20.01.04, 09:51
Czy ktos z was zna rejon Setesdal (Byglandsfjord)?
Chce tam zamowic domek w maju (w Bygland)- ladny domek,w internecie wszystko
wyglada pieknie,ciekawe zdjecia i opisy, ale nie ma to jak opinia ludzi,ktorzy
sami tam byli.
Poniewaz domek mam wstepnie zarezerwowany i musze wkrotce podjac decyzje,
bede wdzieczny za szybki odzew.Z gory dzieki.
Obserwuj wątek
    • legal.alien Re: Setesdal 20.01.04, 11:28
      Znam te tereny dosc pobjeznie. Czesto tamtedy jezdze. Sa dosc malownicze. Mam
      nadziej, ze nie zmylila cie nazwa Byglandsfjord - bo nie jest to klasyczny
      fjord tylko gorskie jezioro.
      Niedaleka stamtad jest piekny fjord Lysefjord, z Prekestolen 600 m pionowa
      skala i Kjeragiem innym malowniczym urwiskiem. W jakies 2 godziny mozna
      dojechac do Stavanger.
      Ja osobiscie wolalbym tereny troszke dalsze i okolice Hardangerfjordu -
      szczegolnie w maju, gdy w gorach lezy snieg, a w dolinach kwitna czeresnie.
      • lewap.a Re: Setesdal 20.01.04, 14:33
        Dzieki.Skorzystam z rad.Bedziemy tam 2 tygodnie,chcemy duzo podrozowac i
        traktujemy ten domek jako punkt wypadowy.Sprawa z tym"fjordem" jest mi znana.
        • ania012 Re: Setesdal 24.01.04, 21:51
          lewap.a napisał:

> Dzieki.Skorzystam z rad.Bedziemy tam 2 tygodnie,chcemy duzo podrozowac i
          > traktujemy ten domek jako punkt wypadowy.Sprawa z tym"fjordem" jest mi znana.

oczywiscie, korzystaj z rad wszystkich. bierz czasem jednak pod uwage, ze
          legal.alien m.in pisal tak :

"Norwegowie sa bardzo ciemnym narodem, tlumiacym swoje kompleksy szowinizmem
          i nic wiecej. Gdybys porozmawiala z innymi cudzoziemcami(Anglikami,
          Amerykanami, Francuzami) ktorzy tu pracuja, bez ktorych ten kraj by padl w
          ciagu paru dni,dowiedzialabys sie co oni mysla o Norwegach.
          • lewap.a Re: Setesdal 02.02.04, 19:27
            Ania masz problem z legalem,twoja sprawa.Informacje,ktore on mi podal,sa
            absolutnie prawdziwe i otrzymalem je rowniez z innych zrodel
            (przewodniki,internet).
            Nie badz apostolem moralnosci i pozwol, ze otrzymane informacje ( od kogo by
            nie byly)sam przeanalizuje i zdecyduje o ich wykorzystaniu albo i nie.
            Pozdrawiam
            • ania012 Re: Setesdal 02.02.04, 21:05
              > Ania masz problem z legalem,twoja sprawa.Informacje,ktore on mi podal,sa
              > absolutnie prawdziwe i otrzymalem je rowniez z innych zrodel
              > (przewodniki,internet).
              > Nie badz apostolem moralnosci i pozwol, ze otrzymane informacje ( od kogo by
              > nie byly)sam przeanalizuje i zdecyduje o ich wykorzystaniu albo i nie.
              > Pozdrawiam

nie mam najmniejszego problemu z legalem. to jest chyba forum ogolnodostepne -
              wiec kazdy moze powiedziec swoje zdanie. jakie o nim mam - widac chocby w watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=10475914&a=10476198
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=10091622itp.

nie jestem apostolem moralnosci, to raczej legal udaje takiego, poucza wie o
              wszytskim najlepiej, podejmuje sie ocen moralnych - a sam co?w zaleznosci gdzie
              i komu pisze tak sie przedstawia.zreszta powiedzilam juz, ze nie mam zamiaru
              dyskutowac z dwulicowymi osobami, ktore popelniaja przestepstwo.ciesze sie, ze
              nie tylko ja mam o nim takie zdanie, wiec to moze oznaczac, ze nie jestem az
              taka moralistka - jaka chcialabys mi przypisac. szanuje jednak Twoje zdanie,
              mozesz lubic dwulicowego legal.aliena, ale pozwol mi rowniez miec o tym
              czlowieku jak najgorsze zdanie. pozdrawiam cie serdecznie
              • lewap.a Re: Setesdal 02.02.04, 22:15
                Dzieki.Dobranoc
              • legal.alien Ostatnie ostrzezenie 03.02.04, 08:05
                Jesli cie jeszcze raz zobacze na tym forum zrobie uzytek z mojej wiedzy.
                Gwarantuje ci to.
                • ania012 Re: Ostatnie ostrzezenie 03.02.04, 08:31
                  legal.alien napisał:

> Jesli cie jeszcze raz zobacze na tym forum zrobie uzytek z mojej wiedzy.
                  > Gwarantuje ci to.

"wiedzy!!!!! he he!!!! wiedzy? jakiej o Norwegach, o Polsce? smialo!!!
                  straszysz czy obiecujesz? to nie Twoje prywatne forum. mialam juz nie rozmawiac
                  z osoba, ktora przyznaje sie do popelniania przestepsw. ale tym razem troszke
                  przesadziles. zaloz soebie prywatne forum legal.alienie - gwarantuje Ci, ze
                  nigdy sie na nim nie pokaze. jesli oczywiscie wejscie bedzie "moderowane' czy
                  uwazasz, ze tylko Ty masz monopol na wiedze? ty jestes najmadrzejszy na
                  swiecie? Tylko ty masz prawo do krytyki, a gdy ona Cie siegnie, to schylasz sie
                  do bruku?zastanow sie nad swoim losem, zreszta forumowicze juz Cie dawno
                  ocenili i na tym forum i na innych.
        • legal.alien Re: Setesdal 03.02.04, 08:55
          Polecam jeszcze wycieczke samochodowo-promowa. Wycieczke mozna zrobic na dwa
          sposoby, albo dojechac do Stavanger (ewntualnie Lauvik)i poplynac promem do
          Lyseboten. Mozna te wycieczke zrobic rowniez w druga strone. Prom w sezonie
          trzeba zarezerwowac wczesniej. Plynie sie przez caly Lysefjord - jeden z
          bardziej malowniczych fjordow w Norwegii. Widoki sa na Prekestolen i Kjerag
          pionowe urwiska. Prom jeste raczej promem turystycznym i doplywa w rozne
          atrakcyjne miejsca. Jak sie ma szczescie mozna zobaczyc foki lezace na brzegu.
          Duzo wrazen dostarcza zjazd/wjazd serpentynami do Lyseboten. Na samej gorze
          jest restauracja z pieknym widokiem na Lysefjord. Samej restauracji nie
          polecam - drogo i marna jakosc. Ostatnio dostalismy herbate, ktora miala lekko
          slomkowy kolor i byla letnia - to samo tyczylo sie jedzenia. W gorach w lecie
          jedzie sie czesto droga, ktora jest przebita przez snieg - parometrowe sciany.
          Prom za samochod i 2 osoby kosztuje chyba kolo 400-500 koron. Jest to
          calodniowa wycieczka. Warto ja zrobic pod warunkiem, ze jest naprawde ladna
          pogoda, inaczej z widokow nici.
          • lewap.a Re: Setesdal 03.02.04, 13:39
            Dzieki - domek w Bygland zamowilem. Bedziemy tamm od 17.05.04 (swieto narodowe-
            mam nadzieje, ze nie zakloci nam to dojazdu) do 31.05.04.
            Z Hirtshals do Kristiansand zamowilem szybki (3,5 godziny prom) prom (Color
            Line).Wyjazd do Stavanger planowalem,chec na zobaczenie lysefjord tez jest,mam
            tylko nadzieje, ze taka przejazdzke ( a mamy ca. 200 km do Stavanger)dojadamy
            rade zrobic zrobic w jeden dzien.
            Musze tylko jeszcze w Stavanger zalatwic jakis maly motor do lodki,ktora jest
            co prawda na wyposazeniu domku ,ale tylko z wioslami.Podobno (info z biura
            podrozy) jest to w tym miescie do zalatwienia.Moze wiesz cos wiecej na ten
            temat? Jeszcze jedno - temperatury teraz wszedzie sa troche zwariowane -
            czy poludniowa Norwegia jest w maju jeszcze zimowa,czy juz raczej wiosenna?
            Obserwuje temperatury na EURO NEWS , ale do maja jeszcze daleko.
            Jeszcze raz dzieki za wszystkie informacje.

• legal.alien Re: Setesdal 03.02.04, 14:25
              lewap.a napisał:

> Dzieki - domek w Bygland zamowilem. Bedziemy tamm od 17.05.04 (swieto
              narodowe-
              > mam nadzieje, ze nie zakloci nam to dojazdu) do 31.05.04.

Termin nie jest najlepszy. Sezon turystyczny w zasadzie zaczyna sie od 1
              czerwca i dostep do wielu turystycznych atrakcji moze byc ograniczony. Np. prom
              ze Stavanger do Lyseboten poza sezonem ma bardzo ograniczone rejsy. W zeszlym
              roku kursowala tylko szybka lodz, ktora miala mozliwosc zabrania samochodu po
              wczesniejszej rezerwacji. Plusem jest to, ze w maju jest raczej ladna pogoda.

> Z Hirtshals do Kristiansand zamowilem szybki (3,5 godziny prom) prom (Color
              > Line).
              Tez go zwykle bierzemy, podroz trwa chyba tylko 2.5 godziny. Prom ten nie
              zabiera samochodow o calkowitej wysokosci ponad 1.82 cm. Tak wiec jesli masz
              wysoki samochod i zamierzasz zabrac bagaznik moga byc problemy.

Wyjazd do Stavanger planowalem,chec na zobaczenie lysefjord tez jest,mam
              > tylko nadzieje, ze taka przejazdzke ( a mamy ca. 200 km do Stavanger)dojadamy
              > rade zrobic zrobic w jeden dzien.
              Powinienes sie wyrobic. Mozesz tez dojechac do Stavanger i wykupic wyciecke
              lodka do Lyseboten trwa to ok. 3-4 godzin. Raczej nie trzeba tego rezerwowac.

> Musze tylko jeszcze w Stavanger zalatwic jakis maly motor do lodki,ktora jest
              > co prawda na wyposazeniu domku ,ale tylko z wioslami.Podobno (info z biura
              > podrozy) jest to w tym miescie do zalatwienia.
              Mysle, ze nie powinno byc problemow z wynajeciem albo silnika, albo lodki na
              miejscu. To dosyc spory akwen i powinny takie rzeczy byc na miejscu. Ale nigdy
              nie pozyczalem ani lodki ani silnika tak wiece nie wiem na pewno.
              Moze wiesz cos wiecej na ten
              > temat? Jeszcze jedno - temperatury teraz wszedzie sa troche zwariowane -
              > czy poludniowa Norwegia jest w maju jeszcze zimowa,czy juz raczej wiosenna?

Raczej wiosenna. Maj to generalnie w tym rejonie jeden z ladniejszych miesiecy.
              Temperatury powinny byc powyzej 10c, a moze byc nawet i powyzej 20c.
              Pozstaram sie znalez wiecej informacji o promach i wycieczkach do Lyseboten w
              pozniejszym terminie
              > Obserwuje temperatury na EURO NEWS , ale do maja jeszcze daleko.
              > Jeszcze raz dzieki za wszystkie informacje.
              >
              • lewap.a Re: Setesdal 03.02.04, 16:18
                Dziekuje.
                • legal.alien Re: Setesdal 04.02.04, 08:17
                  Tu mozna znalez informacje o wycieczkach statkiem do Lysefjordu ze Stafanger:
                  www.rodne.no/
                  Tu rozklad promow z Lauvik do Lysebotn (niestety regularny prom turystyczny ze
                  Stavanger startuje 1 czerwca)
                  www.rkt.no/FileArchive/84/Lysefjorden.pdf
                  Ja bym polecil w takim razie przyjazd do Stavanger i wykupienie wycieczki
                  statkiem. Trzeba tylko sprawdzic rozklad - paza sezonem chyba nie kursuja
                  codziennie.

Tu informacje o wycieczkach:
                  www.rogtraf.no/turis_eng.html
                  www.stavanger-guide.no/language/eng/pdf/roundtrip2_english.pdf
                  A tu ogolne informacje:
                  www.stavanger-web.com/touristinfo/tourist.htm
                  • lewap.a Re: Setesdal 04.02.04, 18:29
                    No to dales mi troche do roboty.Popatrze, z czego mozna skorzystac.
                    Na razie ponowne dzieki.
                    • legal.alien Re: Setesdal 07.02.04, 13:40
                      Zapomnialem o jednej sprawie. Skoro uzywasz promu Color line to jest mozliwe
                      dostanie stosunkowo taniego noclegu w Dani w jednym z ich zajazdow:
                      www.danskkroferie.dk/. oczywsicie jesli cie nocleg w Danii interesuje.
                      Przynjamniej ostatnio jak kupowalem bilet Color line z Norwegii to wykupilem
                      od nich czek (nazywa sie to chyba "free kro check", ktory jest zaplata za
                      nocleg w Danii. Kosztowalo mnie to 600 koron dodatkowo za dwie osoby i dwa
                      noclegi ze sniadaniem. Nie jestem pewien, ale ktos mi mowil, ze te oferte
                      mozna dostac tylko i wylacznie kupujac bilet w Norwegii. W internecie tej
                      oferty nie bylo, mozna bylo ja dostac tylko przy rezerwacji telefonicznej
                      bezposredni w Color line. Jesli nocleg w Danii jest potrzebny to warto
                      sprawdzic. Normalnie nocleg w Kro w Dani kosztuje ok 800-900 koron za 2 osoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka