Dodaj do ulubionych

Czarna kreacja na komunię

04.03.19, 11:43
Oczywiscie nie dla "komunistów", tylko dla krewnych/innych gości, dla uściślenia - pań.
Ostatnio wyczytałam gdzieś, że popularnych kolorem dla np. chrzestnej na komunię jest czarny. I tak sie zastanawiam, czy to fajne czy niefajne. Nie, nie jakoś tak, ze spać nie mogęsmile
Z jednej strony czerń jest kolorem tzw. bezpiecznym, a odpowiednie dodatki użytek w kreacji na komunię na pewno sprawią, że nie będzie się kojarzyć pogrzebowo.
Z drugiej - komunie są w godzinach rannych, dopołudniowych na ogół, zatem dość "cięzka" czerń w dodatku w mocno juz wiosennej porze moze tu nie być najszczęśliwsza.
A Wam - jak sie wydaje?

Druga "frakcja" to taka, która wyklucza nie tylko czerń ale i wszelkie nasycone kolory stawiając w komunijnej kreacji dla pań na biel/ecru oraz pastele. Aura i pora uroczystosci (zaawansowana na ogół wiosna, wczesne godziny) przemawiałyby za taką kolorystyką, acz no są osoby, które za pastelami nie przepadają.
Pomijając kolory tzw. zarówiaste, czy Waszym zdaniem czerwień, szafir, zieleń, róż czy fiolet nierozbielone na pastele nie są ok na taką uroczystość? Moim zdaniem - są ok.
PS. Nie wspominam o tym, że kreacja winna byś stosowna do swiatyni, zatem nie za krótka itd. bo to oczywiste - pogadajmy tylko o kolorach smile
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 12:15
      Po co wybierać czerń na radosne imprezy, skoro jest tyle kolorów? smile
      Z awersją do kolorów nasyconych się nie spotkałam. Albo ją ignorowałam - w pastelach bowiem wyglądałabym jak śmierć.
      • kora3 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 12:22
        hmmm no właśnie Angazetko - ja bardzo lubię czerń - żeby jasność hehe była, ale na komunię wydaje mi sie kolorem nie najszczęśliwszym, z racji nie tego nawet, że uroczystość radosna (bo wszak gala, czy urodziny nie są tudzież jakimiś smutnymi okazjami) tylko dlatego, że impreza dziecięca, wiosna i biały dzień także podczas ewentualnej imprezy pokomunijnej.

O tych pastelach też gdzieś wyczytałam smile - tez nie lubię i też bym nie założyła. Tyle smile
    • aqua48 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 14:48
      kora3 napisała:

> Ostatnio wyczytałam gdzieś, że popularnych kolorem dla np. chrzestnej na komu
      > nię jest czarny.
      > Z jednej strony czerń jest kolorem tzw. bezpiecznym,
      > Z drugiej - komunie są w godzinach rannych, dopołudniowych na ogół, zatem dość
      > "cięzka" czerń w dodatku w mocno juz wiosennej porze moze tu nie być najszczęśl
      > iwsza.

Ja sądzę, że nie ma czegoś takiego jak "popularny kolor dla chrzestnej na komunię" smile Z reguły na biało występuje osoba przystępująca do komunii choć i to nie jest wszędzie powszechne. Osoba chrzestnej jest istotna przy chrzcie, przy pierwszej komunii już tylko tak jak pozostali bliscy dziecka. nie ma zatem powodu by wyróżniała się strojem. I tak - sądzę, że w tym wypadku czarne spodnie, czy takaż spódnica z jasną bluzką i dobranym kolorystycznie żakietem, szalem czy płaszczykiem będą odpowiednie. Nawet przed południem. Tak samo dla chrzestnej jak i dla matki dziecka. Pierwsza komunia to nie wesele.

• kora3 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 15:18
        No przyznam się, ze też mnie nieco zaskoczyła ta kreacja dla chrzestnej, bo jako i ty zauwazam, ze w sensie uczestnictwa w uroczystosci rola chrzestnych jest nieporównywalnie mniejsza niż przy chrzcie dziecka i sprowadza się na ogół do no obecności. Jednakże - od bardzo dawna, bo pamietam jeszcze z czasów mej komunii, popularne są zdjęcia "komunistów" z bliskimi w tym chrzestnymi, w formie specjalnej sesji - moze o to chodzi?

Co do reszty, to po pierwsze z tą popularnoscią czarnej kreacji chodziło nie tak o czarną czesc garderoby, a całośc, np. suknię, tak wynikało z tego co czytałam. Masz rację, komunia to nie wesele, ale ja bym sie tak jak opisałaś na komunię nie ubrała. Uprzedzajac, nie dlatego, by było to niestosowne, ale dla mnie osobiscie byłoby to po prostu zbyt mało uroczyste ubranie na taką okazję. Taki strój wydaje mi sie być ok na zakończenie roku szkolnego dziecka np. a na komunię to jednak za ma,o uroczyście, ale - jak wspomniałam- co kto lubi, stosowny jest.
        • aqua48 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 15:43
          kora3 napisała:

>ja bym sie tak jak opisałaś na komu
          > nię nie ubrała. Uprzedzajac, nie dlatego, by było to niestosowne, ale dla mnie
          > osobiscie byłoby to po prostu zbyt mało uroczyste.
          >Taki strój wydaje mi sie być ok na zakończenie roku szkolnego dziecka np.

wiesz sądzę, że wszystko zależy od materiału i dodatków typu - odpowiednia bluzka, szpilki, żakiet. Moim zdaniem taki strój może być niewymuszenie elegancki. A co do dziecinnego zakończenia roku dziecka to ja nie widzę powodu by z tej okazji rodzice mieli wkładać stroje odświętne. Wystarczy zwykłe ubranie. Z tym, że nie mam tu na myśli podartych dżinsów ani dresowego kompleciku smile
          • kora3 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 15:54
            Aquo, zapewne masz rację - zależy też jakie te spódnice, spodnie, zakiety i dodatki, wszystko prawda.
            Moze to co napisałam wynika poniekąd z niechęci mej osobistej do noszenia takich strojów, a już szczególnie na uroczystości. Poza pogrzebem oczywiscie. Taki strój nieodmiennie kojarzy mi się w moim wydaniu jeszcze ze szkołą srednią (takie wymogi co do strojów były), egzaminami na studiach, występowaniem w sądzie jako strona, albo swiadek itd. Acz, co powtórzę, no na pewno nie kazda czarna spódnica, jasna bluzka takze koszulowa, czy nie kazdy zakiet na te okolicznosci byłyby stosowne. Ja na komunie preferuję suknie+ zakieciki, ewentualnie letni kostium, ale na pewno nie czarny.
            Co do końcowego zdania. Zależy chyba też jakie rozpoczecie. czy zakończenie roku. U pierwszaków zwykle rozpoczecie pierwszego dla nich roku szkolnego ma charakter uroczusty w każdym razie barzdiej, niz w każdej innej wyższej klasie, czy zakończenie roku podstawówkowiczów ostatniej klasy, o ile rodzice są - bo tu juz nie musza koniecznie smile
            Codzienny strój - no własnie - nie dla każdego rodzica to garnirur, garsonka, czy sukienka. Ludzie na co dzień chadzaja rżónie, zależy od charakteru pracy, jesli pracujący, albo codzinych zajęć pozazawodowych.
            • aqua48 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 16:06
              kora3 napisała:

> Co do końcowego zdania. Zależy chyba też jakie rozpoczecie. czy zakończenie rok
              > u. U pierwszaków zwykle rozpoczecie pierwszego dla nich roku szkolnego ma char
              > akter uroczusty

Tak. Dla dzieci i to od nich wymagany jest odpowiedni strój.

> Codzienny strój - no własnie - nie dla każdego rodzica to garnirur, garsonka, c
              > zy sukienka.

Chodziło mi o normalny strój typu powiedzmy to pracowego - spodnie czy spódnica ze sweterkiem/bluzeczką i płaskie buty.
              • kora3 Re: Czarna kreacja na komunię 05.03.19, 08:52
                aqua48 napisała:
                >
                > Tak. Dla dzieci i to od nich wymagany jest odpowiedni strój.

No tak, ale skoro się już takiemyu uroczystemu dziecku towarzyszy, to wypadałoby raczej odswiętnie, niż na kompletnym luzie - tak uwazam.
                >
                >
                > Chodziło mi o normalny strój typu powiedzmy to pracowego - spodnie czy spódnica
                > ze sweterkiem/bluzeczką i płaskie buty.

Hmmm owszem, taki strój tak, ale no miałam okazję widzieć na rozpoczeciu roku w I klasie mego siostrzeńca panie w jeansach i topach, sukieneczkach raczej pasujących na piknik w ogródku, niz na szkolną uroczystośc. No, ale ja się pewnie nie znam...
                • aqua48 Re: Czarna kreacja na komunię 05.03.19, 15:19
                  kora3 napisała:

> No tak, ale skoro się już takiemyu uroczystemu dziecku towarzyszy, to wypadałob
                  > y raczej odswiętnie, niż na kompletnym luzie - tak uwazam.

Toż pisałam, że nie o kompletny luz mi chodzi tylko o normalny ubiór, ja nie uważam by rodzic musiał być również odświętnie ubrany.

>miałam okazję widzieć na rozpoczeciu roku
                  > w I klasie mego siostrzeńca panie w jeansach i topach, sukieneczkach raczej pas
                  > ujących na piknik w ogródku, niz na szkolną uroczystośc. No, ale ja się pewnie
                  > nie znam...

A co to wnosi do tematu?

• kora3 Re: Czarna kreacja na komunię 06.03.19, 08:02
                    No wiesz Aquo, ja mam z kolei zdanie, że gdy się idzie na uroczystość, to nawet gdy się nie jest centralną postacią wypada jednak ubrać się bardziej ?galowo" niż na zwyczajne spotkanie.
    • ewa_2009 Re: Czarna kreacja na komunię 04.03.19, 20:03
      Ja jestem chrzestną, która ubrała się na czarno smile Nie wiedziałam, że to popularny (dla chrzestnej kolor). Miałam inne plany, ale pogoda zmieniła się w dniu wyjazdu tak diametralnie, że wydawało mi się, że czarny zestaw sukienka + żakiet z kolorową lamówką to dobry pomysł. Na zdjęciach wyglądam niezbyt ciekawie - jednak wszyscy (fakt, że miejscowi) postawili na jaśniejsze kolory.
      • minniemouse Re: Czarna kreacja na komunię 05.03.19, 04:03
        Czarny kolor to "mocny" kolor, w związku z czym "odważny". z ciekawości przejrzałam net by wczuć sie w takie 'outfity' i przy okazji znalazłam coś takiego:
        1.przesłodka dziewuszka
        2.sama niewinność
        https://i.pinimg.com/736x/13/0a/ea/130aea89d6fa00ae11c06e7440e661e4.jpg
        - mama i córcia...
        3.nigdy nie jest za wcześnie na Haute Couture
        https://ae01.alicdn.com/kf/HTB125FNJVXXXXbFXFXXq6xXFXXXD/2017-New-tutu-black-baby-bridesmaid-flower-girl-wedding-dress-tulle-fluffy-ball-gown-USA-birthday.jpg
        ładnie mi w tym ? : )
        4.Belle of the ball - najpiękniejsza

Eh, nie da się ukryć, dzieci co by na siebie nie wdziały, zawsze sie przeuroczo prezentują, az za serce chwyta, lolol.
        Panie natomiast musza byc ostrożniejsze z wyborem. żeby nie wyglądać pogrzebowo zdecydowanie lepiej jest przełamać czerń innym kolorem, czyli jak ktos wczesniej napisal np apaszka, paskiem, innymi dodatkami. a najlepiej jak sukienka ma kolorowe dodatki np cos takiego białe rękawy i dol

Minnie
    • kociaczek456 Re: Czarna kreacja na komunię 05.03.19, 09:06
      A moim zdaniem to faux pas wkładać czarną sukienkę na komunię dziecka.
    • heniek.8 Re: Czarna kreacja na komunię 06.03.19, 06:46
      wszystko zależy od dodatków - one potrafią wszystko zepsuć, albo uratować

https://www.heavencostumes.com.au/media/catalog/product/cache/3eefb03207b57b648a3f7359289ae856/c/c/cc-01333-women_s-grim-reaper-halloween-death-costume-700.jpg
      • minniemouse Re: Czarna kreacja na komunię 06.03.19, 09:44
        otoz to, tu dodatki wraz z suknia wyraźnie dryfują w stronę Halloween smile
        • beata_ Re: Czarna kreacja na komunię 06.03.19, 15:02
          Ale mowa tu o stroju na komunię... Tak?
    • mocno.zdziwiona Re: Czarna kreacja na komunię 14.03.19, 00:30
      O ile sama czerń i tylko czerń może być przyciężka, o tyle czerń przełamana jasnymi / mocnymi dodatkami może wyglądać ok. Ważny jest też krój i rodzaj materiału. Ale ogólnie jeżeli strój jest stosowny i dobrany do okoliczności, to moim zdaniem może być i czarny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka