Dodaj do ulubionych

poznajcie Mariana i Zenka

25.11.13, 22:06
moje dwa kolczaste szczescia, Marian przy zielonej miseczce, Zenus przy pomaranczowej:
https://images65.fotosik.pl/417/c0fa811094a21c47gen.jpg
jedza sobie kolacyjke na spokojnie:
https://images62.fotosik.pl/418/c51ec8b0426a5b3bgen.jpg
Zenek to maly dzikus, przyszedl do nas bardzo chory, ranny z robakami, ktore go jadly na zywcacrying bardzo cierpial, myslalam ze go nie uratujemy:
https://images64.fotosik.pl/418/bdb8926eadefed83gen.jpg
a tu moja najukochansza przylepa, wykarmiony strzykawka, specjalnym mlekiem dla kotow:
https://images63.fotosik.pl/417/bfd98a61ea58996cgen.jpg
Obserwuj wątek
    • flasterka Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 22:11
      fajne robaczki smile ale określenie "przylepa" w przypadku Zenka brzmi trochę masochistycznie big_grin
      • jarka63 Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 22:13
        Ależ cudni panowie! Mój tato kiedyś próbował przezimować jeża, ale się nie udało, jeż wszedł za kredens i już nie wyszedł sad
      • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 22:17
        przylepa to Marianbig_grin zielona miskasuspicious
        • olinka20 Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 22:28
          Jeju jakie fajne!!!!!!!
    • saga55-5 Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 22:36
      Śliczne smile
      Moje dziecko stwierdziło że też takie chce
      • klaryma Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 23:46
        przecudne te jezyki ! Jak wspaniale, ze im pomoglas. a one pewnie ci sie odwdzieczaja zjadajac owady w ogrodzie?
      • jan.kran Re: poznajcie Mariana i Zenka 25.11.13, 23:46
        Cudne !!!
    • zew-is Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 00:14
      Fajne chłopaki smile Ale jak Ty ich rozróżniasz?
    • loola_kr Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 08:06
      oooo ale cudne! Wygladają identycznie, da się odróżnić?
      • elle-joan Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 09:16
        loola_kr napisała:

>Wygladają identycznie, da się odróżnić?

Może po tym, że Marian to przylepa....smile
        Też mamy jeżyka w ogródku, ale nie aż tak zaprzyjaźniony. Przychodzi bardzo późnym wieczorem i nawet nie wiem, czy to zawsze ten sam. Je z jakiejkolwiek miski, bez względu na kolor.wink
    • viki711 Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 09:49
      Jakie słodkie, to jeże domowe czy ogródkowe, napisz coś więcej o ich historii, cudowne są!!!
      • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 10:21
        Juz opowiadam wszystko po koleismile najpierw byl Marian, trafil do nas jako dwutygodniowy osesek, mial jeszcze miekkie igly i niestety przez glupia rade pani wetki malo nie umarl, ale najwazniejsze, ze wszystko dobrze sie skonczylo. Jak go maz przywiozl to byl taki malutki ze na mojej dloni miescil sie caly, byl zimny jak lod i bardzo wyglodzony. W opiece nad nim poprowadzil nas pan Jerzy Gara, ktory prowadzi w Klodzku Osrodek Rehabilitacji Jezy. Bylo wstawanie w nocy i karmienie najpierw co godzinasmile potem juz co cztery ufffsmile Marian jezdzil ze mna do pracy. Poniewaz mial caly czas kontakt z nami, wiec sie zupelnie oswoil, nie gryzie, nie ucieka, chodzi po salonie, albo ze mna siedzi na kanapie. Reaguje na swoje imie i sam tez jest dosyc gadatliwy. Zenek pojawil sie jako drugi, zadzwonil znajomy ze widzi jeza, ktory dziwnie sie zachowuje, a trzeba Wam wiedziec, ze wszystkim znajomych juz mamy uczulonych: widzisz jeza w dzien? dzwon do niutaki, albo jej mezabig_grin Maz pojechal po Zenka...teraz wrazliwi nie czytac, jadly go na zywca larwy much.... plakac mi sie nad nim chcialo, wazyl 250 gram jak do nas przyszedl, a tych robali bylo chyba ze 300...w pewnym momencie juz myslalam, ze sie poddamy, trzeba to bylo przeciez usuwac peseta...ja jeszcze bylam wtedy w ciazy...jez trzasl sie z bolu i zimna, byl tak slaby, ze jak go postawilam do miski z jedzeniem to chwial sie na lapkach, jak pijanysad Bylo duzo ciezkich chwil, ale rany oczyscilismy z robali prawie calkowicie, na drugi dzien nasz pan weterynarz usunal reszte (cudowny czlowiek, otwarty i przyznajacy od razu: o jezach wiem niewiele, niezawodny pan Jerzy Gara nas instruowal caly czas). Zenek ma trzy blizny na plaszczu, ma dosyc malo igiel, ale bedzie dobrzesmile zahibernuje na zime, a wiosna wroci do srodowiska naturalnego. Wszystkie jeze, ktore u nas byly wrocily na lono natury. Jeze to cudowne zwierzeta, naprawde warto czasem pochylic nad kolczasta kula na poboczu, szczegolnie jesli to bialy dzien. Uff pewnie Was zanudzilam, ale uwielbiam te zwierzeta, na rowni z kotamismile
        • jan.kran Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 10:56
          Nie znudziłaś , piękna historia !!!
          • karple Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 11:46
            Piękna historia i piękne kolczaste szczęścia smile
            Napisałaś, że Zenuś jak wróci do pełni sił to wróci do środowiska naturalnego jak wszystkie wasze jeże.... a Marian??? Kanapowo- salonowy jeżyk też??? Da radę taki pieszczoch na wolności czy czegoś nie doczytałam???
            • mitta Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 12:14
              Niestety, jeże jeszcze częściej giną pod kołami, niż inne zwierzęta sad.
              W domu rodzinnym też często mieliśmy takie zaprzyjaźnione egzemplarze, ale nie aż tak.
              Może futerka nie do miziania, ale jakie sympatyczne pyszczki.
              Budująca historia, no i ten pan Jerzy od jeży. Mariana też chcesz wypuścić?
              • salimis Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 12:24
                niutaki, ale z was fajni ludzie smile
                • niutaki Salimis 26.11.13, 20:15
                  salimis napisała:

> niutaki, ale z was fajni ludzie smile
                  dziekuje Ci bardzo za mile slowakiss
              • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 12:26
                Marian to nie wiem, wszystko bedzie zalezalo od tego jaki obudzi sie po hibernacji, jesli bedzie oswojony to nie ma szansy, nie dam go na pewna smierc. Zenek wroci, bo jest dziki i da sobie na luzaku radesmile
                • salimis Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 13:51
                  Mam nadzieję że u was nie ma takich sytuacji tongue_out
                  deser.pl/deser/1,111858,14694893,Kot_bawil_sie_z_jezem__W_pewnym_momencie_wpadl_na.html#TRrelSST
                  • salimis Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 13:52
                    Karny jeżyk tongue_out
                    • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 14:30
                      Rysiek i Piszczalka omijaja jeze z dalekasmile Pan Patyczek probowal sie zaprzyjaznic, ale jezyk nie byl zainteresowanywink
    • aankaa Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 15:30
      no, takie futerka to bym chętnie przytuliła big_grin
    • lampka_nocna5 Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 18:39
      ale fajne! a gładkie w dotyku? Bo słyszałam, albo mi się zdaje, że jeże wcale nie są w dotyku jak drut kolczasty?
      • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 19:06
        Jak jez ma polozone kolce to jest gladziutki, jak otrzasnie sie ( tak jak pies po kapieli) to slychac taki szelest tych igielek o siebie, a futereczko jest mieciutkie i cieple. Za to jak sie wystraszy to jest kolczasty jak drutbig_grin a igielki stercza pod roznymi katami, jez potrafi podskoczyc jesli wyczuje zagrozenie z gory i ukluc napastnika od dolu.
        • karple Re: poznajcie Mariana i Zenka 26.11.13, 20:04
          Uff to dobrze że kanapowiec ma szansę zostać u was wink

Salimis- karny jeżyk genialny!!! Jak będę miała dzieci to takiego zastosuję big_grinbig_grinbig_grin sądzę że po jednej karze dzieciak zapamieta do końca życia czego nie wolno ha ha ha ha
          • hanka20074 Re: poznajcie Mariana i Zenka 27.11.13, 13:15
            wow
            są urocze
            • yvi1 Re: poznajcie Mariana i Zenka 27.11.13, 13:59
              Ale slodkie iglaczkismile
              • xxagaxx Re: poznajcie Mariana i Zenka 27.11.13, 18:22
                śliczności
                • pi.asia Re: poznajcie Mariana i Zenka 27.11.13, 19:10
                  Niutaki, jesteś niesamowita! Tyle kotów masz pod opieką i jeszcze te dwa iglaczki!

Dwóch juhasów znalazło jeża.
                  - to je iglok - mówi jeden.
                  - nie, to je szpilok - mówi drugi.
                  Zaczęli się kłócić, aż nadszedł baca.
                  - chopoki, czegoj sie wadzita?
                  - baco, to je iglok czy szpilok?
                  - to nie je ani iglok, ani szpilok. To je kolcok.

Głaski dla kolcoków!

A jakby ktoś miał pretensje, że na Kocim zakątku jest wątek o jeżach, to nieśmiało nadmienię, że jeż po szwedzku to igelkota. O.
                  • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 27.11.13, 19:25
                    no wlasnie po fakcie zorientowalam sie, ze troche sie chyba zagalopowalam, z jezami na koci zakatek...(bardzo przepraszam) ale wbrew pozorom jeze i koty sa pod pewnymi wzgledami bardzo podobnesmile
                    • aniak68 Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 08:59
                      Kochana jesteście genialni ,znaczy Ty i cała Twoja Rodzinka ,czapki z głów za serduszko i chęć niesienia pomocy mimo wszystko i na przekór niepowodzeniom niech moc będzie z Wami smile)
                      • karple Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 09:18
                        Niutaki- nie przepraszaj za wątek o jeżach na kotach hihi. Nie wiem jak inni, ale ja się wcale nie gniewam- wręcz przeciwnie- bardzo chętnie sledze wątek wink i sądząc po ilościach wpisów to raczej nikt się nie gniewa big_grin
                        A ja jeszcze mam pytanie: to prawda, że jeże bardzo tupią??? bo słyszałam, że chociaż to maleńkie stworzonka to tupią niesłychanie. Niestety nigdy nie miałam jeża, więc nie wiem sad
                        • karple Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 10:34
                          AAAA i jeszcze jedno pytanie: czym Ty je karmisz?? Bo to, że pija mleczko z woda to juz wyczytałam a co do jedzonka???
                          • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 10:47
                            smile oba jeze sa juz w pelni sil, wiec pija teraz tylko wode, jedza chrupki royal canin i gotowana piers z marchewka i platkami owsianymi, do tego kropelka oleju. Tupia! tupia mega, bardziej niz kotysuspicious nie wiem na czym to polega, poniewaz stopa jeza wyglada podobnie do stopy swinki morskiej, piec paluszkow i mega dlugie pazurki, swinek mialam kilka w zyciu i zadna nie tupalabig_grin Jeze w ogole sa dosyc glosne, fukaja nosem, glosno gryza jak cos jest interesujace np szafka w kuchni - wczoraj wieczorem Marian skrobalbig_grin a jak trzeba to wypychaja wszystko co im przeszkadza, albo biora w zeby i j.eb o podlogebig_grin tak mi Marian teefon zrzucil z kanapybig_grin glosno tez chodza w srodowisku naturalnym, zadne tam skradanie, ostrozne stapanie - normalnie jest bieg przez krzaki, czy lisciesmile
                            • karple Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 13:26
                              OOO fajne jedzonko big_grin mają raj u cienie te Twoje Jeżyki smile
                              Kurczę nawet nie sądziłam, że życie z jeżem może być takie ciekawe smile no i że jeż może zrzucić telefon bo mu przeszkadzał ha ha ha- kawał łobuza z Mariana smile
                              fajne z was człowieki z ogromniastym sercem!!!
                              • pi.asia Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 17:38
                                W kwestii tupania - faktycznie tupią, ale jak trzeba, to potrafią poruszać się bezszelestnie na tych swoich skórzanych stopkach. Wiem co piszę, bo miałam kiedyś jeża i czasem było tutututu po podłodze, a czasem nie było nic słychać, jak jeżyk się skradał.
                                W końcu polują na myszy, więc muszą umieć być cicho wink
                                • yvi1 Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 19:33
                                  Niutaki,
                                  jak przygarniesz kiedys nietoperza albo weza,to ja to bede z tak samo zapartym tchem i podziwem czytala smile.
                                  Jedyne czego nie musze ogladac to pajaki smile.
                                  Szkoda,ze zwierzeta nie rozdaja nagrod Nobla,duzo by sie tu na Zakatku sie laureatow znalazlo smile.
                    • aankaa Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 20:13
                      Niutaki, gdyby się okazało, że przygarnęliście np kozę Twoje opisy i zdjęcia będą równie akuratne smile na kocim co opowieść o krzywym pazurku czy klapniętym uszku jakiegoś futra
    • la.bruja Re: poznajcie Mariana i Zenka 28.11.13, 23:48
      Niutaki,

ujęłaś mnie historią z jeżami !!! smile smile Tym bardziej, że mam tak jak Ty: jeże są dla mnie na równi urokliwe jak koty. I te słodkie pysie smile smile
      • niutaki Re: poznajcie Mariana i Zenka 29.11.13, 09:38
        i te wilgotne noskismile
        • rapuntzel Re: poznajcie Mariana i Zenka 05.12.13, 21:05
          Słodkie! Jesteście wspaniali, Niutaki. Nic dziwnego, że zwierzyna futerkowa, igiełkowa i wszelka inna tak Was kocha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka