03.06.14, 08:34
Dzień dobry.
Ojciec chrzestny naszego dziecka przyjeżdża na chrzest z małżonką i synkiem. W związku z tym chcę prosić o radę, czy wypada synkowi chrzestnego kupić jakiś drobny upominek. Chłopczyk ma dwa latka; będzie jedynym ( oprócz naszego niemowlęcia ) dzieckiem na uroczystości i przyjęciu i domyślam się, że może, jak to dziecko w tym wieku, najzwyczajniej się nudzić. Myśleliśmy o jakiejś układance, grze edukacyjnej.

Proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: chrzest 03.06.14, 08:43
      november2013 napisał(a):

> Dzień dobry.
      > Ojciec chrzestny naszego dziecka przyjeżdża na chrzest z małżonką i synkiem. W
      > związku z tym chcę prosić o radę, czy wypada synkowi chrzestnego kupić jakiś dr
      > obny upominek. Myśleliśmy o jakiejś układance, gr
      > ze edukacyjnej.

Oczywiście, że wypada, zwłaszcza, że będzie to zabawka mająca go rozerwać podczas nudnego przyjęcia z samymi dorosłymi. Tylko, że gra edukacyjna ( z kim miałby w nią grać) ani układanka dwulatka pewnie nie zajmą na długo. Ja bym kupiła autka (nie dające efektów dźwiękowych!), albo jakiś mały zestaw klocków Duplo. Coś czym dziecko pobawi się chwilę samo.
      • matylda1001 Re: chrzest 03.06.14, 11:29
        Bardzo dobry pomysł Aquo smile samochodzik albo klocki. Mam wnuczka w tym samym wieku i wiem, że to zabawki, które mogłyby go skłonić do samodzielnej zabawy. Poza tym nie tylko wypada coś dziecku podarować, ale wręcz trzeba.
      • november2013 Re: chrzest 03.06.14, 11:31
        Dziękuję.
        Zestaw klocków to dobry pomysł.
        • aqua48 Re: chrzest 03.06.14, 11:59
          november2013 napisał(a):

> Dziękuję.
          > Zestaw klocków to dobry pomysł.

Tylko uważaj aby były odpowiedniej wielkości, żeby chłopczyk ich nie połknął, albo nie wsadził sobie do nosa (dwulatki mają takie akcje) bo zamiast przyjemności będzie problem. Dlatego podałam w pierwszej odpowiedzi nazwę firmy produkującej bezpieczne zabawki dla maluchów.
          • november2013 Re: chrzest 03.06.14, 18:21
            Oczywiście, będą to klocki dostosowane do wieku.
            Dziękuję za wypowiedzi w wątku.

• mamcia2014 Re: chrzest 03.06.14, 16:15
      wypada. Nie wiem gdzie urządzasz chrzest ale ja postarałabym sie o jakiś stoliczek + krzesełko by dziecko mogło wygodnie usiąść i się pobawić albo jakies miejsce dla niego. Jakoś nie widzę porozkładanych klocków pomiędzy jedzeniem...
    • agulha Re: chrzest 03.06.14, 20:12
      Nie mam dzieci, ale powiedzcie, czy w ogóle są jakieś okazje, kiedy nie wypada dorosłemu kupić prezentu dziecku? Może tylko pogrzeb. Poza tym zawsze chyba wypada. Z tym, że jeżeli np. dziecko A ma urodziny, to wszelkim innym dzieciom (np. młodszej siostrzyczce) jeśli coś dajemy, to wyraźnie mniejszego niż dziecku A. Ale jakąś czekoladkę (o ile rodzice nie są przeciw) albo małą zabawkę to chyba można kupić zawsze i bez okazji? Dać ot tak? Lizaka? Oczywiście, za wiedzą rodziców. A propos, widzieliście filmiki na youtube z kampanii społecznej uczulającej rodziców, żeby pilnowali dzieci - www.youtube.com/watch?v=Bx_aj3kG_T4 - o lizakach akurat (luźne skojarzenie takie).
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: chrzest 21.06.14, 02:40
        agulha napisała:
        A propos, widzieliście filmiki na youtube z kampanii społecznej uczulającej rodziców, żeby pilnowali dzieci - www.youtube.com/watch?v=Bx_aj3kG_T4 - o lizakach akurat

intensywne. a na lizakach jest napisane mniej wiecej:

"wystarczy ulamek sekundy aby zwabic twoje dziecko na zawsze,
        pilnuj go uwaznie w kazdej chwili, zanim bedzie za pozno".

Minnie
    • annthonka Re: chrzest 03.06.14, 21:22
      No pewnie, że wypada. Bardzo miły gest z Waszej strony smile.

Tylko, tak jak już napisano powyżej, najlepiej jakieś duże klocki, układankę albo autka, a nie elektryczne pianinko, ani drobne Lego, które będziecie musieli wydłubywać maluchowi z nosa.
      • natala34 Re: chrzest 18.06.14, 12:40
        Dziwny problem. Jeśli chcemy kupić coś maluchowi to kupujemy - bez oglądania się czy to wypada. Tym bardziej, że w przyszłości (z racji chrztu Waszego dziecka) zapowiadają się bliższe niż standardowo relacje z rodzicami dwulatka.
    • angazetka Re: chrzest 04.06.14, 11:20
      No skąd, nie wypada absolutnie. Kto widział kupować małemu, bliskiemu dziecku prezent?
      <facepalm>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka