jadwiga1350 13.06.17, 18:48 Jeśli osoba A powie osobie B : tyle lat Ci pomagałem, więc teraz i Ty zrób coś dla mnie, to: 1. Jest to zgodne z savoir vivre? 2. Niezgodne? 3. To rzecz względna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Wdzięczność 13.06.17, 19:10 Przysług nie powinno się wymuszać (ja tyle zrobiłem dla ciebie to i ty powinieneś się teraz odwdzięczyć), ani traktować pomocy jak rodzaju zapłaty za coś. O pomoc powinno się też normalnie poprosić, bez wypominania swoich zasług. Z tego względu takie zdanie jest niezgodne z s-v. Pomoc wzajemna między ludźmi powinna też w oczywisty sposób wypływać z sympatii i możliwości. Nie zawsze wzajemność na tym samym poziomie wartości jest możliwa i to warto brać pod uwagę oczekując czy spodziewając się wzajemności. Ja zawsze jestem zdania, że ktoś dający pomoc powinien dawać ją bezinteresownie - nie oczekując niczego w zamian, wówczas tylko ma ona sens. Pomaganie komuś w nadziei, że on się kiedyś dobroczyńcy odwzajemni już jest dla mnie pewnego rodzaju wyrachowaniem. Odpowiedz Link
allegra1002 Re: Wdzięczność 13.06.17, 19:30 Ja bym powiedziała że to rzecz względna. ale nie znam całej sytuacji, podłoża tej historii. SV sobie a życie sobie. Są sytuacje gdy takie odezwanie się jest usprawiedliwione. Np. osoba A fatycznie całe lata pomagała, wspierała, troszczyła się, wyświadczała ciągle przysługi bezinteresownie, po przyjacielsku, osobie B. Nadszedł moment że osoba A potrzebuje jakieś niewielkiej czy ciut większej grzeczności, pomocy od osoby B. A ta stanowczo odmawia, albo wyjanduje niewiarygodne wykręty albo mówi wprost " nie chcę mi się tego zrobić". W takiej sytuacji można osobie B odświeżyć pamięć. Odpowiedz Link
milamala Re: Wdzięczność 13.06.17, 19:39 Nie powinno sie w ten sposob stawiac sprawe, zwykle czynia to ludzie, ktorzy niewiele pomagaja, ale za duzo wiele sie z tym obnosza. Jakby mi ktos tak powiedzial to, ze wzgledu na fakt, ze po kazdej przysludze odwdzieczam sie jakims prezentem, odpowiedzialabym, owszem pomoglas, i ja ci sie juz odwdzieczylam. Odpowiedz Link
sweet_pink Re: Wdzięczność 13.06.17, 19:46 Moim zdaniem niezgodne z S-V jest wyświadczanie komukolwiek tylu przysług, żeby mieć poczucie, że dana osoba jest nam coś winna. To niesamowicie komplikuje relacje międzyludzkie, a pielęgnowanie w sobie poczucia, że inni są nam coś winni rujnuje psychikę. Logicznie wnioskując proponowane tu stwierdzenie raczej nie jest zgodne z S-V. Odpowiedz Link
baba67 Re: Wdzięczność 13.06.17, 20:47 Właśnie. Powinna byc jakas równowaga. Jeśli ktos wyświadcza i wyświadcza a druga strona przyjmuje to jako cos oczywistego należy wyświadczania zaprzestać. Chyba że się nie czuje że się wyświadcza bo i takie przypadki każdy chyba zna.Ja na przykład z dziką radościa zrobiłam dwóm moim kumplom skarpetki na drutach bo miałam fazę na robótki reczne w LO i byłam szczerze zdziwiona że mamusie tychże posłały mi jakieś słodycze (lata średnie 80te). Ja po prostu nie czułam że robie jakas przysługe. Odpowiedz Link
aqua48 Re: Wdzięczność 13.06.17, 21:29 baba67 napisała: > Jeśli ktos wyświadcza i wyświadcza a drug > a strona przyjmuje to jako cos oczywistego należy wyświadczania zaprzestać. Ależ dlaczego? Jeśli wyświadczanie przysług mu sprawia przyjemność, nie robi kłopotu, a te przysługi są komuś naprawdę potrzebne? czy rzeczywiście konieczne jest odwzajemnianie? Moim zdaniem nie. Weźmy przykład unieruchomionej przez chorobę osoby, której sąsiadka wyjmuje i przynosi co dzień pocztę ze skrzynki pocztowej. Czy jeśli nic za to nie dostanie, prócz podziękowania powinna przestać? Dlaczego i kiedy? Odpowiedz Link
minniemouse Re: Wdzięczność 14.06.17, 01:38 Opcja B. Można zwrócić się o pomoc, ale nie w formie szantażu. Minnie Odpowiedz Link
baba67 Re: Wdzięczność 14.06.17, 11:39 No właśnie o takich przysługach pisałam-jeśli komuś sprawianie przysług sprawia przyjemność tzn nie odbiera tego jako przyslugę, niczego się w zamian nie spodziewa to sobie może sprawiać ile chce. Ale nie zawsze tak jest. Przysługi wiązą sie niekiedy z ponoszeniem pewnych trudów i nakładem czasowym-wyświadczamy je z róznych powodów, dostarczają nam pewnej satysfakcji, niemniej nie jest to przyjemnośc sama w sobie. Jeśli w takim wypadku nie ma chęci odwzajemnienia jakiegokolwiek, nalezy przestac je wyświadczać. nie pisze tu o niedołężnych sąsiadach,chorych babciach itp, chodzi i bardziej o np o koleżanki dla których oczwiste jest że podwozisz je z pracy do domu a nie tylko na przystanek po drodze, niezamożnej sąsiadce która ciągle prosi o pomoc córce w angielskim i po pewnym czasie jest sfochowana bo akurat nie masz czasu itp sameżycia. Odpowiedz Link
kora3 Re: Wdzięczność 14.06.17, 08:13 Moim zdaniem - niezgodne. A to dlatego, że zwyczajnie po ludzku nie wypada wypominać komuś, ze mu się pomogło czy wyświadczyło przysługę w żadnej sytuacji. Nie chcesz/nie możesz pomóc - odmów prośbie/nie proponuj sam pomocy, ale jeśli już pomogłeś/łaś NIE WYPOMINAJ nigdy, w żadnej formie, ani sytuacji, bo to zwyczajne buractwo. Znam taką osobę, która sama pcha się z przysługami różnymi i pomocą, a potem niezmiennie to wypomina. Na szczęście nie mnie, bo ja konsekwentnie nie przyjmuję od niej niczego, ale innym - owszem. Potrafi powiedzieć to w szerszym gronie! (stąd ja to wiem). Jest to na serio okropne ... Odpowiedz Link
claratrueba Re: Wdzięczność 14.06.17, 15:23 Rzecz bardzo względna. Przede wszystkim zależy od tego czy jest to "początek prośby o pomoc" czy reakcja na odmowę. Jako początek- zdecydowanie poza s-v, w ogóle mocno nieżyczliwa bo zakładająca, że ta osoba nie poczuwa się do rewanżu, natomiast jako reakcja to niekoniecznie. Twoje pytanie jest zbyt ogólne. Odpowiedz Link