20.02.12, 17:42
wczoraj wprowadzilam kocie sucha karme, rzucila sie na nia jak glupia, pozarla wszystko co dostala w tempie rakiety. Dostala rozwolnienia, nigdy wczesniej nie mialam tego problemu, zawsze kupy byly idealne, a teraz masz babo placek, wczoraj blotko w kuwecie , dzisiaj tak samo. Niewlasciwa karma? (iams) Mieszam jej ta sucha ze zwyczajowymi saszetkami. teraz nie wiem czy ta biegunka spowodowana glodowka i obzarstem po niej (pisalam w watku "anorektyczka"), czy rodzajem karmy, czy tym ze karma sucha. Nie wiem co dalej robic. Podawac jej dalej ta sucha czy odstawic zupelnie, ale wtedy jest obawa dosc uzasadniona ze znowu przestanie jesc wogole.
Obserwuj wątek
    • wladziac Re: biegunka 20.02.12, 17:55
      obżarstwo po głodówce zazwyczaj tak się kończy że albo wymioty albo biegunka, widocznie za dużo nowej karmy mimo że mieszałaś ze starą co dobrze robiłaś ale inne proporcje,podaj kotce lakcid,jak nie będzie chciała sama wypić to strzykawką do pyszczka,możesz też zaparzyć nie gotując przez np dziesięć minut siemię lniane i jak trochę postoi nabrać do strzykawki i podać do pyszczka,jelitka trzeba uspokoić
      • jottka Re: biegunka 20.02.12, 18:04
        reakcja na karmę, zwłaszcza jeśli dużo wrąbała. ale teraz dawaj jej po malutkiej porcji jedzenia w odstępach co parę godzin, żeby jej brzuch się uspokoił (kotów nie można głodzić, ale trzeba jej jelitom dać chwilę na dojście do siebiesmile i musi mieć stale miskę z wodą do picia.
        • xxagaxx Re: biegunka 20.02.12, 18:05
          mojej jak zmieniałam suchę RC na ToTW to w pierwszy dzień nowej karmy była sraka, potem OK wink
          • salimis Re: biegunka 20.02.12, 18:11
            Tak myślę że skoro nigdy nie jadła suchej to organizm tak zareagował a nie inaczej.Musiałabyś postępować z nią jak z kocięciem które przestawiasz na nową karmę czyli na początku małe dawki nowego większe starego.Z czasem zwiększać nowe zmniejszać stare. No i tak jak napisała wladzia,lepiej po troszeczku skoro miała dużą przerwę w jedzeniu bo inaczej odbije się to bólami żołądka lub innymi atrakcjami.
    • mysiulek08 Re: biegunka 21.02.12, 01:14
      My mielismy ostatnio podobna jazde. Lacid szybko sprawe zalatwil:

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,132832883,132832883,Rady_potrzebuje_bardziej_doswiadczonych.html
    • lianis Re: biegunka 21.02.12, 08:19
      dziekuje
      lakcid i maciupkie porcyjki chyba pomogly bo dzis w kuwecie juz znacznie lepiej
      • salimis Re: biegunka 03.03.12, 13:58
        lianis jak tam koteczka,lepiej ?
        • lianis Re: biegunka 04.03.12, 10:35
          a diablica bardzo dobrze, mieszanka suchego z mokrym bardzo smakuje i kocie zjada wszystko szybciutko bez marudzenia, o biegunce juz dawno zapomnielismy.
          dzis niestety zauwazylam robale i juz mi sil na nie brakuje, vet mowi ze wystarczy odrobaczac raz na 3 mies, a moje kocie jak ma przerwe wieksza niz miesiac to juz widze ziarenka ryzu z zadka wystajace.
          • salimis Re: biegunka 04.03.12, 11:00
            Znaczy się tasiemiec sad
            A czym jest odrobaczana ?
            Może środek za słaby. Swego czasu a było to bardzo dawno temu odrobaczałam tabletkami Drontal.Wg.mnie bardzo skuteczny.
            • jottka Re: biegunka 04.03.12, 12:44
              jak widać tasiemca co miesiąc, to znaczy, że albo raz skutecznie niewybity, albo że gdzieś źródełko bije - to wychodząca kocica? ale weź pogadaj z wetem, 3 miesiące to okres orientacyjny, a jak pasożyt jest, to trzeba go usunąć, nie bacząc na termin. drontal jest dobry, ale tutaj chyba trzeba użyć konkretnego środka celowanego w tasiemca i pewnie zaaplikować parę razy.

albo w ogóle zrób kocicy badanie kału, może ten tasiemiec jakiś mało typowy albo coś jeszcze ją żre - i do weta, niech się przejmie i wyleczy zwierzaka.
              • salimis Re: biegunka 04.03.12, 12:57
                Poleciłam Drontala bo właśnie korzystając z niego poszła cała seria czyli trzykrotne odrobaczenie a Miśka była mega zarobaczona.W jej przypadku zdał egzamin i gdyby nie mój upór robale by ją zadusiły..Oczywiście nie mam nic przeciwko innym środkom wszak medycyna idzie do przodu smile
                W tej chwili korzystam z Milbemaxu .No ale nie mam doświadczenia z kotami wychodzącymi bo u mnie takowych niet wink
                • lianis Re: biegunka 04.03.12, 13:03
                  no wlasnie rzecz w tym ze kocie odrobaczane od poczatku drontalem przez kilka mies byla 1 tabletka co miesiac, potem wet stwierdzil ze nie trzeba juz tak czesto wiec ostatnie odrobaczanie bylo 8 stycznia i dzis juz zaobserwowalam tasiemca, wiec od razu dalam drontala
                  • lianis Re: biegunka 04.03.12, 13:05
                    zapomnialam napisac ze kocie wychodzace z dosc duza swoboda, za wyjatkiem dni jak dzis kiedy leje i w ogrodzie jest bloto, wiec kocie z wyrzutem w oczach spoglada na swiat z perspektywy parapetu
                    • wladziac Re: biegunka 04.03.12, 13:09
                      dawkę wybijającą wszystko do końca należy podać po dwóch tygodniach a nie po miesiacu od pierwszego podania
                      • lianis Re: biegunka 05.03.12, 10:06
                        wladziu, czyli skoro wczoraj zauwazylam tasiemca, dalam drontala, to podac dodatkowa dawke za dwa tyg? a kolejna po jakim czasie?
                        z gory dziekuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka