18.08.11, 20:22
Czy jeśli kot się drapie, to na 100% ma pchły?
Bursztyn jest u mnie od 3 tygodni, przeglądałam mu futerko nie raz i nic nie znalazłam. U weta byłam już dwa razy (odrobaczanie, szczepionka) nie sugerował odpchlania, a i ja też nic nie wspominałam. I teraz nie wiem, czy błąd zrobiłam, że go od razu nie odpchliłam? Ale na prawdę nie widziałam powodu i nadal nie widzę (w postaci pchły).
Jednak kot od czasu do czasu się drapie. Co robić, odpchlić? Czy może koty tak mają, że się czasami drapią?
Obserwuj wątek
    • futrzaczek11 Re: Drapanie 18.08.11, 20:41
      Koty się czasem drapią, tak samo jak i ludzie wink Jeśli i Ty i wet nie zauważyliście pcheł to nie ma co panikować, jeśli nie robi tego zbyt często i nie uszkadza sobie przy tym skóry. Czasem drapanie nadmierne może być oznaką alergii na jedzonko lub jakąś chemię w mieszkaniu albo zbyt suche powietrze. Jeśli Cię to martwi, to co szkodzi spytać wetka, przy okazji następnej wizyty.
      Widziałam zdjęcie kicia w wątku o Bursztynie - pamiątce znad morza. Jak się chowa rudasek - bobasek ? smile
      • sonrisa06 Re: Drapanie 18.08.11, 20:52
        A dziękuję, bardzo dobrze smile W ciągu 2 tygodni przytył pół kilo. Owinął sobie wszystkich wokół najmniejszego pazurka smile A w czułościach jest lepszy od mojego męża wink Aczkolwiek mąż także uległ urokowi Bursztynka wink
        • futrzaczek11 Re: Drapanie 18.08.11, 21:11
          Ach te koty i te ich pazurki owijające wszystkich dookoła siebie big_grin
          Może faktycznie warto odwiedzić weta i poprosić o szczegółowe oględziny. Pchła to też "istota" ale lepiej, żeby miała stołówkę z dala od naszego kota.
    • margotka28 Re: Drapanie 18.08.11, 20:46
      ja bym tego tak na 100% nie ignorowala. MOja druga kota po pierwszej wizycie u weta tez miala byc piekna i zdrowa. Ale ciagle sie drapala. W jednym dokladnie miejscu. Skapowalam, ze cos jest nie tak jak pchla skakala po moim synu. Poszlam do innego weta i sie okazalo, ze kicia ma skupisko pchel w jednym tylko miejscu, za uszami. Wystarczylo przejechac specjalnym grzebykiem. Krople zalatwily problem.
      • sonrisa06 Re: Drapanie 18.08.11, 21:00
        A można odpchlić profilaktycznie? Bo może ja ślepa jestem.
        • noname2002 Re: Drapanie 18.08.11, 21:08
          Ja bym odpchliła profilaktycznie, mogłaś przeoczyć, bo było niewiele pcheł.
      • pi.asia Re: Drapanie 18.08.11, 21:05
        na moich kiciach-znajdach nie było widać pcheł. Zaniepokoiło mnie dziwne zjawisko - jak któraś z nich wchodziła do umywalki żeby się napić wody z kranu, to potem na fajansie były ciemne drobinki, które pod wpływem wilgoci się rozpuszczały sącząc czerwone strużki. Okazało się, że to drobinki kociej krwi, przetrawionej i wydalonej przez pchły. Przejrzyj futerko swojego koteczka - czarne drobniutkie grudki, jakby ziemia czy torf, to może być ślad żerowania pcheł.
        • wladziac Re: Drapanie 18.08.11, 21:16
          odrobaczając kotka kroplami na kark możesz go jednocześnie odpchlić takie dwa w jednym
          • sonrisa06 Re: Drapanie 18.08.11, 22:07
            Już dwa razy był odrobaczany, za pierwszym razem dostał żel, drugim razem tabletkę. Jak z nim pójdę na druga dawkę szczepionki to poproszę o te kropelki na pchły. Mam nadzieję, że można to połączyć ze szczepionką.
            • wladziac Re: Drapanie 18.08.11, 22:33
              raczej odradzam taką opcję,kot po szczepieniu jest trochę osłabiony ale kotka możesz odpchlić wcześniej lub później w domu,kropelki na kark są zapieczętowane w porcjach zależnych od wagi kota i jeżeli będziesz robić to pierwszy raz to dobrze by było żeby druga osoba przytrzymała kota i rozsunięte futerko na karku tak żeby było widać skórę i wtedy wylewasz kropelki w to miejsce na skórę,w sumie to prosty zabieg ale dobrze by było żeby kot się nie kręcił a krople nie wylały się na futerko bo będą zmarnowane,co do odrobaczania tabletką to musi odbyć się dwukrotnie w odstępie dwóch tygodni tak żeby wybić robactwo w różnych fazach rozwoju więc nie wiem czy Twój kotek został prawidłowo odrobaczony co to za żel dostał,wiem że pasty podawane doustnie słabo działają,kropelki na kark raz na trzy miesiace,ja nawet dłużej bo najczęściej obserwuję co koty wydalają a nie chce niepotrzebnie ich faszerować specyfikami jak są niewychodzące,dwa wychodzące koty są odrobaczane częściej
              • sonrisa06 Re: Drapanie 19.08.11, 08:13
                Jeśli chodzi o odrobaczanie to pierwszym razem dostał żel Vetmint Virbac, a dwa tygodnie później przy drugiej wizycie tabletkę Optivermin (nazwy spisałam z książeczki). Sama się zdziwiłam, że dwa różne leki, ale to była decyzja weterynarza.
                Za około tydzień pojadę z kocięciem na drugą dawkę szczepionki to kupię u weta te kropelki na pchły.
                A ile muszę odczekać po szczepionce, ze dwa dni wystarczą?
    • agazuchwa Re: Drapanie 19.08.11, 09:08
      a koty nie są podobnedo ludzi np. w uczuleniach? może np. proszek, płyn do prania z rzeczykocy na których śpi? to nieprawdopodobne?
      • mrumru81 Re: Drapanie 19.08.11, 09:50
        Odpchlić i nie robić z tego sprawy. Sierpień, pchły się wysypuja z każdego konta.

Kupić F... w spayu, żeby było na dłużej i dla wszystkich smile
        • sonrisa06 Re: Drapanie 19.08.11, 13:03
          mrumru81 napisała:

> Odpchlić i nie robić z tego sprawy. Sierpień, pchły się wysypuja z każdego kont
          > a.
          >
          > Kupić F... w spayu, żeby było na dłużej i dla wszystkich smile

Dla wszystkich czyli dla ludziów też? Bo kot jest tylko jeden. Nawet jeśli te pchły są to mam nadzieję, że się na nas ludziów nie przeniosą.
          Dziś rano znów oglądałam futerko Bursztynka, jest czyściutkie, nawet jednego paproszka nie znalazłam, nic. Najwięcej to się drapie za uszami, ale tam też nic nie ma, a futerko jasne, dobrze widać.
          Mimo wszystko oczywiście odpchlę, dla spokojności sumienia.
          Dziękuję za wszystkie rady smile
          • kr_ka_11 Re: Drapanie 19.08.11, 13:25
            jeszcze jak kotu idą ząbki to też się po mordce czochra. moja jedna ma już ten etap za sobą i drapie się zdecydowanie mniej.
          • arim28 Re: Drapanie 19.08.11, 22:58

Moje (wowczas mlode kocie - 3 m-czne wink) drapalo sie czesto za uchem i okazalo sie, ze to lekkie zapalenie w uchu. Kropelki do ucha, jednorazowo zapobiegly drapaniu. Pani wet. uczulila mnie aby zwracac uwage gdzie i jak czesto kot sie drapie bo to pomaga wczesniej zapobieg zapaleniom itp.
            • wladziac Re: Drapanie 19.08.11, 23:47
              przyczyn drapania się kota może być kilka ale w pierwszej kolejności należy zlikwidować pchły i zapobiec ich rozmnażaniu się [kropelkami]tym bardziej że powodują alergiczna pchle zapalenie skóry,wet przy każdej wizycie powinien sprawdzać uszy bo kot może złapać świerzb uszny i też będzie się drapać w okolicy uszek
              • sonrisa06 Re: Drapanie 20.08.11, 10:14
                Uszy miał sprawdzane dwa razy (zarówno przy pierwszej jak i drugiej wizycie). świerzbowca nie ma, uszy zdrowe, czyste.
                Mój poprzedni kocur miał zapelenie uszu, więc jestem na to wyczulona. Było po nim widać, że jest chory, więcej spał, nie miał apetytu i oczy miał zmienione, no i trzepał głową bez przerwy. Długo dostawał antybiotyk, ale on był wychodzący i nie dało się go utrzymać w domu. Gdyby siedział w cieple, to pewnie leczenie krócej by trwało (a to akurat była zima).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka