Dodaj do ulubionych

Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać?

03.10.10, 12:19
Czasami tak mam, że dość głośno burczy mi w brzuchu, niestety nie jest to burczenie z głodu i zjedzenie czegoś nie pomaga, po prostu nie mam na to wpływu, po kilkunastu minutach samo mija. W towarzystwie jest to dość krępujące, jak się zachować? Przeproszę, ale po dosłownie kilkunastu sekundach znów to samo, 2 minuty przerwy i dalej burczenie... Co w takiej niezręcznej sytuacji zrobić? Powtarzanie w kółko przepraszam chyba jest trochę głupie a udawanie, że nic się nie dzieje chyba też jest kiepskim rozwiązaniem.

Wyjście/odejście od ludzi odpada, bo często sytuacja ma miejsce w pracy albo na uczelni.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 03.10.10, 13:11
      Brać espumisan.
      • lustroo Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 05.10.10, 18:21
        Raz przeprosić i wyjść do toalety i wypuścić wszystkie bąki, które powstrzymywałaś smile Kup sobie coś w aptece na problemy z gazami.
        • nchyb Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 07.10.10, 11:26
          > łaś smile Kup sobie coś w aptece na problemy z gazami.

to nie zawsze pomoże od razu...
          • jednorazowy3 Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 19:17
            Pierdź śmiało. Wszyscy pozorują udawane obrzydzenie ale tak naprawdę każdy lubi pierdzieć, naprawdę każdy, więc się nie krępuj. Będzie ubaw po pachy, zobaczysz!
            • senseiek Kiedys mi prostytutka zaczela pierdziec... 18.10.10, 21:18
              > Pierdź śmiało. Wszyscy pozorują udawane obrzydzenie ale tak naprawdę każdy lubi
              > pierdzieć, naprawdę każdy, więc się nie krępuj. Będzie ubaw po pachy, zobaczys
              > z!

Kiedys mi kilka razy prostytutka zaczela pierdziec po kazdym pchnieciu..
              Piekna byla jak aniol, a nawet nie zajaknela sie, i udawalismy, ze nic sie nie zdarzylo.. wink
      • ponury.szlifierz Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 21:36
        > Brać espumisan.

Wolę ulgix - ta sama substancja aktywna, tyle, że dwa razy większa dawka, dodatkowo tańsze od espumisanu, bo polskiej firmy.
    • nchyb Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 07.10.10, 11:47
      > achować? Przeproszę, ale po dosłownie kilkunastu sekundach znów to samo, 2 minu
      > ty przerwy i dalej burczenie... Co w takiej niezręcznej sytuacji zrobić?

przeprosić drugi raz i wspomnieć, że to dłuższy problem z żołądkiem, więc wiecej nie będziesz przepraszał i faktycznie, potem już nie przepraszać i tyle...
      • lustroo Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 07.10.10, 21:14
        To powiedz raz "Przepraszam, ale ja już tak mam" i potem nie przepraszaj smile
    • retro-story Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 14.10.10, 15:24
      Ja mowie do brzucha teatralnym szeptem: "ciiiiicho, zaraz cie nakarmie!", po czym przepraszam towarzystwo za klopotliwy zoladek.
    • kita1979 odstaw mleko 18.10.10, 19:04
      jak nie pomoże, też jogurt, maślankę, ser biały, w ostatniej kolejności ser żółty i kefir

może masz nietolerancję laktozy
    • 80ewcia Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 19:37
      Najlepiej obrócić całą sytuację w żart, można np. powiedzieć coś w stylucoś w stylu: "Oj, żabki mi się zalęgły w żołądku czy co?". Każdy to zrozumie, przecież nie masz na to większego wpływu, nie znam osoby której by kiedykolwiek nie zaburczało w brzuchu. Mnie kiedyś dość często burczało w brzuchu, ale zauważyłam że miał na to wpływ stres, np. przed egzaminem, ważną rozmową, w czasie krępującej ciszy w towarzystwie (jak na złość). Naprawdę nie masz się czym przejmować, po prostu wyluzuj.
      • nick_othem Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 21:30
        żabki.......? Coż za poroniony lekko pomysł
    • horpyna4 Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 20:14
      Kup sobie w aptece węgiel (carbo medicinalis) i zażywaj według przepisu. Absorbuje gazy.
    • mlody.polski.kartofel Pierdnij 18.10.10, 20:24
      i przejdzie
    • nataliamw Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 20:35
      To zalezy czy burczy od glodu czy od trawienia. Jak od glodu, jedz czesciej, a mniej, nie pozwalaj brzuchowi byc pustym (jablka, batoniki musli, krakersy pod reka - poszukaj rad w internecie dla kobiet w ciazy borykajacych sie z nudnosciami i rob do samo). Jak zaraz po jedzeniu, to byc moz jak ja, masz szybka przemiane materii (to bardzo dobrze, bo masz mniej klopotow z nadwaga) i po prostu slychac, jak trawisz - w takim razie staraj sie byc samym przez 20min po jedzeniu, az przejdzie. Jesli natomiast to trzeci wariant - odglosy brzucha powodowane gazami, to obserwuj, po czym ci gorzej i po czym masz wzdecia. U mnie problemem okazala sie laktoza - nawet po pol szklanki zwyklego mleka przez caly dzien jest u mnie glosno, wiec teraz kupuje mleko bez laktozy, sery kroje na cienkie plastry, a jogurty jem w malych ilosciach i problem z glowy.
    • coppermind Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 20:35
      może wystarczy przestać się masturbować i nie mieć burczenia w brzuchu ?
    • computerro Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 20:44
      Źle Ci radzą

Poczytaj o nadwrażliwych jelitach. Pierwsze co trzeba sprawdzić, to czy masz właściwą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Jak sprawdzić? Kup w aptece np. ProBacti4 z czterema miliardami bakterii albo coś innego podobnego. I zażyj. Jak dolegliwość przejdzie to problem z głowy

A jeżeli rzeczywiście problem jest trwały i poważny, to należy uprzedzić najbliższe otoczenie, że taki jest stan Twojego zdrowia i nie jesteś w stanie nic poradzić. Takie wyjaśnienie zmniejszy Twój stres i jelita przestaną "podskakiwać"

Można ustalić dietę dla siebie, stałe pory posiłków itp. To też powinno pomóc

Dolegliwość nazywa się: spastyczne cierpienie jelita. Nie ma wiele wspólnego z gazami tylko z gwałtownością skurczów jelit i ich niewłaściwą pracą.

Mogą też pomóc seks lub środki uspokajające (podobno)
    • detour Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 18.10.10, 21:11
      Też miałam taki problem, nieprzyjemna sprawa. Często też po posiłkach, przynajmniej 10 minut takiego burczenia i przelewania w brzuchu. Mnie najbardziej pomogły tabletki ENZO System, dwie dziennie, po jednej przez każdym posiłkiem. Ale wiadomo, że żadne tabletki nie pomogą, jeśli coś w Twojej diecie Ci szkodzi. Może to jakieś konkretne owoce lub warzywa, może po prostu jesz zbyt szybko? Także możesz wypróbować różne tabletki, ale lepiej pozbyć się źródła problemu - wykluczaj po kolei różne produkty ze swojej diety i sprawdzaj, czy widać jakąś różnicę.

Winna może być też bakteria helicobacter albo drożdżyca przewodu pokarmowego. Jeśli żadne tabletki nie pomogą, a zmiana diety też nie przyniesie żadnych efektów, najlepiej wybrać się do lekarza.
    • age.kruger porady dr. House'a 18.10.10, 22:03
      Pewnie miewasz rowniez zaparcia. Postaraj sie pic wiecej plynow. Mozesz zazywac espumisan. Mozesz to brac do oporu, nie da sie przedawkowac.
    • airiin Re: Burczenie w brzuchu - ile azy przepraszać? 15.01.11, 19:41
      jak już ktoś słusznie zauważył takie burczenie może być skutkiem złej diety, albo zakażenia drożdżycą, chociaż drożdżycy towarzyszą też inne dość nieprzyjemne objawy a skoro ich nie zaobserwowałeś zakażenie raczej należałoby wykluczyć. No cóż pozostaje dieta i eksperymenty z jedzeniem. Innego sposobu nie ma. Espumisan? Teoretycznie nie szkodzi, w praktyce nawet takich środków nie radziłabym nadużywać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka