Dodaj do ulubionych

Po sterylce-chodzi jak rak

17.01.07, 12:24
Hej!
Moja kicia miała sterylkę w piątek. Nadal jest taka osowiała, dużo śpi i
chodzi w specjalnym ubranku. I tu problem. Ona po prostu nie umie normalnie w
nim chodzić. Chodzi do tyłu. Ja jej daje jedzenie, a ona cofa się . Wołam ją,
a ona do tyłu. za pierwszym razem myślałam że nie chce jeść, że jest na mnie
obrażona o to co jej zrobiłam (a właściwie wet.). Ale po rozmowie z wet.
dowiedziałam się że musi się do ubranka przyzwyczaić. W poniedziałek gdy
byłam w pracy zdjęła ubranko (zdolna bestia). Po południu w pon. byłam z nią
na antybiotyku i wet. powiedział że musi nosić bo ma wylizane i troche
opuchniętą rankę. Może jakoś inaczej mogę jej pomóc? Komicznie wygląda jako
rak, ale wiem że się męczy. Miskę z jedzeniem podstawiam jej pod nos.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kirke18 Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 13:36
      Cześć, moja kota też miała napady cofania kiedy jej ubieraliśmy kołnierzyk,
      potem sie przyzwyczaiła, ale kiedy miała steerylke zrobiłam jej "kaftanik"
      domowy, wklajem swoją wypowiedź z innego wątki
      A może zrób kaftanik z jakiej grubej pończochy (własnej), rajstopy albo jak ja
      z gertów mojego męża. Ma dwie zalety- łatwo go ubrać (wycinasz kółka małe na 4
      nogi, a zostawiasz ściągacz jako kołnierzyk, i pachnie panią lub panem (zależy
      czyja będzie nogawka), moja kota miała taki na noc i jak zostawała sama dłużej
      w domu. Jest to mniej krępujące ruchy niż sztywny kubraczek. Zdjęcie koty w
      nogawce jest w stopce na stronie Katiuszki. Pozdrawiam. Napisz jeśli
      skorzystasz smile
    • nessie-jp Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 16:12
      Tak jest, jak kirke pisze - te kaftaniki gotowe są często dla kota bardzo
      niewygodne. Ma to dobrą stronę, że ogranicza ruchy i kot szybciej się goi, ale
      też jest dla zwierzaka wielkim stresem.

Zanim wykonasz kaftanik samoróbny, spróbuj podciągnąć ten gotowy tak, aby
      ściągacze znalazły się powyżej stawów na łapkach
    • ank81 Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 16:37
      Witam,
      moja Gopi także miała sterylkę w piątek i biedulka chodzi w kubraczku. NA
      początku chodziła jak mała pokraka, telepała łapkami a teraz chyba przyjęła go
      jak własne futerko - myje go pare razy dziennie. A jaki ma na niego sposób -
      spanie. Większość czasu śpi, wstaje tylko na odwiedzenie kuwetki, jedzonko,
      spacerek, mycie się i dalej spać. Niestety nie możemy go zdjąć, bo szew byłby
      poważnie zagrożony.
      • mist3 Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 21:29
        Tak jak napisała jedna z przedmówczyń - spróbuj podciągnąć kubraczek pod sam
        brzuszek. Jednak i tak nie masz gwarancji, że kotka zacznie nagle chodzić
        normalnie. Moja kicia w kubraczku chodziła na krótkich nóżkach (a i to tylko w
        nocy i do kuwetki) - jedzenie i picie musiała mieć podetknięte pod nos bo
        inaczej chyba umarłaby z głodu lub pragnienia. Wiem, że to okropnie wygląda i
        człowiek czuje się jak sadysta, ale niestety czasem trzeba. Kotka nie wylizuje
        rany i nie szaleje, a te 2 czynniki mogłyby doprowadzić do komplikacji i w
        efekcie do przebywania w kaftaniku o wiele dłużej.
        Moja kotka po zdjęciu kaftanika dostała 'małpiego rozumu' - szalała chyba przez
        3 godziny bez przerwy (po uprzednim godzinnym myciu futerka), więc jak już to
        przeżyjesz (ja odliczałam wręcz godziny) to zobaczysz, że było warto smile
    • yanga Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 21:36
      Chodzenie wspak to normalne po narkozie, szybko mija. Moje obie kotki tak miały.
    • echna Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 21:43
      Hej!
      DZisiaj po południu jest trochę lepiej, potrafi już do przodu iść, ale za
      każdym krokiem otrzepuje łapki jakby wdepła w wodę. Chwilami zdaża jej
      się "cofnąć" ale za chwilę się poprawia i idzie do przodu. Chociaż mało teraz
      chodzi. Przeważnie siedzi u mnie na kolanach. Tak jak w tej chwili , mój mały
      śpioch. Już nie mogę doczekać się poniedziałku. Dzięki za wszystkie rady.
      Pozdrawiam.
      • mifku Re: Po sterylce-chodzi jak rak 17.01.07, 22:34
        nie martw sie, nasza tez wogole nie biegala, tak dziwnie chodzila, ze sie balam,
        ze jej cos uszkodzili, ale jak tylko zdjelismy kubraczek, od razu zaczela skakac
        na szafy smile bedzie dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka