Dodaj do ulubionych

Włoski a francuski

01.03.04, 18:14
Dosyć intensywnie uczę się francuskiego. Ostatnio bardzo spodobał mi się
włoski. Zastanawiam się jednak czy warto teraz zaczynać uczyć się włoskiego,
czy lepiej najpierw doprowadzić do biegłości francuski. Chodzi mi głównie o
to, czy języki się nie "mieszają" ze względu na swoje podobieństwo. Będę
wdzięczna za wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • angie555 Re: Włoski a francuski 01.03.04, 19:57
      Osobiscie nie polecam, uczylam sie j. francuskiego, teraz wloski na zywo.
      Mysle ze najlepiej jak juz bedziesz dobrze zaawansowana we francuskim
      to moglabys zaczac uczyc sie wloskiego.
      Nawet Ci to bardzo pomoze a im wiecej
      jezykow znasz tym latwiej uczyc sie nastepnego.

• liloom Re: Włoski a francuski 04.03.04, 00:35
        angie555 napisała:

> Osobiscie nie polecam, uczylam sie j. francuskiego, teraz wloski na zywo.
        > Mysle ze najlepiej jak juz bedziesz dobrze zaawansowana we francuskim
        > to moglabys zaczac uczyc sie wloskiego.
        > Nawet Ci to bardzo pomoze a im wiecej
        > jezykow znasz tym latwiej uczyc sie nastepnego.

Uczylam sie francuskiego wiele lat, jestem zaawansowana. Od ok. 10 lat jezdze
        systematycznie do Wloch i wlasciwie moge sie dogadac w pdstawowych sprawach.
        Zagladalam do gramatyki, wszystko wydaje mi sie "tak samo". Oczywiscie nie znam
        jezyka wiec to raczej kwestia wyczucia, ale rozumiem troche tak jak polski-
        czeski.
        Wloski to bardzo piekny jezyk.
        • dorrit Re: Włoski a francuski 04.03.04, 09:52
          Ja zaczelam sie uczyc francuskiego, gdy juz mowilam niezle po wlosku; uwazam,
          ze jest duzo trudniejszy od wloskiego; trudniejsza jest pisownia, trudniej
          wyczuc, jakiego dany wyraz jest rodzaju (nie jak we wloskim - wiekszosc wyrazow
          rodzaju zenskiego konczy sie na "a", jak prosto!). Niby ta sama romanska
          rodzina, ale roznice sa!
          W zw. z tym rowniez polecalabym nie uczyc sie od podstaw rownoczesnie obydwu
          jezykow.
    • gianka Re: Włoski a francuski 04.03.04, 10:46
      chyba wsadze kij w mrowisko, ale uwazam, ze jeden jezyk moze wspomoc drugi...
      uczylam sie rownoczesnie hiszpanskiego i wloskiego, kiedy od 6 lat mowilam juz
      po francusku. chyba wyszlo mi to tylko na dobre. mowie trzema calkiem niezle.
      pracuje nad rumunskim - to tez jezyk romanski
      :-)
      • dorrit Re: Włoski a francuski 04.03.04, 11:44
        Ale hiszpanski i wloski sa baaardzo do siebie zblizone. Francuski i wloski -
        juz nie. Dobrze, ze franca juz uczylas sie od 6 lat.
        Zreszta, niech dziewczyna probuje od razu, jak chce. Moze jest bardzo
        uzdolniona jezykowo i nie bedzie "mieszac" i miec problemow, pisac po
        wlosku "qui" gdy chodzi jej o "chi" itp.
        • dorrit Dodam 04.03.04, 11:47
          Hiszpanski i wloski to cos takiego, jak polski i slowacki. Np. rozmawiam z
          Hiszpanka (jestesmy we Wloszech, we wloskim srodowisku) i za cholere nie moge
          zrozumiec, jakim dialektem (wloskim) ona mowi. Mowila po hiszpansku...
          • daisy123 Re: Dodam 04.03.04, 15:03
            Regula jest, ze najpierw lepiej uczyc sie "trudniejszego" jezyka. Francuski do
            takich nalezy. Pòzniej wloski pòjdzie jak z platka, szczegòlnie gdy sie trafi
            do Mediolanu w srodowisko mediolanczykòw (jest ich wiecej w Szwajcarri w Lugano
            niz w Medilanie!), gdyz dialekt mediolanski baaaardzo przypomina francuski.
          • puara Re: Dodam 04.03.04, 15:07
            Odchodzac troszke od tematu,wybaczcie!!:)Chodzi mi oHISZPANSKI - WLOSKI
            Ja ucze sie od 4 lat hiszpanskiego i jak na razie wolalam nie zaczynac z
            wloskim,wlasnie zeby wszystko sie nie pomieszalo.Juz teraz zdarza mi sie ze
            mowiac po hiszpansku, wtracam wloskie slowa,np. zamiast escuela mowie scuola :))
            Rzeczywiscie oba jezyki sa barrrdzo podobne!Moj chlopak twierdzi ze jego
            dialekt Veneto jest podobny do hiszpanskiego.Ale najbardziej `po hiszpansku`
            mowia chyba Sardynczycy(czasem myslalam ze to Hiszpanie!!),tam sa silne wplywy
            hiszpanskie,np Alghero (gdzie ulice maja wloskie i hiszpanskie nazwy, a w
            barach sprzedaje sie hiszpanska paelle!!):)
    • pippilotta Re: Włoski a francuski 04.03.04, 19:17
      Francuskiego uczę się ok.3 lata (ale to nie zawsze ma znaczenie, w kazdym
      razie w tym roku zdaję DELF A1-A4), od 1,5 roku mam łacinę w LO. Włoskiego
      zaczęłam uczyć się w październiku, uważam, że franc raczej mi pomaga. Są
      oczywiście różnice trudne do zapamiętania i rzeczy mogące się mylić, jednak wg
      mnie to raczej drobne sprawy, natomiast fajnie być z gramatyką o parę semestrów
      do przodu i chwytać duzo rzeczy przez skojarzenia z francem. Za rok zaczynam
      hiszpański, mam nadzieje, że tez będzie ok.
    • tawananna Re: Włoski a francuski 04.04.04, 13:17
      Od października uczę się od podstaw włoskiego, hiszpańskiego (z wyboru) i
      łaciny (hmm, z wyboru tylko częściowo ;)). Bałam się strasznie, że to wszystko
      mi się pomiesza, z drugiej strony zawsze marzyłam o nauce języka romańskiego i
      kiedy trafiła mi się okazja darmowych lekcji nie mogłam nie skorzystać. Po pół
      roku stwierdzam, że problemy mam niewielkie, może dlatego, że języków uczę się
      w różnym tempie, z różną intensywnością. W efekcie z hiszpańskiego zdążyliśmy
      omówić już ogromną ilość gramatyki i poznać masę słownictwa, z włoskiego sporo
      mniej. Hiszpański, który w tej chwili znam już dużo lepiej niż włoski nawet na
      tak skromny etapie sporo mi pomaga - łatwiej zrozumieć mi niektóre konstrukcje
      gramatyczne czy słownictwo. I na razie nic mi się nie myli :). Natomiast
      faktycznie języki są bardzo podobne - o ile odróżnienie języka mówionego czy
      pisanego nie sprawia mi kłopotów, to ciągle trudne jest dla mnie rozpoznanie
      języka piosenki, zwłaszcza gdy słowa są częściowo zagłuszone przez melodię :(.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka