Dodaj do ulubionych

gdzie jest ten pomnik?

22.03.05, 11:10
cytat z gdyńskiej strony:

------------------------

24.03.05, 60. Rocznica zakończenia walk o wyzwolenie Gdyni, godz. 12.00. W
tym dniu przedstawiciele władz miasta Gdyni oraz Marynarki Wojennej złożą
wiązanki kwiatów: na Płycie Pomnika Marynarza Polskiego na Skwerze
Kościuszki - godz.12.00, pod Pomnikiem Harcerzy na ul. Świętojańskiej -
godz.12.30, pod Pomnikiem I Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte przy
al.Marsz. Piłsudskiego - godz. 12.45, na Cmentarzu Wojennym w Gdyni -
Redłowie - godz.13.00.

------------------------

wypada chyba wyrazić żal, że zdemontowano pomnik wyzwolicieli na Skwerze, bo
to byłoby zdecydowanie najlepsze miejsce na uhonorowanie wyzwolenia.
Pamiętacie go jeszcze? A nie wiecie przypadkiem, co się z nim stało? Może
jakiś hobbysta kupił i postawił sobie w ogródku?
Obserwuj wątek
    • rotos Re: gdzie jest ten pomnik? 22.03.05, 11:44
      Żal? - chyba żartujesz. Pomnik ten nigdy nie cieszył się sympatią Gdynian, a
      wręcz przciwnie. Był symbolem rzeczywistości powojennej, pojałtańskiej w
      Polsce. Dodatkowo cokół przesłaniał to co w Gdyni najpiękniejsze - widok z
      ulicy 10-lutego na Skwer Kościuszki, na morze.
      Natasza została przeniesiona we właściwe miejsce - na Cmentarz Wojenny w Gdyni
      Redłowie - czyli tam gdzie są pochowani również żołnierze wyzwolicielskiej
      Armii Czerwonej.
      • 18kwie2004 co w Gdyni najpiękniejsze 22.03.05, 12:19
        o, wielkie dzięki, nie miałem pojęcia. Strasznie dawno już nie byłem na
        cmentarzu w Redłowie. Ostatni raz chyba pacholęciem będąc z mamą. Chodziliśmy
        tam na Wszystkich Świętych, w tych szczęśliwych czasach kiedy nie było nikogo z
        rodziny z kim trzeba by na pierwszego listopada porozmawiać przez płytę. Więc
        przez lata palenie świeczek na grobach kojarzyło mi się z tą blaszaną rakietą-
        nie-rakietą, która tam stoi. Jak widzicie, piękny postmodernistyczny i typowo
        peerelowski kompozyt ideowy: Wszyscy Święci na grobach radzieckich bojców.

Co do symbolicznej roli Pomnika Wyzwolicieli to oczywiście zgoda, taką rolę
        miał pełnić i zapewne pełnił. Czy cieszył się sympatią Gdynian nie wiem. Mi był
        kompletnie ganzegal. Ale co do tego, że zasłaniał „to co w Gdyni
        najpiękniejsze”, to zdecydowanie nie. Moja koleżanka MG siedziała w ławce po
        skosie z lewej strony trzy rzędy przedemną i jeżeli coś mi ją zasłaniało, to
        najwyżej dwu kolegów – pomnik zdecydowanie nie ma tu nic do rzeczy.

Podwumowjąc, jest jednak pomnik dobry na rocznicowo-wyzwoleńcze składanie
        kwiatów. Ciekawe, czy konsul Rosji został zaproszony.
        • rotos Re: co w Gdyni najpiękniejsze 22.03.05, 14:51
          Przepraszam, ale nie znam Twojej koleżanki MG i stąd mój lapsus;)
          • 18kwie2004 wszystko płynie (zwłaszcza w Gdyni) 22.03.05, 15:23
            ale jak to mówią panta rei i w zasadzie temat uważam znowu za otwarty.

Swoją drogą, coś mi się od paru lat porobiło i zamiast wzruszać się na widok
            hormonalnego patrolu przemierzającego Świętojańską w piątkowy wieczór, częściej
            głupieję w obliczu takiego zjawiska jak mewy nad zimową plażą czy samotna pusta
            stacja benzynowa na obwodnicy. Więc generalnie jestem nawet skłonny zagłosować
            za tym wspomnianym przez Ciebie widokiem.
            • vitalia Re: wszystko płynie (zwłaszcza w Gdyni) 22.03.05, 15:34
              Łoj Nataszka....byłam,tam jak ją demontowali i robiłam zdjęcia ,więc może nie
              z sympatii ,ale jednak w kronikach rodzinnych zajmuje jakieś tam miejsce..
              • x2468 Re: wszystko płynie (zwłaszcza w Gdyni) 22.03.05, 19:40
                Pomnik byl pozyteczny jako punkt orientacyjny.Kiedys umawialismy sie pod jedyna
                "cnota"w Gdyni.Kiedys byl na skwerze jeszcze jeden pomnik.Dwa lub trzy poleglych
                "w walce z bandami"UBowcow.
    • 18kwie2004 Natasza? 23.03.05, 10:08
      parę osób wspomniało taki nick, a ja, wstyd się przyznać, będąc rodowitym
      Gdyniakiem nie znałem tej ksywy. I w ogóle to wydawało mi się, że pomnik
      przedstawiał w dość statycznej pozie żołnierza w długim płaszczu i hełmie,
      trzymającego flagę. Czyżbym coś pokręcił?
      • vitalia Re: Natasza? 23.03.05, 12:20
        No nie !!! To była kobita ..Taka, ruskaja dziewoja nazywana potocznie nataszą
        albo właśnie cnotką.Ale nie mam pojęcia dlaczego i kto ją tak nazwał.Musisz
        koniecznie ją odwiedzić w Redłowie..
        • 18kwie2004 płeć Zwycięstwa 23.03.05, 12:52
          no coś takiego... ale mi się ubzdurało...

Napisałem wyżej że w moich gdyńskich czasach pomnik był mi kompletnie obojętny,
          nie odczuwałem ani dumy z powodu braterskich więzi z niezwyciężoną Raboczo-
          Krestjanską, ani upokorzenia z powodu symbolu obcej dominacji... W zasadzie
          bardziej interesowały mnie budki z hotdogami oraz księgarnia w okolicy, ale
          żeby pomylić płeć zwycięstwa?

Wygląda na to, że odwiedzając na Wielkanoc stare kąty muszę faktycznie kopnąć
          się na Redłowo.
          • 18kwie2004 no fakt... 28.03.05, 22:42
            ... wracałem dziś przez Redłowo, zachodzę ja na cmentarz, a tam, w kątku, w
            bardzo sympatycznym miejscu, stoi ta Wasza Natasza. Jak się okazało z bliska
            całkiem miła niewiasta.

Kwiatów od władz miasta jeszcze nikt nie ukradł, choć leżą już 4 dni. Widać
            jest bojaźń boża w narodzie.
        • x2468 Re: Natasza? 25.03.05, 10:47
          Dlaczego "Cnota"Proste.Poniewaz (za przeproszeniem)nikt,nawet krasnoarmiejcy nie
          byli w stanie uniesc do gory jej pancernego plaszcza.Taka jest etymologia tej nazwy.
    • narysuj.mi.baranka Re: gdzie jest ten pomnik? 02.04.05, 11:54
      Pamietam. Demontaz byl dla mnie wielkim przezyciem, w sensie negatywnym
      oczywiscie. Na szczescie znalazlam w sieci zdjecia Skweru na ktorym pomnik
      jest. Watpie by wpadli na pomysl, by sprzedac go kolekcjonerowi. Przeciez
      intencja bylo zniszczenie, zamazanie przeszlosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka