Dodaj do ulubionych

Czy wiedzieliście że ...

25.03.14, 07:38
>>Wielu pracującym mamom zasiłek macierzyński nie przysługuje. Co ciekawe, mogą z niego skorzystać osoby duchowne, czyli np. członkinie żeńskich zakonów Kościoła Katolickiego, innych zakonów i związków wyznaniowych. Składki na ubezpieczenie chorobowe, emerytalne i rentowe duchownych podlegających dobrowolnie tym ubezpieczeniom finansowane są ze środków własnych. Zakon jest bowiem traktowany przez ZUS jako… zakład pracy. <<

www.bankier.pl/wiadomosc/Zasilek-macierzynski-takze-dla-zakonnicy-3080727.html?utm_source=gg&utm_medium=gg_link&utm_campaign=gg
I co Wy na to ?

Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Czy wiedzieliście że ... 25.03.14, 08:09
      Dwa szczyty.
      Jeden - niechlujstwa ustawodawczego.
      Drugi - pazerności zakonów żeńskich.
    • zed-is-dead Re: Czy wiedzieliście że ... 25.03.14, 08:14
      To znaczy, że księża lubią nie tylko dzieci???
      • old.bear Re: Czy wiedzieliście że ... 25.03.14, 08:16
        W rzeczy samej.
        • zed-is-dead Re: Czy wiedzieliście że ... 25.03.14, 08:22
          Chociaż myślę, że w tym szaleństwie jest metoda. Niedawno czytałem (bodaj w Newsweeku), że zaledwie 17% obywateli Polski nie dopuszcza możliwości emigracji. Założyć należy, iż pingwiny z zakonów żeńskich są ptactwem niemigrującym - i tu być może jest nadzieja światłego rządu na zniwelowanie niekorzystnych trendów demograficznych, z którymi boryka sięnasz kraj. I jeszcze: znów, jak to nie tak dawno jeszcze było będzie z dumą można powiedzieć: "Jak Polak- to katolik!".
          • old.bear Re: Czy wiedzieliście że ... 25.03.14, 08:35
            Co do niwelacji trendów to ja jestem sceptykiem. Ogromna część tych niemigrujących jest w wieku późnobalzakowskim uncertain
            No chyba że inne trzymają w ukryciu big_grin
            • zed-is-dead Chcą ten trend 25.03.14, 09:08
              jeszcze wzmocnić. Ale czego się po Kaczanie spodziewać?
              • ewa9717 Re: Chcą ten trend 25.03.14, 12:48
                A najgłosniej o poborze mówi ten bojowy (od: bać się) pokurcz jarkacz, który wszystkie trudniejsze momenty spędził pod mamina spódnicą, a i pewnie nie wie, z której strony się karabin trzyma.
                • old.bear Re: Chcą ten trend 25.03.14, 15:01
                  On wie tylko jak bazookę Hofmana się obsługuje big_grin
                  Ponoć kaliber niezgorszy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka