06.06.04, 15:52
Mój 4-miesięczny kotek uwielbia mleko, a opinie na temat pojenia nim kotów są
bardzo różne. Napiszcie, co preferują Wasze koty. Mój wodę ignoruje..
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • madziurex Re: mleko? 06.06.04, 16:18
      Dorosłe zwierzęta nie trawia mleka i może im zaszkodzic (dla dorosłego człowieka też nie jest aż tak zdrowe, jak to chca nam wmówic). Ale może takiemu małemu kotkowi jeszcze wolno? Na pewno nie dawaj mu tłustego mleka, tylko jak najchudsze, a najlepiej rozwodnione. Ja moim (ale starym już) kotom nie daję niczego mlecznego. Jednej z kotek co prawda nie szkodzi, ale druga od razu wymiotuje (trzeba b. uważac, bo uwielbia i mleko, i śmietanę, i jogurty).
    • chamariem Re: mleko? 06.06.04, 16:38
      Moja kicia dostawała po mleku sraczki. Też nie piła wody, więc dolewałam jej
      ciepłej wody do kitekata i robił się z tego sos, który wypijała przy jedzeniu.
      Ale wiem, że niektóre koty dobrze znoszą mleko, nawet tłuste. Jeśli Twój mały
      też, to chyba nie ma powodu mu nie dawać?
    • kocibrzuch Re: mleko? 06.06.04, 17:26
      Objaw, excuse le mot, sraczki jest typowy dla nieprzyswajalności mleka. Ja swoim nie daję, żłopią dranie wodę i już, nawet niespecjalnie mleko lubią (lubność testowałem).
      Z kolei w pracy mam kota, która wodą się brzydzi, a mleko pija najchętniej skondensowane.
      Najwyraźniej sprawa to indywidualna, choć lepiej nie dawać.
    • uwazna Re: mleko? 06.06.04, 18:07
      Dla kotów nawet najtłustsze mleko krowie jest za chude. Moje kotki piją więc
      najchętniej śmietanki homogenizowane 12-18% tłuszczu. Piją ich niezbyt dużo,
      ale bardzo chętnie. Nigdy nie mają rozwolnienia.
    • e-kociczka Re: mleko? 06.06.04, 19:00
      Moja kotka jako kocię piła mleko, potem okazało się, że jest alergikiem, m.in.
      na mleko, więc przez dłuższy czas go nie dostawała.Po jakimś czasie włączyłam
      je na powrót do kociej diety, bo wyraźnie sygnalizowała nam,że je lubi
      (np.wypijała nieopatrznie zostawione, nawet w kawie!).I przez dłuższy czas je
      piła.Potem znowu była faza biegunek i rzygania, więc mleko na parę mcy
      odstawiłam.Teraz od ok.2 lat chleje mleko 0,5% w dużej ilości(bo dostaje
      te "lepsze" suche karmy)i nic jej nie jest, wyraźnie lubi.Kiedy zdarzy jej się
      biegunka lub częstsze wymioty, na kilka dni przechodzę na wodę i jest ok.wa
      koty moich rodziców tez piły chętnie mleko przez cały czas.Myślę więc, że to
      kwestia indywidualna-tak jak u ludzi część nie lubi mleka i/lub ma
      nietolerancję laktozy a część uwielbia.Może to też kwestia upodobnienia się do
      właściciela?-bo moja cała rodzina jest bardzo mleczna-spożywamy mleko litrami w
      różnych postaciach.
    • karolina.p Re: mleko? 06.06.04, 21:39
      Moj nie trawi mleka, ale o dziwo wszelkie pochodne typu maślanka, jogurt czy
      kefir to owszem, wcina bez żadnych biegunkowych konsekwencji. Kto wie, może
      później twój kotek również przestanie trawić mleko, jeżeli na razie jest OK, to
      dawaj mu je dalej. Tak myślę.. smile)
      • fritzek Re: mleko? 07.06.04, 10:08
        ja na szczęście nie mam takich problemów.moje koty piją tylko i wyłącznie
        czystą wodę.niczego innego nie tykają.podobnie jak z żarełkiem.mogę zostawić
        nakryty stół i zero zainteresowania.nie poznały nigdy smaków napoi i
        potraw 'nie kocich' i uznają,że cokolwiek innego od kociego jedzenia znajdzie
        się w zasięgu ich pyszczków jest poprostu niejadalne.
    • utrapieniec Re: mleko? 07.06.04, 10:49
      Co kto lubi. Tak samo jest z kotkami. Mój Rudzielec jak nalac mu wodę to wylewa
      ją z miski. I to wcale nie przypadkowo. Kiedyś parę razy, raz za razem wywracał
      miskę w mojej obecności. Dopiero, gdy dostał mleko wypił wszystko i
      podziękował. Nigdy nie miał kłopotów żoładkowych z mlekiem więc pije je w
      dowolnej. Tak samo z nami są ludziska, którzy pili,piją i będą pić mleko.
    • aallicja dziękuję 07.06.04, 14:11
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi smile Mój kot też jest Rudy i też wylewa wodę smile
      Coś w tym musi być. Będę mu więc na razie dawać mleko.
      • brookie Re: dziękuję 07.06.04, 14:52
        Ja mam dwa koty, ktore pija tylko wode. Probowalam mleka, rowniez tego dla
        kotow i moje bestyjki nigdy go nie zaakceptowaly. Dziwne ale kochane stworki
        mam.
    • carmella Re: mleko? 14.06.04, 13:58
      moja Pola ma jakies 10 miesiecy i tez popija mleko. Nic jej nie jest i dlatego
      jej czasami daje.
      Koty z wiekiem traca enzymy, ktore odpowiadaja za trawienie i przyswajanie
      mleka dlatego czesto po nim choruja (maja biegunki lub wymiotuje)
    • wolta Re: mleko? 15.06.04, 13:10
      Myślę, że taki ciągle jeszcze mały kotek spokojnie może pić mleko - ale
      najlepiej nie tłuste. Później serwowanie mleka powinno się jednak trochę
      ograniczyć, podawać od czasu do czasu.Znajomy weterynarz mówił, że jak
      najbardziej można kotom podawać czasem chudy jogurt, twarożek alebo nawet
      kefir. Podobno tak przetworzone mleko jest dla kotów łatwiej przyswajalne.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka