sweet_pink
05.03.18, 21:59
Powoli się zaczyna ten czas gdy zabiegi o 1% podatku będą przybierać na intensywności.
U mnie zaczyna to iść w dziesiątki ale o ile większość tych komunikatów mogę zignorować (np informację na facebookowej ścianie dalekiej znajomej) o tyle z częścią nie wiem jak sobie radzić.
1. Dostaje prośbę w cztery oczy od osoby bliskiej potrzebującego i zawsze na odmowę spotykam się z dopytywaniem na jaki KRS przeznaczam i czy w przyszłym roku nie mogę inaczej. Jak odmawiać żeby unikać dopytywania i tłumaczenia się.
2. Czy (i ewentualnie jak) odpowiadać na maile i smsy w tej sprawie.
3. Jak odmawiać bezpośrednim prośbom (w wiadomości lub mailu) udostępniania wpisów z prośbą o 1% na portalach społecznościowych (lub proszenia dalej znajomych). Nie chcę tego robić, bo fundacji i osób prywatnych zbierających jest tak dużo, że nie sposób sprawdzić rzetelności danej zbiórki, a nie wyobrażam sobie polecić znajomym niesprawdzonej akcji (a dostaje takie prośby również na likedin, gdzie poleca się cokolwiek komukolwiek bardzo rozważnie).
Co roku w sezonie zaliczam kilka bardzo niemiłych rozmów w tym temacie. Jak tego uniknąć?