20.12.06, 10:15
Witam. Chciałam poznać Wasze zdanie na temat przedstawionej ponizej sytuacji.

Otóż koleżanka x zaprasza na urodziny do pubu znajomych, oczywiscie dostaje z
tej okazji prezenty. Goście sami kupują sobie wszystko, na stole nie goszczą
nawet słone paluszki wink Czy zapraszając gości możemy sie w ten sposób
zachować? Osobiście uważam to za zapraszanie w celu odebrania prezentu smile
rozumiem oczywiscie, ze chodzi również o wspólne spędzenie czasu itp., ale
czy okazja urodzin nie wymaga ugoszczenia gości pomimo, że jest to pub (inne
miejsce nie wchodzi w grę, bo jestesmy studentami).
Sama nie zapraszałam do pubu w dniu swoich urodzin, więc dostałam smsy z
życzeniami. Może powinnam zaplanować odbiór prezentów? wink
Proszę Was o zdanie na ten temat, chętnie dam sie przekonaćsmile
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • buba011 Jasna konwencja, Ty decydujesz, czy Ci odpowiada. 20.12.06, 12:26
      Minimum elegancji. Odrzuć kalkulację i akceptację za wszelką cenę.
      Bądź sobą.
    • excellentclient Re: urodziny 20.12.06, 20:00
      Sądze, że skoro zaprasza do PUB'u to chociaż tę jędną przysłowiową kolejkę mogła
      by owa osoba postawić. Jak idziesz do kogoś do domu na urodziny to też z własnym
      ciastem, obiadem, napojami itp.!? Raczej bym się nie obraził - zniesmaczony jak
      najbardziej. Ale skoro wy STUENCI tak chronicznie narzekacie na brak PLN'ow to
      chyba raczej wypada w akademiku swietowac co!? smile Pozdrawia - nie student - z
      pustym portfelem smile
      • uu1 Re: urodziny 20.12.06, 20:47
        Co to jest PLN?
        • buba011 złoty po denominacji w 1995r 20.12.06, 21:18
          • uu1 Re: złoty po denominacji w 1995r 20.12.06, 22:18
            Mam przed sobą banknot wydany przez NBP. Na awersie i rewersie napisy <sto
            złotych>. Jest rok 2006. Nie ma żadnego <PLN>.
            • buba011 nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 20.12.06, 22:42
              Czyli ... tak musi być. wink
              • excellentclient Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 21.12.06, 08:12
                Nie chce mi się wierzyć na tym forum są osoby którym terminy: PLN, USD, GBP, EUR
                są obce... Pozdrawiam.
                • uu1 Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 21.12.06, 08:34
                  To nie jest sprawa wiary tylko błędnej nazwy. smile Poproś w jakimkolwiek banku
                  (włącznie z NBP) o wypłacenie dowolnej kwoty w PLN.
                  USD, GBP, EUR - coś mi te nazwy mówią.
                  • gzzz Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 21.12.06, 12:51
                    umarłamsmile

spokojnie, na pewno wypłacą!
                    USD, GBP itd. to międzynarodowe skróty nazw walut, proste i wygodne
                    • kwitnaca.wisnia Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 21.12.06, 20:06
                      uu, dajesz ciała.. :0
                      • uu1 Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 22.12.06, 12:39
                        Jesteś pewna? smile
                    • uu1 Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 22.12.06, 12:01
                      > umarłamsmile
                      Wyślę Ci eliksir życia, na święta będzisz jak nowa. smile
                      > spokojnie, na pewno wypłacą!
                      > USD, GBP itd. to międzynarodowe skróty nazw walut, proste i wygodne
                      Na banknotach masz napisy - dollar/s, euro. W Polsce nie ma (i nie było)
                      banknotów z napisem PLN. Były i są z napisem zł. Czym innym jest nazwa waluty a
                      czym innym kod ISO.
                      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
                      PS. I niższych podatków płaconych w złotych. smile
                      • gzzz Re: nie ma, ale do bankowości weszło(?) i dalej. 22.12.06, 14:05
                        uu1 napisała:

> Wyślę Ci eliksir życia, na święta będzisz jak nowa. smile
                        Dziękuję, nie będzie potrzebny, już jestem po reanimacjiwink

>W Polsce nie ma (i nie było)
                        > banknotów z napisem PLN. Były i są z napisem zł. Czym innym jest nazwa waluty
                        a
                        > czym innym kod ISO.
                        Walka o czystość języka polskiego - bardzo chwalebne. Mimo to skrót PLN już się
                        zadomowił i z nami zostanie, do czasu aż zamienimy go na EUR...

> Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
                        > PS. I niższych podatków płaconych w złotych. smile
                        Dziękuję i nawzajemsmile Pozdrawiam ciepło!
      • darcy1983 Re: urodziny 20.12.06, 20:49
        Nie mieszkamy w akademikach, wszyscy dojezdzamy z rodzinnych domów smile stąd
        jednym miejscem spotkania moze być pub.
    • lady_lola Re: urodziny 20.12.06, 20:28
      Koleżanka powinna na starter postawić każdemu po pifffku...albo chociaż kupić
      chipsy jakieś, ciasteczka czy coś. Szczególnie dlatego gdyż sama Was zaprosiła
      i to chyba wcześniej odpowiednio bo kupiliście prezenty. Wy się do uroczystości
      przygotowaliście a ona niesmile
      Kolejka na koszt solenizanta to by był miły gest.
      Pozdrawiam
      • uu1 Re: urodziny 20.12.06, 20:50
        > Kolejka na koszt solenizanta to by był miły gest.
        Pomysł, żeby takiej kolejki nie było, zasługuje na uwiecznienie. Nie wiem
        jedynie w czym. Może w "Jak się nie należy zachowywać"?
    • darcy1983 Re: urodziny 20.12.06, 20:53
      Dziękuję Wam za wypowiedzi, bo już myślałam, że tylko ja mam takie zdanie na
      ten temat.
      Wiadomo, że nic to nie zmieni, co większość to większość... podporządkować się,
      albo nie zjawiać się na tego typu urodzinach, co ostatnio dobrze mi wychodzi wink

Pozdrawiam smile
      • uu1 Re: urodziny 20.12.06, 20:56
        > Wiadomo, że nic to nie zmieni, co większość to większość... podporządkować się,
        > albo nie zjawiać się na tego typu urodzinach, co ostatnio dobrze mi wychodzi wink
        Większość przez bardzo długi czas wierzyła, że słońce obraca się wokół ziemi.
        pozdro.
        • buba011 a także uśmierciła Pana(syna bożego) 20.12.06, 21:26
          • darcy1983 Re: 20.12.06, 21:45
            smile No tak, ale przedstawienie swojego zdania na ten temat nic by nie dało,
            najwyzej jeszcze więcej osób by mnie nie lubiło smile jestem tego pewna, bo już
            próbowałam w innej kwestii z nimi dyskutować. Myślałam też o daniu dobrego
            przykładu, ale to też nic nie zmieniło (następne doświadczenie).
            Nigdy też nie czułam powołania w edukowaniu ludzi zwłaszcza, że nie jestem
            kompetentna, jedynie Wasze wypowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, że jednak
            słusznie poczułam niechęć do tego typu urodzin smile
            Dziekuje
            • uu1 Re: 20.12.06, 22:19
              Jesteś absolutnie w porzo. smile
            • buba011 Tobie zależy na docenienu przez jedną osobę, 20.12.06, 22:37
              a nie wszystkich(wszyscy to nikt). "Wszyscy" mogą- nie lubić, będą zato-
              szanować.

Dygresja z ekonomii:
              w każdej restauracji dostanę 10% rabatu gdy będę stałym klientem.
              To oznacza to samo, że jeśli przyprowadzę 10 znajomych, to ja mogę konsumować-
              gratis.
    • kwitnaca.wisnia Re: urodziny 21.12.06, 20:09
      Byłam parę razy na urodzinowych spotkaniach w knajpach i zawsze solenizanci
      stawiali piwo, pizze, lody itd. Się zaprasza, się płaci!
    • goaa Re: urodziny 22.12.06, 13:09

Solenizant zaprasza-solenizant stawiawink
      Czy wybierze pub, czy najdroższą restaurację w mieście to już jego sprawa.
      • uu1 Re: urodziny 22.12.06, 13:19
        goaa napisała:
        > Solenizant zaprasza-solenizant stawiawink
        > Czy wybierze pub, czy najdroższą restaurację w mieście to już jego sprawa.
        Okazuje się, że stawia oczy w słup ma myśl o wydatkach. Bez prezentu prosimy nie
        przychodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka