Dodaj do ulubionych

KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE

18.03.13, 18:01
Witam,
miałam ostatnio dość nieprzyjemną sytuację, która odbyła się przy spotkaniu ze znajomymi. Wchodząc do pomieszczenia przywitałam się z osobami, które znam, po czym "próbowałam" przedstawić się i przywitać z mężczyzną, którego nie znałam. Podeszłam do niego, przedstawiłam się i wyciągnęłam do niego rękę, w odpowiedzi zamiast odwzajemnienia uścisku usłyszałam od tego mężczyzny, iż nie podaje ręki kobietom. Irytującym był również fakt tego, że nie przedstawił się mi, pomimo tego, iż ja to zrobiłam. Poczułam się totalnie zignorowana, zwłaszcza, iż ów mężczyzna przedstawił się wszystkim innym mężczyzną, a ja jako jedyna nieznana mu kobieta z towarzystwa zostałam zepchnięta na margines.... Na pytanie dlaczego nie podaje ręki kobietom odpowiedział "mam takie zasady".... Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:30
      arwentae napisała:

> Na pytanie dlaczego nie podaje ręki kobietom odpowiedział "mam takie zasady"....
      > Co o tym myślicie ?

- zasady tego Pana nie pokrywają się etykietą, podobnie jak Twoje z... netykietą.

"Świat, na razie, zacznij naprawiać od siebie" - cytat z "Drogówka", W. Smażowskiego.
      • arwentae Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:37
        Zdawkowo, ale poparte cytatem - mistrzostwo netykiety!
        Czy mogłabym się dowiedzieć cóż takiego napisałam / bądź nie napisałam co odnosi się według nm.buba011 do złamania zasad netykiety?
        Bo mnie się wydaje, że forumowicz, podobnie jak polscy nauczyciele, lubią wytykać, lecz nigdy nie wskazywać na konkretny błąd i jego rozwiązanie
        • sarniak Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:40
          Temat napisalas wielkimi literami, a w necie oznacza to krzyk. Wielkich liter uzywa sie tez do PODKRESLENIA wybranego slowa smile
      • kornel-1 Przedstawianie się 20.03.13, 08:05
        Ponieważ cenię twoje zdanie, zapytam:
        Czy SV wymaga przedstawienia się w sytuacji, gdy ktoś się przedstawia.
        a) Pasażerowie w pociągu:
        - Nazywam się Iksiński
        - ......[?]

b) Na balu sylwestrowym:
        - Nazywam się Iksiński
        - ......[?]

Przy okazji: czy wątkodawczyni powinna pierwsza przedstawiać się nieznajomemu?

Kornel
        • nm.buba011 Re: Przedstawianie się 20.03.13, 09:10
          - ktoś powinien nas przedstawić. Gospodarz. O ile tego nie zrobił, należy przedstawić się samemu. Pierwszy przedstawia się będący niżej, osobie ważniejszej. Odwrotnie, dłoń podaje pierwszy (a) osoba ważniejsza. W naszym przypadku... kobieta.
          Opisywany mężczyzna powinien pierwszy przedstawić się autorce wątku, a ta w odpowiedzi jako pierwsza powinna wyciągnąć dłoń.
          Jak wnikliwie zauważyłeś, skoro pytasz, tak się nie stało, a większość wydała osąd, bardzo niekorzystny dla tego pana, pomijając zbytnią aktywność pani.

S-v zaleca na wyciągniętą dłoń, odpowiadać tym samym, podobnie jak na przedstawienie się.
          Od tego jest sporo wyjątków. Podane przez Ciebie mogą zwolnić osobę sobie tego nie życzącą.

Przedział w pociągu?
          Należy pamiętać, że przy przedstawianiu się, czy przez kogoś, należy wstać, także kobiecie.
          Nie jest też zgodne z s-v, podawanie milcząco dłoni, nieznajomym osobom. Specjalnie z tego powodu założyłem wątek o siłowni.

S-v dostarcza sporo reguł, które trzeba jeszcze w sytuacji dynamicznej, nieprzewidywalnej odpowiednio zastosować. Pod presją czasu i drzemiącego w każdym z nas - konformizmu. Nie jest to łatwe. Błędy można popełnić, które dobrze jest potem przeanalizować, a nie racjonalizować.
          To ostatnie dzieje się na tym forum.

Bal sylwestrowy?
          Na pewno nie przedstawiamy się na maskowym, bo wypaczałoby jego sens.
          Wątpliwości podobne do tych co w pociągu.
          • kornel-1 Re: Przedstawianie się 20.03.13, 14:32
            Wyobrażam sobie dużo sytuacji, w których ktoś ma ochotę zachować anonimowość.
            Wydaje mi się, że odburkiwanie niewyraźnie nazwiska "...ski" nie jest dobrym pomysłem. W końcu nie ma przymusu aby w obcym towarzystwie podawać nazwisko, zwłaszcza, jeśli nie wiąże się z nim na dłużej. Czy w takiej sytuacji odpowiedź "Miło mi panią poznać" byłaby wystarczająca?

> Opisywany mężczyzna powinien pierwszy przedstawić się autorce wątku, a ta w odp
            > owiedzi jako pierwsza powinna wyciągnąć dłoń.

Hm. Kolejność dla mnie oczywista, ale czy faktycznie wyciągnięcie dłoni do uścisku jest wymagane ("powinna"). Wydaje mi się, że przy przedstawianiu się wystarczy lekkie skinienie głowy. No, chyba że to królowa brytyjska...

Kornel
    • sarniak Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:33
      Moze religia? Moze wskazania medyczne(?!?)?

A najprawdopodobniej zwykly burak, ktory pomimo swojego "dziwactwa" mogl sie jeszcze jakos ratowac i chociaz probowac sie przedstawic.

Ja niezaleznie od powodow do takiego kogos nieodezwalabym sie. Po co?
    • annthonka Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:34
      Mężczyzna zachował się, oględnie mówiąc, bardzo niekulturalnie. Na pewno nie utrzymywałabym z nim żadnych kontaktów.

A jak zareagował na to gospodarz spotkania na tę nieprzyjemną sytuację?
      • arwentae Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:40
        Gospodarz chyba nie zauważył tej sytuacji, a ja nie roztrząsałam tej sprawy potem ani na forum, ani bezpośrednio u gospodarza...
    • nchyb Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:43
      myślę, ze pan kiedyś słysza, ze mężczyzna nie podaje ręki kobiecie, ale nie dosłyszał, ze pierwszy, więc nie zrozumiał, ze to kobieta pierwsza podaje facetowi rękę. Jego zachowanie bardzo niegrzeczne.

Jeżeli by mi powiedział coś w stylu, jak piszesz - nie podaje ręki, takie ma zasady - odpowiedziałaby (nie do końca zgodnie z sv, ale zgodnie z moimi odczuciami) - szkoda że twoje (pańskie) zasady tak bardzo odstają od zasad sv (grzeczności, kultury, czy co tam by mi wpadło do głowy). Po czym odwróciłabym się na pięcie i totalnie zignorowałabym pana.

Przy okazji - znani mi muzułmanie, w swoim kraju nie odpowiadający na uściski dłoni nieznanych osób - będąc w krajach tak zwanej kultury zachodniej - najczęściej się dostosowują i odpowiadają uściskiem i pozdrowieniem. Oczywiście jakiś super ultra ortodoks moze się trafić, ale to raczej już nawet wizualnie byś poznała smile
      • nchyb Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 18:45
        za literówki przepaszam, klawiatura mi szwankuje i co którejś litery nie wybija. Przy okazji - ci muzułmanie u siebie nie odpowiadali na uściski kobiet, a nie osób w ogóle smile
      • milamala Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 19.03.13, 13:18
        nchyb napisała:

> Przy okazji - znani mi muzułmanie, w swoim kraju nie odpowiadający na uściski d
        > łoni nieznanych osób - będąc w krajach tak zwanej kultury zachodniej - najczęś
        > ciej się dostosowują i odpowiadają uściskiem i pozdrowieniem. Oczywiście jakiś
        > super ultra ortodoks moze się trafić, ale to raczej już nawet wizualnie byś poz
        > nała smile

Wlasnie to chcialam powiedziec, potwierdzam, nawet muzulmanie w Europie witaja sie po europejsku i nie ignoruja kobiet.
    • felinecaline Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 19:24
      Powiedziec, ze ten "pan" jest burakiem to obraza - dla tego nader zacnego warzywa.
      Jest to zwykle chamiszcze.
      Mezczyzna moze nie podac reki kobiecie w jednym - jedynym przypadku, kiedy ma brudne rece. Przedstawic sie bezwarunkowo powinien (skoro gospodarz tego nie dopelnil, co nienajlepiej i o nim swiadczy.
      • zas_ale_pyra Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 20.03.13, 17:11
        Trochę OT.
        A co powiemy, że np. operator jest umyty do zabiegu a na salę wchodzi młoda stażystka i krzyczy:
        - Panie doktorze, doktor Kowalska na Pański zabieg...
        I co, ma jej rękę podać?
      • nm.buba011 Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 12.04.13, 20:13
        felinecaline napisała:

> Mezczyzna moze nie podac reki kobiecie w jednym - jedynym przypadku, kiedy ma b
        > rudne rece.

- byłby to absurd. Abstrahując płcie, wbrew pozorom, podania dłoni można odmówić w wielu przypadkach. W szerokim kontekście, kiedy podanie dłoni wiąże się z kompromitowaniem, ośmieszeniem, kiedy zostaliśmy wcześniej obrażeni i nie przeproszeni. Podanie dłoni urąga etykiecie.

Przykłady:

Kobieta "napastowana" wyciągniętą dłonią młodego mężczyzny, który realizuje na ulicy sprzedaż bezpośrednią.

Mężczyzna "atakowany" na ulicy przez Córę Koryntu, nawet jeśli to enklawa rozkoszy.

Względy bezpieczeństwa. Las i nieznajomi. Należy zachować odległość, a co dopiero wyciągać dłoń, proponować uścisk, zawarcie znajomości.
    • bene_gesserit Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 18.03.13, 19:33
      W sumie to nawet, ekhem, poręczne - opisany przez ciebie człowiek się na samym początku znajomości przestawił jako kolosalny burak, oszczędziwszy ci czasu, jaki byś ewentualnie z nim spędziła. Z góry wiesz, z kim masz do czynienia, więc nie musisz sobie nim zawracać głowy przy najbliższej okazji.
    • milamala Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 19.03.13, 13:15
      W ogole sie tym nie przejmowac. Nie rozmawiac z nim. Ignorowac go. O nic nie pytac. Jak powietrze.
    • majaa Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 19.03.13, 14:29
      Ten pan to, nie owijając w bawełnę, zwyczajne chamidło. Daj sobie z nim spokój.
    • kora3 Te "zasady" to tzw. "narodowe" 11.04.13, 09:35
      Spotkalam taką osobę - serio.

Chlopina po wyciągnieciu doń reki stwierdził: "Przepraszam, kobietom ręki nie podaje" - typ o poglądach tzw. narodowych i "wartościowych".

Nie wiem, jakie to zasady "narodowe" mowią o niemozności podania kobiecie reki, bo znam np. Wszechpolaków, skinów i tym podobne subkultury (to znaczy z ludźmi z nimi mam/miałam okazję się zetnnąć) i nie zauważyłąm, by im "zasady" nie pozwalały na kontakt reka w rekę z kobietą. Tak czy owak z taką sytuacją się spotkałam.

Przyznam, że ona zaskoczyła mocno wszystkich pozostałych na tym spotkaniu.
      Tego typu zachowanie, bez względu na zasady i wartosci jest dyskwalifikujące. Podwójnie w przypadkach, gdy takie indywiduum samo niejako prowokuje do sytuacji, gdy kobieta wyciąga doń ręke, a prowokuje witając się z wszystkimi mezczyznami w towarzystwie. Wóczas dobrze wychowana kobieta czuje się niejako zobligowana wyciągnąć dloń doń. A wystarczyłoby nie robić obciachu i w mieszanym towarzystwie nie zaczynać samemu witania przez podanie ręki. Skoro się ma takie "zasady" z d..y wzięte smile Ciekawe poniekąd, czy w relacji pracodawca - pracownik, gdt tym pierszym jest kobieta, a drugim taki burak burak zasadzie hołduje takze
    • joann_80 Re: KIEDY MĘŻCZYZNA ODMAWIA PODANIA RĘKI KOBIECIE 16.04.13, 09:48
      ów m
      > ężczyzna przedstawił się wszystkim innym mężczyzną

mężczyznOM, OM! Piszcie po polsku ludzie!!

a co to tematu. Zwykły cham , którym nie należy zawracać sobie głowy i podczas dalszej części spotkania olewać konsekwentnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka