekę"jej pracowników. Macie nas niestety "w garści" i skwapliwie to wykorzystujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Racjonalne myślenie IP: *.stk.vectranet.pl 29.06.08, 15:27 Jestem ciekawy, czy Wy, wszyscy, któży tak negatywnie wypowiadacie się na temat tego ośrodka jesteście tacy idealni, znacie się na wszystkim i nigdy nie popełniacie błędów??? Zastanówcie się pierw nad sobą, a pużniej się wypowiadajcie!!! GCR Repty jest ok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trol Re: Racjonalne myślenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:56 A o czym tu mówić. Pracuję w podobnym Ośrodku. Problem rehabilitacji jest w zasadzie jeden. Procedury są tak mało płatne za rehabilitację przez Fundusz, że średnio taki ośrodek może uzyskać za miesiąc leczenia pacjenta połowę tego co dostaje zwykły szpital miejski przez tydzień trzymania pacjenta u siebie. Wiem, że pacjenci oczekują jakości, ale nie da się tego zapewnić płacąc średnio 1,30 za procedurę. Nie wiem ile płaci Fundusz w Reptach, ale pewno tak samo lub podobnie. Nawet nie można wysłać listu na poczcie za 1,30 a chcecie być za takie kwoty leczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Racjonalne myślenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 17:23 Wszystko jest nieistotne.Istotne są ładne pielęgniarki,wspaniała okolica i łatwy dostęp do piwa.To wszystko razem najlepiej rehabilituje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENTKA Re: Racjonalne myślenie IP: *.cpe.marton.net.pl 09.12.08, 18:50 oooooo...tak tylko ja bym raczej pow.o baaaardzo przystojnych sanitariuszach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENTKA Re: Racjonalne myślenie IP: *.cpe.marton.net.pl 09.12.08, 18:48 DOKŁADNIE!!!! jakieś bardzo idealne osoby to piszą IDEAŁY pracujące 24/24h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENTKA Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.cpe.marton.net.pl 09.12.08, 18:41 jak widać Ty tez strasznie zapracowany - no bo przecież powinni pracować 24h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENTKA Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.cpe.marton.net.pl 09.12.08, 18:39 WIESZ co chyba tak naprawdę to tam nie leżałeś skoro tak twierdzisz albo masz za duże wymagania...DEBILIZM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherwoman Tu się nie zgodzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 19:33 Jestem pacjentką tego ośrodka. Przyjechałam tam na łóżku- niedowład lewostronny, ograniczone pole widzenia z lewej strony i kompletne zagubienie się w czasie i przestrzeni. Leżałam na neurologii3. w styczniu 2008 roku pękł mi tEtniak prawej półkuli mózgowej. Wyszłam po 11 tygodniach o własnych nogach, bez ograniczenia pola widzenia. Na moim oddziale sale były czyściutkie, pielęgniarki miłe i pomocne, a przede wszystkim fachowe i obowiązkowe. Raz w tygodniu każdy niechodzący pacjent miał przypisaną kąpiel na którą zawoziły go pielęgniarki. Rehabilitanci fachowi i bardzo troskliwi. Ja rozumiem, że organizacja oddziału zależy od ordynatora, dlatego pokłony dla pani ordynator Grabarczyk za organizację neurologii 3 , za serce wkładane w opiekę nad każdym pacjentem i za szefowanie tak wspaniałymi ludżmi. Jednym słowem jaki pan taki kram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 20:15 a ja widuje biały personel na basenie w czasie pracy jak moczy D..... i ma za to płacone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalecGCR Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 20:21 Za picie kawy i ploty godzinami też!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repty to syf Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.eranet.pl 25.10.08, 16:16 Nikomu nie polecam tego osrodka, obserwowalem kilka miesiecy jeden z oddzialow w reptach,opisze co sie tam dzialo: powiem jedno, brod, smrod i ubowstwo, jesli nie jestes sam sprawny zeby tam walczyc o swoje prawa nie licz na personel, mozna umrzec smiercia glodowa! widzialem pacjenta ktory po 2 tygodniowym pobycie tam stracil na wadze 20 kg!!!bo nie byl w stanie sam podniesc lyzki, nikomu sie niechcialo go nakarmic, a inny w ciagu trzech tygodni zmarl, personel ma wszystko w d... tylko czeka na czekoladki i kawe, bo inaczej nie ma co liczyc na zainteresowanie. Cwiczenia sa krotkie, po lebkach, dla prominentnych pacjentow jest tylko miejsce na dobre trakrowanie.Gina rzeczy, srodki czystosci ktore przywozi rodzina. Lekarze sa rozni ale bardziej na minus.Sal do cwiczen mnostwo ale tylko jedna otwarta na caly oddzial i tylko do poludnia, jak rodzina chce sama cwiczyc z pacjentem to nie ma mowy. w soboty i niedziele jesli pacjent nie jest sam w stanie sie poruszac spedzi caly weekend w lozku odwrocony do sciany albo w jednej pozycji. Mycie pacjentow jest przy lozku, jak rodzina przyjedzie to jest lepiej. JEDNYM SLOWEM SZKODA GADAC CO SIE TAM DZIEJE; NIGDY WIECEJ NIE POSTANIE TAM MOJA NOGA I BEDE KAZDEMU ODRADZAC ZEBY TAM NIE JECHAL!! zastanawiam sie czy nie zawiadomic odpowiednich jednostek, zeby zrobily kontrole bo TO SKANDAL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 22:22 Zawiadamiaj,a nie opowiadaj bajek na forum internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENTKA Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.cpe.marton.net.pl 09.12.08, 18:56 ŁAŁ...GOŚCIU NIE CHCESZ TO NIE JEDZ SAM ROBISZ " SYF " za tyle mają innych pacjentów którzy naprawdę potrzebują tej rehabilitacji żeby się jednym zgrzędnym dziadkiem przejmować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherwoman Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 20:03 Nie wiem o jakim oddziale piszesz napewno nie o neurologii 3, bo byłam tam pacjentką 11tygodni i moje zdanie jest całkowicie odmienne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 12:48 Co za bzdury jak tak można.Zupłnie się nie zgadzam .Personel i czekoladki wcale nie prawda , leżałam na pierwszej neurologii sanitariuszki miłe i chętne do praccy dwoją się i troją pozdrawiam sanitariuszkę OLę I Basię oraz i sanitariusza łukasza chłopak o wielkim sercu widziałam jak dbał o swoich podopięcznych ,dawał im tyle serca i ciepła .Rehabiliatacje sama kożystałam wcal e nie były skracane perelki i tangentor bardzo miły personel . Pozdrawiam rehabilitantkę Agnieszke , bardzo sympatyczna miła dziewczyna ,rehabilitanta Piotra panią magister Aldone i Ele zawsze otwarte ichętnie służą pomocą i swoim prefosjalizmem . Prosze nie słuchać i pominąć komentaż powyżej . Ja odzyskałam chęć życia , przełamałam się i zaczełam funkcjonować .Za to dziękuję i życzę całemu personelowi I neurologi Zdrowych Pogodnych świąt Wielkanocnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherwoman Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 77.87.120.* 19.01.09, 17:20 Ja spędziłam w Reptach 11 tygodni i chociaż przyjechałam tam na łóżku wyszłam o własnych nogach- nauczono mnie na nowo chodzić i posługiwać s ię ręką. Mam niedowład lewostronny po pęknięciu tętniaka. Oprócz tego poukładano mi w głowie, bo zatraciłam orientacje w czasie i przestrzeni. Jednym słowem uratowano mi drugi raz życie. Pracują tam fantastyczni ludzie, ciepli , przyjaźni, a przede wszystkim prawdziwi profesjonaliści. o szczegóły można zapytać pisząc na mego emaila- aczarnotka@yahoo.pl. Chętnie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 20.01.09, 18:51 Budująca historia. Gratuluję powrotu do zdrowia. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherwoman Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 20:13 Dziękuję bardzo za gratulacje. Ja wracam cały czas do zdrowia po moim urazie powrót do zdrowia jest przewidziany na kilkanaście lat- niestety :(. Ale ja wyzdrowieję i to jest najważniejsze. Mam dla kogo żyć-dla wspaniałego męża i kochaniutkiego prawie 1,5 rocznego synka. Kiedy tętniak mi trachnął mój synek miał niecałe 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
messalina_only Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 21.03.09, 23:24 Takie historie wzmacniają innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.ip.netia.com.pl 04.06.09, 11:27 Podziwiam i tak trzymać!!! Ja też tak myślałem i choć po innej chorobie bardzo ciężkiej 8 miesięcy pod respiratorem już chodzę i biegam ,a ruszałem tylko powiekami. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliks Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 15:25 kilka razy byłem rehabilitowany jako dochodzący żaden zabieg nie trwał tyle ile miał masaż góra 10 min perełki 15 ale dezynfekcja po łebkach Targentor 2 atm 6 min gimnastyka w basenie 5-7 min byłem w Równicy tam wszystkie zabiegi w pełnym wymiarze : masaż 30 min targentor 12 min gimnastyka w basenie 25 min ostanio skorzystałem z rehabilitacji w szpitalu nr 3 masaż 30 min kultura i czystość wzorowa . Kto tu kogo robi w balina ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 12:38 Polecam byłam tam 5 tygodnii. Widziałam ilu pacjentów powracało do zdrowia .rehabilitacje są profesjonalne personel życzliwie nastawiony dla pacjenta wspaniałe sanitariuszki.Opieka lekarska również.I neurologia o tym oddziele piszę.Zdażały się pacjentki , które uważały że im się wszystko należy i to od razu bo one nie mogą czekać.nie ważne że w pokoju były inne osoby którymi trzeba było się zająć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atson Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: 212.59.237.* 08.04.09, 15:46 Ja uczeszczam do GCRu od tygodnia (przepuklina jadra miazdzystego). 5zabiegow dziennie, zawsze jestem przyjety na ta godzine ktora mam wpisana do karty, personel mily, szczegolnie Panie na laserach i kriokomorze. Czuje sie lepiej i nie mam zadnych zastrzezen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherwoman Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.rev.masterkom.pl 22.05.09, 23:37 Byłam ostatnio ponownie w szpitalu na tym razem 6 tygodniowej rehabilitacji jako, że jestem już w dobrej formie psychicznej z całą odpowiedzialnością potwierdzę raz jeszcze swoje bardzo pozytywne zdanie na temat oddziału NEUROLOGIA 3 i osób tam pracujących. Wiadomo, że to szpital, ale jeśli jest już ktoś zmuszony do pobytu w szpitalu to tylko w Reptach na neurologi 3. Tam zdrowieje się nie tylko od rehabilitacji i ćwiczeń, ale i od atmosfery i życzliwości całej ekipy neurologia3. Poczynając od samej góry, czyli szefowej pani ordynator, a kończąc na przemiłych paniach rozwożących posiłki i pani salowej.Ja jestem pełna podziwu dla wszystkich tam pracujących. Za ich poświęcenie, sympatię i zrozumienie pacjentów. Pozdrawiam wszystkich. I jeśli już kogoś mocno d powali choroba i dotknie nieszczęście. To z czystym sumieniem polecam oddział neurologia3 w Górnośląskim Centrum Rehabilitacji REPTY. Przemili są również osoby pracujące w gabinetach fizykoterapii. Oraz osoba, której zawdzięczam mnóstwo, a może i najwięcej Pani neuropsycholog Gabriela Rawlik. Dzięki, której za parę lat wrócę do pracy, a jestem nauczycielem historii. Jeszcze raz dziękuje tym razem publicznie za uratowanie życia pani ordynator, wspaniałym rehabilitantom,przemiłym pielęgniarkom, przesympatycznym sanitariuszom oraz mojej kochanej pani psycholog. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie . Anna Czarnota z Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 23.05.09, 14:11 Niesamowite! Na forum tg ktoś się podpisał imieniem i nazwiskiem. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bania Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:38 Widocznie liczy na wczasy poza kolejnością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherwoman Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.rev.masterkom.pl 28.05.09, 19:49 Bardzo proszę moderatora o skasowanie mojego powyższego postu. Z poważaniem Anna Czarnota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? IP: *.ip.netia.com.pl 04.06.09, 11:24 Popieram!!! Dokładnie tak jest-każdy pacjent to sztuka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
majkaonline Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 23.05.09, 20:40 Z doświadczenia moich bliskich wiem, że ten ośrodek jest naprawdę bardzo dobry. Widziałam efekty rehabilitacji - super! Tylko teraz pobyt trwa znacznie krócej Odpowiedz Link Zgłoś
mik_u_s_87 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 18.09.09, 21:24 a ja powiem tak: jestem stazysta w Reptach od jakiegos czasu. kazdy mysli, że nie mamy co robić na gabinecie, więc temu sobie chodzimy do sklepu na chwile po coś do jedzenia czy zapalić sobie. ale zrozumcie: czasami pacjenci się notorycznie spóźniaja i oczekują zabiegu ktory będzie trwa Bóg wie ile minut. jednak jesli przedluze takiej osobie zabieg, to kolejna osoba jest plecy z czasem i się może nie wyrobić na kolejny zabieg i są problemy. jak pacjent przychodzi za wczesnie to oczekuje że wszystkich się rzuci, bo on jest i już chce. jednak kolejka obowiązuje. jeśli mamy czas to czemu nie, jednak jesli go nie ma, to trzeba troche poczekać a nie focha walnąc i wielka obraza. my pracujemy rękami, czasami wypada mieć troche przerwy żeby coś zjeść, zeby ręce odpoczęły, więc nie miejcie za zła tego, że sobie przez chwile siedzimy i mamy ochote coś zjesć (tez jestesmy ludzmi, którzy muszą coś zjeść, bo jednak 7h 35 min robic non stop to ciężko) nie raz mam ze wchodze do kabiny o 7.05 (gabinet otwieramy 7.15) a wychodze po 10 (wiadomo: przerwa zeby karte podpisac, umyc rece). takze pomyslcie tez o pracownikach, nie mamy maszynek zamiast rak Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 29.10.09, 15:56 A ja byłam i chwalę sobie. Postawili mnie na nogi, obyło się bez operacji, zabiegów miałam dużo, ćwiczenia wykonywałam pod nadzorem rehabilitanta. Wszyscy bardzo mili, uczynni. Nie widzę zastrzeżeń. Gdyby nie ten ośrodek to może dziś byłabym na wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
abetyna Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 04.01.10, 17:13 podbijam watek gdyz niebawem ma tam trafic mój maz - na oddział neurologii IV,( paraplegiaI) i chciałam uzyskac jakies info na temat tego konkretnego oddziału oraz dr Klecza prosze równiez bylych pacjentów o info nt łapówek dla lekarzy? kiedy nalezy ich obdarzyc i w jakich kwotach?? Odpowiedz Link Zgłoś
adamm.w Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 04.01.10, 19:17 Witam Forumowiczów ! Chciałbym uzyskać rzetelną informację na temat pobytu GCR. Mam zamiar wysłać na turnus płatny moją mamę. Jest to osoba, która jest już po 4 udarze mózgu. Z 3 wyszła dosłownie bez żadnego powikłania typu paraliż, niedowład, afazja. Jednak przy ostatnim udarze, który miał miejsce 26.12.2009 nie poszczęściło jej się i na dzień dzisiejszy ma niedowład prawej ręki i problemy z mową. Wyczytałem, że trzeba osoby po udarze rehabilitować w miarę jak najszybciej więc zdecydowałem się na płatny turnus. Po dzisiejszym telefonie do GCR dowiedziałem się, że osoby skierowane przez szpital mogą nawet czekać do 2 lat !!! na przyjęcie a czas jest najważniejszy dla takiej osoby. Moje pytanie brzmi następująco: jeśli wyślę tam moją mamę i będzie to opłacane prywatnie czym różni się opieka nad osobami, które sam płacą a osobami opłacanymi przez NFZ. Czy jest możliwość wyboru szpitala w którym będzie rehabilitowana i czy faktycznie taki dobry jest szpital nr.3 o którym mowa w poprzednich postach. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
aniatedzik Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 22.04.10, 21:27 Czy do rept przymuja osoby z paraplegią, ktore maja problemy z oddychaniem?? prosze o info Odpowiedz Link Zgłoś
micfer Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 24.04.10, 17:18 Tak, oczywiście. Są dwa oddziały paraplegiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chefcik2 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 24.09.10, 21:23 jesteście wszyscy w błędzie znam repty od dwóch lat są oddziały wyremontowane w obecnej chwili jest remontowane P2 , może rzeczywiście nie wszyscy pracownicy maja podejscie do pracy ale są tacy którzy poswięcaja się pacjentowi . jesli chodzi o zabiegi to prawda pacjenci zamiast jeżdzić na zabiegi uciekają sobie na papieroska albo po parku . na każdy oddziale większości pacjentów są w ciężkim stanie na 50 w ciężkim stanie jest około 35-40 . na zmianie jest tylko dwóch sanitariuszy i dwie pielęgniarki . rano trzeba pacjenta wykąpać , ubrać posadzić na wózek i na karmić oraz zawieś na zabiegi . wiec osoby które piszą takie bzdety o ośrodku powinien postawić się w sytuacji personelu który musi tylu pacjentów obsłużyć. osobiście polecam repty bo jestem świadkiem za na oddziale P1 i P 2 można postawić na nogi osobę które przyjeżdża w bardzo ciężkim stanie . Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 25.10.10, 15:57 Tabuny uchachanego personelu na korytarzach GCR swiadczą o tym, że ci ludzie tak bardzo zapracowani nie są. wystarczy pojechać i przejść się przez osrodek. 23 Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 13.11.10, 22:47 A co mają płakać? Oczywiście są tam cięzkie przypadki, ale jak byś musiał kogoś tak pielęgnować jak tam to robią to byś głupot nie gadał. Praca pielęgniarzy czy pielęgniarek przy obłożnie chorym jest ciężka. Odpowiedz Link Zgłoś
grakal1 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 27.10.13, 09:01 Gość portalu: Betty napisał(a): > Czy może ktoś z was napisac na jakim poziomie jest prowadzona > rehabilitacja (konkretnie chodzi mi o rehabilitacje pourazowa) > w GCR Repty? Czy GCR Repty to nie jest przereklamowany osrodek? REHABILITACJA JEST BARDZO DOBRZ,,TYLKOOOOOOOO,PROSZĘ UWAŻAĆ,BO TAM SĄ PIJĄCY LUDZIE ALKOHOL,,,,NIKT TEGO NIE KONTROLUJEEEEEEEEE,,,OOOOO ZGROZOOOOO,,KTO SIĘ TYM WSZYSTKIM ZAJMIEEEEE,,GDZIE JEST PERSONELLL,,,LUDZIE WRACAJĄCY DO OŚRODKA I W POKOJACH PIJĄ ALKOHOL,,,,,NIKT TEGO NIE SPRAWDZA CO NA TO DYREKCJA?????? Odpowiedz Link Zgłoś
tade-k53 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 27.10.13, 22:17 Św. Piotr, pierwszy papież przestrzega: Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć. Mocni w wierze przeciwstawcie się jemu!!! 1P 5.8 Dlatego polecam rady praktyczne jak uniknąć piekła. Kto chce skorzystać niech skorzysta a kto nie, to jego sprawa. tradycja-2007.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaedzia Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 29.11.13, 23:09 Nie polecam nikomu!!! pacjent to zło konieczne!!! pielęgniarki nie pomagają i nie dbają o chorych-zdarzają się wyjątki może ze dwie pielęgniarki naprawdę z powołania(mowa o oddziale neurologicznym)!!!pielęgniarki są opryskliwe, wulgarne ,bez humoru i bez chęci pomocy-siedzą tam z przymusu. nie chcą wychodzić ze swojej "kanciapy" jak pacjent dzwoni i potrzebuje pomocy!!!przez niedopatrzenie personelu starszy pan upadł i się połamał (85lat,po udarze) ale oczywiście według dyrekcji placówki nie ma w tym winy personelu . wniosek taki lepiej siedzieć w domu i się nie rehabilitować w REPTACH Odpowiedz Link Zgłoś
tgman Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 11.01.14, 22:27 Niestety Repty powoli schodzą na psy, część personelu naprawdę się stara, miło i kulturalnie z uśmiechem na gębie. Gabinet nr 33 w ciągu 10 zabiegów 2 razu usłyszałem w odpowiedzi ...dzień dobry... może miałem po prostu pecha i trafiłem na Panią J. Zawsze pełna gęba, foch to norma, a wielka łaska na porządku dziennym, baba chyba pracuje tam za karę. Jeszcze co jest najbardziej wku...ające że osoby niepełnosprawne nie moga parkowac w pobliżu wejścia ,parking pełny aut dyr,sekretarek itp... Na kilkadziesiąt miejsc parkingowych tylko 2 dwa dla inwalidy, reszta dla ...no włanie, nie ma określenia by było aż nad to wymowne. Czy to jest zakład rehabilitacji czy biórowiec ?, firma istnieje dla chorych czy chorzy nabijają kasę temu bałaganowi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
katya09 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 26.02.14, 10:09 słyszałam wiele różnych opinii na temat rehabilitacji w Reptach, jedne negatywne, drugie pozytywne, mimo to zdecydowaliśmy się przekazać tam tatę który jest po udarze, z afazją itd.. za pobyt płaciliśmy 220 zł dziennie, nasze rozczarowanie rehabilitacją w Reptach jest bardzo duże, zabraliśmy tate stamtąd po 7 dniach, wyrzucone pieniądze! Rehabilitacja trwała godzinę dziennie plus pół godziny na terapię logopedyczną, (w domu miał 2 h dziennie + ćwiczenia za mniejszą kwotę), dodatkowo podejście lekarza prowadzącego jest nieakceptowalne, wydał wyrok na tatę twierdząc ze nic z niego nie będzie, a tata zaczynał juz sam chodzić o kuli, a jak myslimy ze zabiegów bedzie wiecej bo jest prywatnie to sie mylimy, bo tyle samo plica wedlug niego NFZ i moze liczyc tylko na 1h dziennie. Opieka no coż... tragedia, po tych doświadczeniach nie polecam tego ośrodka, chyba że ktoś jest sprawny to tak, gdyz panowie którzy lizele z tata w pokoju byli sprawni i bardzo sobie chwalili, mieli zabiegi od rana do wieczora... tylko jaki jest sens rehabilitacji jak się jest pełnosprawnym? Odpowiedz Link Zgłoś
amadea12345678 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 22.03.16, 13:54 Repty to gorzej niz rzeznia w starych czasach, zupelnie nie rozumiem po co ludzie sie staraja tam dostac. Lekarze sa niekompetentni (nie wszyscy ale z takimi mielismy do czynienia), wrecz hamscy w rozmowach z rodzina i nie masz mozliwosci dojscia do glosu jak w komunie-"woz" albo "przewoz". Jezeli chodzi o pielegniarki to przychodza na noc sie wyspac i malo ich interesuje dobro pacjenta. Sa tam rowniez "perelki" jak niektorzy rehabilitanci i "powyzej normy" pielegniarki, ale ogolnie to gorzej niz zle. Lepiej sie rehabilitowac w domu prywatnie, a szkoda, bo polozenie osrodka i budynek to ogromny zmarnowany potencjal.Nie polecam nikomu. Zdesperowana matka pacjentki. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksan29 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 27.02.17, 09:58 A ja tam nie narzekam na GCR,większość piszących lamentuje ,głównym powodem tego zapewne jest to że to nie jest takie sanatorium jakie by się chciało z opowiadań pokoje pięciogwiazdkowe sale zabaw imprezki zapoznawcze ,tańce wieczorne kawiarenki,kur....wa to nie urlop tam ma się leczyć ze skutkiem pozytywnym nacisk na zdrowie. Leżałem na kardiologi 3 tygodnie po zawale a 2 tyg. przed zawałem miałem operowany kręgosłup, i powiem że personel był w porządku jak i lekarze .Tam się leczy kochani a co do wystroju z lat 80 tych no cóż pieniądz rządzi kasy brak na remonty zapewne ale tyn nie leci na głowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dlm-2 Re: Rehabilitacja w GCR Repty ??? 13.03.17, 08:49 To nie ten ośrodek co kilkanaście lat temu.Rehabilitacja to taśma z masą pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś