maria421 26.01.22, 14:21 "Krysztalowy" Banas zdradzil Kaczynskiego i Ziobre, wiec nie ujdzie mu to na sucho. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28040195,kulisy-wojny-w-nik-nieoficjalnie-blyskawiczna-akcja-zrobienia.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astra18 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 14:35 maria421 napisała: > "Krysztalowy" Banas zdradzil Kaczynskiego i Ziobre, wiec nie ujdzie mu to na su > cho. > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28040195,kulisy-wojny-w-nik-nieoficjalnie-blyskawiczna-akcja-zrobienia.html#s=BoxOpImg1 A co robił Jakub Banaś na Białorusi? Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 14:48 astra18 napisał: > A co robił Jakub Banaś na Białorusi? Prezes NIK ma na imie Marian. Marian Banas. Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 14:52 maria421 napisała: > Prezes NIK ma na imie Marian. Marian Banas. a jakim prawem ojciec Marian Banaś, prezes NIK, dopuszcza do tajemnic państwowych osobę trzecią, swojego syna Jakuba Banasia? I jeszcze wysyła go na Białoruś.... to jest zdrada , kiedyś głową karana. Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 15:00 a000000 napisała: > a jakim prawem ojciec Marian Banaś, prezes NIK, dopuszcza do tajemnic państwow > ych osobę trzecią, swojego syna Jakuba Banasia? I jeszcze wysyła go na Białoru > ś.... to jest zdrada , kiedyś głową karana. Ty bronisz ZP twierdzac ze nie ma dowodow na to ze to oni inwigilowali Pegasusem, ale Banasia , bez dowodow, oskarzasz o zdrade? Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 15:37 maria421 napisała: > Ty bronisz ZP twierdzac ze nie ma dowodow na to ze to oni inwigilowali Pegasuse > m, ale Banasia , bez dowodow, oskarzasz o zdrade? jak bez dowodów??? a kto jechał na Białoruś? w jakim charakterze? Uzgodnił z MSZ zakres rozmów? Wszak NIK nie ma uprawnień do prowadzenia polityki zagranicznej.... I o czym może rozmawiać osoba bez żadnych umocowań prawnych? i to na koszt państwa.... czy Banaś (ojciec) jest świadomy co robi? Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 15:48 a000000 napisała: > jak bez dowodów??? a kto jechał na Białoruś? w jakim charakterze? Uzgodnił z M > SZ zakres rozmów? Wszak NIK nie ma uprawnień do prowadzenia polityki zagranicz > nej.... I o czym może rozmawiać osoba bez żadnych umocowań prawnych? i to na ko > szt państwa.... czy Banaś (ojciec) jest świadomy co robi? No widzisz! Nie masz dowodow a zadasz glowy Banasia za zdrade ! NIK nie ma uprawnien do prowadzenia polityki zagranicznej, ale ma uprawnienia do prowadzenia konkaktow miedzynarodowych : www.nik.gov.pl/o-nik/wspolpraca-miedzynarodowa/ Delagacja NIK pojechala na Bialorus w sprawie Bialowiezy : wiadomosci.wp.pl/delegacja-nik-pojechala-z-wizyta-do-minska-chodzi-o-puszcze-bialowieska-6716064944991104a Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 16:17 maria421 napisała: > Delagacja NIK pojechala na Bialorus w sprawie Bialowiezy : o tym już Banaś oświadczał. Temat oficjalny zawsze jest oczywisty. Kontrowersyjna jest tam obecność osoby nie zatrudnionej w NIK. A o czym tak naprawdę gadali i z kim? I czy przypadkiem każdy wyjazd delegacji państwowej nie musi być uzgodniony z MSZ? Tu nie ma samowolki. No i czy ta kontrowersyjna osoba jechała na swój koszt? Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 16:28 a000000 napisała: > o tym już Banaś oświadczał. Temat oficjalny zawsze jest oczywisty. Kontrowersy > jna jest tam obecność osoby nie zatrudnionej w NIK. A o czym tak naprawdę gada > li i z kim? I czy przypadkiem każdy wyjazd delegacji państwowej nie musi być u > zgodniony z MSZ? Tu nie ma samowolki. No i czy ta kontrowersyjna osoba jechała > na swój koszt? Takie spotkania sa zawsze protokolowane, poniewaz NIK nie podlega MSZ, to nie musi z nim uzgadniac czy moze skorzystac z przyslugujacego mu prawa do utrzymywania stosunkow miedzynarodowych. Jakub Banas byl spolecznym doradca w NIKu , tak jak Kinga Duda doradca spolecznym prezydenta. Nepotyzm? Oczywiscie! Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 10:06 maria421 napisała: > Takie spotkania sa zawsze protokolowane, poniewaz NIK nie podlega MSZ, to nie m > usi z nim uzgadniac czy moze skorzystac z przyslugujacego mu prawa do utrzymywa > nia stosunkow miedzynarodowych. Ale politykę zagraniczną prowadzi MSZ i prezydent (w porozumieniu z MSZ). Tak stanowi prawo. Prawo nie mówi nic o NIK, który jest powołany wyłącznie do kontroli spraw wewnętrznych. Nikt nie daje prawa NIK do rozmów międzynarodowych na temat białoruskiej części puszczy białowieskiej, bo to sprawa innego kraju. Ani też nikt nie daje prawa Białorusi do decydowania o naszej części puszczy. Nad NIK kontrolę sprawuje SEJM. > Jakub Banas byl spolecznym doradca w NIKu , tak jak Kinga Duda doradca spoleczn > ym prezydenta. nie słyszałam o czymś takim jak doradca społeczny prezesa NIK. Natomiast doradców społecznych prezydenta mamy wielu. NIK jest ciałem kolegialnym, ma prezesa, wiceprezesów i po 7 przedstawicieli nauk prawnych lub ekonomicznych oraz kierowników jednostek organizacyjny NIK lub radców prezesa (pewnie tu mamy doradców ale słowo radca sugeruje, że chodzi o prawników). Art.22 ustawy. www.nik.gov.pl/podstawy-prawne-dzialania-nik/akty-prawne/ustawa-o-najwyzszej-izbie-kontroli.html nie znalazłam zgody na wprowadzanie do NIK doradców społecznych. Może coś przegapiłam, gdyż kocham pasjami takie teksty prawne, i automatycznie tryb pracy mi się przestawia na : uciekaj!!! Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 10:25 a000000 napisała: > Ale politykę zagraniczną prowadzi MSZ i prezydent (w porozumieniu z MSZ). Tak > stanowi prawo. Prawo nie mówi nic o NIK, który jest powołany wyłącznie do kont > roli spraw wewnętrznych. Nikt nie daje prawa NIK do rozmów międzynarodowych na > temat białoruskiej części puszczy białowieskiej, bo to sprawa innego kraju. An > i też nikt nie daje prawa Białorusi do decydowania o naszej części puszczy. Jescze raz, bo pewnie nie otwierasz linkow jakie Ci posylam : Współpraca międzynarodowa Najwyższa Izby Kontroli jest instytucją aktywnie działającą na arenie międzynarodowej. Współpracuje z najwyższymi organami kontroli (NOK) innych krajów, z międzynarodowymi instytucjami zrzeszającymi te organy oraz z instytucjami audytorskimi w Europie i na świecie. Współpraca między NOK wzbogaca wiedzę NIK m.in. z zakresu standardów, dobrych praktyk oraz pozwala na upowszechnianie doświadczeń i osiągnięć Izby na arenie międzynarodowej. www.nik.gov.pl/o-nik/wspolpraca-miedzynarodowa/ To nie jest zadne prowadzenie polityki zagranicznej! W sprawie Jakuba Banasia juz napisalam ze uwazam to za nepotyzm. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 11:39 maria421 napisała: > W sprawie Jakuba Banasia juz napisalam ze uwazam to za nepotyzm. Nie chodzi o nepotyzm tylko BRAK uprawnień. > Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 11:45 astra18 napisał: > Nie chodzi o nepotyzm tylko BRAK uprawnień. Udowodnij. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 12:35 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > > Nie chodzi o nepotyzm tylko BRAK uprawnień. > > Udowodnij. > > Banaś nie przedstwił żadnych dokumentów powołujących na to stanowisko. Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 13:12 astra18 napisał: > > Banaś nie przedstwił żadnych dokumentów powołujących na to stanowisko. ani też zakresu spraw w jakich syn ma doradzać. No i jakie mu będą przysługiwać kompetencje. Szkoda, że to jest utajnione. Być może nie ma tam żadnych podtekstów . Ale tak już jest, że wszystko co tajemnicą owiane, jest podejrzane. Zwłaszcza, tam gdzie tej niejawności oficjalnie nie ma. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 13:27 a000000 napisała: > > ani też zakresu spraw w jakich syn ma doradzać. No i jakie mu będą przysługiwać > kompetencje. > > Szkoda, że to jest utajnione. Nie sądzę aby zakres uprawnień i kompetencji doradcy społecznego był utajniony. Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 12:01 maria421 napisała: > Jescze raz, bo pewnie nie otwierasz linkow jakie Ci posylam : już dwa razy pisałam, że u mnie linki się nie otwierają. I nie wiem dlaczego. Kombinuję jak koń pod górę, wycinam fragmenty dodane przez portal.... co najwyżej mi wyszukiwarka pokazuje, że nie znalazła strony.... > W sprawie Jakuba Banasia juz napisalam ze uwazam to za nepotyzm. a czy znasz podstawę prawną dla zatrudnienia doradcy społecznego? Na stronie prezydenta jest lista nazwisk doradców społecznych, jawna. Na stronie NIK nie wiadomo, gdzie takiego by przyczepić. Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 13:39 Czy lista jest jawna czy nie, Prezydent RP nie powienien zatrudniac swej corki, a Prezes NIKu swego syna w roli doradcow spolecznych. Jak widzicie, Astro i Azerko, ja nie bronie Banasia tak jak Wy bronilyscie Dude kiedy zatrudnil swa corke. Obiektywizm to sie nazywa :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 13:58 maria421 napisała: > Czy lista jest jawna czy nie, Prezydent RP nie powienien zatrudniac swej corki, > a Prezes NIKu swego syna w roli doradcow spolecznych. > > Jak widzicie, Astro i Azerko, ja nie bronie Banasia tak jak Wy bronilyscie Dude > kiedy zatrudnil swa corke. > > Obiektywizm to sie nazywa :-) Taaa, tylko piszesz nie na temat:) Nie chodzi o zatrudnienie tylko upoważnienia asystenta społecznego. Ja nie wiem, skąd u Ciebie takie kłopoty z odczytaniem prostego tekstu... > Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 14:02 Astra, zapoznalas sie z upowaznieniami? Znalazlas tam cos ze nie moze uczestniczyc w delegacjach? To dawaj, chetnie sie zapoznam. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 14:09 maria421 napisała: > Astra, zapoznalas sie z upowaznieniami? Znalazlas tam cos ze nie moze uczestnic > zyc w delegacjach? To dawaj, chetnie sie zapoznam. Ależ słuchałam fragment z tzw.komisji w Senacie, i Marian Banaś siedział jak zaklęty , nie wyjaśniając w jakich okolicznościach jego syn , jako asystent społeczny, zdobył upoważnienie do bycia podczas rozmów z przedstawicielami obcego państwa. Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 16:40 astra18 napisał: > Ależ słuchałam fragment z tzw.komisji w Senacie, i Marian Banaś siedział jak za > klęty , nie wyjaśniając w jakich okolicznościach jego syn , jako asystent społe > czny, zdobył upoważnienie do bycia podczas rozmów z przedstawicielami obcego pa > ństwa. Byla jakas komisja senacka dotyczaca delegacji NIK na Bialorus? Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 16:51 maria421 napisała: > > > > Byla jakas komisja senacka dotyczaca delegacji NIK na Bialorus? Pardon to było posiedzenie połączonych komisji spraw zagranicznych i kontroli państwowej . Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 14:31 maria421 napisała: > Czy lista jest jawna czy nie, Prezydent RP nie powienien zatrudniac swej corki, > a Prezes NIKu swego syna w roli doradcow spolecznych. córka zatrudniona non profit, jako prawniczka. JAWNIE. Z podaniem zakresu doradztwa. syn Banasia - nawet nie wiemy czy zatrudniony czy gość - tajne czy co? Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 16:53 a000000 napisała: > córka zatrudniona non profit, jako prawniczka. JAWNIE. Z podaniem zakresu dorad > ztwa. To nie przekresla nepotyzmu. > syn Banasia - nawet nie wiemy czy zatrudniony czy gość - tajne czy co? Zaciekawil mnie temat doradcow spolecznych i sie wlasnie dowiedzialam ze w ministerstwach tez sa : mojepanstwo.pl/aktualnosci/659 Poniewaz linki Ci sie nie otwieraja, to kopiuje fragment : Z naszej analizy wynika, że sposób powoływania doradców społecznych jest zróżnicowany w zależności od resortu. Nie ma spójnej polityki wyboru doradców. Nie wiemy też czy są sprawdzani pod kątem potencjalnego konfliktu interesów. W tym kontekście niepokoi szczególnie praktyka tych resortów, które nie posiadają wiedzy, gdzie doradcy są zatrudnieni. Doceniamy, że żadne z ministerstw oprócz resortu cyfryzacji nie próbowało ukrywać danych doradców. Wątpliwości budzi jednak odpowiedź Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, gdyż z innych dokumentów wynika, że Prezes korzysta z wsparcia doradców. Rekomendujemy, aby dane takie jak imiona, nazwiska, okres powołania i miejsce zatrudnienia doradców były publikowane na stronach internetowych resortów i były na bieżąco aktualizowane oraz wprowadzono jednolite zasady współpracy z doradcami społecznymi. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 15:00 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > > A co robił Jakub Banaś na Białorusi? > > Prezes NIK ma na imie Marian. Marian Banas. Ja wiem jak ma na imię prezes NIK. Pytam co jego SYN robił na Białorusi , razem z delegacją NIK. Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 15:07 astra18 napisał: > Ja wiem jak ma na imię prezes NIK. Pytam co jego SYN robił na Białorusi , razem > z delegacją NIK. Googla nie masz? www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-12-16/delegacja-nik-pojechala-do-minska-chodzi-o-wspolprace-miedzynarodowa/ Faktycznie, miedzynarodowe spotkanie z Bialowieza w temacie to zdrada tajemnic panstwowych :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 26.01.22, 16:09 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > Ja wiem jak ma na imię prezes NIK. Pytam co jego SYN robił na Białorusi , > razem > > z delegacją NIK. > > Googla nie masz? > www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-12-16/delegacja-nik-pojechala-do-minska-chodzi-o-wspolprace-miedzynarodowa/ Pytałam w jakim charakterze pojechał syn prezesa, nie mający uprawnień do prowadzenia takich rozmów. Funkcja asystenta społecznego takowych mu nie daje. > > Faktycznie, miedzynarodowe spotkanie z Bialowieza w temacie to zdrada tajemnic > panstwowych :-) Ja tego nie napisałam. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 08:48 forsal.pl/artykuly/1443523,kidawa-blonska-sprawa-banasia-wymaga-wyjasnienia-w-sejmie.html Tak było nieco dwa lata temu, teraz walczy o utrzymanie immunitetu Banasia. www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/poranna-rozmowa/news-malgorzata-kidawa-blonska-o-banasiu-on-jest-teraz-jak-swiade,nId,5793981#crp_state=1 Świadek koronny!!!! Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 09:36 No popatrz, Astra! Dla PiS Banas byl "krysztalowy", a teraz chca mu imunitet odebrac. Odpowiedz Link
a000000 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 10:08 maria421 napisała: > No popatrz, Astra! Dla PiS Banas byl "krysztalowy", a teraz chca mu imunitet o > debrac. > Pewnie do pewnego czasu Banaś był w porządku, a teraz wlazł w bagno i idzie w zaparte. Zdarza się, nawet często. Odpowiedz Link
maria421 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 10:18 a000000 napisała: > Pewnie do pewnego czasu Banaś był w porządku, a teraz wlazł w bagno i idzie w z > aparte. Zdarza się, nawet często. Po prostu jako szef NIK robi to, co do niego nalezy, a ze przy tym wyciaga na jaw brudy wladzy, to mu wladza takiej "zdrady" nie popusci. Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 10:14 maria421 napisała: > No popatrz, Astra! Dla PiS Banas byl "krysztalowy", a teraz chca mu imunitet o > debrac. > > Dla totalsów toż świadek koronny i prawdy:) Odpowiedz Link
astra18 Re: Walka ZP o NIK 27.01.22, 13:57 Nokaut Mazurka na Kidawie-Błońskiej jest nieludzki:))) www.tysol.pl/a78064-Mazurek-wytknal-Kidawie-Blonskiej-ze-PO-obecnie-broni-Banasia-Przypomnial-jej-slowa-Budki-WIDEO#.YfKQKWZoMrc.twitter Odpowiedz Link