Dodaj do ulubionych

niuanse s-v

07.07.14, 00:38
- coraz mniej widziane zachowanie, kiedy mężczyzna jest skłony otworzyć przed kobietą drzwi swojego auta.

Mawiają, że o ile to następuje, to nowe jest auto albo kobieta.

Temat można drążyć.
Powinien się pofatygować i otworzyć, ale tu mogą się zacząć schody.
Czy auto obchodzić z przodu czy z tyłu.
50/50, że można zgadnąć.

To jednak za mało, należałoby swój wybór uzasadnić.

Właściwsza będzie odpowiedź - nie wiem, niż, że to wszystko jedno.

Zapraszam do komentarzy i zakładania wątków poruszających podobne kwestie.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: niuanse s-v 07.07.14, 19:15
      Oczywiście, że auto kierowca po otwarciu drzwi kobiecie ( i zamknięciu ich również) obchodzi z tyłu. I nie jest to zachowanie związane z "nowościami" tylko raczej ze starym dobrym savoir-vivre.
      • nm.buba011 Re: niuanse s-v 07.07.14, 21:18
        Witam Cię, Pierwszą Wpisującą się!

Pytanie, o uzasadnienie, dlaczego tak a nie odwrotnie?
        • aqua48 Re: niuanse s-v 08.07.14, 15:05
          nm.buba011 napisał:

> Pytanie, o uzasadnienie, dlaczego tak a nie odwrotnie?

Ale co miałoby być odwrotnie? Pytasz dlaczego to nie pasażerka otwiera drzwi auta przed kierowcą?
          • nm.buba011 Re: niuanse s-v 08.07.14, 16:30
            aqua48 napisała:

> Ale co miałoby być odwrotnie? Pytasz dlaczego to nie pasażerka otwiera drzwi au
            > ta przed kierowcą?

- Ty podałaś, że obchodzi auto przodem. Odwrotnie będzie obchodzenie tyłem.

Najważniejsze to uzasadnić dlaczego akurat tak, a nie odwrotnie.

Większość reguł s-v wynika nie z tradycji (złą należy zmieniać), ale z uzasadnienia.
            • aqua48 Re: niuanse s-v 09.07.14, 09:08
              nm.buba011 napisał:

> - Ty podałaś, że obchodzi auto przodem.

???
              Przeczytaj uważnie to co napisałam.
              >
              > Najważniejsze to uzasadnić dlaczego akurat tak, a nie odwrotnie.

Obchodzi auto z tyłu, żeby nie latać przed nosem pasażerce. I nie zakłócać jej widoku swą osobą smile
              • nm.buba011 Re: niuanse s-v 09.07.14, 10:29
                aqua48 napisała:

> nm.buba011 napisał:
                >
                > > - Ty podałaś, że obchodzi auto przodem.
                >
                > ???
                > Przeczytaj uważnie to co napisałam.

- tak. Przepraszam. Myśląc jak to zrobić należy, Tobie to przypisałem.
                Należy przodem.

> Obchodzi auto z tyłu, żeby nie latać przed nosem pasażerce. I nie zakłócać jej
                > widoku swą osobą smile

- właśnie. Należy zrobić swoje przejście przodem, aby kobieta widziała, miała komfort, że nie "puszczamy oka" lun robimy inne dwuznaczne gesty do otoczenia, np. obecnych w pobliżu kolegów.

Ta sytuacja dotyczy także innych relacji kierowca/szofer/stangret - Pan(i)/przełożony/dowódca.
                Prosto, należy zrobić to transparentnie, aby wykluczyć domysły, obawy.

Znane są z literatury, filmów (Prawo Bronxu - 1993) powyższe sytuacje.
      • majaa Re: niuanse s-v 08.07.14, 15:51
        Z tego, co czytałam to wcale nie jest takie oczywiste, że kierowca po otwarciu drzwi zawsze obchodzi samochód z tyłu. Okazuje się, że to zależy od sytuacji. Ciekawa, kilkuczęściowa dyskusja na ten temat jest umieszczona na blogu Krajskiego Wszystkie wskazówki dotyczące usadzania w samochodzie i postępowania osób otwierających innym drzwi
        • nm.buba011 Re: niuanse s-v 08.07.14, 17:24

majaa napisała:

> Z tego, co czytałam to wcale nie jest takie oczywiste, że kierowca po otwarciu
          > drzwi zawsze obchodzi samochód z tyłu. Okazuje się, że to zależy od sytuacji.

- wykluczyłbym intensywny ruch uliczny i obecność koni. Chodzi o parę, obojętnie towarzysko czy zawodowo. Nic nie zmieniam z pierwszego postu.

Czy możesz przekopiować konkretną wypowiedź?
          Będzie łatwiej się przekonywać.
          A link do blogu Pana Krajskiego, zamieść w linkach "konkurencji". smile
          (przepraszam za instruowanie, ale z jednej strony chcę forum rozkręcić, z drugiej nie chcę być gospodarzem, bo przede wszystkim chcę dyskutować na równych prawach. Nic nie wytnę bez względu na treść i konsekwencję. Róbcie to wszystko co uważacie za sensowne.)
          • majaa Re: niuanse s-v 09.07.14, 10:32
            Jeśli chodzi o wspomniany przeze mnie temat na blogu Krajskiego, to zachęcam jednak do przejrzenia całości. Są wymienione różne przypadki, kopiowanie wyjętych z kontekstu zdań mogłoby wprowadzić w błąd. Krajski jednakże podaje tam też jedną z lektur, w której mówi się o obchodzeniu pojazdu: B. Nagiller, Styl i dobre maniery. Jak zachować klasę w każdej sytuacji. Tłumaczenie A. Jezierska-Wiśniewska, E. Hahn, J. Żuławski, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2007, s. 361: „Dobrze wychowani kierowcy otwierają drzwi przed swoimi pasażerami, a szczególnie przed kobietami, osobami starszymi lub gośćmi, zamykają je za nimi, a dopiero potem obchodzą z przodu samochodów i wsiadają do niego”. Podobną opinię spotkałam też na innej stronie: Następnie mężczyzna przechodzi obok samochodu, aby zająć swoje miejsce. Co istotne, kobieta cały czas powinna go widzieć. Znaczy to, że przechodzenie z tyłu pojazdu byłoby nietaktem. Niektórzy nie zgadzają się z tym zwyczajem, ale według reguł dobrego wychowania kobieta nie powinna tracić towarzysza z oczu. Nie może tracić poczucia bezpieczeństwa, gdy zniknie mężczyzna. Przyznam, że w dzisiejszych czasach to ostatnie zdanie zakrawa mi trochę na savoir-vivre'owy żart, ale to pewnie po prostu "stara szkoła"smile Szkoda, że piszący ten tekst się nie przedstawił ani nie podał źródła. Chętnie poczytałabym więcej na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka