Gość: c# IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 13:58 Lać do pełna w Niemczech (już 1,60€ ! Pogięło ich chyba.), czy wjeżdżać z pustym bakiem? Interesują mnie okolice Trelleborga, Malmoe itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 06.07.08, 18:48 Wlasnie wrocilam z miasta, ale nie przejezdzalam kolo zadnej stacji benzynowej, wiec nie wiem. W ciagu ostatniego tygodnia byly trzy podwyzki, wiec cena wysrubowana! Gdybys jednak bedziesz kupowal w Szwecji, to kupuj w JET, wyrozniaja sie ZOLTYM kolorem. Stacje JET sa wylacznie automatyczne. Placic mozna karta Jet-u, kartami platniczymi, lub wkladajac do automatu 100, 50 i 20 kr. Stacje SHELL sa zawsze drozsze 9 öre na litrze. Gdyby to bylo dla Ciebie wazne, to moge zadzwonic na stacje Shell i zapytac sie o cene. Jakie paliwo kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rek888 Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 06.07.08, 19:07 Gdyby to bylo dla Ciebie wazne, to moge zadzwonic na stacje Shell i zapytac sie o cene. Jakie paliwo kupujesz? wspanialy pomysl !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:36 pia.ed, dzięki za informację, ale z tym dzwonieniem na stację bez przesady. Myślałem, że ktoś akurat przypadkiem rzucił okiem na ceny. Pisałem swój post pomny ostatniej podróży z Finlandii do Szwecji, kiedy to zatankowałem w Helsinkach, a w Sztokholmie okazało się 10% taniej. A że chytry jestem niesłychanie, to takie "zarobione" 6-7€ natychmiast bym na coś przepuścił :-) W Niemczech, z których jutro po południu będę startował, ceny oszalały w ostatnich dwóch tygodniach. Super 95 kosztuje już ponad 1,60€ i zapowiadają, że to nie koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 07.07.08, 11:33 Zadzwonienie na stacje benzynowa to kwestia minuty i paru groszy, wiec moglam to zrobic bez najmniejszego klopotu ... di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008%5C07%5C07%5C291398%26sectionid%3DDinapengar Dzis znow podniesiono cene benzyny - do 14,09 SEK. To benzyna za 95 oktanow i chyba wlasnie na stacji Shell, bo oni pierwsi podnosza, a wszystkie stacje benzynowe ida za ich przykladem. Diesel jest drozszy, kosztuje 14 99 SEK. Ceny sa ze Sztokholmu, a te moga byc nieco wyzsze niz w Malmö. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec IP: 85.252.252.* 17.07.08, 06:08 Przy pierwszej okazji dziękuję za informację :-) Wracając na południe nie uniknę wizyty na szwedzkich stacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 17.07.08, 09:46 W zeszlym tygodniu byla obnizka cen benzyny, na stacji JET 95 oktanowa kosztowala 13,54 SEK. Podawano tez gdzie jest najtansza benzyna: na zachodnim wybrzezu Szwecji, gdzie cena byla ponizej 13 SEK. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 18.07.08, 14:09 W srode Statoil obnizyl cene benazyny o 20 öre, w czwartek o nastepne 20 öre, a dzis prawdopodobnie bedzie nastepna obnizka ... W Danii dopiero zastanawiaja sie nad obnizka! I tak jak pisalam - jesli Statoil albo Shell obnizaja cene, to obniza ja takze JET czy Preem, ktore maja stacje wylacznie automatyczne, dlatego tansze. www.kvp.se/nyheter/1.1236389/darfor-sanks-bensinpriset Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 18.07.08, 21:20 Statoil mial dokladnie taka sama cene jak Jet, tez 13,54 sek. Odpowiedz Link Zgłoś
nurek99 Re: Ile kosztuje dzisiaj paliwo na południu Szwec 18.07.08, 23:12 3 tyg temu, 25.06 benzyna w Szwecji kosztowała 13.99 SEK - mniej niż w Polsce - co się dzieje na tym świecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 12:46 Dzięki wszystkim, już wróciłem, zdziwiło mnie, że ceny na dalekiej północy Szwecji i na południu są praktycznie takie same. W Szwecji, przy dzisiejszym kursie korony (13,69*0,34), jest taniej, niż w Polsce (4,69). Co to się porobiło... Dla informacji podam jeszcze, że paliwo w Norwegii kosztuje w koronach tyle samo (ok. 14 NOK), tyle tylko, że korona norweska jest warta o 20% więcej od szwedzkiej. Podobnie ma się sytuacja z innymi towarami. I jeszcze jedno spostrzeżenie. Przejechanie 100km w Szwecji (a nawet w Norwegii) kosztuje zdecydowanie mniej niż w Polsce, bo tam jeździ się wolniej i spokojniej, bez nagłego przyspieszania i hamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Podsumowanie, wtorek 22 lipca 22.07.08, 16:26 Bylam z ciekawosci na automatycznej stacji benzynowej "Hydro" i benzyna kosztowala dzis 13 kr 14 öre. Diesel kosztowal ponad 60 öre wiecej, ale wg znajomego dalej oplaci sie miec samochod z silnikiem diesla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Podsumowanie, wtorek 22 lipca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.08, 17:17 Z automatycznymi stacjami jest jeden problem - polskich kart kredytowych automat nie chce zaakceptować. Próbowałam kilka razy - miałam karty mBanku i PKO BP. O kartach płatniczych już nie wspomnę. Do kart kredytowych i w Norwegii i w Szwecji trzeba mieć PIN ( nawet jeśli u nas funkcjonują tylko na podpis ), w przeciwnym razie jest cały cyrk ze sprawdzaniem dokumentów spisywaniem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Podsumowanie, wtorek 22 lipca 31.07.08, 19:15 A w Polsce nie ma Visa czy Mastercard? Ten kto ma w Polsce konto w banku Nordea, moze uzywac tej karty do wyplaty w Szwecji w bankomatach. A potem mozna placic w automatach benzynowych wkladajac banknoty o walorach 100, 50 i 20 SEK. A ten "cyrk" z polskimi kartami kredytowymi jak najbardziej rozumiem! Te karty nie sa tu znane, i personel stacji benzynowej zabezpiecza sie zabezpieczyc jak moze - w razie gdyby karta byla falszywa ... Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: Podsumowanie, wtorek 22 lipca 31.07.08, 21:45 aga, w szwecji tak to dziala, z tutejszymi kartami tez. Jesli nie masz do karty pinu to musisz pokazac dokument (z ktorego w normalnym przypadku spisuja personnumer). A w automatach mozna placic tez gotowka. A ja dzisiaj widzilam cene n Shell 13,09 kr. Odpowiedz Link Zgłoś