Dodaj do ulubionych

kot z problemami urologicznymi-jaka karma

10.07.09, 08:36
kupiłam kotu Purinę Urinal,czy jakoś tak-pani w sklepie powiedziała,że jest
dużo tańsza od innych tego typu,a tak samo dobra,więc tych droższych nie przywozi
kot ma nawracające zapalenie pęcherza(chyba pęcherza,bo po zastrzykach mu
przeszło, a nie chce nasiusiać do pustej kuwety,żebym mogła zabrać siuśki do
analizy)poza tym świetnie się czuje-nawet go odchudziłam ostatnio smile
więc jak w temacie-co polecacie?
może być ta Purina? (wcześniej też jadł Purine-taką dla kotów wykastrowanych i
dla siedzących w domu)
Obserwuj wątek
    • biljana Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 09:06
      Polecam karmę weterynaryjną Urinary Royal Canin. Rozpuszcza struwity i te
      drugiesmile a profilaktycznie nie dopuszcza do ich tworzenia.
      Kotu możesz tez pobrać mocz lub krew do badania u weta, bo warto zobaczyć co się
      w tych drogach moczowych dziejesmile

Pozdrawiam smile)
      • paulina.galli Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 09:38
        Niezły tez jest Hills

Co do Puriny to ona ma trzy (chyba trzy ) "linie"- Purina Chow, Purina One, Purina Pro Plain.
        To dla kotó zdrowych , nie wiem czy maja jakies osobne specjalne serie dla kotów z problemami zdrowotnymi .

Ta ostatnia jest "najwyzsza" półkowo (i drozsza od pozostałych)
        Z pierwszymi , czyli Chow i One nie mam zbyt dobrego doswiadczenia - tzn. karma jak karma ani lepsza ani gorsza od tych w podobnej cenie , taka tez troche hipermarketowa .
        Purine Pro Plain - moge polecic bo np. dla kotów delikatnych (Szyszka, bo nie Gringo*** hehe smile) sprawdza się świetnie .
        Jesli ta dla kotów z problemami urlogicznymi jest podobnej jakosci - to mysle ze bedzie ok.

*** zna ktos moze karmę dla "niegrzecznych, tyranizujacych otoczenie kotów" ?smile Gringusiowi by się przydała smilesmile:
        • kontik_71 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 09:46
          najpierw to trzeba zbadac co za problemy ten maluch ma... W wielu
          przypadkach wystarczy zakwaszac uryne przy pomocy pasty uro-pet i nie
          ptrzeba wydziwiac z karmami... tongue_out
          • vauban Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 19:51
            Słusznie. Ale jak są już objawy (kot burczy przy oddawaniu moczu i wylizuje się
            intensywnie), to na Uro-Pet już jest za późno. Teraz wiem, kiedy było trzeba
            wiedzieć nie wiedziałem i Lolek się zatkał sad A ja ładowałem mu do pyszczka
            pastę... Skończyło się cewnikiem, kroplówkami i dłuuugim leczeniem. Royal Canin
            Urinary jest OK, nie ma nawrotów, ale odtąd karma light dla kastratów.
    • jarka63 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 13:37
      Jeśli kot nie chce sikać do pustej kuwety,to może po prostu podstaw
      coś pod niego jak będzie lał? Te karmy na problemy urologiczne są
      niestety wysokokaloryczne,moja Kaja wyraźnie utyła na Royal Canin
      Urinary,na szczęście własnie pojawiła sie karma RC Urinary Moderate
      Calorie.Mam nadzieję,że koci spadnie trochę brzucho.
      • kontik_71 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 17:28
        Mniej karmy dawac a nie bedzie potrzeby kupowania "specjalnych" karm z
        wieksza iloscia roslin w zamian za mieso...
        • madziulec Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 19:45
          A ja ostatnio uslyszalam u weta, ze tak jak pies moze nie jesc tak u kota nie
          mozna doprowadzic do przeglodzenia, bo sie od razu problemy z watroba robia.
          Dlatego jak moja kota miala problemy z trzustka to 4 dni byla zywiona pozajelitowo
          • kontik_71 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 11.07.09, 09:01
            Czym innym jest przeglodzenie a czym innym karmienie a la natura..
            policz ile kot zyjacy dziko jest w stanie zlowic w ciagu dnia..
        • jarka63 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 21:27
          Nie daję jej dużo i ona nie jest żarłoczna,rzadko zjada wszystko w
          ciągu doby,a mimo to utyła.Przedtem była na RC Sterilised.
          • lutecja4 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 22:11
            kot czuje się świetnie,nie liże się po siusianiu ani nie piszczy podczas,bawi
            się i zachowuje normalnie-miał tylko trochę krwi w moczu jakiś czas temu no i
            czasem mu to nawraca
            jest uparty-ciężko mu przemycić cokolwiek "doustnie"-kiedyś próbowałam dodawać
            mu do wołowiny witaminę C,żeby mu mocz trochę zakwasić-obraził się na mnie i
            nie jadł mięsa
            daję mi jeść dość często,za to bardzo mało,niestety je tylko suchą karmę, nie
            lubi puszek,na szczęście pije mleko (nie szkodzi mu)
            faktycznie-spróbuję podstawić mu jakiś talerzyk podczas siusiania,jak zostawiłam
            mu pustą kuwetę,nasiusiał na futrzasty dywanik i bardzo chciał zakopać siuśki w
            tym futrze
            • jarka63 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 10.07.09, 22:25
              Łyżka wazowa podobno dobrze się sprawdzasmile
              • lutecja4 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 11.07.09, 08:20
                smile
              • lutecja4 Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 16.07.09, 07:45
                jarka63 napisała:

> Łyżka wazowa podobno dobrze się sprawdzasmile
                kolega,jak to przeczytał powiedział,ze w życiu nie zje u mnie żadnej zupy,chyba
                ze prosto z garnka smile))))
                a kotu lepiej po tej karmie siuśki wyglądają normalnie
    • bezola Re: kot z problemami urologicznymi-jaka karma 11.07.09, 09:24
      a czemu ma siusiac do pustej kuwety? ja zamykam kuwety na noc, rano daje jesc i
      po nich koty pedza do kuwety. gdy zacznie sikac, podstawiam pod dupke
      jednorazowa plastikowa miseczke. tylko 1 kot orientuje sie, ze pobralam mocz,
      ale tez nie protestuje.

za to przy kocie z problemami urologicznymi poprosilabym o rekomendacje karmy
      mojego zaufanego weta. byc moze bedzie potrzebna karma lecznicza, do kupienia u
      weta - silniejsza od zwyklej i do stosowania pod kontrola lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka