12.05.13, 10:12
Zauważam, że zaczyna dochodzić do głosu w naszym kraju pokolenie gimbusów.
Uznaję to za tragedię ogólnonarodową.
To jest tego typu pokolenie, ze gdyby ich spytać o łacinę albo grekę, to pewnie spytają czy to jakaś nowa gra na Playstation4 wink
Bogiem jest net i szczególnie FB i Twitter, a wiedza bierze się od cioci Wiki oraz wujka Google sad
Tu przykład:
wyborcza.pl/1,75248,13889585.html
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: Gimbaza 12.05.13, 13:00
      Jakoś tak się złożyło, że nie znam żadnego "bieżącego" gimnazjalisty. Sprawdziłam, bo nie pamiętałam, kiedy to cudo wprowadzili. W 1999 r. Pierwszy rocznik ma teraz jakieś 27 lat, czyli znam sporo byłych gimbusów, którzy teraz kończą liceum, studiują, pokończyli studia, pracują. Tragedii nie widzę, ale to żadna próba statystyczna, bo znam głównie dzieci moich przyjaciół/znajomych.
      • wirujacypunkt Re: Gimbaza 12.05.13, 15:19
        Mam w bliskiej rodzinie dwójke gimnazjalistów. Oboje są normalnymi dzieciakami, tzn. mają
        różne zainteresowania, nie tylko takie o jakch pisze kapitan, ale być może, to Oni są dziwolągami we współczesnym świecie ?
        • balamuk Re: Gimbaza 12.05.13, 17:57
          A może warunki domowe kompensują kretyński system? Jeżeli dom jest zapchany książkami z fafnastu różnych dziedzin i te książki są w użyciu, jeżeli rodzice są w stanie przekonać dzieci, że ciocia Wiki to nie jest źródło naukowe i że do papierzanego słownika można mieć zaufanie, a równocześnie grają z dziećmi w gry typu Europa Universalis i jeszcze uczą czegoś praktycznego, to nie jest źle.
          Co nie zmienia faktu, że system jest do rzyci. I że sama szkoła wypuszcza buble.
          • old.bear Re: Gimbaza 12.05.13, 18:12
            Ja raczej dzisiejszą szkołę bym określił mianem bubla .
            • ewa9717 Re: Gimbaza 12.05.13, 18:24
              Ja myślę, ze tymi porównaniami krzywdzicie buble wink
              • balamuk Re: Gimbaza 12.05.13, 18:35
                Umarłaś mnie... big_grin
                • old.bear Re: Gimbaza 12.05.13, 18:39
                  Krzywdzimy ? Dla mnie gorsze od bubla jest ... ups, obraził bym uczucia religijne wink big_grin
                  • old.bear Re: Gimbaza 12.05.13, 19:19
                    Czyżby ten pismak był z pokolenia gimbusów ? Bo popełnił takie zdanie - "Loeb w tym roku zrezygnował z udziału we wszystkich rundach rajdowych mistrzostw świata, zaplanował udział tylko w czterech."
                    • kapitan_marchewa Re: Gimbaza 14.05.13, 18:01
                      Tam jest dwa w jednym, jak w łosz end goł wink
                      Jest akurat u nas w kraju ogólnonarodowa dyskusja o problemach korpo-trzydziestolatków, ich kredytach mieszkaniowych i pomysłach na dalsze życie.
                      Z drugiej strony największy procent bezrobotnych, szczególnie tych "po studiach", jakie by one nie były - to już pokolenie gimbusów, czyli do 25-go roku życia.
                      I dla nich jest np. największe wsparcie finansowe, od Urzędów Pracy, przez PARP i wszystkie możliwe fundacje. Chcesz założyć firmę? Kasa zaraz. Od 20 tysiaków z UP, po 40 z PARP, aż po 120 tys z fundacji różnych, de facto przez Urząd Wojewódzki i Marszałka Województwa.
                      Mówię to z ogromną przykrością, bo dla mnie - faceta 50 lat - takiego wsparcia się nie przewiduje(przynajmniej w moim województwie). Dla mojej partnerki - 30 lat - również nie, bo tylko do 25 roku życia i z dobrym pomysłem na biznes.
                      Czyli co? Ja muszę czekać jakoś do 55-60 lat, bo urzędniki nazywają to "srebrny biznes" i jeszcze mnie wyślą na kurs obsługi poczty w necie i pisania w Wordzie - bo dla nich taki stary ktoś tu niekumaty tuman? A moja kobieta ma się odmłodzić do 25 lat? Cudownymi kremami? Czy też czekać do 55 roku życia???111

PS. Pod tym artykułem jest mój komentarz = piszący potrafi robić rażące błędy w ojczystym języku.
                      Po drugie - jestem pewny, że doradcami w TVP są ludzie z pokolenia 30-latków lub już gimbusy.
                      I to by było na tyle sad
                      Nieciekawie się robi sad
                      • balamuk Re: Gimbaza 20.05.13, 19:48
                        No bo, Kapitanie, w wieku 40-50 jesteś praktycznie niewidzialny. Masz pracę - OK. Nie masz pracy - nikt się tobą nie zainteresuje. I to naprawde jest piekielnie przykre.
                        A tu gimbuska, która mnie zniesmaczyła:
                        www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,114757,13923635,Niechciana.html#Cuk
                        wyborcza.biz/Firma/1,101618,13944619,Od_wszystkiego__czyli_od_niczego__W_sieci_awantura.html#BoxBizTxt
                        Nie lubię arogancji, nie lubię niepotrzebnych wulgaryzmów.
                        • dzidzia_bojowa Re: Gimbaza 21.05.13, 11:58
                          Przeczytałam wypociny tej pannicy i wcale się nie dziwię, że nikt nie chciał wydrukować jej tekstu, zwłaszcza jeśli jest na podobnym poziomie co list do redakcji.
                          Bardzo roszczeniowa postawa, arogancja, zarozumialstwo- te cechy nie przysporzą pannie sympatyków chociaż być może ułatwią życie. W każdym razie nie przekonał mnie jej ten list- manifest pogardy dla kraju.
                          • balamuk Re: Gimbaza 21.05.13, 12:57
                            Ja wiem, może ułatwiają życie, jeżeli się je umiejętnie wykorzystuje. A ta dziewczyna najwyraźniej nic nie ugrała. Nie chciałabym z nią pracować...
                            • kapitan_marchewa Re: Gimbaza 21.05.13, 13:05
                              Dzidzia, Balamuku - mam dokładnie to samo zdanie o tej naburmuszonej "pannicy".
    • balamuk Re: Gimbaza 21.05.13, 14:31
      Wracam do tematu, rytmicznie waląc głową o ścianę:
      Platforma Obywatelska zmian nie chce. Bo, jak przekonywała w TOK FM była minister edukacji, badania pokazują, że reforma miała sens. - Przez inne kraje jesteśmy postrzegani jako kraj edukacyjnego sukcesu. Reforma przyniosła wymierne zmiany. Nasi uczniowie lepiej rozumują, wnioskują, rozumieją czytany tekst - zachwalała Katarzyna Hall.
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,13950023,Gimnazja_podziela_koalicje___Pobudowano_szkoly_za.html#BoxWiadTxt
      • ewa9717 Re: Gimbaza 21.05.13, 15:04
        GÓpia jak onuca.
        • kapitan_marchewa Re: Gimbaza 21.05.13, 15:31
          Gimbusy już układają pytania maturalne z fizy?
          Płacz i zgrzytanie.. :
          technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,13953142,Bledy_w_zadaniach_maturalnych_z_fizyki__Pytanie_o.html#BoxSlotIIMT
          • balamuk Re: Gimbaza 21.05.13, 17:26
            <dalej waląc głową o ścianę>
            Maturzysta ma odgadnąć o co chodziło "ekspertom" z CKE i wykazać społeczny konformizm (w Polce rozumiany jako "dojrzałość") i udzielić odpowiedzi, która zadowoli egzaminatorów, choć niekoniecznie będzie poprawna.
            Bez komentarza.
            • ewa9717 Re: Gimbaza 21.05.13, 19:37
              Te cekaemy okopały się na testach i tłuką kasę że hej. Sęk w tym, ze błędy są własciwie co roku i na wszystkich poziomach, a same testy, delikatnie mówiąc, takie sobie i często naprawdę niczego nie sprawdzają, choć wedle legend i kluczy sprawdzają takie madre rzeczy. Całość do odwłoka, no ale Hallka and company wią lepiej.
              • ewa9717 Re: Gimbaza 22.05.13, 19:54
                wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,MEN-jedno-z-zadan-na-egzaminie-maturalnym-z-informatyki-bedzie-uniewaznione,wid,15670031,wiadomosc.html
                I nie jest to jedyna wątpliwość dotyczące tegorocznych testów maturalnych.
                • kapitan_marchewa Re: Gimbaza 22.05.13, 20:32
                  Moje podejrzenia się sprawdzają niestety.
                  Gimbusy już układają pytania dla gimbusów sad
    • balamuk Re: Gimbaza 24.05.13, 17:25
      Profesor Hartman napisał dosyć prowokacyjny artykuł, posypały się odpowiedzi. Czytam i smętnie kiwam głową. A wywiad z praktykującym nauczycielem chyba do reszty mnie zdołował: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13973713,Nie_slyszeli_o_Hitlerze__Uczniowie_nie_sa_zli__to.html#MT
    • balamuk Re: Gimbaza 30.05.13, 09:27
      A tu gimbus w pracy (przez chwilę): pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/1,124630,14007099,Student_napisal_w_sieci__ze_zaczal_praktyki_w_Nokaut_pl_.html#BoxBizTxt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka