nick_ze_hej 08.02.14, 08:01 forum.gazeta.pl/forum/w,1214,149398001,149423571,Re_POW_Pytaj_o_Wszystko_Savoir_Vivre.html?t=1391842639696 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 10:47 Buba jest ewidentnym hipsterem Bardziej ironicznego nicka nie mógł wymyślić. Powinien paradować w t-shirtach z napisem dobre maniery instructor. Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 12:49 bene_gesserit napisała: > Buba jest ewidentnym hipsterem - Twoja optyka. > Bardziej ironicznego nicka nie mógł wymyślić. - "Kto odpowiada, zanim wysłucha, zdradza swoją bezmyślność i naraża się na hańbę" Przypowieści 18:13 > Powinien paradować w t-shirtach z napisem dobre maniery instructor. - co jakiś czas pojedyncze osoby poznają się na moim wychowaniu, w myśl "Poznacie ich po owocach" - Mateusza 7:20, a nie napisach. Skoro już - dobre maniery, to... instruktor. S-v, to właśnie owa subtelność nie mieszania bytów do siebie niepasujących. Zarówno w zestawieniu zachowań, ubioru, jak i określeń słownych. Na forum POW mógł każdy, kto czuł się na siłach wystąpić? Myślę, że ta forma się dopiero rozkręca i Redakcja POW (Pytaj O Wszystko) może powtórzyć dyżur. Można także samemu zaproponować ciekawy temat, co jest napisane w prologu, tamtego forum. *********************************************** www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY so.pwn.pl/zasady.php?id=629793 Odpowiedz Link
salsadura Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 13:20 nm.buba011 napisał: > Na forum POW mógł każdy, kto czuł się na siłach wystąpić? Każdy, komu niestraszna kompromitacja i robienie z siebie "eksperta" . Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 13:42 salsadura napisała: > nm.buba011 napisał: > > Na forum POW mógł każdy, kto czuł się na siłach wystąpić? > > Każdy, komu niestraszna kompromitacja i robienie z siebie "eksperta" . - nigdy tak o sobie nie mówiłem. Nie napisałem. Jestem entuzjastą s-v. *********************************************** www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY so.pwn.pl/zasady.php?id=629793 Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 21:29 nm.buba011 napisał: >> - nigdy tak o sobie nie mówiłem. Nie napisałem. Jestem entuzjastą s-v.< Tylko pogratulować dobrego samopoczucia Odpowiedz Link
ach_dama_byc_z_kanady Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 22:13 nm.buba011 napisał: nigdy tak o sobie nie mówiłem. Nie napisałem. To prawda, ty robisz tylko takie a l u z j e. przycisniety do muru o odpowiedz wprost, po prostu odmawiasz odpowiedzi, nazywajac to 'dawaniem do zrozumienia' (ze glupio ci powiedziec niepochlebna o sobie prawde) Minnie Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 15:22 Sęk w tym, ze ty akurat nie powinineneś czuć się na siłach. Tzn jeśli przyświecało ci coś więcej niż chęć napasienia ego i okazja do przybrania tego uroczego nicka. Biedni ludzie wchodzą tam znęceni nowym nickiem instructora (:ironia) i uzyskują, ekhem, rady. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 13:29 "Autor: dobremaniery 07.02.14, 13:46 > 5. Co z osobami niepełnosprawnymi? Jak się w stosunku do nich zachowywać? Należałoby swym zachowaniem "zniwelować" ową dysproporcję." I w ramach tego "niwelowania dysproporcji" osobie siedzącej na wózku nie należy podawać ręki? Oj, Ty specjalisto.. forum.gazeta.pl/forum/w,1214,149398001,149412813,Re_POW_Pytaj_o_Wszystko_Savoir_Vivre.html Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 13:56 matylda1001 napisała: > "Autor: dobremaniery 07.02.14, 13:46 > > > 5. Co z osobami niepełnosprawnymi? Jak się w stosunku do nich zachowywać? > > > Należałoby swym zachowaniem "zniwelować" ową dysproporcję." > > I w ramach tego "niwelowania dysproporcji" osobie siedzącej na wózku nie należy > podawać ręki? - osoba siedząca, niezależnie czy chwilowo, czy na stałe, nie powinna inicjować podania dłoni, podstawa s-v. Podanie dłoni, to symbol równości. Powitanie nie musi być potwierdzone uściskiem, zwłaszcza w sytuacji nierówności pozycji. Nie dostrzegasz bardzo istotnego aspektu. Zanim sędziwemu mężczyźnie, ktoś poda dłoń, tym samym decyduje za niego i podważa jego atrybut do decydowania. Upokarza Go, niejako wytyka mu jego starość. A powiedzenie: Nie. Nie trzeba (wstawać), to powiedzenie właściwe, sama wiesz dla kogo? Zastanów się? Podchodzisz do zagadnienia zbyt emocjonalnie, a to zachowaniu zgodnemu z s-v, bardzo szkodzi. Oj, Ty specjalisto.. - Ty, powtarzasz, Matyldo! *********************************************** www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY so.pwn.pl/zasady.php?id=629793 Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 14:20 nm.buba011 napisał: > Podanie dłoni, to symbol równości.< Zdaje się, że Ty tę równość mierzysz odległością czubka głowy od podłogi Nie przyjmujesz ważniejszych kryteriów. > Zanim sędziwemu mężczyźnie, ktoś poda dłoń, tym samym decyduje za niego i podważa jego atrybut do decydowania. Upokarza Go, niejako wytyka mu jego starość.< Mężczyźni korzystający z wózków inwalidzkich to nie tylko starcy. No, ale i staruszek w/g Ciebie nie ma prawa podać dłoni z wysokości (pozycji) wózka. > Zastanów się? Podchodzisz do zagadnienia zbyt emocjonalnie, a to zachowaniu zgodnemu z s-v, bardzo szkodzi.< S-v nie może nikogo krzywdzić ani wykluczać, to podstawa. > Oj, Ty specjalisto.. > > - Ty, powtarzasz, Matyldo! A niech Ci będzie Jak jest w rzeczywistości i tak każdy widzi. Odpowiedz Link
nick_ze_hej Re: dobremaniery w POW 08.02.14, 14:56 No Bubo tylko pogratulować pięknej katastrofy Jełop, dureń, troll - zostałeś doceniony i oceniony forum.gazeta.pl/forum/w,567,149423143,,POW_savoir_vivre_.html?v=2 Odpowiedz Link
kora3 Mma zdanie o wielonickowcach i 09.02.14, 10:19 nie zawaham się go wyrazić: widocznie ktoś chce gadać sam z sobą, albo sam siebie "popierać" używając kilku nicków, bo innego wyjaśnienia dla ich używania nie znajduję - dla mnie - żenada Odpowiedz Link
nchyb kolor nicka 09.02.14, 12:04 zwróciłam uwagę na kolor nicka - niebieski, czyli ekspert, ciekawe kto w redakcji uznał bubę za eksperta w tej dziedzinie... Odpowiedz Link
vilez Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 12:11 Wiecie co? Fanką Buby zdecydowanie nie jestem, ale taki grupowy najazd to mi się też nie podoba. Niech Buba sobie pisze na POW, w końcu samo jego pisanie się obroni lub nie. Takie donoszenie, że on gdzieś tam pisze, i że gdzieś tam się z niego nabijają, to mi jednak maglową nagonką jedzie. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 12:35 Mi się nie podoba wprowadzanie bogu ducha winnych ludzi w błąd. Wchodzą ci biedacy na forum POW, a zamiast kogoś wiarygodnego i grzecznego dostają, ekhem, bubę w dodatku pod mocno mylącym nickiem. To nie ma sensu. Kajać powinni się ci, którzy dla dowcipu zaproponowali bubę jako eksperta. Odpowiedz Link
beata_ Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 12:52 bene_gesserit napisała: > Mi się nie podoba wprowadzanie bogu ducha winnych ludzi w błąd. Wchodzą ci biedacy > na forum POW, a zamiast kogoś wiarygodnego i grzecznego dostają, ekhem, bubę > w dodatku pod mocno mylącym nickiem. To nie ma sensu. Kajać powinni się ci, którzy > dla dowcipu zaproponowali bubę jako eksperta. Sam się zaproponował, odważył się - i chwała mu za to. Inna rzecz czy ma do tego atrybucję (że użyję jego ulubionego zwrotu), i czy jest wiarygodny. Każdy ma takiego Bubę, na jakiego zasługuje... Odpowiedz Link
nchyb Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 12:56 > Sam się zaproponował, odważył się - skąd wiesz? Odpowiedz Link
beata_ Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 14:11 nchyb napisała: > > Sam się zaproponował, odważył się - > skąd wiesz? Wiem z przyszpilonego w swoim czasie wątku. Swoją drogą szkoda, że tego już nie ma... Czytam uważnie i z tegoż czytania wyszło mi, że się zgłosił i "wyższa" moderacja miała się do odezwać do niego mailem. Czy słusznie - o to mniejsza. Odpowiedz Link
nchyb Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 15:26 dziękuję za wyjaśnienia, widocznie przegapiłam inna rzecz, ze ja sobie wygasiłam niektóre osoby na forum i przez to wiele he he "ciekawych" wątków i postów nie widzę, ale na to akurat nie narzekam Odpowiedz Link
beata_ Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 15:44 nchyb napisała: > dziękuję za wyjaśnienia, widocznie przegapiłam > inna rzecz, ze ja sobie wygasiłam niektóre osoby na forum i przez to wiele he he > "ciekawych" wątków i postów nie widzę, ale na to akurat nie narzekam Wszystko ma swoje "zady i walety". Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 23:46 beata_ napisała: > Wiem z przyszpilonego w swoim czasie wątku. Swoją drogą szkoda, że tego już nie ma... Znalazło się forum.gazeta.pl/forum/w,10226,149220255,149236681,Re_Szukamy_chetnych_do_akcji_Pytaj_o_Wszystko_.html > "wyższa" moderacja miała się do odezwać do niego mailem.< "Wyższa" moderacja jest sama sobie winna bo nie miała wysokich wymagań Odpowiedz Link
beata_ Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 23:53 matylda1001 napisała: > Znalazło się forum.gazeta.pl/forum/w,10226,149220255,149236681,Re_Szukamy_chetnych_do_akcji_Pytaj_o_Wszystko_.html No proszę. Odszpilony zjechał po prostu w dół... > "Wyższa" moderacja jest sama sobie winna bo nie miała wysokich wymagań Jakoś mi się wydaje, że snu jej to z oczu nie spędza. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 13:24 Ależ skąd - u góry forum był przyszpilony wątek o tym, kogo zaproponować jako eksperta od manier na forum POW i parę osób, ha-ha , zaproponowało bubę. A ponieważ buba ma nienapasione ego, w podskokach się zgodził, chociaż jest jedną z ostatnich osób, które powinny komukolwiek doradzć cokolwiek jeśli chodzi o relacje społeczne, wliczając w to dobre maniery. Odpowiedz Link
beata_ Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 14:14 bene_gesserit napisała: > Ależ skąd - u góry forum był przyszpilony wątek o tym, kogo zaproponować jako > eksperta od manier na forum POW i parę osób, ha-ha , zaproponowało bubę. A ponieważ > buba ma nienapasione ego, w podskokach się zgodził, chociaż jest jedną z > ostatnich osób, które powinny komukolwiek doradzić cokolwiek jeśli chodzi o relacje > społeczne, wliczając w to dobre maniery. forum.gazeta.pl/forum/w,10226,149423626,149440999,Re_dobremaniery_w_POW.html Odpowiedz Link
nick_ze_hej Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 14:47 Ja chciałbym wiedzieć przede wszystkim czy inni eksperci na POW są/będą tak samo wiarygodni jak Buba. Działalność Buby jako eksperta jest stosunkowo mało szkodliwa - co najwyżej ktoś posłucha jego rad i się potem wygłupi w towarzystwie. Ale co jesli w poważnych sprawach też doradzać będą "buby"? Odpowiedz Link
beata_ Re: dobremaniery w POW 09.02.14, 15:01 nick_ze_hej napisał: > Ja chciałbym wiedzieć przede wszystkim czy inni eksperci na POW są/będą tak sam > o wiarygodni jak Buba. Działalność Buby jako eksperta jest stosunkowo mało szkodliwa > - co najwyżej ktoś posłucha jego rad i się potem wygłupi w towarzystwie. > Ale co jeśli w poważnych sprawach też doradzać będą "buby"? Na to nie mamy wpływu, niestety... Przydałby się tzw. "disclaimer" w jego wykonaniu, ale liczyć na to nie można raczej Odpowiedz Link
kora3 Wiesz co do zasady 10.02.14, 09:52 to Buba wcale nie jest potrzebny - wystarczy byle jaki podręcznik SV. Bo Buba umie go zwykle zacytować, niekoniecznie rozumiejąc Rzecz w tym, ze Buba z zasady NIE ODPOWIADA rzeczowo i konkretnie na zapytania dotyczące sytuacji nietypowych, a my zwykle o takich tu rozmawiamy i zwykle w takich sytuacjach ludzie mają dylematy dot. SV. Na pytanie kto pierwszy podaje rękę komu np. w sytuacji zawodowej każdy tu umie odpowiedzieć i do tego "eksperta Buby" nie potrzeba. Schody zaczynają się, gdy wystapi jakas nietypowa sytuacja, a na takie Buba nie ma odpowiedzi, wiec taki z niego ekspert, jak ..... Odpowiedz Link
majaa Re: dobremaniery w POW 10.02.14, 12:35 Jeśli o mnie chodzi, to ja bym się specjalnie Buby nie czepiała... dano mu okazję "zabłysnąć", to z niej ochoczo skorzystał, i tyle. Czy to mało na świecie przeróżnych samozwańczych domorosłych "mistrzów" mających o sobie jak najlepsze mniemanie? Mnie osobiście mocno zniesmacza zupełnie co innego - mianowicie fakt, że redakcja pozwala sobie na tego typu "wkręcanie" ludzi, czyli nazywając rzecz po imieniu: na zwykłe oszustwo. Stawiają w roli eksperta nikomu bliżej nieznaną osobę, w dodatku o mocno nadszarpniętej opinii, jeśli chodzi o dziedzinę, w której ma udzielać rad. To są kpiny z czytelników i uczestników forum. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: dobremaniery w POW 10.02.14, 20:08 To znaczy to jest brak szacunku dla użytkowników. Buba z pewnością ma dobre chęci, ale wychodzi mu, jak widać. Eksperckość każdego kandydata łatwo było sprawdzić, wrzucając nicka w przeglądarkę i poświęcając na czytanie wypowiedzi jakieś 20 minut. Szkoda mi ludzi, którzy zostaną zrobieni w trąbę. Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: dobremaniery w POW 10.02.14, 23:03 bene_gesserit napisała: > To znaczy to jest brak szacunku dla użytkowników. - redakcja POW, o czym napisała, szukała "specjalistów" wśród forowiczów s-v. > Buba z pewnością ma dobre chę > ci, ale wychodzi mu, jak widać. Eksperckość każdego kandydata łatwo było sprawd > zić, wrzucając nicka w przeglądarkę i poświęcając na czytanie wypowiedzi jakieś > 20 minut. Szkoda mi ludzi, którzy zostaną zrobieni w trąbę. - wskaż moją nieznajomość w jakimkolwiek moim poście. Nie musisz długo szukać, bo jestem 9 rok i chyba tyle samo tysięcy postów napisałem. Dalej można zadać pytania, na które buba, Twoim zdaniem nie odpowie. Ja już na tym forum takie zadawałem i zadać mogę. Wśród ludzi na poziomie, zarzuty należałoby udowodnić, w przeciwieństwie do grupy działającej w okolicach... magla. *********************************************** www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY so.pwn.pl/zasady.php?id=629793 Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 00:53 nm.buba011 napisał: > redakcja POW, o czym napisała, szukała "specjalistów" wśród forowiczów s-v.< A kto szuka, ten znajduje - jak widnieje w Przedwiecznej Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 01:16 matylda1001 napisała: > A kto szuka, ten znajduje - jak widnieje w Przedwiecznej Przypowieści Salomona, syna Dawida, króla Izraelskiego: Dla poznania mądrości i karności, dla zrozumienia mów roztropnych. Dla przyjęcia pouczenia o rozważnym postępowaniu, o sprawiedliwości i prawie, i prawości. Dla udzielenia prostaczkom roztropności, a młodym poznania i rozwagi. Przypowieści 1: 1 - 5 *********************************************** www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY so.pwn.pl/zasady.php?id=629793 Odpowiedz Link
majaa Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 09:35 nm.buba011 napisał: > - redakcja POW, o czym napisała, szukała "specjalistów" wśród forowiczów s-v. > I na tym właśnie polega tu przekręt. Specjalista to ktoś, kto posiada odpowiednie kwalifikacje, kto swoją wiedzą i autorytetem daje gwarancję rzetelności, kto jest w stanie wziąć pełną odpowiedzialność za to, co mówi i robi. My na forum wypowiadamy tylko swoje opinie, a to trochę za mało, uważam, żeby móc kreować nas (albo żebyśmy kreowali się sami) na specjalistów w dziedzinie sv. Fundamentalna uczciwość wymagałaby, żeby podać czytelnikom informację, że de facto nie mają do czynienia z ekspertem. Odpowiedz Link
nm.buba011 Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 10:18 majaa napisała: > nm.buba011 napisał: > Fundamenta > lna uczciwość wymagałaby, żeby podać czytelnikom informację, że de facto nie ma > ją do czynienia z ekspertem. - Kogo w Polsce uważasz za eksperta s-v? W którym miejscu wprowadziłem kogoś w błąd? A mogłem, bo ekspertem nie jestem. Odpowiedz Link
majaa Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 11:32 nm.buba011 napisał: > - Kogo w Polsce uważasz za eksperta s-v? Jest kilka znanych nazwisk w tej dziedzinie, np. Jan Wojciech Piekarski, Leszek Leopold Kazimierski, Zbigniew Zieliński, Adam Jarczyński. > W którym miejscu wprowadziłem kogoś w błąd? Nie było moją intencją wyszukiwanie Twoich błędów, tylko zwrócenie uwagi na fakt, że redakcja nie postępuje uczciwie wobec swoich czytelników, przedstawiając im za specjalistów osoby, które nimi nie są w ogólnie przyjętym tego słowa znaczeniu. > A mogłem, bo ekspertem nie jestem. No właśnie o to chodzi. Jeśli zdarzy się, że poradzisz komuś coś, przez co będzie miał nieprzyjemności lub naje się wstydu, to jego pretensje zarówno do Ciebie, jak i do redakcji będą całkowicie uzasadnione. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 11:48 majaa napisała: >> A mogłem, bo ekspertem nie jestem. > > No właśnie o to chodzi. Jeśli zdarzy się, że poradzisz komuś coś, przez co będz > ie miał nieprzyjemności lub naje się wstydu, to jego pretensje zarówno do Ciebi > e, jak i do redakcji będą całkowicie uzasadnione. Ależ, Maju Nie zrozumiałaś przekazu Buby. Buba wcale nie zakłada, że mógłby się pomylić, że mógłby o czymś nie wiedzieć, że ktoś mógłby mieć do Buby pretensje. Nie bierze pod uwagę faktu, że redakcji wcale nie zależało na znalezieniu człowieka wiarygodnego. Wręcz przeciwnie, Buba wie wszystko, i udowadnia to od 9 lat. To tylko banda ignorantów (my) odmawia mu prawa do tytułu eksperta Myślałam, że ten zimny prysznic, jaki spadł ostatnio na głowę Buby da Mu do myślenia i spowoduje, że nabierze trochę pokory, ale jak widzę, nic z tego. Odpowiedz Link
majaa Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 12:04 No widzisz, Matyldo, jaka ja czasem naiwna jestem... Wydawało mi się, że i Buba jest w stanie tak zwyczajnie i szczerze przyznać, że i on bywa omylny, ale chyba to jednak Ty masz rację. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: dobremaniery w POW 11.02.14, 12:11 majaa napisała: > No widzisz, Matyldo, jaka ja czasem naiwna jestem... Wydawało mi się, że i Bu > ba jest w stanie tak zwyczajnie i szczerze przyznać, że i on bywa omylny, ale c > hyba to jednak Ty masz rację. Wprawdzie Buba czasami wspomina, że i on popełnia gafy, że czasami się myli, ale to tak przez kokieterię, bo w gruncie rzeczy całokształt Jego działalności na tym Forum, wskazuje na coś zupełnie przeciwnego. Odpowiedz Link