a000000 Re: Apel 20.12.21, 16:41 wkkr napisał: > apel.tvn.pl/ a u mnie wypluło coś takiego: <Error> <Code>AccessDenied</Code> <Message>Access Denied</Message> <RequestId>KS1XDJNJJHQBSNVG</RequestId> <HostId> xQYhOFhpj1b96l4k2KPJu7LmGxZtgbuyF3EZYRw7JnmVQQoDxDfaP3LrfCWBEC9n1YEDFwGmuxc= </HostId> </Error> ale domyślam sie o co chodzi. Otóż. TVN to media koncesjonowane i jako takie nigdy nie będą wolne. Obowiązują ich warunki koncesji. Czyli nie mogą łamać prawa - a tam zasada: tylko 49% kapitału spoza Unii. A tu , w drodze różnych manipulacji i uników - 100% kapitału poza unią... (nie licząc "słupa" holenderskiego, który widnieje tylko na papierze). Jest mi bardzo przykro, bo cenę Discovery i bardzo się cieszyłam, gdy kupował akcje TVN.... no ale dura lex sed lex. Muszą się dostosować. Natomiast jeśli chodzi o wolność słowa, to nikt na nią się nie zasadza. TVN nadaje co chce. Mówi co chce i jak chce. Wiem, bo oglądam. Oczywiście, to się rządzącym nie podoba, ale nikt z rządu TVN- owi nie mówi czego im nie wolno mówić czy co pokazywać. No a TVN to nie święta krowa (kolejna) i prawo ich też obowiązuje. Słyszałam też, że ta zasada o 49% kapitału spoza Unii to..... robota KE. Tak więc hipciu nie podpiszę apelu o wolne media, gdyż zasady koncesji obowiązują prawnie. A te nie dają wolności, żadnym mediom koncesjonowanym. I jeszcze jedno. Podobno istnieje umowa między Polską a USA o ochronie inwestycji, ale nie wiem, czy to dotyczy umoczonego kapitału w rynku medialnym. Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 20.12.21, 17:04 a000000 napisała: > Tak więc hipciu nie podpiszę apelu o wolne media, gdyż zasady koncesji obowiązu > ją prawnie. A te nie dają wolności, żadnym mediom koncesjonowanym. Tu sa zasady ktore jeszcze obowiazuja : www.gov.pl/web/krrit/warunki-otrzymania-koncesji PiS chce zmienic te zasady > I jeszcze jedno. Podobno istnieje umowa między Polską a USA o ochronie inwestyc > ji, ale nie wiem, czy to dotyczy umoczonego kapitału w rynku medialnym. businessinsider.com.pl/wiadomosci/traktat-polsko-amerykanski-o-stosunkach-handlowych-i-gospodarczych-o-co-w-nim-chodzi/xb46dpg Warto, w imie partyjnych interesow, zadzierac z USA? Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 20.12.21, 19:17 maria421 napisała: > businessinsider.com.pl/wiadomosci/traktat-polsko-amerykanski-o-stosunkach-handlowych-i-gospodarczych-o-co-w-nim-chodzi/xb46dpg > Warto, w imie partyjnych interesow, zadzierac z USA? starodawnym obyczajem link się nie otworzył. Ale musiałam go przerobić aby dostać się do wnętrza. A więc. To jest tylko interpretacja jakiejś gazety. No i nadal nie znajduję wyjaśnienia, czy media należą do "stosunków gospodarczych i handlowych". Ale cokolwiek byśmy tu nie przywołali - podmioty zagraniczne mają obowiązek dostosować się do prawa kraju w którym prowadzą działalność. Tu mamy od roku 2014 (podpis rządu Tuska pod zgodą na konsolidację kapitału w ręku amerykańskim) sytuację w której podmiot amerykański łamie prawo. No i nie do końca wiem, czy żądanie dostosowania się do obowiązującego prawa ma coś wspólnego z partyjnymi interesami. Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 20.12.21, 19:28 a000000 napisała: > starodawnym obyczajem link się nie otworzył. Ale musiałam go przerobić aby do > stać się do wnętrza. A więc. To jest tylko interpretacja jakiejś gazety. Caly dokument ma z pewnoscia wiele, wiele stron. > No i nadal nie znajduję wyjaśnienia, czy media należą do "stosunków gospodarczy > ch i handlowych". > > Ale cokolwiek byśmy tu nie przywołali - podmioty zagraniczne mają obowiązek dos > tosować się do prawa kraju w którym prowadzą działalność. Tu mamy od roku 2014 > (podpis rządu Tuska pod zgodą na konsolidację kapitału w ręku amerykańskim) syt > uację w której podmiot amerykański łamie prawo. Jakie konkretnie prawo lamie Discovery? Azerka, Ty sie gniewasz ze ja jestem "nietolerancyjna", ale jak mam reagowac na oskarzenie ze Discovery lamie polskie prawo, jezeli ustawa jeszcze nie weszla w zycie? Do tej pory Discovery nie lamie zadnego polskiego prawa, wiec dlaczego juz go o to oskarzasz?????? > No i nie do końca wiem, czy żądanie dostosowania się do obowiązującego prawa ma > coś wspólnego z partyjnymi interesami. Jeszcze raz- Discovery do tej pory dziala ZGODNIE z aktualnym prawem! Zmiana prawa , czyli "Lex TVN" lezy w interesie PiSu. Pawlowicz , jeszcze jako poslanka, mowila jednemu z dziennikarzy " a po wakacjach wiezmiemy sie za was".... Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 20.12.21, 20:57 maria421 napisała: > a000000 napisała: > Azerka, Ty sie gniewasz ze ja jestem "nietolerancyjna", ale jak mam reagowac na > oskarzenie ze Discovery lamie polskie prawo, jezeli ustawa jeszcze nie weszla > w zycie? to co ma wejść jest NOWELIZACJĄ ustawy o radiofonii i telewizji z początków lat 90-tych. > Do tej pory Discovery nie lamie zadnego polskiego prawa, wiec dlaczego juz go o > to oskarzasz?????? chodzi o konsolidację kapitału w rękach podmiotu spoza Unii. > Jeszcze raz- Discovery do tej pory dziala ZGODNIE z aktualnym prawem! a jednak. Nowy właściciel nie dostosował się do wymogu nie przekroczenia 49% kapitału. Postawili w Holandii jakiegoś słupa, który był zarejestrowany na lotnisku , żadnych podatków nie odprowadzał, żadnych dokumentów nie wystawiał... dziennikarze śledczy tam pojechali i okazało się że nikt tam o czymś takim nie słyszał. Na lotnisku śladu nie ma. a wystarczyło utworzyć prawdziwą spółkę na terenie Unii. > Zmiana prawa , czyli "Lex TVN" lezy w interesie PiSu. Być może. Ta nowelizacja dotyczy wszystkich podmiotów medialnych. Bez wskazania TVN. To tylko ci z TVN zaczęli kwestię podnosić, że nowelizacja jest przeciw nim..... na złodzieju czapka z norek???? > Pawlowicz , jeszcze jako poslanka, mowila jednemu z dziennikarzy " a po wakacja > ch wiezmiemy sie za was co Cię tak ta Pawłowicz nęka? Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 21.12.21, 08:38 A jednak, Azerko, jak sama wielokrotnie mowilas, prawo nie dziala wstecz. Co do Pawlowicz- ona mnie osobiscie nie neka, choc mam o niej jak najgorsze zdanie. Przytaczam jednak to, co mowila do dziennikarzy na potwierdzenie jakie PiS mial zamiary wobec niezaleznych od PiSu mediow. Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 20.12.21, 17:58 a000000 napisała: > > > > > > Najlepsze jest to, że na wczorajszym proteście stał główny macher - ten co cytował fragment wiersza Miłosza, "dedykując" go prezydentowi, zwolnienia ludzi z działu krajowego Rzepy, za co? Ano za to że szef tego działu sprzeciwił się wstrzymania artykułu w tej gazecie na temat obecności trotylu na szczatkach Tupolewa. O słynnej akcji we Wprost nie wspomnę. > Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 20.12.21, 17:08 Nie odbieram TVN25, bo nie ma tej stacji w telewizji naziemnej, ale natknąłem się wczoraj u kogoś na wydanie "Kawy na ławę". Masakra, jakie tam głupoty opowiadają. Wszystkich przebił redaktor siedzący obok Olejnik (tylko ją rozpoznałem, jeśli ktoś wczoraj to oglądał, to może mi pomoże go zidentyfikować), który walnął taką logiczną głupotę, że aż mi szczęka opadła. Powiedział mianowicie, że według badań w Polsce jest trochę ponad 30% zdecydowanych antyszczepów, a ponieważ w sondażach PiS też osiąga takie wyniki, to świadczy to o tym, że wyborcy PiS to w większości antyszczepy. Nikt z obecnych nie zaprotestował przeciw tej głupocie. Czy oni wszyscy tam nie mieli matematyki w szkole, czy specjalnie takie głupoty walą, żeby tylko uderzyć w PiS? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Apel 20.12.21, 17:44 Oglądałem ten sam program i nie słyszałem takiego stwierdzenia... Mogło mi umknąć, ale może się przesłyszałeś? Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 20.12.21, 18:14 stephen_s napisał: > Oglądałem ten sam program i nie słyszałem takiego stwierdzenia... Mogło mi umkn > ąć, ale może się przesłyszałeś? To było parę minut przed końcem. Nie przesłyszałem się, bo gdy tylko zaczął ten temat, pilnie nadstawiłem uszy, bo znam wyniki sondażu IPSOS z września, który pokazuje, że najwięcej antyszczepionkowców jest w elektoracie wcale nie PiS (tylko nieznacznie więcej antyszczepów niż w elektoratach PO i Lewicy), lecz wśród wyborców Konfy i Hołowni. Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 20.12.21, 17:45 jureek napisał: > Nie odbieram TVN25, bo nie ma tej stacji w telewizji naziemnej, ale natknąłem s > ię wczoraj u kogoś na wydanie "Kawy na ławę". Masakra, jakie tam głupoty opowia > dają. Wszystkich przebił redaktor siedzący obok Olejnik (tylko ją rozpoznałem, > jeśli ktoś wczoraj to oglądał, to może mi pomoże go zidentyfikować) Nieoceniony red. Morozowski, gospodarz programu Tak Jest, czasem w zastępstwie red. Łaszcz w Loży Prasowej. Obejrzałam ta "martyrologię" jakieś 15 minut, więcej się nie dało. , który waln > ął taką logiczną głupotę, że aż mi szczęka opadła. Powiedział mianowicie, że we > dług badań w Polsce jest trochę ponad 30% zdecydowanych antyszczepów, a poniewa > ż w sondażach PiS też osiąga takie wyniki, to świadczy to o tym, że wyborcy PiS > to w większości antyszczepy. Nikt z obecnych nie zaprotestował przeciw tej głu > pocie. Czy oni wszyscy tam nie mieli matematyki w szkole, czy specjalnie takie > głupoty walą, żeby tylko uderzyć w PiS? Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 20.12.21, 18:06 astra18 napisał: > Nieoceniony red. Morozowski Dzięki. No to już wiem, jak wygląda i jak logicznie myśli ten czołowy antylewicowy propagandysta. Tak się zastanawiam, dlaczego nie jest przez cały czas wyświetlane nazwisko tego, który akurat mówi. Nie musiałbym wtedy zadawać takich pytań. Jest to zresztą niedobra praktyka wszystkich telewizji, że nawet jeśli to nazwisko wyświetlają, to tylko przez chwilę. Czy oni wychodzą z założenia, że wszyscy widzowie powinni znać ich twarze? Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 20.12.21, 18:07 jureek napisał: > Nie odbieram TVN25, bo nie ma tej stacji w telewizji naziemnej, ale natknąłem s > ię wczoraj u kogoś na wydanie "Kawy na ławę". Masakra, jakie tam głupoty opowia > dają. Wszystkich przebił redaktor siedzący obok Olejnik (tylko ją rozpoznałem, > jeśli ktoś wczoraj to oglądał, to może mi pomoże go zidentyfikować), który waln > ął taką logiczną głupotę, że aż mi szczęka opadła. Powiedział mianowicie, że we > dług badań w Polsce jest trochę ponad 30% zdecydowanych antyszczepów, a poniewa > ż w sondażach PiS też osiąga takie wyniki, to świadczy to o tym, że wyborcy PiS > to w większości antyszczepy. Nikt z obecnych nie zaprotestował przeciw tej głu > pocie. Czy oni wszyscy tam nie mieli matematyki w szkole, czy specjalnie takie > głupoty walą, żeby tylko uderzyć w PiS? I dlatego nie podpiszesz apelu, czy jak? Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 20.12.21, 18:20 maria421 napisała: > I dlatego nie podpiszesz apelu, czy jak? Nie wiem jeszcze, czy podpiszę. Pewnie podpiszę w imię pluralizmu, ale szczerze mówiąc, to trudno mi przychodzi sympatyzowanie ze stacją, w której szkaluje się lewicę i opowiada o niej niestworzone rzeczy. Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 20.12.21, 18:32 jureek napisał: > Nie wiem jeszcze, czy podpiszę. Podpisałem. Ustawa powinna być zawetowana, obawiam się tylko, żeby mój podpis nie został zinterpretowany jako poparcie dla takiego stylu propagandy, jaki uprawia TVN Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 20.12.21, 18:41 jureek napisał: > jureek napisał: > > > Nie wiem jeszcze, czy podpiszę. > > Podpisałem. Ustawa powinna być zawetowana, obawiam się tylko, żeby mój podpis n > ie został zinterpretowany jako poparcie dla takiego stylu propagandy, jaki upra > wia TVN Podobno Myszka Miki i Elvis Presley też podpisali:) Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 20.12.21, 19:39 astra18 napisał: > Podobno Myszka Miki i Elvis Presley też podpisali:) onego czasu poznawałam tajniki pewnej wiedzy tajemniej. W Audytorium Maximum. Mieściło się tam ok. 200 luda, czyli prawie cała moja grupa. Wykład prowadził facet, który miał hopla na punkcie obecności. Na każdym wykładzie puszczał listę obecności. No i wesołe ludki pisały: Zbyszko z Bogdańca, Jan z Kolna, Król Maciuś I...... pewnie pod LEX TVN podpisał się jakiś mój dawny koleś wesołek.... Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 20.12.21, 19:42 astra18 napisał: > Podobno Myszka Miki i Elvis Presley też podpisali:) Czasami lepiej jest nic nie napisac niz napisac tak durny jak ten komentarz. Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 20.12.21, 19:46 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > Podobno Myszka Miki i Elvis Presley też podpisali:) > > Czasami lepiej jest nic nie napisac niz napisac tak durny jak ten komentarz. A w jaki sposób są weryfikowane te podpisy? PESEL podałaś? Adres zamieszkania? > Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 21.12.21, 08:39 astra18 napisał: > A w jaki sposób są weryfikowane te podpisy? > PESEL podałaś? Adres zamieszkania? Podpisz to sie dowiesz :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 21.12.21, 08:59 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > A w jaki sposób są weryfikowane te podpisy? > > PESEL podałaś? Adres zamieszkania? > > Podpisz to sie dowiesz :-) Nie trzeba podpisywać żeby się dowiedzieć. > > > Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 21.12.21, 11:35 astra18 napisał: > Nie trzeba podpisywać żeby się dowiedzieć. Czy w petycjach podpisywanych imieniem, nazwiskiem, adresem i PESELEM ktos sprawdza czy one sie nie powtarzaja, tzn. czy dana osoba nie glosuje dwa razy? Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 21.12.21, 12:46 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > Nie trzeba podpisywać żeby się dowiedzieć. > > Czy w petycjach podpisywanych imieniem, nazwiskiem, adresem i PESELEM ktos spra > wdza czy one sie nie powtarzaja, tzn. czy dana osoba nie glosuje dwa razy? A jak zbiera się podpisy które kierowane są jako projekt obywatelski? > Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 21.12.21, 14:25 astra18 napisał: > A jak zbiera się podpisy które kierowane są jako projekt obywatelski? Ten apel to nie jest zaden projekt obywatelski. Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 20.12.21, 19:30 jureek napisał: > Podpisałem. Ustawa powinna być zawetowana, obawiam się tylko, żeby mój podpis n > ie został zinterpretowany jako poparcie dla takiego stylu propagandy, jaki upra > wia TVN No i bardzo dobrze! Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 20.12.21, 19:28 jureek napisał: > Nie wiem jeszcze, czy podpiszę. Pewnie podpiszę w imię pluralizmu, ale szczerze > mówiąc, to trudno mi przychodzi sympatyzowanie ze stacją, w której szkaluje si > ę lewicę i opowiada o niej niestworzone rzeczy. nawet nie wiesz, jak bardzo niestworzone..... ja mam TVN24 w kablu (to jest stacja płatna), czasem własnym uszom nie wierzę..... że też ludzie nie wstydzą się aż tak kłamać, i to przed kamerą która wszystko rejestruje.... Może oni po prostu są tak bardzo oderwani od realiów że wierzą we własne wyobrażenia? Zresztą oglądam większość politycznych sporów.... czasem mam wrażenie, że jestem w kabarecie. Wczoraj widziałam i słyszałam przemówienia na proteście w Warszawie..... wstyd, że te banialuki słyszałam. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Apel 20.12.21, 19:54 jureek napisał: > maria421 napisała: > > > I dlatego nie podpiszesz apelu, czy jak? > > Nie wiem jeszcze, czy podpiszę. Pewnie podpiszę w imię pluralizmu, ale szczerze > mówiąc, to trudno mi przychodzi sympatyzowanie ze stacją, w której szkaluje si > ę lewicę i opowiada o niej niestworzone rzeczy. Podpisz, bo przecież nawet małe dziecko wie, że PiS trzeba j…. zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link
wkkr Re: Apel 21.12.21, 05:09 Ja TVN nie oglądam a mimo to podpisałem protest bo chcę mieć prawo wyboru źródła informacji o świecie. Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 21.12.21, 09:44 wkkr napisał: > Ja TVN nie oglądam a mimo to podpisałem protest bo chcę mieć prawo wyboru źródł > a informacji o świecie. Też podpisałem w imię pluralizmu. Zaś co do wyboru źródła informacji o świecie, to właściwie żadna polska stacja nie jest dobrym źródłem. Wszystkie są strasznie polonocentryczne. Na szczęście mam w zasięgu stacje czeskie i niemieckie, więc mogę zobaczyć, co się w świecie dzieje, a nie tylko to, co jeden polski poseł drugiemu napyskował. Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 21.12.21, 11:38 jureek napisał: > Też podpisałem w imię pluralizmu. Zaś co do wyboru źródła informacji o świecie, > to właściwie żadna polska stacja nie jest dobrym źródłem. Wszystkie są straszn > ie polonocentryczne. Na szczęście mam w zasięgu stacje czeskie i niemieckie, wi > ęc mogę zobaczyć, co się w świecie dzieje, a nie tylko to, co jeden polski pose > ł drugiemu napyskował. Jak to nie donosza, jak donosza? Przeciez donosza ze Europa Polsce zazdrosci, donosza jaka inflacje maja Niemcy i ze przy pozegnaniu Merkel byla uroczystosc z pochodniami. Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 21.12.21, 12:08 maria421 napisała: > Jak to nie donosza, jak donosza? Przeciez donosza ze Europa Polsce zazdrosci, d > onosza jaka inflacje maja Niemcy i ze przy pozegnaniu Merkel byla uroczystosc z > pochodniami. :)))) No i jeszcze pokazują, jak Tusk w Brukseli marynarkę komuś podaje. To też przecież wiadomości ze świata. Gdy oglądam wiadomości, to mam wrażenie, że jest to bardziej magazyn historyczny niż bieżące informacje. Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 21.12.21, 12:48 jureek napisał: > No i jeszcze pokazują, jak Tusk w Brukseli marynarkę komuś podaje. Bo był to jednak news, że na czele ważnej organizacji unijnej stoi alkoholik, w pracy ciągle nawalony, podejmujący na dodatek jakieś decyzje. I potrzebny mu jest nadworny szatniarz, z mianowania muti Merkel.:) Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Apel 21.12.21, 13:02 astra18 napisał: > jureek napisał: > > > > No i jeszcze pokazują, jak Tusk w Brukseli marynarkę komuś podaje. > > Bo był to jednak news, że na czele ważnej organizacji unijnej stoi alkoholik, w > pracy ciągle nawalony, podejmujący na dodatek jakieś decyzje. I potrzebny mu j > est nadworny szatniarz, z mianowania muti Merkel.:) O, i tu powyżej mamy żywy przykład poziomu TVP i jej widzów! Odpowiedz Link
jureek Re: Apel 21.12.21, 15:23 astra18 napisał: > Bo był to jednak news, Napisałaś "był", a dla TVP jest to nadal news i tak już kilka lat :) Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Apel 21.12.21, 12:59 jureek napisał: > maria421 napisała: > > > Jak to nie donosza, jak donosza? Przeciez donosza ze Europa Polsce zazdro > sci, d > > onosza jaka inflacje maja Niemcy i ze przy pozegnaniu Merkel byla uroczys > tosc z > > pochodniami. > > :)))) > No i jeszcze pokazują, jak Tusk w Brukseli marynarkę komuś podaje. To też przec > ież wiadomości ze świata. > Gdy oglądam wiadomości, to mam wrażenie, że jest to bardziej magazyn historyczn > y niż bieżące informacje. A niech nie daj Boże jakiś Góral skoczy na nartach parę metrów dalej od Niemca, to robią półgodzinne wydanie specjalne Wiadomości. Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 21.12.21, 12:54 maria421 napisała: i ze przy pozegnaniu Merkel byla uroczystosc z > pochodniami. no właśnie.... a gdy w marszu niepodległości pojawiły się pochodnie, to niektórzy prawie SS w mundurach widzieli.... oficjalnie zachodnie media podawały, że to był marsz faszystów. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Apel 21.12.21, 13:04 a000000 napisała: … oficjalnie zachodnie media podawały, że t > o był marsz faszystów. BO BYŁ Odpowiedz Link
astra18 Re: Apel 21.12.21, 13:06 a000000 napisała: > > > no właśnie.... a gdy w marszu niepodległości pojawiły się pochodnie, to niektór > zy prawie SS w mundurach widzieli.... oficjalnie zachodnie media podawały, że t > o był marsz faszystów. Matko, do tego te helmy jak nocniki.... A swego czasu Hanka Kamieniczanka sprzeciwiała się projektowi pomnika świateł, bo jej to jako żywo przypominało wiadomo co....:) Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Apel 21.12.21, 13:15 Zawsze się wzruszam, jak PiS-ie ciotki niosą tu krużganek oświaty… Odpowiedz Link
wkkr Re: Apel 22.12.21, 08:26 Nie rozumiem tego niemieckiego upodobania do pochodni. Oni maja jakiś narodowy fetysz? Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 22.12.21, 09:06 wkkr napisał: > Nie rozumiem tego niemieckiego upodobania do pochodni. Oni maja jakiś narodowy > fetysz? > pewnie to jakiś starożytny obyczaj. Ogień zawsze by ważnym elementem wokół którego gromadzili się ludzie. Mnie co innego zaintrygowało. Ci żołnierze nieśli jakiś totem na patyku.... Wiesz może co to? znalazłam - 0.51 youtu.be/VO5XyO6-nLE Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 22.12.21, 09:14 tu ten interesujacy przedmiot widać lepiej. youtu.be/VkUP8hXa-Rg Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 22.12.21, 10:53 a000000 napisała: > tu ten interesujacy przedmiot widać lepiej. > > youtu.be/VkUP8hXa-Rg To jest Schellenbaum orkierstry reprezentacyjnej i ma .... tureckie pochodzenie :-) de.wikipedia.org/wiki/Schellenbaum Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Apel 22.12.21, 11:01 maria421 napisała: > a000000 napisała: > > > tu ten interesujacy przedmiot widać lepiej. > > > > youtu.be/VkUP8hXa-Rg > > To jest Schellenbaum orkierstry reprezentacyjnej i ma .... tureckie pochodzenie > :-) > > <a href="de.wikipedia.org/wiki/Schellenbaum" target="_blank" rel="nofollow">de.wikipedia.org/wiki/Schellenbaum</ Sztandar z dzwonkami. Nieodłączny element każdej wojskowej celebry wojskowej na całym świecie. Oczywiście różnią się regionalnie. Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 22.12.21, 11:32 maria421 napisała: > a000000 napisała: > > > tu ten interesujacy przedmiot widać lepiej. > > > > youtu.be/VkUP8hXa-Rg > > To jest Schellenbaum orkierstry reprezentacyjnej i ma .... tureckie pochodzenie > :-) > > de.wikipedia.org/wiki/Schellenbaum dzięki za pomoc. Czyli jest to zdobyczne trofeum 200 lat temu odebrane wojskom osmańskim, które powoli stało się elementem tradycji pruskiej. U nas czegoś takiego nie ma. Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 22.12.21, 11:02 To jest Großer Zapfenstreich, czyli uroczystosc w ktorej wojsko zegna ustepujacego prezydenta, kanclerza lub ministra obrony. de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fer_Zapfenstreich Warto dodac, ze osoby na czesc ktorych sa takie parady pozegnalne urzadzane, moga wybrac melodie jakie dla nich zagra okriestra wojskowa. Kohl wybral m.inn. Ode do Radosci, Merkel przepiekne Te Deum : www.youtube.com/watch?v=NwLb7nrcx7A Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 22.12.21, 21:21 maria421 napisała: > To jest Großer Zapfenstreich, czyli uroczystosc w ktorej wojsko zegna ustepujac > ego prezydenta, kanclerza lub ministra obrony. ale chyba nie tylko. Automat z you tube podrzucił mi filmiki z tym przedmiotem. I pokazał, że tego cudaka nawet po Placu Czerwonym w Moskwie niemieckie wojsko nosiło. youtu.be/etj9CpsxuoM > > de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fer_Zapfenstreich > > Warto dodac, ze osoby na czesc ktorych sa takie parady pozegnalne urzadzane, mo > ga wybrac melodie jakie dla nich zagra okriestra wojskowa. > > Kohl wybral m.inn. Ode do Radosci, Merkel przepiekne Te Deum : > > www.youtube.com/watch?v=NwLb7nrcx7A > > > Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 23.12.21, 08:23 a000000 napisała: > ale chyba nie tylko. Mialam na mysli uroczystosc z pochodniami. Odpowiedz Link
a000000 Re: Apel 23.12.21, 17:04 maria421 napisała: > a000000 napisała: > > > ale chyba nie tylko. > > Mialam na mysli uroczystosc z pochodniami. nie wiem, pewnie jestem nacjonalistka.... ale mnie się podoba to, gdy kraj kultywuje tradycję... podobają mi się pochodnie, a i ten cudak na patyku uroczyście niesiony z powagą i celebrą jest piękny. Odpowiedz Link
maria421 Re: Apel 21.12.21, 14:36 No i bardzo dobrze! next.gazeta.pl/next/7,151003,27935795,tvn24-dostepny-naziemnie-na-kanale-ttv-olbrzymie-zainteresowanie.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link