Dodaj do ulubionych

mam pytanie

01.09.04, 13:23
Witam serdecznie Wszystkich,
Mam pytanie czy jest na forum ktoś, kto studiuje albo zamierza studiować w
Szwecji. Chodzi mi o studia doktoranckie i jakieś info na ten temat.Mam
skończone studia w Polsce, a mam zamiar wyjechać do Szwecji i tak szukam
różnych rozwiązań i pomysłów jak to najlepiej zrobić. Będę wdzięczna za
jakiekolwiek info.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • michaelz Re: mam pytanie 01.09.04, 14:09
      Hej,

Zajrzyj na stronę Uppsala University, www.uu.se, oferuja oni dosc szeroki wybor
      studiow. Uppsala slynie przede wszystkim ze studiow biotechnologicznych oraz z
      anglistycznych. Miedzy innymi tam sie tworzy korpus jezyka amerykanskiego z
      czasow kolonialnych, jest to opracowywane przez Rissanena i Kyto. Rozejrzyj sie.
      Zajrzyj tez na strone uniwerku w Lund i Goteborgu. Oczywiscie zaczynajac studia
      w Szwecji, jeszcze doktoranckie na dodatek, przydalby Ci sie (albo jest
      wymagany) certyfikat TISUS.

pzdr
      Michał
      • yossarianka Re: mam pytanie 02.09.04, 07:57
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!
        Pozdrawiam
      • klaryska Re: mam pytanie 02.09.04, 15:15
        zeby zaczac studia musisz wykazac sie okreslona liczba punktow ze studiow
        magisterskich. Punkty przelicza sie z indeksu mniej wiecej 1 tydzien pracy to 1
        punkt - nie wiem czy przeliczaja te punkty w Polsce ale w sZwecji robi to
        wydzial na uczelni. Ten certyfikat o ktorym pisze michaelz nigdy nie slyszalam
        co to jest. - byc moze jest potrzebny w Uppsali ale niekoniecznie na innych
        uczelniach. kazda uczelnie jest troche niezalezna i ma wewnetrzny regulamin
        studiow doktoranckich. przykladowo w KTH zmienily sie przepisy i student jest
        przyjmowany tylko na robienie licencjatu (3 lata) a jak go zrobi moze
        przedluzyc na studia doktoranckie.
        Sa dwie formy platnosci :
        jezeli bedziesz na stypendium to nie bedziesz placila podatkow ale
        automatycznie nie masz dostepu do pelnych swiadczen tzn nie placisz na fundusz
        emerytalny i w razie ciazy nie przysluguje Ci w Szwecji platny urlop
        macierzynski byc moze ze w razie wypadku nie masz renty(tego nie wiem)-
        oczywiscie mozesz smam decydowac czy na to placisz, jezeli jestes na etacie -
        doktoranckim to wolno pracodawcy przez dwa pierwsze lata nie placic 100%
        swiadczen potem musi placic swiadczenia od 100% Twojej pencji.To tez wplywa ile
        jest pieniedzy lokowanych w funduszu emerytalnym i w razie czego jaki masz % od
        pelnej sumy platnego urlopu macierzynskiego.
        jezeli chcialabys zostac w Szwecji to po styprndium musisz przepracowac min. 6
        mies zeby miec uprawnienia pelne uptrawnienia socjalne.
        Taki drobny szczegol ale moze sie w ktoryms momencie okazac istotny.

napisał:

> Hej,
        >
        > Zajrzyj na stronę Uppsala University, www.uu.se, oferuja oni dosc szeroki
        wybor
        > studiow. Uppsala slynie przede wszystkim ze studiow biotechnologicznych oraz z
        > anglistycznych. Miedzy innymi tam sie tworzy korpus jezyka amerykanskiego z
        > czasow kolonialnych, jest to opracowywane przez Rissanena i Kyto. Rozejrzyj
        sie
        > .
        > Zajrzyj tez na strone uniwerku w Lund i Goteborgu. Oczywiscie zaczynajac
        studia
        > w Szwecji, jeszcze doktoranckie na dodatek, przydalby Ci sie (albo jest
        > wymagany) certyfikat TISUS.
        >
        > pzdr
        > Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka