roberto2711
22.03.12, 21:31
witam
w lipcu razem z zona i 5-ecio letnim dzieckiem wybieramy sie samochodem na nordkapp
wstepnie ma to byc 14 dniowy wyjazd ale pewnie w trakcie beda zmiany
aby jaknajwiecej zobaczyc droge zaplanowalismy nastepujaco (przedstawiam ja w etapach ktore niekoniecznie beda naszymi dziennymi odcinkami)
1. z Polski do-frankfurt nad odra-flensburg-odense-kopenhaga
na tym odcinku jesli ktos zna tani fajny nocleg w okolicy kopenhagi to prosze o info
2. malmo-goteborg-oslo
przy wjezdzie do norwegii zaczynaja sie platne drogi jesli ktos ma informacje prosze o cene wjazdu do oslo
3. oslo-larvik-kristiansand
4. kristiansand-haegeland-sveindal-tonstad
5. tonstad-lysebotn-lauvvik-stavanger
interesuje mnie rozklad polaczen promow z lysebotn do lauvvik, czy konieczna jest rezerwacja na taki prom no i cena przeprawy z samochodem
6. stavanger-bergen-forde-byrkjelo
7. byrkjelo-olden-visnes-hjelle-geiranger
8. geiranger-sylte-afarnes-eide-kristiansund-trondheim
pomiedzy eide a kristiansund jest platny odcinek - jesli ktos ma informacje o cenie to prosze o info
9. trondheim-grong-mo i rana
10. mo i rana-bodo-sorvagen(lofoty)-narvik-moen
jedna z moich najwiekszych niewiadomych jest prom z bodo na lofoty jesli ktos ma informacje o rozkladzie, czy konieczna jest rezerwacjs oraz o cenie to prosze o info (prosba o niewysylanie mi linkow do stron norweskich bez wersji angielskiej gdyz nie znam norweskiego)
11. moen-tromso-alta-nordkapp
wazne dla mnie sa koszty wjazdu na nordkapp - jesli ktos ma informacje to prosze je napisac
12. nordkapp-inari-rovaniemi-kemi-oulu
13. oulu-kuopio-jyvaskylla-lahti-helsinki
w finlandi raczej niema platnych drog, przynajmniej ja o nich nic nie wiem
ale za to bardzo przydatne beda informacje o promie z helsinek do tallina (rozklad, cena)
14. helsinki-tallin-ryga-kowno- i powrot do polski
a co do calej trasy- zaje sobie sprawe ze to trudna i meczaca wycieczka ale mnie takie interesuja i niechcialbym niczego skracac
jesli ktos ma informacje o fajnych miejscach w poblizu tej trasy to bylbym wdzieczny za ich publikacje
bede wdzieczny za wszystkie inne informacje ktore moga byc przydatne na tej wyprawie